Arkivplan for Agder fylkeskommune

Planen skal sikre at Agder fylkeskommune ivaretar sitt arkivansvar etter arkivloven.

1 Innledning

Versjon

Versjon
Arkivplan Beskrivelse
Godkjent av Seksjonsleder ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning, Avdelingsleder ved avdeling for jus og informasjonsforvaltning, Fylkesdirektør ved Innovasjon og organisasjonsutvikling, Fylkeskommunedirektør
Dokumentnummer:22/20557-2 Beskrivelse: Retningslinjer og rutiner for arkivdanning og dokumentasjonsforvaltning i Agder fylkeskommune
Neste versjon: Se kap. 1.6 Ansvar for revisjon: Rådgivere ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning
Første gang vedtatt: 21.12.2023 Gjelder for: Hele Agder Fylkeskommune

1.0 Innledning

1.1 Bakgrunn og formål med arkivplan

Arkivforskriftens paragraf 4 pålegger fylkeskommunen å ha en arkivplan som til enhver tid er oppdatert. Arkivarbeidet skal omfattes av organets internkontroll. Riksarkivarens forskrift paragraf 1-1 sier noe om hva arkivplanen minst skal inneholde.

Arkivplanen skal gi oversikt over:

  • virksomhetens historikk og organisering
  • arkivmateriale som er innenfor fylkeskommunens ansvar, hva arkivet omfatter, dvs. hva slags papirbasert og elektronisk materiale som inngår i arkivet og hvilke gjenfinningsmidler som er i bruk og har vært brukt
  • hvordan arkivet er organisert, dvs. hvordan arkivmaterialet er ordnet og strukturert og hvordan det er oppstilt samt hvordan arkivansatte arbeider for å etterleve de regler som gjelder
  • hvilke instrukser og regler som gjelder for arkivarbeidet, dvs. en oversikt over gjeldende lov- og regelverk samt interne instrukser
  • dokumentasjon for elektroniske registre og databaser (fagsystemer) som er i bruk i Agder fylkeskommune

Denne arkivplanen skal sikre at Agder fylkeskommune ivaretar sitt arkivansvar etter arkivlovens §6: «Offentlege organ pliktar å ha arkiv, og desse skal vera ordna og innretta slik at dokumenta er tryggja som informasjonskjelder for samtid og ettertid.»

Arkivplanens formål er å kvalitetssikre arkivfunksjonen i fylkeskommunen, samtidig som den er ment å gi nødvendig bakgrunnsinformasjon for den som skal bruke arkivet som historisk kildemateriale.

Arkivplanen beskriver roller og ansvar, organisering av arkivtjenesten og deponering for eldre og avsluttet arkiv. Arkivplanen gir også beskrivelse av de overordnede retningslinjer som gjelder for arkivordningen i Agder fylkeskommune, reglement og instrukser for journalføring og dokumenthåndtering. Ikke minst gir arkivplanen oversikt over arkivdeler og arkivserier i fylkeskommunen.

1.2 Arkivplan som en del av Agder fylkeskommunes internkontrollarbeid

I Agder fylkeskommune skal kvalitetsarbeid, planarbeid og internkontroll ses i sammenheng og som sentrale elementer i den helhetlige styringen, jfr. de krav som stilles i Kommuneloven. 

Internkontroll er systematiske tiltak som skal sikre at fylkeskommunen planlegger, organiserer, utfører og vedlikeholder sine aktiviteter i samsvar med gjeldende regelverkskrav.

Krav om internkontroll finnes i Lov om kommuner og fylkeskommuner, § 25-1 Internkontroll i kommunen og fylkeskommunen: Kommuner og fylkeskommuner skal ha internkontroll med administrasjonens virksomhet for å sikre at lover og forskrifter følges. Kommunedirektøren i kommunen og fylkeskommunen er ansvarlig for internkontrollen. Internkontrollen skal være systematisk og tilpasses virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold.

Fylkeskommunedirektøren satte i desember 2020 ned en forankringsgruppe, som arbeidet videre med de foreslåtte tiltakene i årsrapporten 2020, utviklet verktøy til bruk i internkontrollen og laget strategi for innføring av internkontrollen i Agder fylkeskommune. Gruppens arbeid ble ferdigstilt sommeren 2021, og strategien med tilhørende verktøy ble godkjent av fylkeskommunedirektøren 9. august 2021. 

Alle virksomheter, avdelinger og fagområder skal vurdere behov for styrende dokumenter for effektiv og sikker drift og styring. Vurderingen gjøres gjennom modenhetsanalyse og risikovurdering. 

Arkivplanen er et viktig redskap i internkontrolltankegangen i Agder fylkeskommune. Vi har et sett av definerte oppgaver/retningslinjer å forholde oss til. Arkivplanen definerer dette nærmere. Ved å bruke disse kan vi måle om vi gjør tingene riktig. 

Arkivverket har utviklet et eget verktøy for egenvurdering av arkivkvalitet som en også kan bruke i organisasjonen. 

Verktøy for egenvurdering av kvalitet på arkivverkets nettsider

1.3 Arkivplanens gyldighetsområde og periode

Agder fylkeskommune ble opprettet da Aust-Agder og Vest-Agder ble slått sammen 01. januar 2020 etter vedtak i Stortinget 08. juni 2017. Både Aust- og Vest-Agder har periodisert sine tidligere arkivplaner. Du finner dem ved å følge linkene under.

Arkivplan for Vest-Agder fylkeskommune - fra januar 2019 - 2020

Aust-Agder Fylkeskommune (10.10.2016 - 01.01.2020)

Denne arkivplanen gjelder for Agder fylkeskommune, men ettersom fylkeskommunen forvalter og bruker gamle baser og arkiver fra de tidligere fylkene, er det naturlig å beskrive disse, da disse fremdeles kan være relevante for saksbehandling i fylkeskommunen.

Arkivplanen skal være retningsgivende for alt arkiv - og informasjonsforvaltningsarbeid i fylkeskommunen. Alle arkivmedarbeidere og saksbehandlere i fylkeskommunen er forpliktet til å holde seg orientert om arkivplanens innhold og følge de retningslinjer som planen inneholder. Arkivplanen må oppdateres jevnlig for at den til enhver tid skal beskrive organisasjonen korrekt. Arkivplaner som er gått ut av bruk og ikke er gjeldende, skal arkiveres.

Arkivplanen er arkivalia på linje med fylkeskommunens øvrige egenproduserte dokumenter, jf. arkivforskriften § 3-20. Den skal derfor periodiseres på samme måte som sakarkivet. Når arkivplanen journalføres i sakarkivet, skal den inneholde en oppdatert oversikt over eventuelle interne omorganiseringer og ytre endringer av for eksempel lovverk som fikk konsekvenser for arkivorganiseringen i perioden.

1.4 Mål for dokumentasjonsforvaltning

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har som mål at arkivering bør inngå i all saksbehandling. Det er opp til hver avdeling å iverksette egne mål for dokumentasjonsforvaltningen. Jfr. pkt 5.3 i det administrative deleringsreglementet som sier: «Alle ledere delegeres myndighet til å styre det daglige arbeidet i egen organisatoriske enhet»

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning anser arkivet som langtidsforvaltning av Agder fylkeskommunes dokumentasjon. Det kan være dokumentasjon fylkeskommunen trenger selv, som et avtale/ kontrakts-arkiv, eller dokumentasjon fylkeskommunen er lovpålagt å ta vare på over tid for å sikre innbyggernes rettigheter, som for eksempel elevdokumentasjon.

Arkivet har også et historisk perspektiv, det sikrer vår felles hukommelse ved å ta vare på dokumentasjon av samfunnsmessig verdi – det som ofte omtales som allmennhetens interesse.

Overordnede krav til dokumentasjonen

Dokumentasjon skal skapes, forvaltes, gjøres tilgjengelig, brukes og bevares slik at innbyggere, næringsliv og fylkeskommunens behov og forventninger blir ivaretatt i nåtid og fremtid. 

All arkivverdig dokumentasjon skal arkiveres i et av fylkeskommunens digitale arkiver iht. lover og gjeldende rutiner beskrevet i arkivplanen. Dokumentasjon som oppstår i systemer som ikke har godkjent arkivkjerne (godkjent som arkivsystem), skal overføres til fylkeskommunens saks- og arkivløsning, Public 360. 

Kvalitet i dokumentasjonsforvaltning innbefatter mer enn å innfri lovkrav. ISO 30300 Ledelsessystemer for dokumentasjon stiller krav til forvaltning av dokumentasjon som er knyttet til virksomhetens forretningsprosesser, det vil si fylkeskommunens saksbehandlingsprosesser. Disse prinsippene skal være retningsgivende for dokumentasjon- og informasjonsforvaltning i Agder fylkeskommune.

Det stilles krav til at dokumentasjon skal ha: 

  1. Autentisitet     
    Autentisk dokumentasjon er noe som kan bevises at er hva den hevder å være, er produsert eller sendt av den personen som hevder å ha produsert eller sendt den samt er produsert eller sendt på det påståtte tidspunktet. 
  2. Pålitelighet     
    Pålitelig dokumentasjon har et innhold som man kan stole på er en fullstendig og nøyaktig gjengivelse av transaksjonene, aktivitetene og faktaene som skal dokumenteres, og skal kunne danne grunnlag for etterfølgende transaksjoner og aktiviteter.
  3. Anvendelighet     
    Anvendelig dokumentasjon kan gjenfinnes, hentes frem, presenteres og tolkes. I ettertid bør den kunne presenteres direkte i forbindelse med forretningsaktiviteten eller transaksjonen som gav opphav til den.
  4. Integritet     
    At dokumentasjon har integritet, innebærer at den er fullstendig og uendret. Dokumentasjonen er ikke korrigert og endret på slik at det tilsiktede meningsbærende innholdet forsvinner.    
     

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning anser videre Arkivverkets følgende, fem faktorer for arkivkvalitet som førende for god dokumentasjonsforvaltning:

1. Organisasjon: En godt rigget organisasjon. Virksomheten forstår hvorfor de har arkiv og hvilke behov arkivene har. Organisasjonen har fullmakter, ressurser og rutiner til å utføre alle lovpålagte oppgaver. Organisasjonen har oversikt over arkivmaterialet og en ajourført arkivplan som følges opp. 

2. Dokumentfangst: Arkivverdig materiale arkiveres. Rett dokumentasjon arkiveres korrekt. Alle dokumenter som er gjenstand for saksbehandling og har verdi som dokumentasjon arkiveres. Dokumentasjonen er knyttet til virksomhetens prosesser. 

3. Kvalitetssikring: Arkiveringen har god kvalitet. Dokumentene i arkivet er sikret som informasjonskilder for samtid og ettertid, informasjon er beskyttet mot endringer og er knyttet til den aktiviteten den gjelder. 

4. Bevaring: Arkivet forringes ikke over tid. Arkivmaterialet er lagret på medier og formater og i lokaler som sikrer at det kan benyttes over tid.

5. Tilgjengeliggjøring: Innholdet i arkivet er tilgjengelig. Arkivet er en primærkilde til informasjon, og er tilgjengelig for bruk for publikum og ansatte i virksomheten.

1.5 Internkontroll for Agder fylkeskommunes dokumentasjonsforvaltning

En arkivplan er en samleplan som beskriver arkivdanningen og retningslinjer rundt denne i en offentlig virksomhet, enten statlig, kommunalt eller fylkeskommunalt, over en gitt periode. 

Arkivlova sier i § 6 at ”Offentlege organ pliktar å ha arkiv, og desse skal vere ordna og innretta slik at dokumenta er tryggja som informasjonskjelder for samtid og ettertid”.

Andre ord som er blitt brukt om arkivplan er dokumentasjonsstrategi og internkontrollverktøy. Arkivplanen til Agder fylkeskommune skal være retningsgivende i forhold til dokumentasjon og arkivarbeid, deskriptiv i forhold til arkivstruktur og ikke minst strategisk i forhold til fremtidige utfordringer.

Arkivplanen skal være et ledd i internkontrollarbeidet i Agder fylkeskommune.

1.6 Oppdatering av arkivplanen

Arkivplanen revideres fortløpende av rådgivere på seksjon for dokumentasjonsforvaltning. Godkjent arkivplan legges i Public 360 og QM+. For at planen skal være enkelt tilgjengelig, publiseres den også på fylkeskommunens nettsider.

Ved hvert årsskifte eller ved store endringer periodiseres og arkiveres arkivplanen.

Oppdateringer skal gjøres i henhold til endringer i organisasjonen (lover, forskrifter og arkivfaglige oppdateringer) og når nye rutiner som angår informasjon- og dokumentasjonsforvaltning eller systembeskrivelser er på plass. Ved store og helt nødvendige endringer, vurderes ny revisjon publisert før årlig periodisering og arkivering. 

1.7 Utfordringer i videre arkivarbeid

Medarbeidere i Agder fylkeskommune samler inn, systematiserer og bearbeider informasjon for å skape best mulig grunnlag for våre beslutninger. Vi skaper arkiv for å dokumentere, bevise virksomhetens aktiviteter, og ivareta organets dokumentasjonsplikt knyttet til virksomhetens kjerneaktiviteter. Dette skjer ikke bare i saks- og arkivsystemet, men også i de mange fagsystemene som er i bruk i fylkeskommunen. 

Folk flest assosierer gjerne arkiv med dokumenter og flyten av disse fra innsending til organet og utsending til sluttbruker. Dokumentdefinisjonen i arkivloven er imidlertid teknologinøytral og svært vid. Et dokument blir definert som en logisk avgrenset informasjonsmengde som er lagret på et medium for senere lesing, lytting, visning eller overføring (Arkivlova §2).

Denne definisjonen henspiller på et digitalt dokumentbegrep der en informasjonsmengde ikke bare er en fysisk utskrift på papir eller et dokument i PDF, men kan også være en rad i et regneark eller en sammenstilling av opplysninger i en database.

Dokumentasjon blir definert som dokumenter (records) som stadfester eller beviser, det vil si dokumenterer at bestemte handlinger har funnet sted. Det kan være informasjon i en registering som kan ha verdi for ettertiden, slik som logger og godkjenningsprosesser. 

Logger og hva som har skjedd med dokumentasjonen i systemet fra den ble skapt til den deponeres for langtidsbevaring, er med andre ord viktig for å dokumentere, bevise og sikre informasjonen for samtid og ettertid. Agder fylkeskommune har mange fagsystemer hvor det produseres og arkivverdig informasjon som har stor verdi som dokumentasjon for ettertiden.

Kartlegging av arbeidsprosesser, hvilken informasjon/dokumenter som blir produsert i prosessene og hva slags dokumentasjonskrav de utløser (det vil si hva som skapes og sikres/bevares som arkivinformasjon) er et stort arbeid som Agder fylkeskommune fortsatt er i en prosess med å fullføre.

Forvaltningen, det vil si hele Fylkeskommunen, skal utføre sine forvaltningsoppgaver og påse at saker er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes (jfr. Forvaltningsloven §17). Etter arkivforskriften skal en registrere det som er gjenstand for saksbehandling og har verdi som dokumentasjon (Forskrift om offentlege arkiv § 9).

Da må virksomhetene selv ha oversikt over sine arbeidsprosesser og hvilke dokumentasjonskrav som stilles for å sikre at vi kan etterprøve og ta vare på dokumentasjonen for samtid og ettertid.

Dokumentasjonskravene følger ofte av særlovgivningen. Særlovgivning er regelverk som styrer organets oppdrag og fagområder (opplæringsloven, barnevernloven, plan- og bygningsloven etc.). Hvilke dokumentasjonskrav som stilles i særlover som går på fagområder (for eksempel opplæringsloven) kan ikke seksjon for dokumentasjonsforvaltning avdekke alene. Bevaringsvurdering av fagsystemene i fylkeskommunen pågår kontinuerlig.

2 Historikk og nåtid


2.0 Agder fylkeskommune - historikk og nåtid

Agder fylkeskommune er et av landets fylker. Det ble opprettet da Aust-Agder og Vest-Agder ble slått sammen 1. januar 2020 etter vedtak i Stortinget 8.juni 2017. Agder grenser mot Rogaland i vest og mot Vestfold og Telemark i nord og øst. Agder fylke har et areal på 16 434 km² med 307 233 innbyggere per 1. januar 2020, fordelt på 25 kommuner.

Agder fylkeskommunes ansatte arbeider med videregående opplæring, samferdsel, kultur, næringsutvikling, folkehelse, tannhelse og en rekke andre fagfelt.

Se ellers årsberetninger for Agder fylkeskommune for mer informasjon.

2.1 Agder fylkeskommune - organisering

2.1.1 Fylkesadministrasjonen og virksomhetene

Agder fylkeskommunes politiske og administrative ledelse er samlet i Kristiansand. I tillegg har fylkesadministrasjonen avdelinger på Fløyheia i Arendal. Fylkeskommunens virksomheter er ellers lokalisert over hele fylket.

Fylkeskommunen styres etter formannskapsmodellen. Fylkestinget har 49 representanter.  Kapittel 2.2 om Politisk organisering i Agder fylkeskommune har en mer utfyllende beskrivelse av organiseringen.

Agder fylkeskommune har valgt en matriseorganisering. Fylkesdirektørene leder hvert sitt fagområde og utgjør sammen med fylkesrådmann lederteamet.  Kapittel 2.3 Administrativ organisering i Agder fylkeskommune beskriver kort de ulike fagområdene. 

For å realisere fylkeskommunens strategi, Regionplan Agder 2030, er vi i fylkeskommunen avhengig av at hele organisasjonen drar i samme retning, jfr. matriseorganiseringsstrategien. For å konkretisere en retning har vi en organisasjonspolitikk. Den skal veilede oss til å gjøre de riktige tingene, slik at vi kommer dit vi skal.

Organisasjonspolitikken kan defineres som handlinger, holdninger og verdier som medarbeidere og ledere står for og praktiserer i vårt forhold til hverandre. I Agder fylkeskommune ligger de førende prinsippene, i tillegg til tillitsbasert medarbeiderskap og mestringsorientert lederskap, til grunn for måten vi løser samfunnsoppdraget vårt på.

2.1.2 Eierskap

Enkelte deler av tjenesteproduksjonen til fylkeskommune er organisert under ulike selskapstyper, eksempelvis IKT Agder IKS, Agder arbeidsmiljø IKS, oppgavefelleskapet OFA og AKT AS.

Fylkeskommunen har i enkelte tilfeller opprettet eller gått inn som eier i ulike virksomheter som vil ligge utenfor fylkeskommunens direkte kontroll. Dette kan være aksjeselskap (AS), interkommunale selskap (IKS) eller stiftelser.

2.2 Politisk organisering – Agder fylkeskommune

Fylkeskommunens politiske styringsstruktur bygger på kommuneloven. Innenfor rammene av denne er det mulig med ulike varianter av politisk organisering.

Både tidligere Vest-Agder og Aust-Agder var bygd på formannskapsmodellen, og Agder fylkeskommune har videreført denne. Skissert kan organiseringen beskrives på følgende måte: 

Politisk organisering i Agder fylkeskommune - Klikk for stort bildeDette er en grafisk representasjon som viser den politiske organiseringen av Agder fylkeskommune. De forskjellige entitetene som blir beskrevet, er som følger: Fylkestinget, Fylkesutvalget, Administrasjonsutvalg, Kontrollutvalg, Hovedutvalg for kultur, folkehelse og frivillighet, Hovedutvalg for næring, klima og miljø, Hovedutvalg for samferdsel, Hovedutvalg for utdanning og kompetanse.

2.3 Administrativ organisering – Agder fylkeskommune

Den administrative strukturen til Agder fylkeskommune har til hensikt å understøtte den politiske organiseringen og sikre den politisk måloppnåelse ved god gjennomføring av vedtak. Fylkeskommunedirektøren er øverste leder for fylkeskommunens administrasjon.

Fylkeskommunedirektøren har ansvar for forsvarlig utredning av sakene som legges frem for politisk behandling, iverksettelse av vedtak, at administrasjonen drives i samsvar med lover, forskrifter og overordnede instrukser og at administrasjonen er gjenstand for betryggende kontroll.

Agder fylkeskommune som organisasjon

Agder fylkeskommunes organisasjonskart

Som en del av regionreformen overtok Agder fylkeskommune fra 01.01.2020 selv oppgavene med å planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde fylkesvegnettet. Statens vegvesen og Nye Veier AS har fortsatt ansvaret for riks- og europavegene. Statens vegvesen skal fortsatt bistå i arbeidet med beredskap og overvåkning av vegene gjennom vegtrafikksentralene.

Som en del av Mønsteravtalen som ble inngått mellom Statens vegvesen og fylkene, ble 126 ansatte fra Statens vegvesen overført til Agder fylkeskommune fra 01.01.2020, fordelt på ulike avdelinger i fylket for å betjene ulike fylkesvegoppgaver, men hovedtyngden er ansatt på Samferdsel og eiendom. Mer informasjon om avdelingene finnes på Agda.

2.4 Agder fylkeskommunes virksomheter – videregående skoler og tannklinikker

Fylkesadministrasjonens oppgaver er viktige i forhold til blant annet målstyring, regelverk og saksbehandling, mens det mer operasjonelle foregår ute i virksomhetene i organisasjonen. Elever får videregående opplæring fordelt på 18 videregående skoler, Fagskolen eller SMI-skolen. 28 tannklinikker gir tannbehandling til barn, ungdom og voksne.

Videregående skoler som inngår i organisasjonen Agder fylkeskommune

Tannklinikker som inngår i organisasjonen Agder fylkeskommune

Andre virksomheter i Agder fylkeskommune inkluderer: Karriere Agder, Fylkeseldreombudet i Agder, Oppvekstombudet i Agder og NAV-ombudet i Agder.

3 Arkivorganisering og ansvar


3.0 Ansvar og arkivorganisering

Hvert fagområde i fylkeskommunen har sitt lovverk og sitt mandat å oppfylle. Å sørge for at ansvarsområdene blir ivaretatt, krever dokumentasjon på at det blir gjort, i ulike systemer. 

God forvaltningsskikk er viktig for å sikre at fylkeskommunens dokumentasjon blir forsvarlig forvaltet i tråd med lovpålagte krav, egne behov, historiske behov og andre dokumentasjonsbehov. Fravær av tydelige retningslinjer, instrukser og veiledninger på dette feltet kan bidra til at fylkeskommunen ikke oppfyller sine egne forpliktelser og ivaretar sitt ansvar overfor innbyggere/publikum og tredjeparter.

Kapittel 3.1 Arkivorganisering gir et bilde av hvilken rolle og hvilket ansvar arkivtjenesten har i Agder fylkeskommune i forbindelse med å etterstrebe god forvaltningsskikk, men alle ansatte har også et ansvar for at dokumentasjonen blir tatt vare på i nåtid og for fremtiden. I kapittel 3.4 ses det nærmere på hvilke ansvar de ulike partene i organisasjonen har, både fylkeskommunedirektør, saksbehandler, leder og arkivar. Reglement inklusivt lovverk beskrives i kapittel 4, konkrete rutiner beskrives i kapittel 5.

3.1 Arkivorganisering - Agder fylkeskommune

I "Forskrift om offentlege arkiv" § 1-1 heter det bl.a.: "Den enkelte kommune og fylkeskommune skal fastsetje kva for institusjonar og einingar som eventuelt skal reknast som eigne organ etter forskrifta her".

Dette betyr at en fylkeskommune må ta stilling til om den skal betraktes som ett eller flere organ i arkivlovens forstand. Valget her har konsekvenser for arkivansvaret (§ 1-1), journalføringsplikten (§ 2-6) og om det skal utarbeides en eller flere arkivplaner (§ 2-2) i fylkeskommunen.

Loven presiserer videre følgende: "Det overordna ansvaret for arkivarbeidet i eit offentleg organ tilligg den øvste leiinga i organet. I kommunar og fylkeskommunar er arkivansvaret ein del av det overordna administrative ansvaret som er tillagt administrasjonssjefen, jf. kommunelova § 23".

Bruken av begrepet organ i Agder fylkeskommune

Agder fylkeskommune kan ses på som ett organ i arkivlovens forstand. 

