Kristiansand vant kulturpris for innovativt ungdomsarbeid

- Det er andre år på rad at en Agder-kommune får prisen. I fjor gikk den til UKM i Valle og Bykle. Så det jobbes bra med UKM i vår region, det forklarer Tonje Eikrem Jacobsen, rådgiver i Agder fylkeskommune og fylkeskontakt for UKM Agder. 

Gjev pris

Vi gratulerer Kristiansand kommune med gjev pris.  Kristiansand kommune så mulighetene under pandemien. Nå hedres de med Den Nasjonale Turboprisen for 2021.  

- Mange ungdommer opplevde at ting de meldte seg på blei avlyst. Jeg tror veldig få voksne forstår hvor sårt det egentlig opplevdes. Etter hvert som tiden gikk ble det bare verre og verre.

Slik forklarer kommunekontakt og ungdomsarbeider Thor Einar Isaksen hvordan han opplevde den svært uforutsigbare korona-situasjonen høsten 2020 og våren 2021. - Vi ble litt gale i hodet av alle begrensningene. Det var en evinnelig usikkerhet, sier Isaksen.

Vanligvis arrangerer han og ungdommen i Kristiansand en UKM-festival der ungdom fra hele kommunen kan vise fram sine kunst og kulturuttrykk på Samsen kulturhus. Pandemien satte en brå stopp for dette.  - Vi måtte snu om på hele tankegangen vår. Målet ble å arrangere noe som ikke kunne avlyses, forklarer Isaksen. 

Lagde eget talk-show

I samarbeid med blant andre Fritidsenheten, Kulturskolen og Universitetet i Agder startet arbeidet med å lage en hel-digitalt festival, av ungdom - for ungdom.

 - Vi skulle ta deres tekniske ambisjoner på alvor. «Det skulle se ut som Lindmo», sa de. Da la vi lista der. De skulle få lov å være med å briljere og vise seg fram, forteller Isaksen. 

Resultatet har blitt et nesten to timer langt talkshow med programledere, musikkinnslag, dikt, film, dans - i tillegg til en kunst- og fotoutstilling. 

Nå er UKM Kristiansand tildelt Den Nasjonale Turboprisen 2021 for sin innsats, og har dermed fått 25.000 kroner til videre utviklingsarbeid av UKM i kommunen. I juryens begrunnelse står det: «Der de fleste så begrensninger og utfordringer, valgte de å finne løsninger og fokusere på nye måter å få ungdom til å møtes på - selv om reglene forandret seg fra uke til uke.»

Og videre: «Juryen legger stor vekt på ungdomsinvolveringen og at ungdom har vært delaktige i hele prosessen fra start til slutt, til tross for nedstengingen av samfunnet på grunn av pandemi.»

Sikter mot stjernene

Talkshowet er produsert av mellom 20-25 ungdommer, som underveis ble de veiledet av profesjonelle, blant annet Filmverkstedet på Samsen. 

 - Vi er ikke NRK, men jeg føler vi har gjort det nesten like bra som de med 1/1000 av budsjettet, sier Isaksen. 

Han føler de har lært at man ikke må ha en stor festival med 300 deltakere for å nå ut til ungdommen. Det kan faktisk være lettere å bli sett i litt mindre grupper. - Jeg opplever at ungdommen satte ekstremt pris på fellesskapet og de sosiale båndene de små gruppene skapte, sier han. 

Restriksjoner gjorde at de 20 aldri var samlet samtidig, men med Turboprisen på “premiehylla” skal de endelig møtes for å feire. - Ungdommen har virkelig fått vise hva de kan! Vi kan tydeligvis sikte mot stjernene, det er ingen grunn til å sikte lavt, avslutter en stolt Isaksen. 

Se hele talkshowet her:

UKM Kristiansand 2021 – the Talkshow!

Fakta: Den Nasjonale Turboprisen

En årlig pris som deles ut av UKM Norge til en kommune som har utmerket seg på ett eller flere områder i utvikling av UKM (Ung Kultur Møtes) i lokalsamfunnet. Det er fylket som nominerer én av sine kommuner til Turboprisen. Hvert år er det en dedikert jury velger ut én vinner blant alle de gode nominasjonene. Juryen tildeler UKMs Nasjonale Turboprisen til en kommune som har gjort det lille ekstra, eller som har vært løsningsorienterte og tenkt nytt. Et viktig kriterie for å få tildelt Turboprisen er ungdomsmedvirkning. Ungdommers delaktighet spiller en vesentlig rolle i juryens avgjørelse. Det er viktig at ungdommer bidrar i hvert ledd av prosjektene: alt fra forarbeid med idé og konsept til gjennomføring/avvikling. 

Det er andre gang på rad at en Agder-kommune får prisen. I fjor gikk den til UKM i Valle og Bykle.

 

Til toppen