Hjelper elever og lærere direkte på Youtube

 Direkte fra videostudio på Vennesla videregående skole sender Agder fylkeskommune live til elever og lærere fra hele landet. Sendingene har navnet “Heimefra” og er blitt til i et samarbeid med Nasjonal digital læringsarena (NDLA). Sendingene finner sted kl 11 og 13 fra mandag til torsdag på Youtube.

Skolestenging utløste idé
– Idéen bak sendingene kom til umiddelbart etter beskjeden om skolestengingene. Det føltes riktig å kunne formidle fag, tips og råd direkte til elever og lærere som må være hjemme, sier Jone Nikolai Nyborg. Han har undervist på Medier og kommunikasjonslinja ved skolen siden 2004, og er erfaren med praktiske medieproduksjoner.

– Youtube er en fantastisk arena for læring. Blant elever er det faktisk den største søkemotoren, og av erfaring vet jeg at mange bare leter ett sted. Enkelt sagt så er det slik at for noen elever er det så enkelt at hvis det ikke finnes på Youtube, så finnes det ikke, ler Nyborg med et lurt smil. Sendingene strømmes direkte til NDLAs Youtube-kanal fra Vennesla, og gjester kobles inn via videosamtale. Alle sendingene er tilgjengelig i ettertid og kan lett finnes ved å søke på ordet “heimefra”.

Både ansatte og elever får skryt

-Det er imponerende det mange av våre ansatte får til i disse dager, men jeg vil også sende skryt til elevene våre som tar dette på strak arm. I Agder fylkeskommune er det omlag 11 000 elever i videregående opplæring og 450 studenter i fagskolen. Lærerne kastet seg rundt fra den ene dagen til den andre og flyttet undervisningen over i det digitale rom. Over natta. Det har gått veldig bra. Når enkelte skoler i tillegg klarer å dele og være til inspirasjon for andre, det står det respekt av. Så til både ansatte og elever vil jeg si: Tusen takk til dere alle! Det sier fylkesdirektør for utdanning i Agder, Arly Hauge.

Også Nyborg trekker frem dyktige kolleger. – Jeg er imponert over hvor flinke mange lærere er i den situasjonen vi står oppe i. Det er svært stor aktivitet i sosiale medier og ulike på læringsplattformer. Mange har tatt den nye hverdagen på strak arm. Det har ikke vært vanskelig å få gjester til å stille opp, sier Nyborg. Han tipser om NDLAs samleside for sendingene: blogg.ndla.no/heimefra

God støtte

– Jeg er veldig glad for backingen fra skoleledelse og fylkeskommunen sentralt. Må særlig løfte frem Phillip Kaspersen (pedagogisk IKT-rådgiver) som hev seg rundt og har jobbet med å koordinere sendingene til tross for krevende og travle arbeidsdager. I tillegg har vi en stor redaksjon i NDLA som kommer med tips og innspill underveis. Vi lærer mens vi jobber. Krevende, men moro, forteller Nyborg.

Tekniske utfordringer

Mange lærere og elever har opplevd tekniske utfordringer med ulike plattformer den siste tiden. Det er stor trafikk og mye video.

– Youtube har fungert strålende som medium, uten noe nedetid. Men vi er direkte så det har jo hendt noen tekniske blundere i studio, men det er på min kappe, ler Nyborg. Han tror det er lurt å ha en uhøytidelig og jordnær tilnærming.

– Jeg har lyst at lærere og elever skal føle at det ikke er farlig å kaste seg ut i nye utfordringer. Det er ikke alltid det går som det er planlagt, men det er veldig mye god læring i det også, sier Jone Nyborg avslutningsvis.

Klikk for stort bildeJone Nikolai Nyborg ved Vennesla vgs under opptak av live-sending på ndla. Nettundervisning under Korona-nettdialog Tom Knudsen Bildetekst: Jone Nyborg har direktesendinger på Youtube fra studio på Vennesla vgs. Agder fylkeskommune og NDLA har åtte sendinger i uka rettet mot lærere og elever i videregående skole. Foto: Tom Knudsen, Vennesla vgs.

Til toppen