Arkivforskriften § 1-1, første ledd, tredje punktum, fastsetter at den enkelte fylkeskommune "skal fastsetje kva for institusjonar og einingar som eventuelt skal reknast som eigne organ etter forskrifta her." Det er derfor klart at fylkeskommunen i ettertid kan gjøre vedtak om at administrative enheter skal fungere som egne organer etter arkivforskriften.

Når Agder fylkeskommune er å regne som ett organ etter arkivloven, har det blant annet følger for arkivansvaret og journalføringen. Tidligere i Aust-Agder og Vest-Agder var det egne journalenheter, da skolene hadde egne arkivarer som hadde arkivansvar. Det vises til tidligere arkivplaner for Aust-Agder og Vest-Agder i forbindelse med dette.

Saks- og arkivløsning i ny Agder fylkeskommune

Fylkeskommunen har sentralisert arkivtjenesten i henhold til arkivforskriftens § 2-4 og har siden 02.01.2020 anvendt Public 360 fra leverandør Tietoevry som fullelektronisk sak-/arkiv system, med kun en journalførende enhet. 

Public 360 er satt opp med avdelinger, tilgangsgrupper, elevmapper og kontakter. Det vises til nærmere beskrivelse av systemet og aktive arkivdeler i kapittel 7.2. 

Automatiske integrasjoner er satt opp fra ulike fagsystem. Det vises til kapittel 7.10 for en oversikt over integrasjoner mot Public 360. 

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning fungerer som en journalføringsenhet med felles postjournal og sakarkiv (k-koder) for hele fylkeskommunen. All journalføring og administrativ behandling skal skje i Public 360, med unntak av en del personsensitive saker som føres i lukkede fagsystemer og i de arkivsystem som har godkjent arkivkjerne. Fra sommer 2023 er også lærere på de videregående skolene brukere av Public 360.

3.2 Styringsverktøy i Agder fylkeskommune

Systemet QM+ er ansattes og lederes verktøy for å kunne jobbe målrettet og systematisk med valg av tiltak og kvalitet på tiltak. Systemet skal ivareta behovene rundt melding og oppfølging av uønskede hendelser/ avvik/ forbedringer, ivareta behovet for dokumentbibliotek, oppslag mot eksterne lover/forskrifter og behovet for ROS-analyser. Systemet er planlagt byttet ut våren 2025.

For arkivering av dokumenter fra systemet vises det til siden for veiledning i veiledningsdatabasen og nettsiden QM+:

Veiledning for styrende dokumenter i QM+

Arkivplan er en form for internkontroll. Rutiner og lovverk er lenket opp mot QM+. Hensikten er å sikre at fylkeskommunens dokumentasjon blir forsvarlig forvaltet i tråd med lovpålagte krav, fylkeskommunens egne behov, historiske behov og andre dokumentasjonsbehov.

3.3 Styrende dokumenter - premisser for Agder fylkeskommunes oppdrag og ansvar

Regionplan Agder 2030 er et overordnet strategisk styringsdokument for hele Agder. Den beskriver de viktigste utfordringene og mulighetene for landsdelen, et ønsket fremtidsbilde for 2030, og hva som skal til for å nå konkrete mål.

Regional planstrategi for Agder 2024-2027 ble vedtatt i fylkestinget 22. oktober 2024 og er også et viktig styrende dokument:

Regional planstrategi for Agder 2024-2027

3.4 Ansvar og fullmakter

En viktig arbeidsoppgave til seksjon for dokumentasjonsforvaltning er å sikre fylkeskommunens journalpliktige og arkivverdige dokumenter for nåtid og fremtid. God dokumentasjonsforvaltning innenfor alle de fylkeskommunale tjenesteområdene er avgjørende for at dette arbeidet lykkes. 

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har et overordnet ansvar, men ikke alene. Både systemansvarlige for fagsystem, IT-ansvarlige, jurister og personvernombud, ledere og saksbehandlere har et ansvar for at informasjon som behandles håndteres i tråd med regelverk og bevares for både nåtid og ettertid. I de følgende kapitlene skisseres denne ansvarsfordelingen.

Ansvar, rutiner og rettigheter i saks- og arkivsystemet Public 360 står beskrevet under rutiner og retningslinjer.

Fylkeskommunedirektørens arkivansvar

I arkivforskriften av 18.desember 2017 heter det i paragraf 1, første ledd:

"Offentlege organ etter arkivlova §2 pliktar å halde arkiv. Arkivet skal vere ordna og innretta slik at dokumenta er sikra som informasjonskjelder for samtid og ettertid. Kvar enkelt kommune og fylkeskommune kan fastsetje kva institusjonar og einingar som skal halde eigne arkiv."

Arkivforskriften

Fylkeskommunedirektøren har ifølge kommuneloven og arkivforskriften ansvaret for fylkeskommunens arkiv og for at organiseringen og oppfølgingen av arkivarbeidet er i samsvar med lover og forskrifter om offentlig saksbehandling. Innholdet i fylkets arkivansvar er fastsatt i § 1, andre ledd:

"Det overordna ansvaret for arkivarbeidet i eit offentleg organ ligg til den øvste leiinga i organet. I kommunar og fylkeskommunar er arkivansvaret ein del av det ansvaret som er lagt til administrasjonssjefen etter kommunelova. Det kommunale og fylkeskommunale arkivansvaret omfattar òg arkiv som er avleverte til arkivdepot”.

Agder fylkeskommune har ikke skriftliggjort spesifikt arkivansvar i noe administrativt delegeringsreglement slik som Arkivverket anbefaler.

Arkivverkets anbefalinger vedrørende delegering av arkivansvar

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har påpekt dette for de som har ansvar for delegeringsreglementet. Svaret var at dette er en del av den myndigheten fylkeskommunedirektøren har fått delegert i det politiske delegeringsreglementet når det gjelder «organisasjonens daglige arbeide». Alle ledere delegeres myndighet til å styre det daglige arbeidet innenfor egen organisatoriske enhet. Dette omfatter også arkivansvar jfr. mål for dokumentasjonsforvaltning. Dersom Agder fylkeskommune omtaler arkivansvaret spesifikt i det administrative delegeringsreglementet, må det i så fall tas inn spesifikt i det politiske delegeringsreglementet først. Arkivverket påpekte manglende klarhet i arkivansvaret under tilsyn og det jobbes videre med dette i organisasjonen. 

Arkiv/seksjonsleders ansvar og fullmakter

Seksjonsleder ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning er faglig ansvarlig for arkivtjenesten i Agder fylkeskommune - kalt seksjon for dokumentasjonsforvaltning - og skal gi rettledning og føre tilsyn med arkivdanning og arkivoppbevaring i fylkeskommunen. Vedkommende rapporterer til fylkeskommunedirektøren.

Rektor på den enkelte videregående skole er imidlertid ansvarlig for å sikre skolens eldre papirarkiv og arkivlokaler, og Tannhelsetjenesten ansvarlig for sine eldre papirarkiver på sine klinikker, fram til materialet er blitt avlevert til depot (Arkivsenter sør/Kuben). 

Seksjonsleder ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning i Agder fylkeskommune skal særlig legge vekt på disse oppgavene:

  • Kvalitetssikre at arkivdanningen skjer i henhold til lov og regelverk og rutiner fastsatt i arkivplanen.
  • Holde seg oppdatert på den faglige og teknologiske utviklingen innenfor informasjonsforvaltningsfaget, samt endringer i lover og regelverk for offentlige arkiver.
  • Gi faglig veiledning til arkivpersonalet og sørge for at arkivmedarbeiderne får tilbud om å utvikle sin faglige kompetanse.
  • Ha personal- og økonomiansvar.
  • Rapportere til ledelsen i fylkeskommunen om virksomheten ved arkivtjenesten og foreslå tiltak som kan heve kvaliteten på arkivarbeidet.
  • Føre tilsyn og kontroll av arkivene i fylkeskommunen i forhold til forsvarlig oppbevaring og sikring.
  • Påse at fylkeskommunen har en arkivplan.
  • Være kontaktperson til Aust-Agder museum og arkiv IKS (arkivavdelingen ved Kuben) og Arkivsenter sør (tidligere IKAVA).
  • Ha en sentral rolle når fylkeskommunen skal velge sak-/arkivsystem og fagsystemer som inneholder bevaringsverdig informasjon, og ved innkjøp av arkivmateriell, papir og skriveredskap.
  • Være høringsinstans vedrørende arkivmessige konsekvenser ved planlagte omorganiseringer i fylkeskommunen.

Arkivtjenestens ansvar – seksjon for dokumentasjonsforvaltning ved Agder fylkeskommune

Seksjonsleder har det faglig overordna ansvaret for arkivpersonalet. Som ansatt ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning har man ansvar for:

  • Å sørge for at arkivet holder god kvalitet.
  • Til enhver tid kunne framskaffe oversikt over hver enkelt registrert sak, hvem som er saksbehandler og om saken er til behandling eller arkivert.
  • Følge opp saksbehandlingen i forbindelse med journalføring slik at organisasjonens journal blir komplett.
  • Sikre at restanseoppfølging skjer i henhold til de regler som til enhver tid gjelder.
  • Bistå med å finne fram elektroniske og papirdokumenter som ønskes fra arkivet.
  • Sørge for informasjon og opplæring om saksbehandlingsrutiner og bruk av sak- og arkivsystemet.
  • Kjenne til og arbeide etter de lover og regler som gjelder for arkivarbeidet.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning skal bidra til å sikre bevaring av arkivmateriale som har betydelig kulturelt eller forskningsmessig verdi, eller som inneholder rettslig eller viktig forvaltningsmessig dokumentasjon, slik at dette materialet blir bevart.

Kjernen i arkivfunksjonen er å bidra til at aktiviteter og handlinger i organisasjonen blir dokumentert. Effektiv informasjonsforvaltning, økt bruk av digitalisering og høy innbyggertilfredshet blir stadig viktigere og seksjon for dokumentasjonsforvaltning bidrar i dette arbeidet.

Arbeidsprosessene til seksjon for dokumentasjonsforvaltning er delt inn i ulike delprosesser og kan oppsummeres som følger

  • postmottak og registering i sak- og arkivsystem (både elektroniske dokumenter og skanning av fysisk papirpost)
  • produksjon og kontroll av offentlig journal - kvalitetskontroll (kvalitetskontroll av saker og dokumenter, journalføring, produksjon av offentlig journal, kontroll av offentlig journal, overvåking av skjemaimport og gjenfinning/innsyn)
  • administratoroppgaver for saks- og arkivsystemet
  • utvikling, bevaring, migrering og konvertering av data til nye teknologier og systemer

De to første punktene er hovedoppgavene til dem som driver med daglig drift på seksjon for dokumentasjonsforvaltning. De to siste punktene er hovedoppgavene til de som driver som utvikling og prosjekter.

Sistnevnte medarbeidere har følgende hovedoppgaver:

  • Ansvar for å følge utviklingsarbeid i fagsystemer
  • Kontakt mot andre avdelinger og bidra inn i prosjekter som jobber med digital transformasjon og utvikling
  • Samarbeid med IKT Agder og leverandører
  • Administratoroppgaver og brukerstøtte i sak- og arkivsystem
  • Følge opp og veilede saksbehandlere og ledere i bruk av sak- og arkivsystem
  • Opplæring av nye brukere
  • Utarbeide og vedlikeholde rutiner og veiledninger, bidra i arkivplanarbeid, osv. som tilhører ansvarsområdet i seksjon for dokumentasjonsforvaltning

Samarbeid om god dokumentasjonsforvaltning

For å oppnå god dokumentasjonsforvaltning, må arkivtjenesten samarbeide med andre fagmiljøer som jobber med å forvalte informasjon, f.eks. IKT, informasjonssikkerhet og personvern.

Det er viktig at arkivtjenesten har en god dialog med lederne på sentrale tjenesteområder når det skal utarbeides rutiner for dokumentfangst og håndtering av arkivdokumentasjon. Dialogen bør her gå begge veier. Uten samarbeid og forståelse for viktigheten av god forvaltningsskikk og dokumentasjonsforvaltning, får en ikke oppfylt målsetningene om å være en fylkeskommune som tar dokumentasjon på alvor.

Systemansvarlige for fagsystem, IT-ansvarlige, jurister og personvernombud, ledere og saksbehandlere har et ansvar for at informasjon som behandles håndteres i tråd med regelverk og bevares for både nå- og ettertid.

Systemforvaltning

For å ivareta en forsvarlig og god forvaltning av fylkeskommunens IKT-systemer, er det etablert funksjonelle roller og ansvar som skal understøtte arbeidet.

IKT-Agder har det overordna systemansvaret for saks- og arkivløsningen, Public 360. Tietoevry er systemleverandør. Rådgivere ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning er administratorer i forhold til brukere og tilganger.

Faglig leder for det enkelte tjenesteområdet har systemansvar for fagsystemene som anvendes.

Ifølge rutinedokument Rutine og rollebeskrivelse for tjenesteeiere, systemeiere og systemansvarlige har enhver systemansvarlig ansvar for en god avvikling av IKT-systemet med tilhørende arkivering og sletting, enten det er et fagsystem eller et register.

Rutine og rollebeskrivelse for tjenesteeiere, systemeiere og systemansvarlige.

Leders arkivansvar

Fylkeskommunedirektøren har det overordnede arkivansvaret i Agder fylkeskommune. I forskrift om offentlige arkiv er det også beskrevet at ansvaret tilligger den øverste ledelsen. Dette innebærer at enhver leder vil ha et ansvar for at organisasjonen følger de lover, forskrifter og interne retningslinjer som til enhver tid er gjeldende for arkivering og journalføring jfr. rutiner for saksbehandlingssystemet og ansvar for fagsystemer. Det er utarbeidet egen veileder for leders arkivansvar.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har opprettet en egen brukerstøtteside på intranettet slik at ansatte enkelt får tilgang til veiledning om arkiv, funksjonalitet i saksbehandlingssystemet og rutiner. Under disse ligger egne kategorier veiledere for ledere. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning inviterer til kurs for ledere en gang per halvår og yter brukerstøtte daglig. 

Saksbehandlers ansvar

Ansatte i fylkeskommunen er ansvarlige for å følge gjeldende regler for saksbehandling og at journalpliktige dokumenter blir registrert og arkivert i henhold til gjeldende rutiner. Saksbehandler har et ansvar for å holde seg oppdatert på aktuelle lover og forskrifter som forvaltningsloven og offentlighetsloven.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har opprettet en egen brukerstøtteside på intranettet slik at alle medarbeidere enkelt får tilgang til veiledning om arkiv, funksjonalitet i saksbehandlingssystemet og rutiner. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning inviterer til kurs for nyansatte og til oppfriskingskurs et par ganger hvert halvår og på forespørsel, og yter brukerstøtte daglig. 

Ansvar for personregister - personopplysninger

Ansvar for personregister, personopplysninger og personvern ligger hos avdeling for jus og informasjonsforvaltning. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning, ledere og saksbehandlere har alle sammen ansvar for at dokumenthåndtering følger lovverket på området.

Personvernombudet i Agder fylkeskommune skal veilede behandlingsansvarlige og de ansatte som utfører behandlingene av personopplysninger om de forpliktelser som Agder fylkeskommune har etter personvernlovgivningen.

Ansvar for uttrekk fra elektronisk arkiv

Ved deponering av elektronisk arkivmateriale må det foretas uttrekk fra arkivbasen etter gjeldende regler, jfr. arkivforskriftenes §§ 5-8, 5-10 og 5-12, samt Riksarkivets normalinstruks for arkivdepot i kommuner og fylkeskommuner av 1.6.2002. Ansvarsfordelingen ved uttrekk fra elektronisk arkiv er mer kompleks enn ved papirbasert arkiv, i og med at også systemleverandør er involvert.

Systemansvarlig har ansvar for at det blir gjennomført uttrekk. Systemleverandør har ansvar for at uttrekk fungerer. Arkivavdelingen overtar depotansvar for uttrekk etter endelig avlevering.

Se gjeldende retningslinjer for uttrekk og avlevering av elektronisk arkivmateriale.

Ansvar for depot

Fylkeskommunen er forpliktet etter arkivloven til å ta vare på sine arkiver og holde dem tilgjengelig for innsyn i samtid og ettertid. Dette innebærer å etablere en depottjeneste for eldre og avsluttede arkiver, både papirbaserte og elektroniske, som skal oppbevares etter særskilte regler.

Depottjenesten er ansvarlig for å holde oversikt og kontroll med avlevert materiale og for behandling av søknader om innsyn i eldre og avsluttede arkiver. Vest-Agder IKS (IKAVA) (som nå heter Arkivsenter sør) var og er fortsatt depot for eldre og avsluttede arkiv for Vest-Agder fylkeskommune. Ordningen innebærer at fylkeskommunen fortsatt har eiendomsretten til det deponerte materialet. IKAVA er ansvarlig for ordning, katalogisering, vedlikehold og ekspedisjoner fra de deponerte arkivene. Depotordningen er regulert av en egen avtale mellom fylkeskommunen og IKAVA.

Aust-Agder fylkeskommune har hatt nært samarbeid med Aust-Agder museum og arkiv IKS, avdeling Kuben og er tilsluttet den interkommunale arkivordningen for papirbaserte og elektroniske arkiver (arkivforskriftene § 5-1) gjeldende fra og med 1.5.2003. Det påhviler de enkelte virksomhetene å deponere arkiv til Kuben etter gjeldende retningslinjer (se periodiske arkivrutiner under kapitlet rutinebeskrivelse, samt kapitlet om depotordning). Etter sammenslåingen av de to fylkene, har Agder fylkeskommune fortsatt å ha kontakt med begge institusjonene. Se mer om deponering i kapittel 9.

Prinsippleverandører for dokumenthåndtering

Kommunal- og distriktsdepartementet (KRD) kan gi forskrifter om håndtering, bevaring, ordning av tilsyn med kommunens og fylkeskommunens arkiv.

Kommunal- og distriktsdepartementets nettsider.

Riksarkivaren har den overordnede faglige myndighet over alle offentlige arkiv.

Riksarkivarens nettsider.

Datatilsynet er ombud, konsesjonsgiver og kontrollorgan når det gjelder personopplysninger og personregister.

Datatilsynets nettsider.

3.5 Arkivansvar – interkommunalt samarbeid

Mange interkommunale samarbeidsordninger eller virksomheter skaper offentlige arkiv, slik disse er definert i arkivlova. Samarbeidsordningene plikter ofte å ha arkiv og de plikter å håndtere arkivet i tråd med arkivlova med forskrifter og annet sentralt regelverk.

Å ivareta dokumentasjonen skapt i interkommunalt samarbeid er viktig fordi dokumentasjonen kan ha offentlighetens interesse underveis i arbeidsprosesser og i etterkant. Samtidig er det viktig for å sikre rettsikkerhet og etterrettelighet.

Mange interkommunale samarbeid har en liten administrasjon. I slike tilfeller kan en av kommunene drifte arkivet.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har utarbeidet rutine for arkivtjenester til interkommunale samarbeid.

I kapittel 7 vises det til konkrete eksempler på interkommunale samarbeid hvor Agder fylkeskommune har et definert arkivansvar.

3.6 Ny tenkning – felles saksbehandlingssystem

Når offentlige virksomheter samarbeider om saksbehandlingen i et felles fagsystem, utfordrer det noen deler av arkivregelverket. Det er flere ting som er ekstra viktige å tenke på ved bruk og utvikling av slike systemer. Arkivverket har utarbeider gode veiledere, både for parter som er formelt eier av systemet hvor ofte arkivansvaret kan legges eller der hvor fylkeskommunen bruker et felles saksbehandlingssystem sammen med andre. Uansett er det viktig å være bevist på hvordan man ivaretar virksomhetens eget dokumentasjonsbehov og arkivansvar når dokumentasjonen skapes i felles system.

Disse veiledningene kan være viktige redskaper for Agder fylkeskommune:

Veileder for eier av felles saksbehandlingssystem - Arkivverket.

Veileder for kommunal bruker av felles saksbehandlingssystem - Arkivverket.

3.7 Arkivansvar i fagsystem

Et fagsystem er et datasystem som er utviklet for en veldig spesifikk behandlingsprosess eller fagområde. Felles for de fleste fagsystem er at de sjelden har innebygde løsninger for arkivering. Et fagsystem kan ha et tilhørende papirarkiv som må følges opp av den enheten som bruker fagsystemet.

Daglig ansvar for arkivering fra fagsystemer

Det daglige arkivansvaret for arkivering fra spesialiserte fagsystemer ivaretas av virksomheten som benytter systemet.

Arkivverket har utgitt veileder om Bevaring og kassasjon i informasjonssystemer og det er ønskelig at systemeiere bruker denne. 

Arkivansvar i fagsystemer er ikke skriftliggjort i noe reglement i fylkeskommunen utover det styrende dokumentet Rollebeskrivelse tjenesteeier, systemeier og systemansvarlig.

Dokumentet "Rollebeskrivelse tjenesteeier, systemeier og systemansvarlig.”

Der presiserer følgende under systemeiers ansvar:

"Systemeier skal sikre at det er et tilgjengelig og oppdatert kvalitetssystem, herunder tilstrekkelig system for internkontroll. Dette innebærer blant annet at nødvendig dokumentasjon, prosess- og rutinebeskrivelse, avtaler, rolle og tilgangsoversikt, arkivplan, mv. er ivaretatt på en forsvarlig måte. Systemeier er sikkerhetsmessig ansvarlig for IKT-systemet og opplysningene som forvaltes i dette. Systemeier skal sikre god data- og informasjonsforvaltning, samt kontrollert deling av datasett til typiske formål som statistikk, forskning, sammenhengende tjenester, mv."

Systemansvarlig har ansvar for en god avvikling av IKT-systemet med tilhørende arkivering og sletting. Ved periodisering eller dersom fagsystemet tas ut av bruk, skal virksomheten ta kontakt med seksjon for dokumentasjonsforvaltning for råd og veiledning.

Virksomheter med spesialiserte fagsystemer har også selv ansvar for at virksomheten følger fylkeskommunens og lovverkets krav til arkivering.

Overordnet ansvar for arkivering fra fagsystemer

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har ansvaret for fylkeskommunens samlede arkivarbeid og har derfor også et visst ansvar for å følge opp arkiveringen fra spesialiserte fagsystemer, nærmere bestemt at arkivering skjer i henhold til gjeldende lovverk og fylkeskommunens bestemmelser, og at den enkelte virksomhet har rutiner som sikrer en slik arkivering. Arkivansvaret ligger hos systemeier.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning kan bistå virksomhetene med utarbeidelse av rutiner, periodisering, bortsetting og avlevering av utgåtte arkivserier for å sikre at dette arbeidet blir gjennomført.

I kapittel 7.0 vises det til liste over de systemene som Agder fylkeskommune benytter.

4 Reglement

4.0 Reglement   

4.1 Lover og forskrifter

Her beskrives de mest sentrale lover og forskrifter som gjelder for i dokumentasjonsforvaltningsarbeidet i offentlig forvaltning og Agder fylkeskommune.

4.1.1 Arkivloven med forskrifter

Arkivloven (Lov av 4. des. 1992 nr. 126)

Arkivloven

Arkivlova som trådte i kraft 1. januar 1999 legger føringer for offentlig arkivdanning og for arkivdepoter som tar vare på offentlige arkivskapers arkivmateriale.

Gjeldende arkivlov har som formål å sikre at arkiv som har kulturell eller forskningsmessig verdi eller som inneholder rettslig eller viktig forvaltningsmessig dokumentasjon, blir tatt vare på og gjort tilgjengelig for ettertida. Alle offentlige organer plikter å holde arkiv. Alle offentlige arkivskapere er regulert av Arkivlova i sitt arbeid, og dermed har også Agder fylkeskommune et selvstendig ansvar for å overholde de påleggene arkivloven gir.

Forvaltningsorgan som ikke overholder arkivloven eller forskrifter som er gitt i medhold av arkivloven, kan straffes med bøter (jfr. arkivloven § 22).

