Gå til møtet (zoom)
Arrangementet er åpent for alle.
Målgruppe: Ansatte i kommuner og private virksomheter; HR ansatte, ledere innen helse og omsorg, politikere og andre som er opptatt av heltidsutfordringen.
08.30 - 08.45 Velkommen, kort introduksjon om Likestilt arbeidsliv v/ Patricia Hartmann og Ann Jørgensen, Agder fylkeskommune, Likestilt arbeidsliv.
Lovendring og heltid
08.45 - 09.00 Heltidsgapet, kjønn og yrkeshierarki v/ Kristine Nergaard, forsker FAFO.
09.00 - 09.30 Ny bestemmelse om heltid i arbeidsmiljøloven – hva betyr det for arbeidslivet? v/ Gry Dahle advokat i KS.
09.30 - 09. Pause
09.45 - 10.15 Heltidskultur, hva, hvorfor og hvordan, v/Kari Ingstad, Prodekan ved Nord universitet. (filmopptak).
0.15 - 10.30 Lindesnes kommune på vei mot heltidskultur , v/Organisasjons- og personalsjef Lena Vigeland Wilhelmsen.
Er arbeidstid (og heltid) løsningen på fremtidens demografiutfordringer?
10.30 - 11.00 Tid for handling. Personell i en bærekraftig helse og omsorgstjeneste. NOU 2023:4 v/ Erik Sirnes, seniorrådgiver Helsedirektoratet.
11.00 - 11-25 Ny organisering av arbeidet og arbeidstiden i Tørn-prosjektet v/ Berit Sund og Sandefjord kommune v/ Tone Woll Buer (prosjektleder Tørn og heltidskultur i Sandefjord).
11.30 Avslutning
Norge har en høy yrkesdeltakelse blant kvinner, men sammenlignet med andre vestlige land har vi utfordringer knyttet til at svært mange kvinner jobber i bransjer hvor deltid er normen. Å gi alle reelle mulighetene til å jobbe i fulle stillinger er et viktig virkemiddel for å gjøre arbeidslivet mer likestilt.
Titusener av arbeidstakere jobber mindre stillinger, men ønsker seg heltid. Flertallet av dem er kvinner. Det kan være mange grunner til å redusere arbeidstida. Kanskje har du småbarn, eller tar deg av gamle foreldre? Det er ikke alltid lett å få hverdagen til å gå opp. Men det er også mange som ønsker seg heltid uten å få det.
Det følger av ny § 14-1 b at hovedregelen i arbeidslivet er heltid. Bestemmelsen stadfester målsettingen om å gjøre heltid til den nye normen i arbeidslivet.
På landsbasis ble det færre kvinner som jobber deltid det siste statistikkåret. Andelen er som jobber heltid er lavest i helse og omsorg, med 40 prosent heltid.
I varehandel har mer enn hver tredje ansatt deltidsstilling, i hotell og restaurant gjelder dette omtrent halvparten.
Andelen kvinner som jobber deltid i Norge, gikk ned fra 37,3 prosent i 2020 til 36,6 prosent i 2021. I Agder gikk andelen kvinner i deltidsjobb ned fra 46,5 prosent til 46 prosent i 2021.
Det har lenge vært kjent at antallet eldre vil øke sterkt og føre til sterk økning i etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester. Parallelt med denne utviklingen, bremses veksten i tilgjengelig arbeidskraft før den stopper helt opp.
For å øke andelen heltidsstillinger er kommunenes utlysningspraksis et viktig tema, samtidig som en jobber for å minske uønsket deltid. Imidlertid viser utviklingsbildet at det ikke er mulig å bemanne seg ut av alle utfordringer som helse- og omsorgstjenesten kommer til å stå overfor. Helt uavhengig av det fremtidige økonomiske handlingsrommet, er det personelltilgangen som begrenser tjenestene og hindrer dem i å utvikle seg videre med dagens innretning.
Navnet Tørn kommer av det engelske ordet «turn» som betyr vending, vridning eller sving. For å sikre en bærekraftig omsorgstjeneste må det gjøres en vending eller vridning av dagens helse- og omsorgstjenester. I Tørn-prosjektet gjøres det forsøk med nye arbeids- og organisasjonsformer i kommunenes helse- og omsorgstjenester. Forsøkene skal bidra til en mer bærekraftig sektor ved å øke heltidsandelen og andelen ansatte med formell helsefaglig kompetanse.
Arrangør
-
-
Agder fylkeskommune v/ Likestilt arbeidsliv