Ikke uberørt av trafikkulykker

Selv om man jobber nærmest daglig med å rykke ut til ulykker, blir man ikke uberørt av det, sier ambulansearbeider Lars Jensen.

Klikk for stort bildeAmbulansearbeider Lars Jensen snakket om hvordan hans hverdag kan være. Lasse Moen Sørensen  Jensen var en av innlederne på torsdagens nyttårsaksjon ved E18 ved Sørlandsparken.

Nyttårsaksjonen er en markering av alvorlige trafikkulykker, som arrangeres hvert år i januar. Agder fylkeskommune, Trygg trafikk, Statens vegvesen, Politiet og Den norske kirke er arrangører. I år hadde aksjonen 20-årsjubileum. Åtte mennesker omkom i trafikken på Agder i 2019.

Ambulansearbeider Lars Jensen fra Sørlandet sykehus fortalte en sterk historie om en trafikkulykke i Mandal i 2003.

– Det var kaos på stedet. Isak på ni år og begge besteforeldrene hans omkom. Niåringen så ganske uskadd ut. Lillesøster Ingrid levde, og ble sendt i ambulanse til sykehuset i Kristiansand.

Vil ikke glemme

Klikk for stort bildeNyttårsaksjonen ble avsluttet med fakkeltenning på E18. Jo Vegard Aardal  – Jeg er ikke uberørt av sånne hendelser, selv om jeg stadig vekk er til stede etter ulykker. Jeg kan legge dette helvetet bak meg, men for familien har det akkurat begynt. Det er ofte i sånne situasjoner at jeg ringer mine egne barn, sier Jensen.

Jeg kommer aldri til å glemme denne hendelsen, og jeg har heller ikke lyst til å glemme den. Livet er utrolig skjørt. Trafikken er ikke så grusomt nådig. Lillesøster Ingrid er 23 år i dag, Isak ville vært 25.

Du kan lese mer om Lars sin historie i denne artikkelen hos Fædrelandsvennen (krever innlogging)

Vi skal ned i null

Varaordfører Erik Rostoft i Kristiansand kommune sammen med fylkesordfører Arne Thomassen.foto - Klikk for stort bildeVaraordfører Erik Rostoft i Kristiansand kommune sammen med fylkesordfører Arne Thomassen. Jo Vegard Aardal  Fylkesordfører Arne Thomassen snakket om at 8 dødsfall er alt for mye.

– Man kan si at vi har mislykkes så langt. Vi er et stykke på vei, men vi skal ha null skadde og drepte på veiene, sier Thomassen.

Fylkesordføreren har jobbet 18 år i brannvesenet i Lillesand, så han kjenner til utfordringene hjelpemannskapene har:

– Tusen takk til dere som står oppe i dette. Hadde ikke dere gjort den jobben dere gjør, så hadde tallene på døde sett ganske annerledes ut. Og takk til dere som jobber forebyggende. Vi vil nå målet om null døde i trafikken. Det har gitt resultater. Vi er best i verden, men det hjelper så lite for de som blir rammet. Vi kan ikke investere oss ut av dette, dette må vi jobbe med også på andre områder.

Alle kan gjøre litt

Direktør for trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen, Bodil Rønning Dreyer snakket om at vi må ta lærdom av de ulykkene som skjer.

– Hver gang det skjer en dødsulykke, så gjøres det et analysearbeid hos oss i Statens vegvesen. Vi vil til bunns i hvorfor ulykken skjedde, på den måten kan vi bli litt bedre for hver ulykke som skjer. Noen ting er ganske åpenbare, selv om vi ikke alltid følger det. Ikke fikle med mobiltelefonen når du kjører, sier Rønning Dreyer.

– Miljødetektiven Blekkulf sa noe lurt: «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt». Det synes jeg er en god oppskrift på hvordan vi skal bli bedre, avslutter Bodil Rønning Dreyer.

Klikk for stort bildePå samlingen inne på Scandic Sørlandet var det tent lys for de som døde i trafikken i Agder i 2019. Jo Vegard Aardal

Oppdatert 14. mai 2021: Fjernet utgått lenke til artikkel i Fædrelandsvennen.

Til toppen