Arkivlova gjennomgår ellers en moderniseringsprosess hvor dokumentasjonsplikten fremheves, uavhengig av i hvilket system den forekommer i. Forslag til ny lov har vært ute til høring:

Forslag til ny Arkivlov på høyring - regjeringen.no

Arkivforskriften Forskrift om offentlige arkiv av 11. desember 1998, nr. 1193 (arkivforskriften). Sist endret 01.01.2018.

Arkivforskriften

Arkivforskriften utdyper Arkivloven og gjelder for alle offentlige arkivskapere. Hver administrativ enhet i Agder fylkeskommune har et selvstendig ansvar for å overholde de påleggene arkivforskriften gir. 

Forskriften regulerer arkivdanningen i offentlige arkiver og danner utgangspunkt for egne, interne instrukser. Det er forbudt for ansatte i offentlig organ å medvirke til at arkivmateriale blir kassert i strid med arkivloven eller forskrifter gitt i medhold av arkivloven.

Ansatte som foretar uhjemlede kassasjoner, kan straffes med bøter (jf. Arkivforskriften § 3- 21 siste ledd).

Forskrift om Riksarkivarens bestemmelserformelt Forskrift 19.12.2017 nr. 2286 om utfyllende tekniske og arkivfaglige bestemmelser om behandling av offentlige arkiver, trådte i kraft 1. januar 2018.

Forskrift om Riksarkivarens bestemmelser

Forskriften gir utfyllende tekniske og arkivfaglige bestemmelser om arkivrutiner, arkivlokaler, lagringsmedier, avleveringsrutiner og bevarings- og kassasjonsregler.

Riksarkivarens forskrift er inndelt i 14 kapitler, hvorav kapittel 10-13 ikke har innhold ennå:

Kapittel 1. Arkivplan

Kapittel 2. Arkivlokaler og oppbevaring av arkiv

Kapittel 3. Krav til arkivsystem og elektronisk behandling av arkivdokument 

Kapittel 4. Periodisering

Kapittel 5. Elektronisk arkivmateriale. Lagringsmedier, format og avlevering. 

Kapittel 6. Avlevering og overføring av papirarkiv

Kapittel 7. Bevaring og kassasjonsbestemmelser, først generelle regler (del I), så regler for egenforvaltningssaker i statlige organer (del II), og til slutt bevarings- og kassasjonsbestemmelser for fylkeskommunale og kommunale arkiv skapt etter 1950 (del III).

Kapittel 8 Konvertering for digital bevaring

Kapittel 9. Mikrofilm

Fullstendig forskrift

4.1.2 Lov om elektroniske tillitstjenester

  • Lov om elektroniske tillitstjenester erstatter esignaturloven av 2001 som ble opphevet i 2018.
  • Lov om gjennomføring av EUs forordning om elektronisk identifikasjon og tillitstjenester for elektroniske transaksjoner i det indre marked

4.1.3 Særlover som angår Agder fylkeskommunes fagområder

  • Lov om grunnskoleopplæringa og den videregåande opplæringa (opplæringslova)
  • Plan- og bygningsloven av 14.6.1985 sist endret 27. juni 2008
  • Lov om Grunnerverv

Dette er ikke en uttømmende liste. Det vises til kvalitetssystemet QM+ under fanen Lovgrunnlag for kommuner:

Quality Manager (qmplus.com).

4.1.4 Andre relevante forskrifter/rundskriv i forhold til dokumentasjonsforvaltning

Forskrift om elektronisk kommunikasjon med og i forvaltningen (eForvaltningsforskriften) av 25.6. 2004, sist endret 5. august 2014.

Forskriftens formål er å legge til rette for sikker og effektiv bruk av elektronisk kommunikasjon med og i forvaltningen. Forskriftens § 26 punkt 2 slår fast at dersom innkomne dokumenter med elektronisk signatur skal konverteres til annet format, er det arkivtjenestens oppgave å verifisere signaturen.

Retningslinjer for bruk av e-post i statsforvaltningen

Revidert utgave 2001. Utgitt av Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kulturdepartementet.

Dette er en veiledning om når du kan bruke e-post, hva slags dokumenter som ikke kan eller ikke bør sendes som e-post, offentlig innsyn, journalføring og arkivering og omfanget av plikten til å besvare e-postmeldinger. Kan brukes i all offentlig forvaltning, også fylkeskommuner. 

Avdeling for Jus og informasjonsforvaltning i Agder fylkeskommune har i tillegg laget en egen sikkerhetsinstruks for ansatte I fylkeskommunen:

Sikkerhetsinstruks

Yrkesetiske retningslinjer for arkivarer

Vedtatt på generalforsamlingen til ICA (International Council on Archives) i Beijing i 1996 og gjelder for arkivarer i hele verden.

Digitaliseringsrundskrivet

Digitaliseringsrundskrivet er en sammenstilling av pålegg og anbefalinger om digitalisering i offentlig sektor. Agder fylkeskommune plikter å gjøre relevante tjenester mot innbyggere og næringsliv digitale. Fylkeskommunen arbeider kontinuerlig for å effektivisere og digitalisere sine publikumstjenester.

Fra 1. februar 2016 ble det obligatorisk for alle statlige virksomheter og kommuner å bruke Digital postkasse til innbyggere når de kommuniserer med innbyggere. Sending av sikker digital post fra sak/arkivsystemet Public 360 via SvarUt er tatt i bruk. Fylkeskommunen har også innført SvarInn.

Nytt digitaliseringsrundskriv ble sendt ut fra regjeringen i 2024 og kan leses her:

Digitaliseringsrundskrivet

Kapittel 1.3 er viktig i forvaltning av dokumentasjon: 

Digitaliseringsrundskrivet 2024, del 1.3 Bygg inn arkiveringsfunksjoner

Krav:

Arkivpliktig digital informasjon skal behandles i samsvar med arkivloven med tilhørende forskrifter. For all arkivpliktig digital informasjon, også informasjon som ikke er journalføringspliktig, skal offentlige virksomheter ha rutiner som sikrer arkivering og vedlikehold av informasjonsinnholdet og rutiner som bl.a. sikrer mot ikke-autoriserte endringer og slettinger.

Dette gjelder for informasjon både i fagsystemer og i saksbehandlingssystemer. Systemer som brukes til arkivering av journalføringspliktig informasjon, skal også følge krav som er fastsatt i Norsk arkivstandard (Noark), se forskrift om offentlige arkiv § 11.

Anbefaling:

Ved anskaffelse av systemer for behandling av arkivpliktig informasjon bør arkivfunksjoner inngå i systemene fra starten av, slik at arkiveringen kan skje mest mulig automatisert.

4.1.5 Forvaltningsloven med forskrifter

Forvaltningsloven (lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker, av 1. januar 1970, sist endret 01.11.2019)

Forvaltningsloven.

Forvaltningsloven (fvl.) gir retningslinjer for offentlige organers saksbehandling. Fvl. §11a omhandler saksbehandlingstid og foreløpig svar, og er en del av grunnlaget for seksjon for dokumentasjonsforvaltnings rolle når det gjelder oppfølging av ubesvarte henvendelser i saksbehandling. Oppfølging av saksbehandlingen innebærer arkivtjenestens ansvar om restansekontroll jf. opphevet arkivforskrift § 3.

Endringene i loven som trådte i kraft februar 2014 støtter digital kommunikasjon (jf. Forvaltningsloven § 15 a 1). Det enkelte offentlige organ må selv digitalisere sine arbeidsprosesser og tjenester.

Digital kommunikasjon er hovedregelen også for kommunikasjon med innbygger, men vedkommende har rett til å reservere seg mot å få vedtak og andre viktige brev digitalt. Nasjonale felleskomponenter som Altinn og ID-porten er byggeklosser til virksomhetenes digitaliseringsarbeid. Agder fylkeskommune jobber i tråd med dette.

Forskrift til forvaltningsloven av 1. januar 2007, sist endret 01.04.2019:

Forvaltningslovforskriften.

Denne forskriften regulerer blant annet myndighet til å gi forskerinnsyn samt partsinnsyn i saker om tilsetting i offentlig forvaltning.

 

4.1.6 Offentleglova med forskrifter

Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd LOV-2006- 05- 19-16 med ikrafttredelse 1.1.2009, sist endret 15.06.2018:

Offentleglova.

Offentlighetsloven gir publikum rett til innsyn i offentlig informasjon og i offentlige arkivskapers dokumenter. Den styrker retten til innsyn i saksdokument, journaler og lignende register i forvaltningen.

Loven støtter også opp EU-direktivet 2003/98/EF om videre bruk av informasjon fra offentlig sektor. Dette innebærer at standardlisenser for bruk av offentlig informasjon skal være digitalt tilgjengelig for nedlastning.

Offentlegforskrifta, forskrift til offentleglova, av 1. januar 2009:

Offentlegforskrifta.

Forskriften slår fast at offentlighetslovens rett til innsyn gjelder uavhengig av hvilket medium informasjonen er lagret på.

Den regulerer også hvilke virksomheter som skal tilgjengeliggjøre journaler på Internett, jfr. §6.

Agder fylkeskommune er ikke pliktig å tilgjengeliggjøre journalen, men praktiserer innsynsretten og publiserer sin offentlige journal eksternt. 

4.1.7 Personopplysningsloven med forskrifter

Personopplysningsloven, lov om behandling av personopplysninger (lov av 20. juli 2018):

Personopplysningsloven

Personopplysningsloven regulerer behandling, registrering og bevaring av personopplysninger. Innsynsrettigheter er også regulert i personopplysningsloven. En fysisk identifiserbar person kan be om innsyn i hva slags personopplysninger Agder fylkeskommune behandler om vedkommende. 

Personopplysningsforskriften, for forskrift om behandling av personopplysninger. Forskrift av 20. juli 2018:

Personopplysningsforskriften.

Personopplysningsforskriften presiserer personopplysningslovens virkeområde og gir utfyllende bestemmelser om krav til informasjonssikkerhet og internkontroll.

4.1.8 Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven)

Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven).

Den nye kommuneloven kapitlene 1 til 13, 17 til 27 og 30 og 31 inneholder de generelle bestemmelsene i loven, bestemmelsene om folkevalgte og administrasjonen, og bestemmelser om interkommunalt samarbeid. I tillegg inneholder de bestemmelser om egenkontroll i kommunene og statlig kontroll og tilsyn.

4.1.9 Sikkerhetsloven og ulike forskrifter knyttet til sikkerhet

Sikkerhetsloven av 20. mars 1998 nr. 10.

Sikkerhetsloven gjelder for behandling av dokumenter som av sikkerhetsmessige grunner må beskyttes.

Forskrift om personellsikkerhet, fastsatt ved kgl.res. 29. juni 2001 med hjemmel i lov av 20. mars 1998 nr. 10 om forebyggende sikkerhetstjeneste (sikkerhetsloven), lov av 4. desember 1992 nr. 126 (arkivloven) og lov av 13. august 1915 (domstolloven). Endret 27. september 2013.

Tiltak, handlinger og vurderinger for å hindre at personer som vil kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko, plasseres eller er plassert slik at risikoen aktualiseres.

Straffeloven

Straffelovens § 205: Krenkelse av retten til privat kommunikasjon begrenser hvilken post arkivet har rett til å åpne: " Med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som uberettiget åpner brev eller annen lukket skriftlig meddelelse som er adressert til en annen, eller på annen måte skaffer seg uberettiget tilgang til innholdet ". Dette innebærer at hvis posten er adressert med en persons navn først, er det kun denne personen som kan åpne brevet.

Dette må ses i sammenheng med arkivforskriftens § 3-1 annet avsnitt: "Personleg adressert post, dvs. brev der personnamnet er nemnt før namnet på organet, skal leverast uopna til adressaten, med mindre organet har inngått avtale med adressaten om at arkivtenesta kan opne slik post".

4.1.10 Lov om offentlige anskaffelser

Lov om offentlige anskaffelser

Veiledning til reglene om offentlige anskaffelser er utgitt av Administrasjons- og fornyingsdepartementet, sist oppdatert april 2024. Lov om offentlige anskaffelser regulerer blant annet krav til dokumentasjon i offentlige anskaffelser.

Elektronisk system for offentlige anskaffelser (KGV levert av EU Supply) er innført via integrasjon til Public 360 i Agder fylkeskommune. Et slikt system vil ivareta de lovmessige kravene til elektronisk kommunikasjon og sporbarhet i anskaffelsesprosessen.

4.2 Sentrale regelverk

4.2.1 Elektroniske arkivformater

Saksdokument i offentlige arkiv kan lagres elektronisk. Det forutsetter at det brukes fullgode system, rutiner, dokumentlagringsformat og lagringsmedium som er godkjent av Riksarkivaren gjennom generelle bestemmelser eller enkeltvedtak.

Riksarkivarens forskrift, kapittel 3, spesifiserer krav til arkivsystem og elektronisk behandling av arkivdokument. Videre spesifiseres det i kapittel 5 bestemmelser om elektronisk arkivmateriale - herunder lagringsmedier, format og avlevering.

Riksarkivarens forskrift kapittel 3.

Riksarkivarens forskrift kapittel 5.

Det vises til senere kapittel, 6.1.2 for beskrivelse av gyldige filformater som er satt opp i Public 360.

4.2.2 Elektroniske lagringsenheter

Arkivforskriften § 6 inneholder bestemmelser om lagringsmedium og format. Arkivmateriale skal lagres på medium og i format som oppfyller nødvendige krav til holdbarhet, og som gjør det mulig å benytte materialet.

Arkivforskriftens § 6.

Alle dokumenter fra 1950 eller før skal bevares som originaldokument. Dette gjelder òg for originaldokument fra 1951 eller senere dersom de har særskilt historisk verdi som gjenstander. Informasjon i andre originaldokument kan overføres til nytt lagringsmedium og bevares i det nye lagringsmediet.

4.2.3 Arkivutstyr

Fylkeskommunale arkivskapere skal bare bruke godkjent permanent papir (ISO 9706) til saksdokumenter, i møtebøker og kopibøker. Skriveutstyr, kopimaskiner og skrivere skal produsere lysekte skrift.

Spesialpapir og resirkulert papir er ikke permanent og må ikke legges sammen med arkivdokumenter. Arkivutstyr som saksomslag og liknende skal være av en slik kvalitet at de ikke påfører arkivdokumentene skade.

4.2.4 Arkivlokaler

Arkiv skal oppbevares i lokale som er sikret mot brann og vannlekkasjer og er utilgjengelig for uvedkommende.

Regler for arkivlokaler finnes i Riksarkivarens forskrift kapittel 2, og i Arkivforskriftens§ 7. 

Riksarkivarens forskrift kapittel 2.

Arkivforskriftens § 7.

4.2.5 Arkivbegrensning, bevaring og kassasjon

Definisjoner og regler for arkivbegrensning, bevaring og kassasjon finnes i forskrift om offentlege arkiv (arkivforskriftens §§ 14-15).

Arkivbegrensning

For å sikre gjenfinning og en effektiv bruk av ressurser skal mengden arkivmaterialet begrenses. 

Følgende materialer skal arkivbegrenses: trykksaker og rundskriv, konsept, kladder, ekstra kopier, interne meldinger og lignende (som ikke har verdi som dokumentasjon).

Mulige unntak og flere eksempler nevnes i arkivforskriften § 14.

Bevaring

Et bevaringspåbud gjelder for arkivverdig materiale. Noen eksempler for arkivverdig materiale er arkivmateriale eldre enn 1950 og arkivplaner.

I arkivforskriften § 15 opplistes ytterligere typer dokumenter som skal bevares.

Kassasjon

Noe arkivmateriale som har vært gjenstand for saksbehandling eller hatt verdi som dokumentasjon kan i henhold til kassasjonsregler fjernes fra arkivet. I riksarkivarens forskrift finnes spesielle kassasjonsbestemmelser for enkelte saksområder under kapittel 7. I prinsippet gjelder alle bestemmelsene i arkivlov og forskrift både for arkivmateriale på papir og elektronisk.

4.2.6 Allment arkivskjema

I Norge er det utarbeidet et skjema som anbefales brukt av alle og til alle typer arkiver – både statlige, kommunale og private. Dersom alle oppbevaringsinstitusjoner følger standarden, vil brukerne raskere og enklere kunne orientere seg i de forskjellige arkivene. Den største fordelen ligger i at det i gjenfinningsmidlene – de tradisjonelle papir- og nettkatalogene – framgår hvilken rekkefølge seriene kommer i og at opplysningene kan komprimeres.

Serie A–E er forbeholdt administrative arkivserier som gjerne produseres av alle arkivskapere med en kontorfunksjon. I de fleste tilfeller er dette hoveddelen av arkivet, både i betydning og volum.

Seriene F–O benyttes på spesialserier, og disse kan disponeres fritt og kan derfor tilpasses strukturen i hvert enkelt arkiv.

Seriene P–Z er tenkt brukt for materiale inndelt etter særskilt funksjon (P–S), medium eller format (T–W) og diverse og referansemateriale (X–Z).

4.3 Lokalt regelverk

Fylkeskommunen forholder seg til sentralt regelverk innenfor alle fagområder. Likevel har fylkeskommunen laget lokale instrukser og reglementer, som for eksempel:

Administrativt delegeringsreglement for Agder fylkeskommune.

På dokumentasjonsforvaltningsområdet kan følgende nevnes:

Digital lagring i Agder fylkeskommune.

Rutine for tilgangsstyring i Agder fylkeskommune.

Rutine og rollebeskrivelse for tjenesteeiere, systemeiere og systemansvarlige.

Brukerhåndbok - Politisk sekretariat - rutine for saksbehandlere.

Rutine for produksjon av styrende dokumenter til dokumentbiblioteket i QM+ i Agder fylkeskommune.

Flere og enda mer utdypende og konkrete rutiner finnes i kapittel 5

5 Retningslinjer og rutiner for Agder fylkeskommunes dokumentasjonsforvaltning

Innhold:

5.0 Retningslinjer og rutiner for Agder fylkeskommunens dokumentasjonsforvaltning

Dokumentasjonsforvaltning er en samlebetegnelse for alle aktiviteter knyttet til arkivers levetid, fra de dannes og frem til langtidslagring i depot. Store deler av dette foregår mens arkivene er i administrativt bruk. Arkivregelverket stiller krav om at virksomheter skal ha oversikt og beskrivelser av sine arkiv, altså sine data. For å ha kontroll på sine arkiver, må virksomheten beskrive hvilke data den benytter og produserer. I praksis blir gode beskrivelser av arkiv sammenfallende med å ha orden i eget hus, slik det omtales i føringer fra regjeringen (eksempelvis i digitaliseringsrundskrivet). 

Informasjonsforvaltning og dokumentasjonsforvaltning er to sider av samme sak. Det handler om å ha kontroll på dataene virksomheten forvalter, slik at virksomhetene er i stand til å gjennomføre sine oppgaver effektivt. Offentlig forvaltning skal kunne etterprøves, og rettssikkerheten til innbyggere og organisasjoner skal ivaretas – både under saksbehandlingen og i fremtiden.

For å sikre dette, er det viktig at virksomheten har gode rutiner for arkivering, journalføring, og oversikt over dokumentasjonen som skapes (hvilke dokumenter som dannes, hvilke som skal bevares og i hvilke system).

5.1 Daglige rutiner - arkivforvaltning

Et hovedmål for arkivtjenesten er å være et godt redskap for saksbehandlerne i deres daglige arbeid. Rask tilgang til dokumenter og informasjon i saksbehandlingen sparer tid og penger. For å få en effektiv tilgang bør alle saksdokumenter i Agder fylkeskommune være registrert i Public 360. Samtidig er de daglige rutinene med kvalitetssikring viktig for å sikre at dokumentasjonen og basen er i henhold til arkivfaglig regelverk.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har en rullerende arbeidsplan for den daglige driften av avdelingen. Her blir oppgaver som poståpning, journalføring, kvalitetskontroll av arkivbasen, kvalitetssikring av offentlig journal og betjening av postmottak på epost og via SvarInn fordelt på avdelingens medarbeidere.

5.1.1 Rutiner for mottak, åpning, sortering og fordeling av post

Mottak/åpning av post

Agder fylkeskommune har sentralisert postmottak i Arendal. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning er ansvarlig for all postbehandling for Agder fylkeskommune, foruten utsendelse av post.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning er hovedansvarlig for fysisk og elektronisk postmottak for Agder fylkeskommune. Den fysiske posten mottas sortert fra resepsjonen (internservice) og åpnes hver dag på morgenen på seksjon for dokumentasjonsforvaltning i Arendal. Seksjonen mottar post som er adressert til Agder fylkeskommune. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning åpner, utfører arkivbegrensning, datostempler og videresender eventuell ikke journalverdig post til saksbehandler. Posten stemples for å kunne dokumentere når den er mottatt.

Fra januar 2020 til september 2024 har fylkeskommunen hatt fullsentralisert postmottak. Skoler og ytre enheter har sendt mottatt post fysisk pr post til seksjon for dokumentasjonsforvaltning for registrering.

Godkjente rutiner og veiledninger i forbindelse med posthåndtering

Rutine for postmottak ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning.

Rutine – innkommende henvendelser utenom postmottak.

Veiledning for innsending av dokumenter til seksjon for dokumentasjonsforvaltning.

Rutine for å behandle innkommende post i Public 360 som saksbehandler eller leder.

Rutine for håndtering av mistenkelig fysisk post.

Rutine for håndtering av trusler ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning.

Rutine for overvåking av post i Altinn for seksjon for dokumentasjonsforvaltning.

Rutine for overvåking av forsendelser via SvarUt.

Rutine for håndtering av papiroriginaler og sikker skanning til arkivering

5.1.2 Journalføring i Public 360

Arkivforskriften fastsetter i §9 plikt til å føre journal. I journalen føres all sakspost, også den som er unntatt offentlighet. Derfor skal journalen kun være tilgjengelig for autoriserte brukere.

Godkjente rutiner og veiledninger knyttet til journalføring

Generelle rutiner/veiledninger

For generelle veiledninger som angår funksjonaliteter i Public 360 og hvordan disse brukes, henvises det til brukerstøttesiden til seksjon for dokumentasjonsforvaltning på intranettsiden Agda:

Brukerstøtte for Public 360.

Fagspesifikke journalføring/arkiveringsrutiner

Elevdokumentasjon:

Personal og ansettelsesdokumentasjon: 

Prosjektdokumentasjon: 

Samferdsel og eiendom: 

Andre avdelinger: 

Rutiner for dokumentasjon fra kultur, idrett og frivillighet - se saksnr. 20/20801 for spillemidlersøknader

Digitale Acos-skjemaer er satt opp slik at de kommer direkte inn som journalførte saker og dokumenter til aktuell avdeling som behandler fagområdet skjemaet omhandler. Rutiner for de enkelte skjemaene finnes på saksnumre under prosjekt i Public 360: Prosjektnr. 21-31

5.1.3 Skriveregler for sakstitler - dokumentbeskrivelser

Agder fylkeskommune legger vekt på å skrive gode, tydelige og korrekte tekster. Det er viktig for fylkeskommunen at alle forstår hva vi i fylkeskommunen skriver.

I Agder fylkeskommune er vi opptatt av å skape en god skrivekultur i organisasjonen, slik at vi skriver korrekt – og at tekstene våre er klare, presise og forståelige. Dette vil være en integrert del av det daglige arbeidet vårt, der den enkelte av oss bidrar med bevissthet om og bruk av klarspråkprinsippene.

Agder fylkeskommune følger KS' nettsider og veileder "Klarspråk for alle", og har dessuten utarbeidet en språkveileder:

Agder fylkeskommunens klarspråkveileder.

Felles og ensartede skriveregler for saks- og dokumentbeskrivelser i Public 360 er viktig. Det sikrer en enkel, hurtig og nøyaktig gjenfinning av dokumenter. Sakstittelen skal være dekkende for alle kommende dokumenter i saken. Dokumentbeskrivelsen skal være dekkende for det aktuelle dokumentet.

