Gjeninnfører unntak fra fraværsreglene ut skoleåret

– Jeg er godt fornøyd med endringen som gjøres med fraværsgrensen og at det gjelder hele skoleåret. Dette gjør det enklere for syke elever å være hjemme og vil bidra til redusert smitte. Det sier Arly Hauge, fylkesdirektør for utdanning, etter at regjeringen gjeninnfører unntak fra fraværsreglene ut skoleåret 2021/2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det var kunnskapsminister Tonje Brenna, som meldte det under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Elever med milde symptomer skal ikke føle seg tvunget til å gå på skolen fordi de er redd for fravær. Dette vil si at elever med symptomer heller ikke behøver å dra til fastlegen for å dokumentere fraværet. Koronapandemien er ikke over og derfor må vi tilpasse fraværsreglene til den situasjonen vi nå står i, sier kunnskapsministeren.

Kunnskapsministeren har fått klare råd fra skolesektoren om at fraværsreglene skaper store utfordringer både for elever og foresatte, og helsesektoren melder om at dette også er vanskelig for fastlegene.

– Det er viktig at helsetjenesten brukes til å gi nødvendig helsehjelp til de som faktisk trenger det. Fraværsreglene har skapt unødvendig press på fastlegene, sier helse– og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Unntaket som nå gjeninnføres vil gjelde for alt fravær av helsegrunner dette skoleåret. Det betyr at det også vil gjelde for det sykefraværet elevene har hatt fra 11. oktober og frem til i dag. For fravær av helsegrunner i denne perioden godtas derfor både legeerklæringer for de elevene som har skaffet det, men også egenmeldinger og foreldreerklæringer.

– Vi legger bak oss en periode med stor belastning på skolene våre fordi pandemien har ført til merarbeid og raske skifter i regler. Jeg er opptatt av forutsigbarhet både for elevene og skolene, sier kunnskapsministeren.

Les mer om fraværsgrensa og midlertidig unntak her: Regjeringen gjeninnfører unntak fra fraværsreglene ut skoleåret - regjeringen.no