Formålet med BAT-planen er å fremme en bærekraftig by- og stedsutvikling i hele regionen. Verdiskapingen skal styrkes samtidig som arealforbruket og transportarbeidet effektiviseres og klimagassutslippene reduseres. Natur, matjord og kulturmiljøer skal sikres. Til sammen vil dette fremme folkehelse og gode levekår. Et hovedgrep i planen er å satse på at hoveddelen av veksten i boliger og arbeidsplasser skal komme i prioriterte by-, kommune- og lokalsentre, gjennom transformasjon og fortetting.
FNs 17 bærekraftsmål ligger til grunn for planarbeidet. Planleggingen må legge til rette for en utvikling som tar vare på behovene til mennesker som lever i regionen i dag, uten å ødelegge mulighetene for at framtidige generasjoner kan få dekket sine behov. Planen skal legge vekt på å avveie den miljømessige, den sosiale og den økonomiske dimensjonen i bærekraftsmålene, i tråd med utfordringsbildet i regionen. Større oppmerksomhet rundt naturkrise og bærekraftig arealforvaltning gjør at den miljømessige dimensjonen må vektlegges mer enn tidligere.
Planen tar utgangspunkt i Regionplan Agder 2030, og planens hovedmål:
«Utvikle Agder til en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig region i 2030 – et attraktivt lavutslippssamfunn med gode levekår.»
BAT-planen gjelder kommunene Birkenes, Iveland, Kristiansand, Lillesand, Lindesnes og Vennesla, og skal legges til grunn for regionale organers virksomhet og for kommunal og statlig planlegging og virksomhet i regionen (jf. plan- og bygningsloven §8-2). Gjennom felles målbilder, strategier og retningslinjer mot 2050 skal planen bidra til kloke valg som styrker regionen og skaper god, bærekraftig utvikling på tvers av kommunegrensene.
Medvirkning i planprosessen har delvis skjedd i samarbeid med de to parallelle regionale planprosessene. De seks kommunene og aktuelle statlige etater har vært koplet tett på arbeidet med BAT-planen gjennom deltakelse i tematiske arbeidsgrupper og administrativ referansegruppe. Det har også vært en politisk referansegruppe med fylkespolitikere og ordførere, og dialogmøter med folkevalgte i alle de seks kommunene. Handlingsprogram for BAT-planen vil bli utarbeidet som en del av høringsprosessen. Det legges opp til ungdomsmedvirkning.
Når den nye planen er vedtatt, vil den erstatte Regional plan for Kristiansansregionen.
Viktige endringer i høringsforslaget til ny plan er:
- BAT-planen vil gjelde en større region siden også Lindesnes kommune er inkludert.
- Større vekt på bærekraftig forvaltning av areal og natur.
- «80/20-prinsippet» for vekst i boliger og arbeidsplasser legges til grunn.
- Det legges opp til å starte arbeid med en inkluderende regional boligpolitikk.
- Det foreslås regionale retningslinjer for parkering.
Tidslinje og foreløpig framdriftsplan for planarbeidet:
Prosjektledelsen og intern arbeidsgruppe starter arbeidet med kunnskapsgrunnlag og planprogram
15.02.2021
Dialog med de seks kommunene om mål og planprogram
01.04.2021
Oppstartmelding og utkast til planprogram behandles av fylkestinget
Planprogrammet sendes på høring.
28.10.2021
Planprosess med deltakelse og bred medvirkning fra de seks kommunene
mars 2022 - desember 2022
02.03.2022
Fylkestinget fastsetter planprogrammet
03.05.2022
Politisk behandling av planutkastet
9. november - 14. desember
09.11.2022
Høring av planutkastet
16. desember 2022 til 31. mars 2023
16.12.2022
Politisk sluttbehandling og vedtak av planen
21.06.2023