Se Rutine - Opprettelse av nye saker og avslutning av saker, for tips angående saks- og dokumenttitler i Public 360:

Rutine - Opprettelse av nye saker og avslutning av saker

1.januar 2022 trådte den nye språkloven i kraft. Loven innebærer flere viktige endringer som det er viktig å følge opp i arbeidshverdagen som ansatt i Agder fylkeskommune. 

Den nye språkloven.

Agder fylkeskommune er en språknøytral fylkeskommune. Det innebærer at vi plikter å veksle mellom skriftspråkene slik at det blir et rimelig forhold mellom de i dokumenter som er allment tilgjengelig. Eksempler på tekster i kategorien allment tilgjengelige dokumenter er planer, strategier, veiledere, brosjyrer, nyhetstekster, stillingslysinger og tilsvarende som vi kommuniserer ut fra fylkeskommunen og som ikke er stilet til enkeltadressater.  

Pliktreglene gjelder for hele fylkeskommunen – med unntak av de videregående skolene hvor pliktreglene omfatter den administrative delen av skolen. 

Kun for ekstern kommunikasjon  

Malene i Public 360 er tilpasset slik at en kan velge enten bokmål eller nynorsk. Merk at språkloven ikke gjelder for internt saksarbeid. Det innebærer at en kan utforme interne saksdokumenter, tekster til Agda og liknende på det skriftspråket en ønsker.  

Det er laget en egen språklovveileder for ansatte i Agder fylkeskommune. 

Språklovrettleiar for tilsette i Agder fylkeskommune.

5.1.4 Skannings- og makuleringsrutiner

Agder fylkeskommune har sentraliserte tjenester for postmottak og skanning. All intern og ekstern papirpost (særlig av sensitiv karakter) skal gå til seksjon for dokumentasjonsforvaltning for skanning og lagring i Public 360°. Se Rutine for skanning og makulering

5.1.5 Dokumenthåndtering ved saksbehandling

Når saksbehandler arbeider med et dokument, skal den ha status R (Reservert). Når dokumentet er klart for ekspedering, skal saksbehandler ekspedere dokumentet.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning vil daglig gjennomgå liste over dokumenter som er klare for journalføring på arkivarskrivebordet. Dette inneholder dokumenter i status E (Ekspederte) og S (Registrert av ansvarlig person/leder), altså bade inngående, utgående dokumenter og interne notater med og uten oppfølging. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning kontrollerer at disse har riktige journalopplysninger. Deretter endres status til J (Journalført), som medfører at dokumentet er fryst og klart for publisering i offentlig journal.

Når vedtaket krever godkjenning av leder, brukes funksjonen arbeidsflyt og send til godkjenning. 

Når siste dokument er kommet inn i en sak, avslutter saksbehandler saken. Saksbehandler kan selv gjøre dette ved å endre status på saken til AS - Avsluttet av saksbehandler. Dette fungerer som en melding til arkivet, som da vil avslutte saken. Før saksbehandler markerer mappen som ferdig, må han/hun sjekke alle restanser i saken. Alle dokumenter i status Reservert, må ferdigstilles/ekspederes/settes til utgår, og alle innkommende dokumenter må avskrives.

Det er saksbehandler som har det grunnleggende ansvaret for offentlighetsvurderingen i sine dokumenter. Dersom saksbehandler er usikker på offentlighetsvurderingen, kan vedkommende ta kontakt med sin leder, seksjon for dokumentasjonsforvaltning eller jurister ved avdeling for jus og informasjonsforvaltning. 

5.1.6 Utvalgsbehandling

Saker som skal opp til politisk behandling skrives i form av saksfremlegg av saksbehandler. Alle saker som er til behandling av fylkeskommunens utvalg skrives i utvalgsmodulen til Public 360.

Utvalgsmodulen dekker de funksjoner som er nødvendig for å administrere og avholde møter: innkalling, saksliste, møteprotokoll og særutskrift med vedtak. Når det er fattet vedtak i et møte, ekspederes vedtaket til den som skal effektuere vedtaket eller til de ulike parter i saken.

Utvalgssekretær er ansvarlig for utvalgsbehandlingen.

All saksbehandling i møtet skal føres i møteboken. Utsatte saker skal gjengi all tekst fra tidligere behandling. Vedtaksteksten må ikke vise til andre vedtak uten at disse er referert.

Innstillingsteksten skal ikke endres etter møtet.

Datatilsynet anbefaler at saker som gjelder elever og klienter legges frem for folkevalgte organ i anonymisert form. Dette vil si at navn og andre opplysninger som kan identifisere personene sladdes i sakspapirene til utvalgsmøtet.

Det vises til:

Brukerhåndbok – politisk sekretariat - rutine for saksbehandlere.

5.1.7 Offentlig journal

Fylkeskommunens arkiv er i utgangspunktet offentlig (Offentleglova §3) og unntak kan bare gjøres med hjemmel i offentleglova §§ 13 - 27. Administrasjonssjefen eller den som har fullmakt til det, avgjør hvilke saksdokumenter som skal unntas innsyn. Unntaket blir registrert med henvisning til lovhjemmel.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning legger ut offentlig journal på einnsyn.no.

Einnsyn.no

Av sikkerhetsgrunner skjer dette med 3 dagers forsinkelse. Den offentlige journalen skal være utformet slik at den gir oversikt over fylkeskommunens eksterne og organinterne korrespondanse, samtidig som opplysninger unntatt offentlighet er fjernet. Etter offentlighetsloven skal også organintern korrespondanse journalføres og legges ut på offentlig postjournal. Det er derfor vesentlig at interne dokumenter offentlighets-vurderes på samme måte som ekstern korrespondanse.

Dokumenter som skal unntas offentlighet skjermes og merkes med tilgangskode og hjemmel. Vanligvis vil det kun være behov for å skjerme enkeltord. Avsender/mottakernavn skjermes der dette er nødvendig.

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning skal kontrollere at opplysninger underlagt taushetsplikt ikke blir publisert. Dette skjer i flere trinn:

  1. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning vurderer offentlighet ved registrering. Særlig gjelder dette spørsmål om oppgradering av sensitive opplysninger fra privatpersoner.
  2. Saksbehandler vurderer om den registrerte offentlighetsvurderingen skal opprettholdes. Det endelige ansvaret for riktig offentlighetsvurderingen ligger her.
  3. Arkivtjenesten etterprøver at ferdigstilte dokumenter har riktig offentlighetsvurdering.
  4. Arkivtjenesten korrekturleser postjournalen før den bli lagt ut på nett.

5.2 Kontrollrutiner

Arkivforskriften § 2-10 presiserer nødvendigheten av kontrolltiltak:” Organet skal leggje opp administrative rutinar som sikrar at arkivtenesta kan utføre kvalitetssikring av journal- og arkivdatabasen.” I denne delen av arkivplanen finner du en gjennomgang av de ulike kontrolltiltakene som er nødvendig innen elektronisk arkivdanning. Kapitlet skal i størst mulig utstrekning være en oppsummering: alt som står her må også være nevnt annetsteds.

5.2.1 Daglig kvalitetskontroll

Kontroll av ferdigstilte/avsluttet saker og journalposter

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning søker daglig opp saker og journalposter og kontrollerer at disse har riktig offentlighetsvurdering, tilknytning til arkivdel, sak og arkivkode. Dette gjøres ofte i forbindelse med journalføringen. Fanen saker avsluttet av saksbehandler sjekkes også daglig. 

Kontroll av skanning

Etter hvert som dokumentene skannes, kontrolleres det at alle mottatte dokumenter er skannet og arkivert, at skanningen er av tilfredsstillende kvalitet, og at det er samsvar mellom arkiverte dokumenter og registrerte opplysninger. Etter skanning legges dokumentene i blå omslagsark sortert på dato, i brannsikre skap, i 3 måneder. Post som skannes inn i Visma Flyt PPT legges i egne omslag. 

Kontroll av konvertering

Arkivar må daglig kontrollere at konvertering fra produksjonsformat til arkivformat har vært vellykket. Dette sjekkes i administrator – under overvåking – formatkonverteringer – feilkonverteringer. Ved feil prøves det å konvertere manuelt. Ved vedvarende feil bør leverandør kontaktes.

Kontroll av offentlig journal

Publisering av postlister på E-innsyn ble tatt i bruk i 2022.  

Kontroll forut for publisering av offentlig journal går over flere faser: Umiddelbar offentlighetsvurdering ved registrering. Saksbehandler vurderer om foreliggende offentlighetsvurdering opprettholdes. Arkivtjenesten etterprøver offentlighetsvurdering i ferdigstilte dokumenter. Arkivtjenesten korrekturleser postjournalen før publisering. Punkter som sjekkes er blant annet om sakstittel og dokumenttittel er dekkende, ligger dokumentet i rett sak, har dokumentet riktig skjerming, er kontakt riktig avskjermet og om saken ligger i rett arkivdel. Kontroll av om det finnes elektronisk fil tilknyttet journalposten tas i et ukentlig søk. 

Stikkprøver

Det tas stikkprøver av om saksbehandler følger opp sin del av prosesstyringa, med spesielt fokus på skjerming etc.

5.2.2 Periodisk kvalitetskontroll

Reservasjonskontroll av saker

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning kvalitetssikrer ofte nyopprettet sak ved journalføring av de første dokumentene i saken. Seksjonen utfører kontroll med saker med status R for å sikre at saksbehandler utfører sin del av prosesstyringen. Arkivtjenesten undersøker at offentlighetsvurdering er gjennomført, at det er foretatt skjerming av avsender/mottaker, at det foreligger arkivkoder, saksnummer, tittel og saksinnhold. Arkivtjenesten skal gi tilbakemelding til saksbehandler dersom vedkommende har mange reserverte saker som ikke er i bruk. 

Reservasjonskontroll av journalposter

Arkivtjenesten skal med jevne mellomrom utføre søk på journalposter eldre enn én måned med status R for å sikre at saksbehandler utfører sin del av prosesstyringen. Arkivtjenesten skal gi tilbakemelding til saksbehandler dersom vedkommende har mange ubrukte reserverte dokument.

Hvis dokumentene forblir uaktuelle og ikke er arkivverdige eller er feilopprettet, kan de slettes.

Forfallskontroll - restansekontroll

Arkivtjenesten fører kontroll med at saksbehandler holder de fristene som gjelder, selv om det ikke lenger er en lovpålagt oppgave ifølge arkivforskriften. 

Se følgende rutine:

Rutine for restansekontroll i Public 360.

Se følgende veiledning:

Veiledning for ledere i Public 360 – restansekontroll i egen enhet.

Avdelingsleder, eller en annen med tilsvarende myndighet, må i god tid ta ut restanselister for saksbehandlere som skal slutte. Leder/saksbehandler sørger for at eventuelle restanser blir avskrevet eller ført over på andre. Se veiledning:

Veiledning for avslutning av arbeidsforhold i Public 360.

Utlånskontroll

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har ikke like mye papirarkiv som tidligere. Likevel kan det være nyttig å kontrollere hva som er utlånt for å få oversikt over arkivmateriale som midlertidig er utenfor arkivet. Det skal iverksettes tiltak for å få returnert utlånte arkivsaker som skulle vært levert tilbake. 

Se rutiner for utlån av fysisk arkivmateriale under kapitel 5.5.3.  

Inspeksjon av arkivlokaler

Ved overgang til elektronisk arkiv, er de papirbaserte arkivene lite brukt. Det er derfor viktig at seksjon for dokumentasjonsforvaltning foretar periodiske inspeksjoner av disse lokalene, for å sikre at det ikke oppstår uforutsette skader på materialet. Det skal være installert termometer og hydrometer i arkivlokalet. Arkivlokalene skal være rustet i henhold til regler for arkivlokaler som finnes i Riksarkivarens forskrift kapittel 2, og i Arkivforskriftens § 7. 

Riksarkivarens forskrift kapittel 2.

Arkivforskriftens § 7. 

5.3 Periodiske arkivrutiner

5.3.1 Periodisering – teori og praksis

Periodisering innebærer at man setter et kontrollert tidsskille i arkivet. Alle saker som er registrert i en gitt periode skilles ut av det aktive arkivet og plasseres i bortsettingsarkiv eller historisk base. 

Det anbefales at en alminnelig arkivperiode er på minst 4-5 år og følger kalenderåret. I fylkeskommunal sektor er det vanlig å la arkivperiodene følge valgperiodene for de politiske organer, det vil si hvert fjerde år. Agder fylkeskommune har ikke periodisert etter endt valgperiode 2023. 

Overgang til et annet system eller leverandør, eller til ny generasjon av Noark-standarden, krever ikke periodisering, men det kan være praktisk å gjøre større endringer og lage et skille ved slike tilfeller. 

Agder fylkeskommune praktiserer periodeskille når

  • det blir tatt i bruk et nytt klassifikasjonssystem (arkivnøkkel) 
  • det gjøres store omorganisereringer (Jfr. Arkivforskriften § 17 – Overføring av arkiv mellom organ)

 

Før periodisering kan gjennomføres, må alle saker avsluttes. I en papirbasert kontekst har dette medført mye stress for hele organisasjonen i tiden like før periodiseringstidspunktet. Med elektronisk arkivdanning ligger forholdende til rette for at periodiseringsarbeidet kan spres over et mye lenger tidsrom. 

Et arkiv er gjerne delt opp i arkivdeler, og hver arkivdel kan periodiseres hver for seg. 

Når det er bestemt at det er nødvendig å begynne på en ny periode i arkivet, må det vurderes hvilken type periodeskille som skal gjøres. Det er to alternativer, skarpt eller mykt skille.

  • Skarpt skille. Ved skarpt skille blir alle saker avsluttet en bestemt dato, og det blir opprettet nye saker i ny arkivdel. Dersom en sak ikke er avsluttet, skal det lages koplinger eller henvisninger til ny sak.  Fordelen er at det er enkelt å finne fram for ettertiden. Ulempen er at saker blir splittet. Det medfører en del ekstraarbeid for saksbehandlere som må orientere seg i to arkivperioder for å finne fram.  Ved bruk av papirjournal må det settes skarpt skille. 
  • Mykt skille. Dette blir også kalt skille ved hjelp av overlappingsperioder. En ny periode blir startet en gitt dato, mens den gamle arkivdelen har status” overlapping” i en periode på normalt 1-2 år.

 

Når overlappingsperioden er avsluttet, er det bare de sakene som ikke har fått nye journalposter som blir liggende i den gamle perioden. Denne blir avsluttet og blir en historisk base. En sak som stadig får nye journalposter, kan gjennomleve mange periodeskiller. 

Fordelen er at saksbehandlerne ikke får ulemper, men det kan bli vanskelig for ettertiden å finne fram i arkivet fordi en sak ikke ligger i den perioden den ble startet, men der den ble avsluttet. 

5.3.2 Periodisering i papirbasert arkiv

For papirbasert arkiv innebærer periodisering at alle saker med dokumenter som har vært registrert innenfor et bestemt tidsrom (en arkivperiode) settes bort samtidig og utgjør en enhet i bortsettingsarkivet. I papirbasert arkiv snakker man i prinsippet om skarpt periodeskille: alle saker som tilhører den gamle perioden overføres til bortsettingsmagasin. Man starter den nye perioden med tomme reoler og må i realiteten bygge opp arkivet på nytt. Det tillates imidlertid at enkelte løpende saker i sin helhet overføres til den nye perioden, slik at saken er arkivert samlet.

5.3.3 Periodisering i Public 360

Til forskjell fra papirbasert arkiv tillater elektronisk arkivdanning såkalt mykt periodeskille. Dette er en mer kontinuerlig prosess, som innebærer at man gjennom en overlappingsperiode på 2 år får anledning til å avslutte eksisterende saker slik at disse kan overføres til sperrede arkivdeler i systemet, såkalt historisk base. Ved overlappingsperiodens slutt deles arkivmaterialet etter følgende kriterier: Saker som ikke har fått tilført nye dokumenter i overlappingsperioden, avsluttes og overføres til historisk base. Saker som har fått tilført nye dokumenter i overlappingsperioden blir regnet som aktive og følger med videre i den nye journalperioden. Presedenssaker og saker som arkivskaperen ønsker å ha tilgjengelig i postjournalen blir overført til den nye perioden, selv om de ikke har vært aktive i overlappingsperioden. Selv om arkivet er fullelektronisk, har man tidligere før 2020 skrevet ut møtebøker fra utvalgsmodulen i Public 360. Disse er blitt bundet inn etter de regler som gjelder for møtebøker i papirbasert arkiv. Det er ikke lenger lovkrav om innbinding av møtebøker eller andre protokoller. Fylkeskommuner som følger kravene til elektronisk arkiv, (jfr. arkivforskriften § 11 – Noark-system) og bruker systemet i henhold til gjeldende regelverk og eventuelle anbefalinger fra Arkivverket, trenger ikke innbinding. 

5.3.4 Periodisering av objektordnede arkivdeler

Personalmapper, klientmapper og eiendomsarkiv har generelt langvarig brukstid som gjerne strekker seg over mange perioder i sakarkivet. Ved hvert periodiseringsintervall vil kun et fåtall av disse mappene være avsluttet. Periodisering av de objektordnede arkivdelene gjennomføres derfor ved at kun mapper som har gått ut av aktiv bruk skilles ut og overføres til historisk base/bortsettingsarkiv, mens flertallet av mappene beholdes i sakarkivet. Prosessen bør skje samtidig med det øvrige periodiseringsarbeidet, altså hvert 4. år.

5.3.5 Periodisering av fagsystemer

Fagsystemene som ikke er Noark-godkjent og ikke har egen arkivkjerne, bør periodiseres hvert 4. år etter de prinsipper som gjelder for papirbasert journalførings-system. Klientmapper som har gått ut av aktiv bruk, skrives ut på papir og arkivlegges i henhold til periodiseringsrutiner for objektordnet arkiv. Administrative vedtak for perioden skrives ut og bindes inn i henhold til periodiseringsrutiner for møtebøker.

Utgående korrespondanse for perioden skrives ut og bindes inn i henhold til standard for kopibøker i papirbasert arkiv. 

Det må for hvert enkelt fagsystem tas stilling til om dette er tilstrekkelig for å sikre at all arkivverdig dokumentasjon kommer ut på papir. Ved fullført periodisering plasseres arkivmaterialet i bortsettingsarkiv eller deponeres. I henhold til Agder fylkeskommunes Rutine og rollebeskrivelse for tjenesteeiere, systemeiere og systemansvarlige, er det systemansvarlig for hvert enkelt fagsystem som har ansvar for en god avvikling av IKT-systemet med tilhørende arkivering og sletting (herunder også periodisering). Seksjon for dokumentasjonsforvaltning kan bistå og gi råd, eventuelt i samarbeid med depotinstitusjoner (Kuben eller Arkivsenter sør). 

Ved overgang til nytt fagsystem skal det settes skarpt periodeskille. I slike tilfeller bør det tas kontakt med Kuben eller Arkivsenter sør. 

5.3.6 Skarpt periodeskille ved større omorganiseringer

Omorganisering innebærer svært ofte at arkivsakene skifter plass og representerer dermed en trussel mot arkivets opprinnelige orden. Ved større forandringer, som nedleggelse, privatisering eller kompliserte organisasjonsendringer, er det derfor nødvendig å sikre at arkivet frem til organisasjonsendringen bevares som en enhet. I slike tilfeller kreves skarpt periodeskille. 

Det ble utført skarpt periodeskille ved overgang til ny Agder fylkeskommune. Basene for gamle Vest-Agder og Aust-Agder ble periodisert og gjort uttrekk av og er kun tilgjengelig for saksbehandlere via lesetilgang i eArkiv. 

Periodisering er ikke nødvendig ved mindre omorganiseringer, når organet avgir eller mottar små enheter, eller ved mindre interne omorganiseringer innen rammene av et sentralarkiv.

5.3.7 Kassasjon

Ved overgang til elektronisk arkivdanning, er lagringskapasiteten ikke lenger en begrensning på hvor mye arkivmateriale man kan ta vare på. Dermed bortfaller også en viktig begrunnelse for kassasjon. Selv om den elektroniske lagringskapasiteten er tilnærmet ubegrenset, bør kassasjon utøves med hensyn til oversiktlighet og gjenfinnbarhet i den sterkt økende informasjonsmengden. I den grad kassasjon utøves, skjer dette som ledd av den daglige arkivbegrensningen, i og med at man allerede ved journalføring angir tidsbegrenset levetid for kassabelt materiale. 

5.3.8 Kassasjon av politiattester

Ifølge Politiregisterforskriften § 37-2 skal politiattester oppbevares utilgjengelig for uvedkommende. Politiattester kan oppbevares så lenge det er nødvendig for formålet med politiattesten. Politiattest som ikke lenger er nødvendig for formålet skal tilintetgjøres. Offentlige mottakere skal slette politiattesten i samsvar med § 16-2 annet ledd nr. 2: Sletting etter politiregisterloven eller denne forskriften innebærer at opplysningen skal fjernes fra registre eller andre systemer.

Politiattester i forbindelse med tilsettingssaker hvor dette kreves, skannes ikke inn i saks- og arkivsystemet i Agder fylkeskommune. Det skrives da kun en merknad i personalmappen om at politiattest er innhentet og mottatt. 

Politiattester i forbindelse med søknad om drosjeløyve lastes opp av søkeren selv og kommer inn i Public 360 via FINT- integrasjon. Politiattestene kommer inn som egne journalposter utenom drosjeløyvesøknaden. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har en manuell rutine for sletting av politiattester etter 3 måneder, jfr. rutine på saksnr. 20/25976-3. Saksbehandler skriver en merknad på politiattesten om at løyvedokumentet er utstedt. 1-2 medarbeidere søker ukentlig opp politiattester, sletter filen og setter journalposten «politiattest» til utgår og legger inn merknad på dokumentet «Politiattest oppbevart i 3. måneder, slettes derfor fra sak- og arkivsystemet». Innholdet er da ikke lenger tilgjengelig, men man kan se at det er levert politiattest med søknaden om drosjeløyve.

5.4 Spesialrutiner

5.4.1 Forebyggende tiltak

For å sikre det elektroniske arkivet mot systemsvikt, brann, vannskader og lignende, er databasen fordelt på ulike servere. Så snart det er foretatt uttrekk, vil materialet også bli sikret ved fysisk atskilte kopier hos fylkeskommunen og i depot ved Kuben eller Arkivsenter sør. 

Uforutsette skader på papirbasert materiale forebygges gjennom arkivforskriftens krav til godkjente arkivlokaler, §§ 7. 

5.4.2 Systemsvikt

Dersom Public 360 er ute av drift, må journalføringen utsettes til driften kommer i gang. Det vises til følgende rutine hvis så skjer:

Rutine for registrering og arkivering til bruk dersom systemet er ute av drift.

5.4.3 Brann

Den elektroniske basen er sikret ved automatisk backup på ulike servere. For papirbasert materiale henvises til fylkeskommunens branninstruks for Fylkeshuset I Kristiansand og brannvernmanual for administrasjonsbygget i Arendal. 

Agder fylkeskommune tilstreber å følge arkivforskriftens krav til godkjente arkivlokaler. I arkivforskriften §§ 7 stilles det krav om at arkivmateriale skal være sikret mot at vann og fukt trenger inn, vern mot brann og skadelig varme, vern mot innbrudd og mot at uvedkommende skal få slippe inn.

5.4.4 Vannskader

Den elektroniske basen er sikret ved automatisk backup på ulike servere, samt kopi av uttrekk av fylkeskommunes eldre materiale. 

For papirbasert materiale henvises til forebyggende tiltak i arkivforskriftens krav til godkjente arkivlokaler, §§ 7

Papirbasert arkivmateriale som er utsatt for større vannskader legges i tette plastposer/sekker og fryses ned snarest mulig. Dette gjøres for å stanse soppvekst og annen nedbrytning av papirmaterialet. Arkivmaterialet sendes i nedfrosset tilstand til spesialfirma for frysetørking. Ta kontakt med depot for vurdering av behov for konservering etter frysetørking.

Papirbasert arkivmateriale som er utsatt for mindre vannskader lufttørkes. Protokoller bør åpnes eller legges med trekkpapir mellom sidene. Kaldluftvifter bør anvendes for utlufting, men bruk ikke varme. Det øker nedbrytningshastigheten i papiret og fremmer soppdannelser. Ta kontakt med depot for en vurdering av behovet for konservering etter tørking.

