Historisk kran istandsettes og tilbakeføres

Krana på Silokaia i Kristiansand er et viktig teknisk industrielt kultur- og krigsminne. – Krana var en av fem kraner i området med dypvannskai på Odderøya, forteller Sam Bugge, rådgiver i Agder fylkeskommune.

Havnemiljø. Foto - Klikk for stort bildeKrana før demontering. Svein Vik Såghus

   Agder fylkeskommune har på bakgrunn av en henvendelse fra Kristiansand kommune bevilget midler til istandsetting av krana på Silokaia i Kristiansand. Det ble vedtatt i hovedutvalg for kultur, folkehelse og frivillighet 19. mai. 850 000 kroner gis til første fase av istandsettingen. Videre vil fase to og tre dekkes av budsjettrammen til kulturminnevern og kulturisme i 2022 og 2023.

– Det er viktig å ta vare på tekniske industrielle kulturminner fordi de forteller historien om fremveksten av det moderne Norge, sier Bugge.

Saksfremlegg

Saksprotokoll

Historisk kran   

Krana på Silokaia har tjent Kristiansand havn og regionens behov i mange år. 

Fotografi. - Klikk for stort bildeKrana demontert og under frakt. Svein Vik Såghus.

– Det er antagelig okkupasjonsmakten i 1942 som satt opp krana, forteller Bugge.

I forbindelse med arbeid på kaia ble krana flyttet i 2019. Den ble da demontert og flyttet til Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter. Der ble det utarbeidet en teknisk-historisk dokumentasjonsrapport og tilstandsvurdering. Undersøkelsene avdekket et behov for istandsetting av portalene, førerhuset i tre og kranbommen. 

– Etter restaurering skal krana tilbakeføres til sitt opprinnelig sted på Odderøya, sier Bugge.

Regional verdi

Krana på Silokaia synliggjør den regionale tilknytningen Agder har til havet, de internasjonale handelsrutene og landsdelens maritime tradisjoner.

Krana, som et teknisk-industrielt kulturminne, dekker flere av målsettingene i Regionplan Agder 2030. Kulturminnet formidler en immateriell kulturarv og kan på sikt være et ledd i attraksjonsutvikling.

– Med en sentral beliggenhet på Odderøya er det sannsynlig at krana igjen kan tas i bruk, som arena for formidling og aktivitet ved havna, avslutter Bugge.