5.4.5 Sykdom og forfall

Ved forfall må arkivtjenesten omdisponere sin arbeidskraft og følge prioriteringsoppgaver. Seksjonsleder ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning skal utpeke en stedfortreder som overtar ansvaret hvis vedkommende ikke er til stede over en lenger periode. 

5.5 Agder fylkeskommune – innsyn og åpenhet

5.5.1 Innsyn i elektronisk materiale

Vi er lovpålagt å journalføre alle inngående og utgående saksdokumenter. Offentlighetsloven, forvaltningsloven og arkivloven legger premisser for allmennhetens innsynsrett og vår arkivplikt. Innsynsrettigheter er også regulert i personopplysningsloven. En fysisk identifiserbar person kan be om innsyn i hva slags personopplysninger Agder fylkeskommune behandler om vedkommende.

Åpenhet og tillit er et førende prinsipp for Agder fylkeskommune. Å tilstrebe og legge til rette for gjennomsiktighet gjennom effektiv og lovmessig saksbehandling av innsynskrav er derfor vesentlig i hele organisasjonen. 

Agder fylkeskommune publiserer deler av sin offentlige journal – postliste – på eInnsyn. Postlisten gir oversikt over inn- og utgående post og interne notater sendt via sak-/arkivsystemet, og gir innbyggere og presse enkel tilgang til å be om innsyn. For å unngå at opplysninger om enkeltpersoner kan sammenstilles på en måte som medvirker til brudd på taushetsplikten, publiseres ikke dokumenter i klientmapper, elevmapper og personalmapper på postlisten. Disse ligger imidlertid i offentlig journal, som man kan be om innsyn i ved å kontakte seksjon for dokumentasjonsforvaltning, eventuelt systemeiere/fagavdelingene for andre systemer som har innebygd arkiv (p.t. Visma Flyt PPT og VIS).

Avdeling for Jus og informasjonsforvaltning har laget en veiledning som beskriver rutiner og retningslinjer om innsyn som ansatte bør sette seg inn i. Veilederen gir et overblikk over reglene for innsyn etter offentlighetsloven og forvaltningsloven (partsinnsyn) og en overordnet innføring i unntaksbestemmelsene og regler for partsinnsyn. Det er også en innføring i saksbehandling av innsynskrav med frister og hvilke vedtak som skal fattes. Klageordning og klagebehandling er også forklart. 

​​​​​​​Se mer i følgende veileder:

Veileder for behandling av innsynskrav.

Fylkeskommunen har en egen modul for å behandle og følge opp innsynsbegjæringer i saks- og arkivsystemet Public 360. Innsyn som bestilles via postlisten på nettet opprettes automatisk i Public 360 som en aktivitet i egen innsynssak. Saken settes automatisk på saksbehandler som er ansvarlig for dokumentet. Innsynene ekspederes på e-post til bestiller når de er ferdig behandlet. Gode veiledninger er laget for å hjelpe saksbehandlere å behandle innsynskravene i Public 360 er tilgjengelige på seksjon for dokumentasjonsforvaltnings brukerstøtteside på Agder fylkeskommunes intranett Agda. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning holder jevnlig kurs i behandling av innsynskrav, og sender ut påminnelser til saksbehandlere når innsynssaker er forfalt, da med veiledninger til behandling av sakene i Public 360.

5.5.2 Rett til innsyn i egne personopplysninger (partsrettigheter) og andre rettigheter til informasjon etter personvernlovgivning 

Avdeling for jus og informasjonsforvaltning er fagavdeling for personvern og informasjonssikkerhet. Men også seksjon for dokumentasjonsforvaltning legger til rette for registrering og behandling av forespørsler om innsyn i personopplysninger, både når det gjelder partsrettigheter etter forvaltningsloven og etter personvernlovgivningen. Øvrige rettigheter etter personvernlovgivningen håndteres av avdeling for jus og informasjonssikkerhet.

Innsynsforespørsler etter personvernlovverket innebærer at den registrerte også har krav på innsyn i det som ligger i metadata samt det som faller utenfor fagsystemer og sak/arkivsystem. Dette kan for eksempel være en epost i Outlook, eller et notat i en perm på et kontor.

Den som ønsker å søke innsyn i egne personopplysninger, bruker digitalt skjema som oppretter sak i Public 360. Søkeren identifiserer seg via ID-porten. Lenke til skjema:

Skjema for søknad om innsyn etter GDPR i Agder fylkeskommune

Se for øvrig følgende rutine:

Rutine for håndtering av håndtering av innsynsforespørsler etter GDPR.

Se også rutine for innsyn – utlån av fysisk arkivmateriale.

5.6 Agder fylkeskommune - tilgang og sikkerhet

Agder fylkeskommune har ansvar for at behandling av taushetsbelagte opplysninger og personopplysninger skjer på en måte som ivaretar taushetsplikten og sikrer borgerens personvern, samtidig som opplysningene skal være tilgjengelige for ansatte ved tjenstlig behov. 

Tilgangsstyringen er blant annet et virkemiddel for å gi ansatte tilgang til opplysninger ut fra tjenstlig behov og samtidig hindre uautorisert bruk og uberettiget innsyn i opplysninger. Avdeling for jus og informasjonsforvaltning har utarbeidet retningslinje for behandling av personopplysninger i Agder fylkeskommune og rutine for tilgangsstyring.

5.6.1 Generelt om sikkerhet

Agder fylkeskommune skal forvalte informasjon på en sikker og forsvarlig måte og i overensstemmelse med lovbestemte, regulatoriske og kontraktsmessige krav. God styring og kontroll med informasjonssikkerheten sikrer at organisasjonen opprettholder nødvendig tillit og et godt omdømme. Informasjonen skal sikres ut fra disse aspektene: 

Konfidensialitet: Hindre at uvedkommende får tilgang til konfidensiell eller sensitiv informasjon

Integritet: Hindre uønsket endring, sletting eller manipulering av informasjonen

Tilgjengelighet: Sikre at brukere får tilgang til informasjon når de har behov for den

Agder fylkeskommune må sørge for at arkivet og arkivdokumentene sikres på forsvarlig måte slik at de ikke blir utsatt for påvirkninger som skader fysisk eller elektronisk arkivmateriale. Se nærmere om tilgangsstyring i Public 360 under kapittel 5.6.8. 

5.6.2 Sikkerhet til elektronisk arkivmateriale 

IKT-sikkerhet er beskyttelse av informasjon og ressurser. Informasjonssikkerhet handler om: Konfidensialitet, integritet, tilgjengelighet, autentisering/autorisasjon og sporbarhet. Alle systemer i Agder fylkeskommune skal foreta verdi- og risikovurdering i henhold til retningslinjer og maler. 

Public 360 er tilrettelagt for sikker dokument- og informasjonshåndtering med bl.a.:

Adgangskontroll – autorisering/ tofaktorpålogging og administrasjon av brukere via brukertilgang (beskrevet nærmere i kapittel 6.1.1 Ansvar, rutiner og rettigheter i arkivsystem)

Tilgangskontroll – rettighetsmatriser for alle elementer, detaljert tilgangsstyring for grupper, roller, personer og enheter (beskrevet nærmere i kapittel 5.6.7)

Sporbarhet – logging av alle endringer og hendelser, versjonshåndtering av filer 

5.6.3 Tilgang til og fysisk sikring av arkiv

I arkivforskriften §§ 7 stilles det krav om at arkivmateriale skal være sikret mot at vann og fukt trenger inn, vern mot brann og skadelig varme, vern mot innbrudd og mot at uvedkommende skal få slippe inn. Tilgang til fylkeskommunes arkivlokaler er styrt av adgangskontrollsystem, enten via installert kortleser eller egen nøkkel. Bare personer som er klarert, har tilgang til disse lokalene. 

5.6.4 Dokumentsikkerhet

Dokumentsikkerhet vil si sikring av informasjon som har en eller en grad av beskyttelsesbehov, dette kan omhandle både papir- og elektroniske dokumenter og andre lagringssystemer, som for eksempel minnepinner, CD/DVD etc. Beskyttelsen gjelder både manuell og elektronisk informasjonsflyt mellom arkiv, saksbehandler, adressat og kopimottaker. Sikringstiltakene skal dekke hele livssyklusen til informasjonen og tiltakene etableres overalt der informasjonen befinner seg. Beskyttelsen omfatter både konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet. 

5.6.5 Taushetsplikt 

Alle ansatte i Agder fylkeskommune har taushetsplikt og må ikke gi videre opplysninger de får kjennskap til gjennom sitt arbeide. Taushetsplikten gjelder også etter at en ansatt har sluttet i sin stilling i etaten. For å hindre uhjemlet tilgang til sensitivt og taushetsbelagt arkivmateriale, må det til enhver tid kunne dokumenteres hvem som har tilgang til fysisk og elektronisk arkivmateriale. Regler for å hindre at uvedkommende får tilgang til taushetsbelagt informasjon er hjemlet i en rekke av lovene som er beskrevet i kapittelet om lover, forskrifter mv. Rutiner for tilgang og skjerming av saker og dokumenter ligger under. 

5.6.6 Tildeling og ajourhold av brukerrettigheter i Public 360

Det er systemeier for Public 360 (seksjonsleder ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning) og systemansvarlige (rådgivere ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning) som har ansvar for brukertilgang i saks- og arkivsystemet Public 360, både godkjenning av nye brukere, deaktivering og avslutting av brukere. Det er den ansattes leder som bestiller tilganger. 

5.6.7 Tilgangsstyring i Public 360 

Mange saksbehandlere spør hvorfor de ikke har tilgang til enkelte saker som de bør ha tilgang til. Tilgangsmatrisen i Public 360 er satt opp i tråd med generell rutine for tilgangsstyring i Agder fylkeskommune. En bruker skal ikke ha tilgang til mer enn det vedkommende har tjenstlig behov for. Systemeier av Public 360 er hovedansvarlig og skal påse at dette etterleves i størst mulig grad. 

Tilgangsstyringen er satt opp på en slik måte at det så langt mulig er de tjenstlige behovene som styrer ansattes tilganger til personopplysninger. Tilgangsgruppene er satt opp i forhold til roller, dokumentflyt og vurdering av tjenstlig behov. Tilgangsgrupper vil være rollebasert ut fra hvilke oppgaver og funksjon som den enkelte ansatte skal utføre. Dette kan føre til at enkelte personer ikke har tilgang til noe de burde ha tilgang til. Den ansvarlige for dokumentet kan da gi andre tilgang til dette. 

Tilgangsstyringen er 2-delt. Vi skjermer eksternt, slik at ikke taushetsbelagt informasjon kan leses ut av offentlig journal, og vi skjermer internt slik at ikke taushetsbelagt informasjon skal ligge åpent for alle med tilgang til sak- og arkivsystemet. Ekstern skjerming blir ivaretatt ved at Public 360 har tilgangskoder som blir benyttet for å begrense tilgangen («unntatt offentlighet» eller «personsensitivt dokument»). Resultatet blir at eksterne ikke vil få frem taushetsbelagt informasjon på offentlig journal som publiseres på Agder fylkeskommunes nettsider. Dette kan for eksempel være deler av tittelen eller navnet på mottakeren av brevet. Ekstern skjerming krever hjemmel i lov. Intern skjerming ivaretas ved bruk av tilgangsgrupper. Gruppene er satt opp i forhold til organisering og dokumentflyt. 

Et dokument som er unntatt offentlighet med hjemmel i lov, bør i de fleste tilfeller også være skjermet internt med en tilgangsgruppe. Hver avdeling har sin egen tilgangsgruppe som kan brukes hvis en mener at det skal skjermes internt med tilgangsgruppe. Saksbehandlere må ta et aktivt valg i forhold til å skjerme dokumenter internt som er unntatt offentlighet. Deretter vil kun leder, direkte mottakere av dokumentet og medlemmer av tilgangsgruppen ha tilgang til dokumentet. 

Personalmapper er det kun leder med personalansvar som har tilgang til, via tilgangsgruppen personal. 

Når det gjelder elevdokumentasjon, har inntak og PPT utvidede tilganger. Agder fylkeskommune har en valgt å sette opp matrise på tvers av skoler da elever ofte bytter skole innen nærliggende område. Skolens leder samt ansatte i elevtjenesten eller tilsvarende avdeling har tilgang til elevdokumentasjon på tvers av skolene i «regioner», da det foregår mye flytting av elever i regionene. 

Disse «regionene» består av:

  • Øst: Risør vgs., Tvedestrand vgs., Arendal vgs., Sam Eyde vgs., Dahlske vgs., Lillesand vgs. og Setesdal vgs.
  • Midt: Kvadraturen vgs., Kristiansand Katedralskole Gimle, Tangen vgs., Søgne vgs., Vennesla vgs. og Vågsbygd vgs.
  • Vest: Mandal vgs.*, Eilert Sundt vgs., Flekkefjord vgs. og Byremo vgs.

Mandal vgs. har i tillegg tilgang til Kristiansandskolene. Sirdal vgs. er såpass liten at de kun har tilgang til egen skole, men det gis tilganger hvis det skulle være behov. 

Det er den som er ansvarlig saksbehandler på dokumentet som skal gi rettigheter til andre som har tjenstlig behov for å se dokumentene. Før seksjon for dokumentasjonsforvaltning gir rettigheter på enkeltdokumenter, skal det være foretatt en vurdering av tjenstlig behov.  Seksjon for dokumentasjonsforvaltning foretar ikke den vurderingen. 

Enkelte brukergrupper trenger ekstra beskyttelse og ekstra streng tilgangsstyring. For å ivareta dette er det laget egen veiledning for opprettelse av elevmapper og dokumenter som angår Kriminalomsorgen. Det er også laget lokal rutine som angår håndtering av informasjon om personer på adressesperre i forhold til Public 360 og posthåndtering.

Systemlogikk - rettigheter i en skjermet sak eller et skjermet dokument: 

Saksansvarlig vil alltid ha skrive- og lesetilgang til saken (overstyrer tilgangsgrupper på dokumentnivå) 

Leder på avdelingen til saksansvarlig vil alltid ha skrive- og lesetilgang til saken - overstyrer tilgangsgrupper på dokumentnivå. Dette gjelder kun for "mellomledere" derfor gjelder dette ikke for en leder som har en leder over seg. 

Saksansvarlig/dokumentansvarlig/ seksjon for dokumentasjonsforvaltning kan gi rettigheter i sak/dokument til andre brukere eller andre tilgangsgrupper 

Creator vil alltid ha skrive- og lesetilgang til saken eller dokument (overstyrer tilgangsgrupper på sak- og dokumentnivå) – ingen tidsbegrensning 

Ved ev kopiering av dokumenter fra en sak til en annen, så får dokumentansvarlig fra opprinnelig sak, lesetilgang til saken

Utvalgssekretærer - Alle saker som er til behandling av fylkeskommunens utvalg skrives i Public 360 utvalgsmodul. Rollen gir tilgang til å administrere og avholde møter: innkalling, saksliste, møteprotokoll og særutskrift med vedtak.

Rollen administrator har i hovedsak tilgang til alt, overstyrer tilgangsgrupper og tilordnede tilgangsgrupper. 

5.6.8 Tilgangsstyring i Public 360 - eksterne brukere 

Agder fylkeskommune har fra tid til annen ulike tilsyn hvor ulike kontroller av forvaltningen skal utføres. I slike tilfeller så kan det hende at spesifikke eksterne personer må ha tilgang til sak- og arkivsystemet.

Det skal alltid gjøres vurderinger i forkant før disse eksterne får brukerrolle i P360. Beslutninger om å gi tilganger til disse skal alltid godkjennes av Avdeling for jus og informasjonsforvaltning.

I forbindelse med tilsyn fra Agder Kommunerevisjon IKS er det i januar 2024 opprettet tilganger til 5 personer, 2 har fått arkivarrolle, resten saksbehandlerrolle.
Disse tilgangene er klarert med leder for Jus- og informasjonsforvaltning, leder for Innovasjon og organisasjonsutvikling og leder for Økonomi og Styring.

Det er opprettet egen tilgangsgruppe Revisor hvor disse 5 er medlemmer.

5.6.9 Datasikkerhet/IKT-sikkerhet

IKT-sikkerhet er beskyttelse av informasjon og ressurser. IKT-Agder skal levere sikre tjenester til Agder fylkeskommune. Organisasjonen forholder seg til de retningslinjene for IKT-løsninger som IKT-Agder leverer. Tjenestene omfatter blant annet brukerstøtte, drift av utstyr, nettverk, systemforvaltning, prosjektledelse og IKT-rådgivning.

5.6.10 Rutiner relatert til tilgang og sikkerhet i Agder fylkeskommune

Rutine - tilgangsstyring i Agder fylkeskommune.

Rutine for tilgangsstyring i sak- og arkivsystemet.

Instruks for innsyn i elevmapper.

Håndtering av meldeplikt om avvik til Datatilsynet og informasjonsplikt til berørte.

Rutine for håndtering av dokumenter som er sendt til feil mottakere og/eller ligger i feil saksmapper i saksbehandlingssystemet.

Sikkerhetsinstruks for Agder fylkeskommune.

Digital lagring i Agder fylkeskommune v.2.

Rutine for digital lagring i Agder fylkeskommune

Rutine for kontroll av logg og brukeraktivitet i Public 360

6 Dokumentasjonskrav i Agder fylkeskommune

6.0 Dokumentasjonskrav – Agder fylkeskommune

Kapittel 3 i Riksarkivarens forskrift inneholder krav til arkivsystemer for elektroniske dokumenter. Dokumentasjonen skal være en del av arkivplanen. 

Kravene til hvilke instrukser, rutiner og ansvarsforhold som skal være dokumentert står i disse paragrafene (lovdata.no): § 3-2 Ansvar, rutiner og rettigheter i arkivsystem, § 3-4 Oppbevaring og sikring og § 3-6 (2) Destruksjon av papirversjonen etter skanning i den løpende arkivdanningen.

§ 3-2 Ansvar, rutiner og rettigheter i arkivsystem

Denne paragrafen sier at det skal utarbeides instruks for organet som beskriver ansvar, rutiner og rettigheter knyttet til opprettelse, mottak, utveksling, vedlikehold og bruk av arkivdokumenter i arkivsystem.

 Følgende ansvarsforhold og rutiner skal beskrives:

  • Ansvar for tildeling og ajourhold av brukerrettigheter
  • Hvilke spesifikke rettigheter for behandling av arkivdokument som tildeles brukere av systemet med tilhørende roller
  • Hvilke typer dokumenter som skal autentiseres og signeres, samt regler og rutiner for signering av dokumenter, herunder bruken av digital signatur
  • Ansvar og rutiner for kvalitetssikring av registreringen og arkiveringen
  • Ansvarsforhold og prosedyrer for registrering, journalføring og arkivering av dokumenter som sendes og mottas
  • Rutiner som definerer ansvar for fordeling av dokumenter, retting av registrerte journal- og arkivopplysninger, avskrivning og ferdigstillelse av dokumenter, vurdering av spørsmål vedrørende offentlighet og registrering av unntak for offentlighet og hjemmel for dette
  • Prosedyrer for registrering og arkivering til bruk dersom systemet er ute av drift 

 

§ 3-4 Oppbevaring og sikring

Det skal utarbeides rutiner for organet som beskriver hvordan arkivdokumentene oppbevares og sikres, herunder

  • hvilke lagringsmedier og arkivformat som brukes
  • hvilke kategorier av saker og dokumenter som skal arkiveres elektronisk, og hvilke som eventuelt iht. formkrav i lov- og regelverk eller av andre grunner skal arkiveres på papir
  • ansvarsforhold og prosedyrer for konvertering av dokumenter til arkivformat, herunder tidspunkt for konvertering og retningslinjer for destruksjon av mottatte papirdokumenter som er skannet og arkivert elektronisk
  • en plan for periodisering av arkivet og vedlikehold av materialet inntil det kan overføres til arkivdepot
  • iverksatte rutiner og tiltak for beskyttelse av dokumenter og ivaretakelse av informasjonssikkerhet.

 

§ 3-6 (2) Destruksjon av papirversjonen etter skanning i den løpende arkivdanningen.

Når arkivdokumenter på papir blir skannet i tråd med kravene i § 5-15, og de arkiveres elektronisk som ledd i den løpende arkivdanningen, kan papirversjonen av dokumentene destrueres. Arkivskaper har ansvar for å vurdere hvilke konsekvenser destruksjon vil kunne ha for juridiske rettigheter og plikter for organet selv eller for andre, og påse at behov for bevaring av originalmediet blir ivaretatt. 

Destruksjon må ikke skje dersom lovbestemte formkrav, for eksempel krav om håndskrevet signatur eller andre juridiske hensyn, krever at papirversjonen bevares. Det er ikke adgang til å destruere originaldokumenter som kommer inn under destruksjonsforbudet i § 8-7.

Dokumentasjonskravene gjelder alle fullelektroniske systemer som styrer arkivering av, og tilgang til arkivdokumenter - både sak-/arkivsystemer og fagsystemer.

Kravene begrenser seg altså ikke til systemer for saksdokumenter som skal journalføres, men gjelder alle elektroniske arkivdokumenter. Så lenge systemene inneholder elektroniske arkivdokumenter, gjelder kravene i forskriften. Det inkluderer elektronisk arkivering i: sak-/arkivsystem med Noark-kjerne, fagsystemer, fagsystem med integrasjon til Noark-kjerne, fagsystem med integrasjon til sak-/arkivsystem.

Beskrivelse av ansvar, rutiner og rettigheter i § 3-2 må utarbeides per system. For fagsystem som arkiverer mot Noark, kan rutiner for oppbevaring og sikring i § 3-4 være lik beskrivelsen for sak-/arkivsystemet eller Noark-kjernen.

Arkivansvaret er ikke definert tydelig og følgelig er det også uklart hvilken rolle og hvilket ansvar systemeier har for å utarbeide dette. 

Når det gjelder alle funksjonsområdene og den tilhørende dokumentasjonen som skapes, vises det til Agder fylkeskommunes bevaring- og kassasjonsplan. Dokumentasjonskravene og hva som er bevaringsverdig informasjon er tiltenkt at skal beskrives der. 

6.1 Instrukser, rutiner og ansvarsforhold i Public 360

6.1.1 Ansvar, rutiner og rettigheter i arkivsystem (§ 3-2 og 3-3 I Riksarkivarens forskrift

Interne ansvarsforhold og rutiner

1. Ansvar for tildeling og ajourhold av brukerrettigheter til registrerings- og arkiveringsfunksjoner

Det er systemeier for Public 360 (seksjonsleder for seksjon for dokumentasjonsforvaltning) og systemansvarlige (rådgivere ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning) som har ansvar for brukertilgang i saks- og arkivsystemet Public 360, både godkjenning av nye brukere, deaktivering og avslutting av brukere. Det er leder for medarbeider som bestiller eller avbestiller brukertilgang. 

2. Hvilke spesifikke registrerings- og arkiveringsrettigheter som tildeles ledere og saksbehandlere

Ledere har følgende registrerings- og arkiveringsrettigheter:

  • Adgang til å opprette journalposter og dokumenter
  • Adgang til funksjoner for registrering og retting
  • Adgang til å registrere merknader
  • Adgang til å registrere behandlingsplan for utvalgsbehandling av en sak
  • Rett til å gi saksbehandlere rettigheter til dokumenter de selv ser

 

Begrensninger:

  • Alle andre registreringsfunksjoner og skriverettigheter for tilgangsbegrensede saker som man ikke er medlem av, er begrenset til egen administrativ enhet eller enheter som er underlagt denne. 

 

Saksbehandlere har følgende registrerings- og arkiveringsrettigheter:

  • adgang til å opprette journalposter og dokumenter
  • adgang til funksjoner for registrering og retting
  • adgang til å registrere merknader
  • adgang til å registrere behandlingsplan for utvalgsbehandling av en sak (hvor vedkommende er saksansvarlig)

 

Begrensninger:

  • Adgangen til å opprette journalposter er blant tilgangsbegrensede saker begrenset til sakene hvor vedkommende er saksansvarlig eller saksbehandler eller medlem av tilgangsgruppe på annen måte.
  • Alle andre registreringsfunksjoner og skriverettigheter er begrenset til saker hvor vedkommende er saksansvarlig, eller journalposter med tilhørende dokumenter hvor vedkommende er saksbehandler.


3.  Ansvarsforhold og prosedyrer for registrering og arkivering av saksdokumenter som sendes og mottas som e-post

Mottak

Agder fylkeskommune har ett sentralt e-postmottak. Som all annen post, er det seksjon for dokumentasjonsforvaltning som åpner posten her og som har ansvaret for å registrere de arkivverdige dokumentene mottak til postmottak-epostkontoen. Når saksbehandleren mottar e-post direkte (utenom det sentrale e-postmottaket), plikter saksbehandleren å vurdere om det er arkivverdig post som må journalføres. Er saksbehandleren i tvil, kan seksjon for dokumentasjonsforvaltning kontaktes. Dersom e-posten er arkivverdig, må e-posten straks registreres, av saksbehandler selv. 

Sending

Saksdokumenter kan ekspederes med e-post hvis det ikke er spesielle krav om underskrift o.l. som forhindrer dette. Saksbehandler plikter da å sørge for at e-posten blir registrert i sak-/arkivsystemet. Brev som er unntatt offentlighet, skal ikke sendes som e-post med mindre det benyttes kryptering, noe Agder fylkeskommune ikke pr nå gjør. 

Se ellers sentrale retningslinjer for Agder fylkeskommune:

Sikkerhetsinstruks

4. Ansvarsforhold og prosedyrer for konvertering av saksdokumenter til arkivformat, herunder tidspunkt for konvertering

Saksdokumenter blir automatisk konvertert til riktig arkivformat når journalposten får status ekspedert eller journalført. Det er satt opp en automatisk konverteringsjobb i administrator.  Seksjon for dokumentasjonsforvaltning kontrollerer ved journalføring om konverteringen har vært vellykket.

5. Operatøransvar, arbeidsprosedyre og rutiner for kvalitetssikring ved skanning av innkomne papirdokumenter

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har operatøransvaret for skanningen av innkomne papirdokumenter. Etter at dagens post er sortert, journalføres og skannes de arkivverdige dokumentene inn omgående. Når skanningen er ferdig, kontrolleres følgende:

  • At alle mottatte dokumenter er skannet og arkivert 
  • At alle sider er kommet med på hvert dokument 
  • At skanningen kvalitetsmessig er god nok –
  • At det er samsvar mellom arkiverte dokumenter og registrerte opplysninger
     

Se ellers kapittel 5.1.4 Skanning- og makuleringsrutiner

6. Ansvar og rutiner for kvalitetssikring av registreringen og den elektroniske arkiveringen

Den som oppretter dokument har primæransvaret for at det blir registrert på korrekt måte. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har ansvaret for å kvalitetssikre alle registreringer som blir gjort i journalen. Dette gjøres snarest mulig etter at dokumentet er ferdigstilt. Hva som sjekkes i kvaliteskontrollen er beskrevet i:

Rutine for kvalitetssikring og journalføring

7. Dersom digital signatur anvendes: regler og rutineopplegg for bruken

Agder fylkeskommune bruker elektronisk godkjenning av dokumenter via funksjoner arbeidsflyt – godkjenning i Public 360. Utgående dokumenter blir merket med at de er elektronisk godkjent.

Dokumenter kan bli sendt til ekstern mottaker med elektronisk signering ved bruk av Posten sin signeringsfunksjon som er integrert i Public - eSignering. 

Alle ledere og saksbehandlere har tilgang til eSignering. Det vises til

Kort veiledning – hvordan sende et brev til eSignering.


8. Rutiner som definerer opplegg og ansvar for fordeling av dokumenter

Se kapittel 5.1 for fordelingsrutine i Public 360

 - Retting av registrerte journal- og arkivopplysninger

Uriktige journal- og arkivopplysninger skal rettes opp snarest mulig. Brukere av Public 360 kan rette opplysninger der de selv er saksansvarlige. Oppdager de feil der de selv ikke er ansvarlig, skal de straks melde fra til seksjon for dokumentasjonsforvaltning. Arkivarrollen som alle ansatte ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning innehar, kan rette feil i alle saker, men må kontakte saksansvarlig ved eventuell tvil.

 - Avskrivning av ferdigstilte dokumenter

Saksbehandler har ansvaret for å avskrive alle dokumenter i en sak de er ansvarlige for, enten svaret er via utgående journalpost, telefon eller at dokumentet tas til etterretning. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning kvalitetssikrer avskrivninger ved avslutning av saker og ved utarbeidelse av restanselister.

 - Vurdering av spørsmål vedrørende offentlighet

Agder fylkeskommune praktiserer meroffentlighet. Offentlighetsvurderingen av inngående brev foretas av seksjon for dokumentasjonsforvaltning. Hvis tvil, kontaktes den enkelte administrative enhet, avdelingslederen eller den som har fått fullmakt til det, avgjør hvilke saksdokument som skal unntas fra offentlig innsyn. Unntakene blir registrert i Public 360 med lovhjemmel. Dokumenter som er vurdert eller skal vurderes unntatt offentlighet, gis også tilgangskode i systemet. For slike dokumenter tas det avgjørelse om innsyn i det enkelte tilfelle når det foreligger en begjæring.

- Registrering av unntak for offentlighet og hjemmel for dette

Når saksbehandler har avgjort at et saksdokument skal unntas fra offentlig innsyn, registreres dette i Public 360 med henvisning til korrekt lovhjemmel. Det må også gis korrekt tilgangskode i systemet.

9. Nødprosedyrer for registrering og arkivering til bruk dersom systemet er ute av drift.

Dersom systemet er ute av drift, gjelder følgende prosedyre:

Rutine for registrering og arkivering til bruk dersom systemet er ute av drift

6.1.2 Oppbevaring og sikring (§ 3-4 i Riksarkivarens forskrift)

Sikker oppbevaring av elektronisk dokumentasjon er avgjørende for tilliten til at dokumentasjonen forblir uendret og anvendelig. Den skal kunne hentes frem igjen med samme bevisverdi lenge etter at den ble dannet, selv om teknologien og arkivsystemene har endret seg. Derfor er det nødvendig å dokumentere hvordan elektroniske arkivdokumenter blir oppbevart, vedlikeholdt og sikret. Mye av dette er allerede beskrevet i kapittel 5.6 – Tilgang og sikkerhet i Agder fylkeskommune. 

Arkivforskriften § 6 fastsetter at det skal benyttes godkjent lagringsmedium til arkivmateriale som skal bevares for ettertiden. Man skal bruke systemer og rutiner som sikrer autentisiteten og integriteten til materialet.

Arkivforskriften § 6

Ved avlevering til depot skal fylkeskommunen bruke lagringsmedium som er godkjent av Riksarkivaren.

Sak-arkivsystemet Public 360 lagres elektronisk for alle arkivdeler skybasert hos leverandøren Tietoevry. 

Arkivformat er et standardisert format for elektronisk arkivering og langtidslagring av dokumenter. Riksarkivarens forskrift, §5-17 angir hvilke formater som er gyldige arkivformater. Agder fylkeskommune har satt opp filformater i administrator i henhold til denne. 

Følgende elektroniske formater – godkjente arkivformater benyttes: PDF, TXT, JPG, ZIP, XML, SOSI/SOS, TIF. 

Public 360 har definert ulike gyldige filformater som kan legges inn. Hvis filene som ligger i produksjonsformat ikke er et gyldig arkivformat, så blir filene automatisk konvertert til riktig arkivformat når journalposten får status ekspedert eller journalført. Det er satt opp en automatisk konverteringsjobb i administrator som kjøres hver natt. Etter konvertering til arkivformat skal produksjonsformatet ikke slettes. Først ved avlevering er det krav om at produksjonsformatet er slettet, dvs. det er kun arkivformatet som følger med.

En plan for periodisering av arkivet og vedlikehold av materialet inntil det kan overføres til arkivdepot. 

Dette vil være aktuelt å følge rutine når nytt saks- og arkivsystem skal implementeres. 

Iverksatte rutiner og tiltak for beskyttelse av dokumenter og ivaretakelse av informasjonssikkerhet. 

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning utfører stikkprøvekontroll og kvalitetssjekk av registeringer og sikrer at dokumenter og filer er riktig skjermet utfra roller og tjenstlig behov. 

I Public 360 behandles store mengder personopplysninger og virksomhetskritisk informasjon, for å ivareta informasjonssikkerheten er 2-faktorautentisering blitt aktivert. 

6.1.3 Destruksjon av papirversjonen etter skanning i den løpende arkivdanningen (§ 3-6 (2) i Riksarkivarens forskrift)

Arkivdokumenter skapt på papir og skannet i den daglige journalføringen blir makulert etter 3 måneder. Forutsetningen for dette er at skanning av papirdokumenter er utført korrekt og komplett, og at dokumentene er lesbare. Dette inkluderer operatøransvar, arbeidsprosedyre og rutiner for kvalitetssikring ved skanning som beskrevet i kapittel 5.1.4. 

Rutiner for arkivering av kontrakter og avtaler og andre verdidokumenter

Originaldokumenter jfr. arkivforskriften § 15 a skal ikke destrueres (arkivmateriale fra 1950 eller før). Originaldokumenter med særlig historisk verdi skal ikke destrueres.

Kontrakter og avtaler inngått med norske parter

Avtaler og kontrakter inngått med norske parter følger ordinære arkivrutiner og kan kasseres etter elektronisk arkivering. I norsk rettspraksis er kontrakter og avtaler medieuavhengig, det vil si at det stilles ingen krav til format. Det er videre fri bevisførsel i Norge. Det bør likevel gjøres en juridisk vurdering av saksbehandlende enhet om papirversjonen likevel skal bevares. Agder fylkeskommune og avdeling for jus- og informasjonssikkerhet har gjort en vurdering at avtaler som er elektronisk signert ikke trengs å oppbevares på papir. Ved originale papirdokumenter som er signert for hånd, er hovedregel at disse bør oppbevares fysisk i arkivet selv om de skannes inn i tråd med Riksarkivarens forskrift.

Årsaken til det er for det første at det ikke er mulig på forhånd å fastslå hvordan en domstol vil bedømme autentisiteten til en elektronisk skannet versjon av et underskrevet originalt papirdokument. I norsk rett bygger man på prinsippet om fri bevisføring og fri bevisvurdering. Prinsippet er nedfelt i tvisteloven §§ 21-2 og 21-3 og innebærer at partene er frie til å føre ethvert bevis de finner hensiktsmessig, og dommeren avgjør etter en samvittighetsfull prøvelse av hele saken hvilket faktum som anses sannsynliggjort og som skal legges til grunn for pådømmelsen.

Det er altså ikke noe rettslig sett i veien for at elektroniske dokumenter legges frem for en norsk domstol som bevis. Men hvor stor beviskraft et slikt dokument vil ha er imidlertid uklart og er noe man ikke kan gi et entydig og sikkert svar på, blant annet fordi det vil avhenge av hvilke egenskaper dokumentet har og hvilke andre bevis som foreligger i saken. 

Et annet argument for å beholde originale underskrevne papirdokumenter, er at det kan tenkes at andre lands domstoler samt internasjonale domstoler/organer (eksempelvis ESA) vil kunne stille krav om at kontrakter fremlegges i original og underskrevet versjon. 

Kontrakter og avtaler inngått med utenlandske parter

Avtaler og kontrakter inngått med utenlandske parter arkiveres elektronisk og skal i tillegg oppbevares i papirformat. Fylkeskommunen har ikke oversikt over hvilke lands lovgivning som krever papirbasert dokumentasjon og håndskrevet signatur, og det er derfor viktig at denne type dokumenter også bevares i originalt papirbasert format.

Verdidokumenter

Disse retningslinjene omfatter også andre rettslige dokumenter knyttet til eiendomsforvaltning, som blant annet skjøter og målebrev, finansrelaterte dokumenter som for eksempel bankgarantier, og andre verdidokumenter knyttet til blant annet kjøp der det utstedes garantier eller sertifikater og stilles krav til format. Denne type dokumenter skal oppbevares på papir i tillegg til at de ligger elektronisk. 

6.2 Instrukser, rutiner og ansvarsforhold i Visma Flyt PPT

Visma Flyt PPT er et nett-/skybasert fagsystem som benyttes av avdeling for Pedagogisk-psykologisk- tjeneste (PPT) i Agder fylkeskommune. Systemet har innebygd godkjent NOARK5 arkivkjerne, levert av Visma Samhandling Arkiv. Det er systemeier  (avdelingsleder PPT) som har hovedansvaret for dette fagsystemet. Det er laget en egen beskrivelse fra PPT. Punktene som gjengis nedenfor ligger arkivert på saksnr. 21/17778 -1, i dokumentet Agder PPT – rutiner og retningslinjer

Agder fylkeskommune er i prosess for å kjøpe inn nytt system for PPT, i prosjektet inngår også avvikling/periodisering av VISMA Flyt PPT.

Rutiner for Visma Flyt PPT

Rutiner for elektronisk arkiv – Visma Samhandling Arkiv (VSA) – Elektronisk arkiv for Visma Flyt PPT (VFP).

Dokumenter i elektronisk arkiv

I Visma Samhandling Arkiv (VSA) elektronisk arkiv lagres alle dokumenttyper som gjelder elever og lærlinger/lærekandidater som er henvist til PPT. Det lagres dokumenter på elever som følges opp i skolemøter og eksterne møter. Det lagres dokumenter med forespørsel om informasjonsutveksling. Det lagres systemhenvisninger fra skoler. Hele systemet er unntatt offentlighet og ligger i sikker sone. 

Alle dokumenter som lagres i fagsystemet er kun elektronisk.

Alt av PPT sitt arbeid utføres i Visma Flyt PPT (VFP) og betegnelsen VFP blir brukt i resten av rutinen for elektronisk arkiv. 

Arkivformat

PDF – for ren tekst

Signatur

Alle egenproduserte dokumenter godkjennes og logges elektronisk. Loggen skal samsvare med navn under dokumentene. Ansatte i PPT ferdigstiller dokumenter før utsendelse.

Skanning

Kun seksjon for dokumentasjonsforvaltning skanner inn aktuelle dokumenter i VFP.

Retningslinjer for verifisering av skanning

Skannede dokumenter skal kvalitetssikres av konsulentene (før fordeling), i tillegg gjør saksansvarlig pp-rådgiver en faglig vurdering av innholdet (når saken er fordelt) ved registrering i fagsystemet. 

Retningslinjer for kassasjon av papirkopien

Papirkopien av inngående brev skal makuleres etter at dokumentet er skannet inn i VFP.

Vedlikehold av arkivkjernen

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har et overordnet ansvar for vedlikehold.

Visma drifter sak og arkivløsningen og miljøet rundt (med tilhørende integrasjoner) fra 07.10.2020. 

Roller         

Agder fylkeskommune benytter følgende roller i sak og arkivsystemet VFP:

  • Administrator (seksjon for dokumentasjonsforvaltning, avdelingsleder PPT, seksjonsleder PPT, merkantil konsulent)
  • Superbruker: Avdelingsleder PPT, seksjonsleder PPT, merkantil konsulent, 1 pp-rådgiver)
  • Rådgiver: (arbeidsområde for alle rådgivere i PPT)
  • Merkantil konsulent: Merkantile i PPT

Generelt: Alle i PPT Agder fylkeskommune har en bruker i fagsystemet med tilpasset tilgang/autorisasjon. Det er avdelingsleder sitt ansvar å informere hvilken rolle og hvilke autorisasjoner ansatte skal ha. Avdelingsleder skal også gi beskjed til merkantil konsulent når ansatte begynner, slutter eller skifter ansvarsområde.

Rettigheter til seksjon for dokumentasjonsforvaltning (administrator), avdelingsleder (administrator og superbruker), seksjonsleder (superbruker), koordinerende merkantil (superbruker) og 1 pp-rådgiver (superbruker):

  • Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har rettighet til og skal skanne inn og registrere all inngående korrespondanse i postlisten i VFP. 
  • Avdelingsleder, seksjonsleder og merkantile har rett til å registrere inngående post fra postliste, opprette nye saker fra denne og fordele saker til inntaksteamet eller direkte til saksbehandler. De har rett til å forkaste post fra postliste
  • Avdelingsleder, seksjonsleder og konsulenter har rett til å opprette ny person, registrere nye saker, og sette saker som avsluttet.
  • Avdelingsleder, seksjonsleder og konsulenter har rett til å opprette organisasjoner fra enhetsregisteret og legge kontaktpersoner på organisasjon.
  • Rådgivere har rett til å opprette brev, journalnotater og slette egenproduserte uferdige notater/brev.
     

Epost/SMS og annen post

Det er ikke forskjell på e-post, SMS og annen post.

Saksdokumenter som er mottatt som e-post ellers SMS (Elektronisk og papir) skal sendes til seksjon for dokumentasjonsforvaltning for skanning i VFP.

Det er ikke mulig å importere e-post fra Outlook til VFP ettersom VFP ligger i sikker sone. 

Innkommende post interne aktører i fylkeskommunen

All digital og fysisk post til PPT fra interne instanser i fylkeskommunen sendes til seksjon for dokumentasjonsforvaltning. 

Digital post sendes til fylkeskommunens organisasjonsnummer og mottas i Svarinn (P360).

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning overfører innkommende post til postliste i VFP.

Merkantile konsulenter overtar deretter videre behandling av innkommende post i VFP.

Innkommende post eksterne aktører

Eksterne aktører kan ved å bruke PPT sitt bedriftsnummer sende post direkte til PPT Agder i VFP. Digital og fysisk post fra eksterne til PPT som sendes direkte til seksjon for dokumentasjonsforvaltning legges inn i postlisten i VFP. Merkantile konsulenter i PPT overtar videre håndtering jfr. egen beskrivelse.

Utgående post internt og eksternt

Digital post til interne aktører i fylkeskommunen sendes til fylkeskommunens organisasjonsnummer og mottas i Svarinn (P360). Seksjon for dokumentasjonsforvaltning sender digital post videre til angitt intern aktør i fylkeskommunen. Digital post fra PPT til eksterne (skoler, foresatte, elever, andre) så kan brevet sendes direkte fra VFP via KS svar ut.

Registreringer i fagsystemet

PPT har ingen krav om offentlig journal. VFP er en klientjournal som er unntatt offentlighet. I VFP står signert elektronisk når saksansvarlig og leder har ferdigstilt sakkyndige vurderinger. Øvrige dokumenter og journalnotater signeres kun av saksansvarlig.

Fordeling av dokumenter

Fordeling av dokumenter i fagsystemets gjøres av konsulentene i PPT. Henvisninger til PPT fordeles først til PPT sitt inntaksteam hvor henvisning blir vurdert og fordelt til en fagperson (PP-rådgiver) ved PPT. Saken settes da «under arbeid». Henvisning som eventuelt får avslag av PPT/vurderes som mangelfulle, besvares av seksjonsleder. 

Dokumenter stilet til spesifikk person/klient legges på vedkommende inn i gjeldende sak.

For ikke-kjent saksansvarlig legges saker/journalposter ufordelt til inntaksteamet. Seksjonsleder som utøver saksfordeling i inntaksteamet er ansvarlige for at saken fordeles (utføres i praksis av konsulent) videre til riktig person, og evt. legge på aktuelle medsaksbehandlere. 

Retting av registrerte journal- og arkivopplysninger

PP-rådgiver er ansvarlig for å sjekke at det som er registrert i egne saker er korrekt, og melde fra til merkantil konsulent ved eventuelle feil. Det er merkantil konsulent som retter registrerte journal- og arkivopplysninger. Dersom et dokument er registret i feil sak returneres den til post for ny registrering. 

Ferdigstille og avslutte saker

Alle tilsatte ved PPT ferdigstiller, og kvalitetssikrer egne saker. PP-rådgiver melder fra til konsulent når saker skal avsluttes. Kriterier for avslutning av sak i PPT følger egen rutinebeskrivelse.

Ved forespørsel om innhenting av journalopplysninger fra HK data (fagsystem frem til 07.10.20), så sendes «vedlegg fra HK» i papir. PPT noterer på brevet som blir arkivert i Visma, hva som er sendt ut av dokumentasjon fra andre arkiv.

Nødprosedyrer

Dersom systemet er ute av drift, gjelder følgende rutiner: 

Dersom systemet er ute av drift for kortere tid (1-2 dager), utsettes registreringen til systemet er oppe igjen. Er det dokumenter som må produseres umiddelbart, gjøres dette manuelt og legges inn når systemet er oppe igjen. 

Dersom systemet er nede mer enn 2 dager, skal saksbehandler ta kopi av dokumentene vi har fått på papir og levere ut til saksbehandlerne. Saksbehandler stempler og legger papirdokumentene i en mappe for hver dag og skanner inn til VFP når systemet er i drift igjen. PP-rådgiverne skriver sine nødvendige dokumenter i Word og sender disse ut manuelt pr. post. Dokumentene skannes til VFP for registrering og ferdigstilling i sak og arkivsystemet når det er oppe igjen.

6.3 Instrukser, rutiner og ansvarsforhold i VIS

Visma InSchool (VIS) er et nytt skoleadministrativt system som rulles ut til samtlige fylkeskommuner i Norge.  Agder fylkeskommune innførte VIS skoleåret 2021/2022 for de videregående skolene, inkl. SMI-skolene og Fagskolen. VIS erstattet flere løsninger som tidligere var i bruk i Agder, blant annet de skoleadministrative systemene SATS og Extens.

VIS har en foreløpig godkjent arkivkjerne, prosess for endelig godkjenning er undervis hos Arkivverket. Fra innføringen i 2021 har det vært manuelle rutiner for registering av journalpliktig og arkivverdig dokumentasjon fra VIS til Public 360, men disse er i vesentlig grad overtatt av arkivrutiner i VIS. Se kaptille 7.11 for fullstendig arkivplan for VIS.

 

7 Arkiv- og bestandsoversikt

7.0 Arkiv- og bestandsoversikt

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har ansvaret for fylkeskommunens digitale og fysiske arkiver, også det som ble skapt før fylkessammenslåingen av Aust og Vest-Agder 01.01.2020. Deponerte arkiver har også fylkeskommunen formelt sett ansvar for. Det vises til kapittel 9 for deponerte arkiver. 

Nedenfor følger en oversikt over nåværende sak- og arkivsystem. Tidligere arkivsystem beskrives også. De gamle basene er pr oktober 2021 samlet i eArkiv og søkbare derifra og disse omtales under kapittel 9.4 Oversikt over deponert elektronisk arkivmateriale.  

7.1 Ordningssystemer - arkivnøkler

Klassifikasjon er en obligatorisk og sentral del i NOARK - Standard for elektronisk arkiv. Alle offentlige virksomheter skal ha et klassifikasjonssystem – ofte kalt en arkivnøkkel – for ordning av sitt saksarkiv. Systemet skal omfatte alle virksomhetens saksområder. 

Hensikten med bruk av arkivnøkler i elektroniske arkiv er blant annet å:

  • sikre at dokumenter som har blitt til som resultat av de samme prosessene blir knyttet sammen
  • gi en ekstra søkeinngang til arkivmaterialet
  • sikre en systematisk oversikt over alle behandlede saker
  • være et utgangspunkt for forskjellige oppgaver som bevaring og kassasjon, statistikk
     

Arkivnøkkelen kan være basert på ett eller flere ordningsprinsipp. Oftest bygger den på en inndeling etter emne, men den kan også være funksjons- eller objektbasert. Eksempel på objektordnede serier er personalsaker/mapper, elevmapper ordnet etter navn eller fødselsnummer og byggesaker ordnet etter gårds- og bruksnummer. 

Saksarkivet i Agder fylkeskommune er fullelektronisk. Det arkiveres elektronisk etter K-kodeprinsippet. K-koder er en forkortelse for "kommunale koder" og er navnet på den felles arkivnøkkel som KS har utarbeidet for bl.a. kommuner for arkivering av saksdokumenter.

Siste versjon av nøkkelen heter K-koder - kommunenes arkivnøkkel - hovednøkkel 2020-2023 og er den som er i bruk i Agder fylkeskommune. 

7.2 Aktive elektroniske arkivsystem

7.2.1 Sak- og arkivsystemet Public 360

Systeminformasjon – Public 360

Systeminformasjon – Public 360
Systemnavn Public 360
Tatt i bruk 01.01.2020
Avsluttet dato
Systemeier IKT Agder (formelt)Seksjonsleder for Dokumentasjonsforvaltning (i praksis)
Administrative data
Arkivserier/arkivdeler Arkiv Agder fylkeskommune: Avtale 2020 - Drosjeløyver 2020 – Eiendom 2020 - Elev 2020 - Elev- og lærlingombud 2020 – Løyve 2020 - Medeierskap 2020 - Mobbeombud 2020 - Møtedokumenter 2020 – NAV-ombudet i Agder 2022 Oppvekstombudet i Agder 2020 Pasient 2020 - Personal 2020 - Plan 2020 - Sak 2020 – Saker med kort bevaringstid 2023- Spillemidler 2020 – Aust-Agder utviklings- og kompetansefond Arkiv Agder Arbeidsmiljø: Arkivdeler: Personal Agder Arbeidsmiljø 2020- Sak Agder Arbeidsmiljø 2020-
Ordning Se nedenfor under beskrivelse av hver arkivdel
Innhold Administrativ- og politisk dokument-/saksbehandling for hele fylkeskommunen (inkl.virksomheter)
Lisenshaver Agder fylkeskommune
Brukergrupper Saksbehandlere, arkivarer, politiske møte/utvalgssekretærer, administratorer
Systemansvarlige Seksjonsleder ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning, rådgivere ved seksjon for dokumentasjonsforvaltning
Driftsansvarlig IKT Agder
Relasjon til andre system Acos Interact, VIGO opplæring, KGV/EU-supply, KS Svar ut/KS Svar INN, Enhetsregisteret, Folkeregisteret, Altinn, Bluegarden (HR-portalen), Webcruiter, LCS/Brukertilgang, DIGISAK, Drosjeløyvesøknader
Leverandør Tietoevry
Tekniske data
Databaseplattform Azure Stack løsning (Saas løsning)  – driftes av Tieto i sky
Produksjonsformat Word, Excel, msg m.m
Arkivformat PDF/A
Bevaring
Kassasjon Nei
Hjemmel Ihht bevarings- og kassasjonsregler fra Riksarkivaren og lokale kassasjonsbestemmelser
Tabelluttrekk NOARK og Siard
Overføring Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot  
Informasjonssikkerhet
Meldeplikt Nei, system har ikke lenger meldeplikt etter den ny Personvernforordningen som trådte i kraft
Klassifikasjon Sensitiv informasjon
Risikovurdering Foretatt i prosjekt før sammenslåing 2020. Revisjon av ROS-analyse av Public 360 i prosess. Ivaretakelse av tilgjengelighet: Elektroniske dokumenter er tilgjeneglig for saksbehandlere med tilgang gitt utfra tjenstlig behov Ivaretakelse av integritet: Papirversjon blir skannet i PDF/A-format. Andre filformater blir konvertert til PDF/A og endringer blir loggført. Ivaretakelse av konfidensialitet: Iht. lovverket i Offentligloven, Forvaltningsloven og Personopplysningsloven. Det er opprettet forskjellige tilgangsgrupper. Sensitive dokumenter blir skjermet og er tilgjengelig for bestemte tilgangsgrupper. Dokumenttittel, avsender og mottaker skjermes ved behov.
GDPR
Type personopplysninger Personopplysninger som behandles og lagres i systemet: Navn, adresseopplysninger, epost, statsborgerskap, telefonnummer, fødselsnummer, kjønn, sivilstand, stillingsbetegnelse, utdannelse, lønn, kontonummer, trekk- og skatteopplysninger, pensjonsopplysninger, ansettelsesinformasjon, sluttårsak. Listen er ikke uttømmende, og det vil finnes andre personopplysninger, men ikke i store mengder og ikke noe Agder fylkeskommune har etterspurt. Det behandles særlige kategorier av personopplysninger: Politiattester, opplysninger om helseforhold, medlemskap i fagforeninger. Listen er ikke nødvendigvis uttømmende, og det kan finnes personsensitive opplysninger Agder fylkeskommune ikke aktivt har etterspurt.
Behandlingsansvarlig Agder fylkeskommune
Innhentet databehandleravtale Ja
Formål med behandlingen Knyttet til § 1-1 i Forskrift om offentlege arkiv. Alle offentlige organ plikter å holde arkiv i samsvar med denne forskriften. I tillegg er Public 360 også et saksbehandlingssystem. Opplysningene behandles for nødvendig saksbehandling og arkivering i organisasjonen. Behandlingen av personopplysninger for saksbehandling skjer med grunnlag i ulike bestemmelser i personopplysningsloven. Behandlingsgrunnlaget for arkiveringen vil være den europeiske personvernforordningen GDPR art 6 nr. 1 bokstav e, jf. art 9 nr. 2.
Sikkerhetstiltak beskrivelse ROS-tiltak jfr. ROS-analyse før 2020. 2-faktorpålogging fra oktober 2022 for alle brukere
Omfang personopplysninger Stort omfang
Loggfunksjon Logg i henhold til NOARK 5. Arkivlogg og forsendelselogg.
Sletting av data Etter hva som er formålstjenlig og kun etter lov. Kasserer politiattester drosjeløyver og deaktiverer elevkontakter som ikke har vært aktivt i bruk på 1 år.
Antall brukere 1180 pr 27.05.2022 (inklusiv servicebrukere) 921 aktive brukere

 

7.2.2 Arkivdeler i Public 360

Nedenfor følger en beskrivelse av hver arkivdel/arkivserie i nåværende sak-og arkivsystem, Public 360. Hver ny arkivdel har en egen ramme og tabell.

Arkivdel/Arkivserie Avtale 2020 -

Arkivdel/Arkivserie Avtale 2020 -
INNHOLD/BESKRIVELSE Innkjøpsavtaler for Agder fylkeskommune
SYSTEM Public 360
ORDNING Etter K-koder (fagklasse, fellesklasse og tilleggsklasser)
PERIODE 01.01.2020 -
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres via tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE
MERKNAD Brukes lite. Ligger også i sak 2020.

Arkivdel/Arkivserie - Spillemidler 2020-

Arkivdel/Arkivserie - Spillemidler 2020-
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Spillemidler 2020-
INNHOLD/BESKRIVELSE Spillemiddelsøknader for midler til idrettsanlegg, samt tilhørende avslag/tilsagn
ORDNING Ordnes etter anleggsnr. Og K-koder (fellesklasse 243 fagklasse D11)
PERIODE Opprettet 29.5.2019. Operativ fra 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Brukerstyrt. Ikke-sensitive dokumenter hovedsakelig. Hvis sak/dokument er unntatt offentlighet, reguleres tilgang til sak/dokument av tilgangsstyring internt. Offentlige dokument har ingen intern tilgangsstyring
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD:  

Arkivdel/Arkivserie - Saker med kort bevaringstid 2023-

Arkivdel/Arkivserie - Saker med kort bevaringstid 2023-
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Saker med kort bevaringstid 2023-
INNHOLD/BESKRIVELSE Opprettet for dokumentasjon med kortvarig verdi og som kan kasseres etter gitte frister, i henhold til bevaring- og kassasonsplan. Brukt i Elev-PC kontrakt 2023. Kan også brukes til Webcruiter-dokumentasjon
ORDNING Etter K-koder (fagklasse, fellesklasse og tilleggsklasser)
PERIODE Opprettet 28.06.2023-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Brukerstyrt. Hvis sak/dokument er unntatt offentlighet, reguleres tilgang til sak/dokument av tilgangsstyring internt. Offentlige dokument har ingen intern tilgangsstyring
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Kasseres etter gitte frister og etter kassasjonsvedtak
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD:  

 

Arkivdel/Arkivserie - Sak 2020-

Arkivdel/Arkivserie - Sak 2020-
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Sak 2020-
INNHOLD/BESKRIVELSE Administrativ og politisk saksbehandling for Agder fylkeskommune, inkludert alle ytre enheter (tannklinikker, videregående skoler)
ORDNING Etter K-koder (fagklasse, fellesklasse og tilleggsklasser)
PERIODE 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt. Kan i noen tilfeller inneholde personopplysninger som krever ekstra skjerming (ref. personvernforordningen, jf. personopplysningsloven, artikkel 9 nr. 1). Dokumenter med disse opplysninger lagres som personsensitive dokumenter. Hvis sak/dokument er unntatt offentlighet, reguleres tilgang til sak/dokument av tilgangsstyring internt. Offentlige dokument har ingen intern tilgangsstyring.
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD:    
   

 

Arkivdel/Arkivserie - Plan 2020 -

Arkivdel/Arkivserie - Plan 2020 -
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Plan 2020 -
INNHOLD/BESKRIVELSE Plansaker som Agder fylkeskommune får til uttalelse etter plan- og bygningsloven, kulturminneloven og forurensningsloven
ORDNING Objektarkiv. Ordnes etter kommunenavn samt gnr/bnr, K-kode avhengig av sak.
PERIODE Opprettet 29.5.2019. Operativ fra 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Brukerstyrt. Hovedsakelig offentlig dokumentasjon. Hvis sak/dokument er unntatt offentlighet, reguleres tilgang til sak/dokument av tilgangsstyring internt. Offentlige dokument har ingen intern tilgangsstyring.
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering tas det uttrekk av avsluttet periode som deponeres hos IKAVA. Kart i papirformat som er vedlegg til dokumenter, pakkes, ordnes og leveres depot.
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD:  

Arkivdel/Arkivserie - Personal 2020 -

Arkivdel/Arkivserie - Personal 2020 -
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Personal 2020 -
INNHOLD/BESKRIVELSE Saksbehandling om den enkelte ansatte i fylkeskommunen som er viktig for lønn og pensjonsrettigheter. Personalarkivet er hovedsakelig ordnet i samlemapper pr. ansatt (personalmapper)
ORDNING Objektarkiv. Ordnet etter fødselsnummer (11-sifre) og K-kode 420
PERIODE Opprettet 29.5.2019. Operativ fra 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE Alle ansatte i Agder fylkeskommune har en personalmappe, over 3000 stykk.
MERKNAD:  

 

Arkivdel/Arkivserie - Pasient 2020 -

Arkivdel/Arkivserie - Pasient 2020 -
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Pasient 2020 -
INNHOLD/BESKRIVELSE Pasientarkiv for tannhelsetjenesten i Agder fylkeskommune
ORDNING Objektarkiv. Ordnes etter fødselsnummer og K-kode (fagklasse G40)
PERIODE Opprettet 29.5.2019. Operativ fra 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG En del av materialet inneholder særlige kategorier av personopplysninger som krever ekstra skjerming (ref. personvernforordningen, jf. personopplysningsloven, artikkel 9 nr. 1). Opprettet som personsensitive dokumenter, tilgangsstyrt ved hjelp av tilgangsgrupper.
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD:  

Arkivdel/Arkivserie - Oppvekstombudet i Agder 2020

Arkivdel/Arkivserie - Oppvekstombudet i Agder 2020
SYSTEM Public 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Oppvekstombudet i Agder 2020
INNHOLD/BESKRIVELSE Saker som gjelder ombudsfunksjonen i Agder fylkeskommune
ORDNING Etter K-koder (fagklasse, fellesklasse og tilleggsklasser) K-koder (X51 – Ombudsordninger)
PERIODE 17.08.2020-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD: Tilsvarer bortsatte arkivdeler: Elev- og lærlingombud 2020 og Mobbeombud 2020.
Arkivdel/Arkivserie - NAV-ombudet i Agder 2022
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE NAV-ombudet i Agder 2022
INNHOLD/BESKRIVELSE Saker som gjelder NAV-ombudet i Agder fylkeskommune
ORDNING Etter K-koder (fagklasse, fellesklasse og tilleggsklasser)
PERIODE 01.01.2022-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD: Ny opprettet stilling NAV-Ombud i Agder fra 01.01.2022.

Arkivdel/Arkivserie - Møtedokumenter 2020 –

Arkivdel/Arkivserie - Møtedokumenter 2020 –
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Møtedokumenter 2020 –
INNHOLD/BESKRIVELSE Møtebok for politiske utvalg/råd i Agder fylkeskommune
ORDNING K-kode prinsipp (felleskodeprinsipp – 033)
PERIODE 01.01.2020 Møtedokumenter i overgangsperiode før fylkessammenslåingen ligger i Fellesnemdatabasen 2017-2019 (se under eArkivbaser)
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Ihht off. regelverk   Hvis sak/dokument er unntatt offentlighet, reguleres tilgang til sak/dokument av tilgangsstyring internt. Offentlige dokument har ingen intern tilgangsstyring.
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD: Ingen krav til utskrift og innbinding av møtebøker

Arkivdel/Arkivserie - Mobbeombud 2020

Arkivdel/Arkivserie - Mobbeombud 2020
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Mobbeombud 2020 -
INNHOLD/BESKRIVELSE Saker som gjelder mobbeombudsfunksjonen i Agder fylkeskommune
ORDNING Etter K-koder (fagklasse, fellesklasse og tilleggsklasser) K-koder (X51 – Ombudsordninger)
PERIODE 01.01.2020-16.08.2020
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD: Bortsatt. Erstattet av ny arkivdel Oppvekstombudet i Agder 2020  16.08.2020 grunnet nytt navn på ombudet.

Arkivdel/Arkivserie - Medeierskap 2020 -

Arkivdel/Arkivserie - Medeierskap 2020 -
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Medeierskap 2020 -
INNHOLD/BESKRIVELSE Saksbehandling vedr. selskaper/stiftelser hvor Agder fylkeskommune er medeier
ORDNING Objektarkiv. Ordnes etter navn på selskap og K-kode 037
PERIODE Opprettet 29.5.2019. Operativ fra 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt Ihht off. regelverk Hvis sak/dokument er unntatt offentlighet, reguleres tilgang til sak/dokument av tilgangsstyring internt. Offentlige dokument har ingen intern tilgangsstyring.
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD: Knyttet til prosjektnr 21-3: Eierstyring - Agder fylkeskommune - 2021-2024

Arkivdel/Arkivserie - Løyve 2020 -

Arkivdel/Arkivserie - Løyve 2020 -
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Løyve 2020 -
INNHOLD/BESKRIVELSE Løyvearkiv for persontransportløyver i Agder fylkeskommune
ORDNING Ordnes etter kommune samt navn på løyveinnehaver, K-kode N12
PERIODE 01.01.2020- 23.10.2020 Erstattet av arkivdel Drosjeløyve 2020 – 23.10.2020
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Bevares. Politiattester kasseres etter 3 måneder
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD:      

Arkivdel/Arkivserie - Elev 2020-

Arkivdel/Arkivserie - Elev 2020-
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Elev 2020-
INNHOLD/BESKRIVELSE Elevmapper: Bevaringsverdig dokumentasjon og saksbehandling som gjelder den enkelte elev ved de videregående skolene i Agder fylkeskommune samt SMI-skolen og Fagskolen i Agder. Gjelder også privatister
ORDNING Fødselsnummer (11 siffer) og K-kode B31
PERIODE Opprettet 29.05 2019. Gjelder fra ny organisasjon 01.01.2020
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgrupper. ELEV Lao på saksnivå. tilgangstyrt på dokumentnivå utfra elevens skoletilhørighet.
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE Alle elever har en elevmappe som varer ut det videregående løpet på 3 år.
MERKNAD:  

Arkivdel/Arkivserie - Elev- og lærlingombud 2020 –

Arkivdel/Arkivserie - Elev- og lærlingombud 2020 –
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Elev- og lærlingombud 2020 –
INNHOLD/BESKRIVELSE Saker som vedrører elev- og lærlingsombudsfunksjonen i Agder fylkeskommune
ORDNING Etter K-koder (fagklasse, fellesklasse og tilleggsklasser) K-koder (X51 – Ombudsordninger)
PERIODE 01.01.2020-16.08.2020
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Tilgangsgruppestyrt på avdeling eller meg og min leder
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD: Bortsatt. Erstattet av ny arkivdel Oppvekstombudet i Agder 2020 16.08.2020 grunnet nytt navn på ombudet.

Arkivdel/Arkivserie – Eiendom 2020 -

Arkivdel/Arkivserie – Eiendom 2020 -
INNHOLD/BESKRIVELSE Arkiv over bygninger/eiendommer eid av Agder fylkeskommune. Samt nabovarsling, grunnerverv ifm utbygging – fv.
SYSTEM PUBLIC 360
ORDNING Etter gnr/bnr og kommune og K-koder (6-klassen)
PERIODE 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Brukere har tilgang –via tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE
MERKNAD

Arkivdel/Arkivserie - Drosjeløyver 2020 –

Arkivdel/Arkivserie - Drosjeløyver 2020 –
INNHOLD/BESKRIVELSE Søknader og saksbehandling for drosjeløyver. Dokumentene kommer inn via integrasjon (FINT-integrasjon)
SYSTEM PUBLIC 360
ORDNING Primærklassering: På organisasjonsnummer til søker Sekundærklassering: Fagklasse N12 - Persontransport utenfor rute Tilleggsklasse: &18 - Bevilling, tillatelse, konsesjon, dispensasjon, godkjenning, sertifisering
PERIODE 23.10. 2020-
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Ved periodisering overføres uttrekk av avsluttet periode til depot
KASSASJON Bevares. Politiattester kasseres etter 3 måneder, jfr rutine beskrevet i kap.5.3.8
VOLUM/MENGDE
MERKNAD Dokumentene kommer inn via integrasjon

Arkivdeler knyttet til vertssamarbeid

Arkivdel/Arkivserie - Aust-Agder utviklings- og kompetansefond

Arkivdel/Arkivserie - Aust-Agder utviklings- og kompetansefond
SYSTEM PUBLIC 360
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Aust-Agder utviklings- og kompetansefond
ARKIVKODE/KLASSIFISERING K-koder (fagklasse, fellesklasse og tilleggsklasser)
INNHOLD/BESKRIVELSE Søknader, administrative dokumenter og styredokumenter i Aust-Agder utviklings- og kompetansefond (AAUKF)  
ORDNING Etter k-koder
PERIODE November 2020 - 2024
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgruppe Aust-Agder utviklings- og kompetansefond. Kun 1 bruker samt arkivarrolletilgang
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Arkivdel vil bli avlevert til depot sammen med resten av Agder fylkeskommunes arkiv. Hvis AAUKF vil gjøre uttrekk før, betales det av dem
KASSASJON Ingen hjemmel for kassasjon. Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD: Arkivskaper: Aust-Agder utviklings- og kompetansefond. Agder fylkeskommune har inngått samarbeid, jfr. oppdragsavtale saksnr. 20/29051-2

 

Arkivdel/Arkivserie - Personal Agder Arbeidsmiljø 2020-  

Arkivdel/Arkivserie - Personal Agder Arbeidsmiljø 2020-  
SYSTEM PUBLIC 360 – Arkiv Agder Arbeidsmiljø
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Personal Agder Arbeidsmiljø 2020-
ARKIVKODE/KLASSIFISERING Objektarkiv. Ordnet etter fødselsnummer (11-sifre), og evt K-koder
INNHOLD/BESKRIVELSE Personalarkiv til ansatte i Agder Arbeidsmiljø
ORDNING Primærklassering fødselsnummer
PERIODE Fra 01.05.2022
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgruppe AAM Personal. Kun 2 brukere samt arkivarrolletilgang
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Arkivdel vil bli avlevert til depot sammen med resten av Agder fylkeskommunes arkiv. Hvis Agder Arbeidsmiljø vil gjøre uttrekk før, betales det av dem
KASSASJON Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD: Arkivskaper: Agder Arbeidsmiljø. Agder fylkeskommune har inngått samarbeid, jfr. oppdragsavtale saksnr. 22/14074-2

Arkivdel/Arkivserie - Sak - Agder Arbeidsmiljø 2020 -

Arkivdel/Arkivserie - Sak - Agder Arbeidsmiljø 2020 -
SYSTEM PUBLIC 360 – Arkiv Agder Arbeidsmiljø
ARKIVDEL/ARKIVSERIE Sak Agder Arbeidsmiljø 2020-
ARKIVKODE/KLASSIFISERING Etter K-koder (fagklasse, fellesklasse og tilleggsklasser)
INNHOLD/BESKRIVELSE Saksarkiv for Agder Arbeidsmiljø. Kun administrativt saksarkiv AAM har selv ansvar for eget Extensor fagsystem – journal for selve bedriftshelsetjeneste, dvs. arbeidsmiljøsakene
ORDNING K-koder
PERIODE Fra 01.05.2022
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Styres med rettighetsmatriser til det enkelte objekt, brukertilgang gis via AD og deretter tilgangsgruppe AAM. Kun 2 brukere samt arkivarrolletilgang
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Arkivdel vil bli avlevert til depot sammen med resten av Agder fylkeskommunes arkiv. Hvis Agder Arbeidsmiljø vil gjøre uttrekk før, betales det av dem
KASSASJON Bevares
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD: Arkivskaper: Agder Arbeidsmiljø. Agder fylkeskommune har inngått samarbeid, jfr. oppdragsavtale saksnr. 22/14074-2

7.3 Systemoversikt - fagsystem 

Agder fylkeskommune bruker mange fagsystem i sin arbeidshverdag, noen rene oppslagsverk eller tekstbehandlingsprogram, mens andre igjen innehar mer saksbehandlings og beslutningstøttefunksjoner og dermed også innehar bevaringsverdig dokumentasjon. Det vises til oversikt som avdeling for Jus og Informasjonsforvaltningsseksjonen har ansvar for å vedlikeholde: System/applikasjonsoversikt.

7.4 Fagsystem med arkivkjerne

7.4.1 Visma Flyt PPT - systembeskrivelse

Fagsystem med arkivkjerne - Visma Flyt PPT

Fagsystem med arkivkjerne - Visma Flyt PPT
Systeminformasjon  
Systemnavn Visma Flyt PPT
Tatt i bruk 07.10.2020
Avsluttet dato  
Systemeier Bjørnar Sørum
Administrative data  
Innhold Sak-/arkivsystem for PPT/pedagogisk psykologisk tjeneste. Journalskriving for personer i kontakt med pedagogisk psykologisk tjeneste. Vedtak, testresultater, logopedisk rapport, kartleggingsrapporter, epikriser, pedagogiske rapporter, IOP, tilrådninger, enkeltvedtak, årsrapporter og sakkyndig vurderinger og sakkyndige uttalelser og uttalelser fra PPT knyttet til klientene. Postliste oversikt over inn-/utgående korrespondanse.   Systemsaker fra skoler, helsesøster eller andre helseforetak; der de ber om veiledning eller kurs/forelesninger knyttet til ulike, utfordringer og/eller tema.
Lisenshaver Agder fylkeskommune
Brukergrupper Ansatte ved PPT og seksjon for dokumentasjonsforvaltning
Systemansvarlig Bjørnar Sørum
Driftsansvarlig IKT Agder
Relasjon til andre system KS Svar ut og SvarInn, Public 360
Leverandør Visma unique
Merknader Visma Samhandling leverer Noark 5 godkjent arkivkjerne
Tekniske data  
Produksjonsformat Word
Arkivformat PDF
Merknader  
Bevaring  
Kassasjon Nei
Hjemmel Arkivlov med forskrifter
Tabelluttrekk Ja, Noark-systemet har egen arkivkjerne
Overføring  
Merknader  
Informasjonssikkerhet  
Meldeplikt Nei
Dato for sist meldt  
Klassifikasjon Sensitiv
Risikovurdering Foretatt ROS-analyse desember 2020 i prosjektet (IKT-Agder- samarbeidet).
GDPR  
Type personopplysninger Navn, adresse, tlf, fødselsnr, kontaktinformasjon til foresatte/familie/nettverk
Behandlingsansvarlig Leder for PPT, Bjørnar Sørum
Innhentet databehandleravtale Ja, med IKT Agder
Formål med behandlingen Yte lovpålagte tjenester til elever i videregående opplæring i Ager fylkeskommune, også til elever i grunnskolen i sosiale og medisinske institusjoner. Jfr. Opp.lov § 13.2 og 13.3a.
Sikkerhetstiltak beskrivelse Systemet ligger i sensitiv sone
Omfang personopplysninger Stort
Loggfunksjon Ja
Sletting av data Driftsansvarlig kan slette
Antall brukere 36 (inkludert seksjon for dokumentasjonsforvaltning brukere)

7.4.2 Visma InSchool - systembeskrivelse og arkivplan for systemet

7.4.2.1 Visma InSchool - systembeskrivelse (for arkivplan til Visma InSchool, se kapittel 7.11.)

Fagsystem med arkivkjerne - Visma InSchool

Fagsystem med arkivkjerne - Visma InSchool
Systeminformasjon .
Systemnavn Visma InSchool
Tatt i bruk 31.12.2020 (skoleårsplanlegging) – 15.08.21 – alle skolene
Avsluttet dato
Systemeier Inntak og elevtjenester
Administrative data
Arkivserier/arkivdeler Vil være aktuelt når arkivkjerne er godkjent?
Ordning Vil være aktuelt når arkivkjerne er godkjent?
Innhold Skoleadministrasjon, elevdokumentasjon og personaldokumentasjon, inkludert særlige kategorier personopplysninger
Lisenshaver Agder fylkeskommune
Brukergrupper Videregående skoler, HR, økonomi
Systemansvarlig Gro Pedersen
Driftsansvarlig Visma
Relasjon til andre system FINT, Visma Enterprise (HR-portalen via FINT), Itslearning (via FINT), Xledger (via FINT), LCS (via FINT). Direkte integrasjon fra VIS til FREG (Folkeregisteret) , KRR (Kontakt- og reservasjonsregisteret), Brønnøysundsregisteret samt SvarUt
Leverandør Visma
Merknader Se arkivsak 23/07922 for systemdokumentasjon
Tekniske data Se arkivsak 23/07922 for systemdokumentasjon
Databaseplattform
Produksjonsformat
Arkivformat Pfd (når arkivkjerne settes i drift)
Merknader
Bevaring
Kassasjon Ja (varselbrev), ellers ikke
Hjemmel
Tabelluttrekk
Overføring Noark-uttrekk når arkivkjerne settes i drift
Merknader
Informasjonssikkerhet
Meldeplikt Ja
Risikovurdering Sentralt i VIGO
GDPR
Type personopplysninger Alle, inkludert særlige kategorier personopplysninger
Behandlingsansvarlig
Innhentet databehandleravtale Ja, se saksdokument 20/14732-5
Formål med behandlingen Skoledaministrasjon
Sikkerhetstiltak beskrivelse Se systeminformasjon
Omfang personopplysninger Se systeminformasjon
Loggfunksjon Se systeminformasjon
Sletting av data
Antall brukere

7.5 Øvrige fagsystem som produserer arkivverdig informasjon

7.5.1 Acos CMS

Acos CMS
Systeminformasjon    
Systemnavn:  Acos CMS 
Tatt i bruk:  01.01.2020 
Avsluttet dato:   
     
Administrative data   
    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Internett - portalsystem 
Lisensinnehaver:  Agder fylkeskommune 
Brukergrupper:  Publisister i fylkeskommunen 
Systemansvarlig:  Eirik Mykland, kommunikasjon 
Driftansvarlig:  Acos AS 
Relasjon til andre system:  HR-databasen (Bluegarden). Innebygde data fra Vimeo.com. ID.porten. Kart fra ARCgis og Google Maps.
Leverandør:  Acos AS 
Merknader:  For ytterligere detaljer, se saksdokument 23/24480-3. 
     
Tekniske data    
Databaseplattform:   
Produksjonsformat:  HTML 
Arkivformat:   
Merknader:  FINT-integrasjon styres av IKT-Agder. For ytterligere informasjon, se også systemoversikt for Agder fylkeskommune i QM+. 
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:   
Tabelluttrekk:   
Overføring:  Kontinuerlig innhøsting av data fra Nasjonalbiblioteket. Årlig kopi i WARC-format leveres til Dokumentsenter for arkivering i sak/arkivsystem. Enkeltsider kopieres til pdf-format mellom hver innhøsting. 
     
Infosikkerhet    
Klassifikasjon:  Ikke-sensitiv 
Risikovurdering:   
     
GDPR    
Databehandleravtale:  Ja. Se saksdokument 23/24480-3 
Ros-analyse:   
Type personopplysninger:   
Systemtype:  Internett-portalsystem 
Systemplassering:  Skybasert 
Systemeier:  Acos AS 
Behandlingsansvarlig:  Agder fylkeskommune 
Innhentet databehandleravtale:   
Formål med behandlingen:  Gi informasjon om fylkeskommunens drift og tjenester til innbyggerne 
Sikkerhetstiltak beskrivelse:   
Omfang personopplysninger:   
Personopplysninger: Annet:  Ja 
Loggfunksjon:   
Sletting av data:   
Antall brukere:   
     
Vedlegg    
Ingen vedlegg    

7.5.2 Framsikt

Framsikt
Systemnavn:  Framsikt 
Tatt i bruk:  05.23 
Avsluttet dato:  Fortsatt i bruk 
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Virksomhetsstyring; analyse, planlegging, mål- og resultatstyring, budsjettering og rapportering 
Lisensinnehaver:  Virksomhetsstyring 
Brukergrupper:  Ledere, økonomi, analysemiljø og planleggere 
Systemansvarlig:  Inge Hurv 
Driftansvarlig:   
Relasjon til andre system:  Xledger 
Leverandør:  Framsikt AS 
Merknader:   
     
Tekniske data    
Databaseplattform:  Azure 
Produksjonsformat:  HTML og word 
Arkivformat:   
Merknader:   
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:   
Tabelluttrekk:   
Overføring:  Manuell overføring av wordfiler til Public 360 utføres av den enkelte saksbehandler 
Metadata:   
Merknader:   
Godkjent av:   
   
Infosikkerhet    
Klassifikasjon:   
Risikovurdering:  Ja 
     
GDPR    
Databehandleravtale:  Se arkivdokument 22/14306-2 og øvrig dokumentasjon i relevant system (NeupartOne) 
Type personopplysninger:   
Systemtype:   
Systemplassering:  Databaseplatform i Irland 

7.5.3 HKdata

HKdata
Systemnavn:  HK Data oppvekst 
Tatt i bruk:  Oktober 2008 for SMI-skolen i Kr.sand 
Avsluttet dato:  August 2022 for Kr.sand  
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:  Elev SMI-skolen 
Innhold:  Opplysninger om opplæring og oppfølging av elever utenfor ordinær skole (K-kode A03) 
Lisensinnehaver:  SMI-skolen for Agder Fylkeskommune 
Brukergrupper:  Ansatte 
Systemansvarlig:  Inge Roppen 
Driftansvarlig:  IKT-Agder 
Relasjon til andre system:   
Leverandør:  Vitec Software Group – HK Data 
Merknader:   
     
Tekniske data    
Databaseplattform:  HKoppvekstDB_SMIAgderFK.fdb-firebird 
Produksjonsformat:   
Arkivformat:   
Merknader:  Sammenslått med SMI-skolen i Arendal 01.01.2022 
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:   
Tabelluttrekk:   
Overføring:  En del materiale er overført manuelt til sak/arkivsystem. Det skal tas uttrekk av systemet for bevaring av hele basen. Uttrekket overføres til Documaster-base hos Arkivsenter Sør i 2024 med muligheter for innsyn. Se egen dokumentasjon for dette når det foreligger. 
Metadata:   
Merknader:   
Godkjent av:   
   
     
GDPR    
Databehandleravtale:   
Type personopplysninger:  Sensitive personopplysninger vedr. elever 
Loggfunksjon:  Ja 
Sletting av data:   
Antall brukere:  Alle ansatte ved SMI-skolen til enhver tid 

7.5.4 IMDinett

IMDinett
Systemnavn:  IMDinett 
Tatt i bruk:  2021 
Avsluttet dato:   
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Samhandling mellom kommuner og Agder fylkeskommune, Karriere Agder. Kompetansekartlegging, notat om karriereveiledning. 
Lisensinnehaver:  Agder fylkeskommune 
Brukergrupper:  Karriere Agder 
Systemansvarlig:  Karriere Agder, Jim Atle S. Bjørgan 
Driftansvarlig:  IMDi 
Relasjon til andre system:   
Leverandør:  IMDi 
Merknader:  Primært lesetilgang, noe materiale kopieres over til Vigo Voksen og enkelte vitnemål sendes til oss og arkiveres i Public 360. 
     
     
GDPR    
Databehandleravtale:   
Type personopplysninger:   
Systemtype:   
Systemplassering:   
Systemeier:  IMDi 
Behandlingsansvarlig:   
Innhentet databehandleravtale:   
Formål med behandlingen:   
Sikkerhetstiltak beskrivelse:   
Omfang personopplysninger:   
Personopplysninger: Sensitive:   
Personopplysninger: Konfidensielle:   
Personopplysninger: Annet:   
Loggfunksjon:   
Sletting av data:   
Antall brukere:  Se arkivsak 21/12065 

7.5.5 ISY Prosjektøkonomi

ISY Prosjektøkonomi
Systemnavn:  ISY Prosjektøkonomi 
Tatt i bruk:  November 2020 
Avsluttet dato: 
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Systemet speiler transaksjoner fra regnskapssystemet. I tillegg legges inn ramme, som disponeres ut på de ulike postene, som igjen gir oss en prognose for kostnader målt mot rammen. 
   
Lisensinnehaver:  Virksomhetsstyring/Inge Hurv 
Brukergrupper:  Økonomi og ledere innen prosjekt, bygging, prosjektering, planlegging og porteføljeansvarlig 
Systemansvarlig:  Kjersti Tveit Nilsen 
Driftansvarlig:   
Relasjon til andre system:  Integrasjon mot XLedger 
   
Leverandør:  Norconsult informasjonssystemer AS 
Merknader:   
     
Tekniske data    
Databaseplattform:  Microsoft SQL server 
Produksjonsformat:  N/A 
Arkivformat:  N/A 
Merknader:   
     
Bevaring    
Merknader:  Arkivering i prosjekter foregår i sak/arkivsystem, ikke i ISY Prosjektøkonomi, rapporter overføres manuelt. 
Godkjent av:   
   
GDPR    
Databehandleravtale:   
Antall brukere:   

7.5.6 Its learning

Its learning
Systeminformasjon    
Systemnavn:  Itslearning 
Tatt i bruk:  01.01.2020 
Avsluttet dato:   
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Læringsplattform 
Lisensinnehaver:  Opplæring og karriereveiledning 
Brukergrupper:  Ansatte i skolesektoren 
Systemansvarlig:  Phillip Kaspersen 
Driftansvarlig:  Itslearning 
Relasjon til andre system:   
Leverandør:  Itslearning 
Merknader:   
     
Tekniske data    
Databaseplattform:   
Produksjonsformat:   
Arkivformat:   
Merknader:   
     
Bevaring    
Kassasjon:  Ja 
Hjemmel:   
Tabelluttrekk:   
Overføring:   
Metadata:   
Merknader:  All informasjon slettes etter avsluttet skoleår. 
Godkjent av:   
Dato:   
     
Infosikkerhet    
Klassifikasjon:  Sensitiv 
     
GDPR    
Type personopplysninger:   
Systemtype:   
Systemplassering:   
Systemeier:   
Behandlingsansvarlig:  Its learning AS 
Innhentet databehandleravtale:  Ja 
Formål med behandlingen:   
Sikkerhetstiltak beskrivelse:   
Omfang personopplysninger:   
Loggfunksjon:   
Sletting av data:   
Antall brukere: 
     
Vedlegg    
Ingen vedlegg    

7.5.7 Opus Dental

Opus Dental
Systeminformasjon    
Systemnavn:  Opus Dental 
Tatt i bruk:  Vært i bruk siden tidlig 2000-tallet i tidligere Vest-Agder og Aust-Agder, vært i bruk siden 01.01.2020 i tannhelsetjenesten i Agder 
Avsluttet dato:   
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Elektronisk pasientjournal - Tannhelse 
Lisensinnehaver:  Tannhelsetjenesten 
Brukergrupper:  Tannklinikkene 
Systemansvarlig:  Anita Skogrand Kanck 
Driftsansvarlig:  IKT Agder 
Relasjon til andre system:  Visma EDI-funksjonalitet, Romexis røntgen, 21st Century Mobile SMS 
Leverandør:  Opus systemer AS (Opus EPJ) 
Merknader:  Fagsystem med lagring hos IKT Agder 
     
Tekniske data    
Databaseplattform:  SQL database – installert på MS SQL databaseservere i egen sikret sone 
Produksjonsformat:   
Arkivformat:   
Merknader:   
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:   
Tabelluttrekk:   
Overføring:  Databasekonvertering 
Metadata:   
Merknader:  Arkivverdige dokumenter. Bevaring vil bli utført i nært samarbeid mellom fylkeskommunens arkivtjeneste, IKT Agder og depotinstitusjon. Det er ikke tatt noen bestemmelse på hvordan dette skal utføres. Utredes også nasjonalt. 
Godkjent av:   
Dato:   
     
Infosikkerhet    
Klassifikasjon:  Sensitiv 
Risikovurdering:   
     
GDPR    
Databehandleravtale:  Ja 
Type personopplysninger:  Pasientjournal. 
Systemtype:   
Systemplassering:   
Systemeier:  Svein Resset 
Behandlingsansvarlig:  Opus Systemer AS 
Innhentet databehandleravtale:  Ny databehandleravtale signert med Opus Systemer etter sammenslåing til tannhelsetjenesten i Agder – sommer 2021 
Formål med behandlingen:  Tannhelsetjeneste, pasientjournal 
Sikkerhetstiltak beskrivelse:   
Omfang personopplysninger:   
Personopplysninger: Sensitive:  Ja 
Loggfunksjon:   
Sletting av data:   
Antall brukere: 
     
Vedlegg    
Ingen vedlegg    

7.5.8 Plandisc

Plandisc
Systemnavn:  Plandisc
Tatt i bruk:  12.23 
Avsluttet dato:  I bruk 
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler: 
Innhold:  Planleggingssystem for planlegging og koordinering av aktiviteter i fylkeskommunen i årshjul. Inneholder informasjon om oppgaver, aktiviteter, deltakere, lenker til dokumenter etc. 
Lisensinnehaver:  Virksomhetsstyring/Arne Karlsen 
Brukergrupper:  Ledere og systemadministrasjon. Ansatte har lesetilgang til årshjulene. 
Systemansvarlig:  Inge Hurv 
Driftansvarlig:   
Relasjon til andre system:  Ingen  
Leverandør:  Plandisc 
Merknader:   
     
Tekniske data    
Databaseplattform:  Ekstern database 
Produksjonsformat:  HTML 
Arkivformat:  Årshjul kan eksporteres som ordinære filer 
Merknader:   
     
Bevaring    
Kassasjon:  Ja 
Hjemmel:   
Tabelluttrekk:  Nei 
Overføring:  Årshjulene kan overføres manuelt som filer til Public 360 
Metadata:   
Merknader:  Ikke arkivpliktig informasjon i systemet 
Godkjent av:   
   
Infosikkerhet    
Klassifikasjon: 
Risikovurdering:   
     
GDPR    
Databehandleravtale:   
Type personopplysninger:   
Systemtype:   
Systemplassering:   
Systemeier:   
Behandlingsansvarlig:   
Innhentet databehandleravtale:   
Formål med behandlingen:   
Sikkerhetstiltak beskrivelse:   
Omfang personopplysninger:   
Personopplysninger: Sensitive:   
Personopplysninger: Konfidensielle:   
Personopplysninger: Annet:   
Loggfunksjon:   
Sletting av data:   
Antall brukere:   

7.5.9 QM+

QM+
Systemnavn:  QM+ 
Tatt i bruk:  05.2020 
Avsluttet dato:  I bruk 
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler: 
Innhold:  Styrende dokumenter, strategier, planer og andre lokale veiledere og rapporter. HMS-meldinger og kvalitetsmeldinger og saksbehandling av disse, inkl. aktuelle tiltak. Statistikk over saker, sjekklister, spørreundersøkelse, vernerunder og egenkontroller. 
Lisensinnehaver:  Virksomhetsstyring 
Brukergrupper:  Administratorer, superbrukere, redaktører, ledere, verneombud, byggdriftere, øvrige ansatte, gjester og enkelte elever (maritim linje ved Kvadraturen vgs. har tilgang til HMS-meldingsskjema for elever) 
Systemansvarlig:  Arne Karlsen 
Driftansvarlig:  Inge Hurv 
Relasjon til andre system:  Ingen direkte integrasjoner 
Leverandør:  QM+ 
Merknader:   
     
Tekniske data    
Databaseplattform:   
Produksjonsformat:  HTML 
Arkivformat:  Pdf for manuell overføring til arkivsystem 
Merknader:  Se Rutine for produksjon av styrende dokumenter til dokumentbiblioteket i QM+ i Agder fylkeskommune, saksdokument nummer 20/20074-5 
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:  Riksarkivarens forskrift §7-26 dekker delvis innholdet i systemet. Det samme gjør de øvrige paragrafene i forskriften, derfor skal alle styrende dokumenter opprettes i sak/arkivsystemet før det kopieres. Avviksmeldinger og rapporter fra saksbehandling av disse overføres manuelt til sak/arkivsystem. 
Tabelluttrekk:   
Overføring:  Manuell, rapporter og dokumenter kan tas ut i pdf-format for arkivering. 
Metadata:   
Merknader:   
Godkjent av:   
   
Infosikkerhet    
Klassifikasjon: 
Risikovurdering:   
     
GDPR    
Databehandleravtale:  Se eventuelt oversikt i eget fagsystem 

7.5.10 Stratsys

Stratsys
Systemnavn:  Stratsys 
Tatt i bruk:  01.01.2020 
Avsluttet dato:  Planlagt avsluttet 23/24
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Politiske vedtak legges fortløpende inn i løsningen og ansvarlig for å følge opp vedtaket kobles på for å sørge for iverksettelse av de politiske bestemmelsene. Data inkluderer både politiske vedtak med tilhørende informasjon samt den ansvarliges oppfølging av vedtaket med fritekst for oppfølging, oppfølgingsstatus og relevante datoer.  
   
Informasjon om fylkeskommunens eierselskaper. Eierstyringsmodellen benyttes til oppfølging av fylkeskommunens eierselskap i IKSer og ASer. Modellen inneholder faktainformasjon om selskapet, kategorisering og styresammensetning. Her er det kun gjenbruk av data som ellers finnes i brreg og P360.   
Lisensinnehaver:  Agder fylkeskommune 
Brukergrupper:  Ledere, superbrukere, revisorer og rådgivere. 
Systemansvarlig:  Virksomhetsstyring/Bente Hamre, Anette Fidjeland 
Driftansvarlig:  IKT Agder 
Relasjon til andre system:  Dokumentasjon hentes inn fra Public 360 (kopier) 
Leverandør:  Stratsys 
Merknader:  Planlagt avviklet i 23/24. 
     
Tekniske data    
Databaseplattform:   
Produksjonsformat:  Word/excel  
Arkivformat:   
Merknader:  Manuell overføring av dokumentasjon til sak/arkivsystem ved behov. 
     
Bevaring    
Kassasjon:  N/A  
Infosikkerhet    
Klassifikasjon: 
Risikovurdering:   
     
GDPR    
Databehandleravtale:  Ja, se NeupartOne 
Sletting av data:   
Antall brukere:   

7.5.11 Transportløyve 2020/Drosjeløyvesøknad

Transportløyve 2020/Drosjeløyvesøknad
Systemnavn:  Transportløyve 2020/Drosjeløyvesøknad 
Tatt i bruk:  01.01.2020 
Avsluttet dato:   
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Agder fylkeskommune har sammen med en rekke andre fylker tatt i bruk digitale drosjeløyvesøknader. Det søkes via Altinn. Aksjeselskap og enkeltpersonforetak kan søke her. Virksomhetene søker, samtykker og legger inn nødvendig informasjon/dokument. Når alt er klart blir søknad og vedlegg overført til sak/arkivsystemet via FINT adapteret. Saksbehandler får søknaden på sin restanseliste og saksbehandling skjer i sak og arkivsystemet. 
   
Se også saksdokument 23/24480-4.     
   
   
Lisensinnehaver:  Agder fylkeskommune 
Brukergrupper:   
Systemansvarlig:  Petter Hammarstrøm 
Driftansvarlig:  Vestland fylkeskommune 
Relasjon til andre system:  Arkiverer i sak/arkivsystem. For deler av systemet er det direkte kobling til det offentlige registeret: www.transportloyve.no  
   
Leverandør:  Vestland fylkeskommune 
Merknader:   
     
Tekniske data    
Databaseplattform:  Microsoft SQL server  
Produksjonsformat:  n/a 
Arkivformat:  n/a 
Merknader:  Søknader kommer inn gjennom Altinn. Viken fylkeskommune er ansvarlig. Systemet er utviklet og driftes av Fintlabs. Det er inngått avtale med Viken.  
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:  Jfr. Riksarkivarens forskrift kapittel 5. 
Tabelluttrekk:   
Overføring:  Elektronisk arkivdepot  
Metadata:   
Merknader:   
Godkjent av:   
   
Infosikkerhet    
Meldeplikt:  Nei 
Dato for sist meldt:   
Klassifikasjon: 
Risikovurdering:   
Tilgjengelighet:  Ja 
Integritet:  Ja 
Konfidensialitet:  Ja 
     
GDPR    
Databehandleravtale:   
Type personopplysninger:  Personopplysninger 
   
Systemtype:   
Systemplassering:   
Systemeier:  Agder fylkeskommune 
Behandlingsansvarlig:   
Innhentet databehandleravtale:   
Formål med behandlingen:   
   
Antall brukere:  Kun to brukere av systemet som kan endre data. Det er en bruker som har leseadgang. Totalt 3 brukere.  

7.5.12 VigoOT

VigoOT
Systeminformasjon    
Systemnavn:  VigoOT 
Tatt i bruk:  06.06.2018 
Avsluttet dato: 
     
Administrative data   
    
Arkivserier/Arkivdeler:  Elev 2020- 
Innhold:  Saksbehandling av elevsaker i oppfølgingstjenesten. 
Lisensinnehaver:  Opplæring og karriereveiledning 
Brukergrupper:  OT-rådgivere 
Systemansvarlig:  Heidi T. Munksgaard 
Driftansvarlig:  Vigo IST 
Relasjon til andre system:  Qlik sence OT henter tall og informasjon direkte ut fra Vigo OT. Qlik sence OT er relativt nytt og under utvikling per november 2023. 
Leverandør:  IST 
Merknader:  Se også skjema for kartlegging av fagsystem – Vigo OT - Saksdokument: 23/24480-9 
     
Tekniske data    
Databaseplattform:  Oracle 
Produksjonsformat:   
Arkivformat:   
Merknader:  For utfyllende og oppdaterte opplysninger, se også Agder fylkeskommunes systemoversikt i QM+. 
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:   
Tabelluttrekk:  SIARD uttrekk 
Overføring:  Journaler skrives ut og skannes til sak/arkivsystem. Ingen integrasjon 
     
Infosikkerhet    
Klassifikasjon:  Sensitiv 
Risikovurdering:   
     
GDPR    
Type personopplysninger:  Se behandlingsprotokoll, saksdokument 20/30194-8  
   
Systemet er journalsystem for kontakten med alle ungdommene i OTs målgruppe og OT-rådgivere, og registrering av oppgaver beskrevet i forskriften til opplæringsloven, kap 8, §8.3. Utdanningsdirektoratet sitt kodeverk for oppfølgingstjenesten brukes av alle fylker for å beskrive status for ungdommens aktivitet.  
Systemeier:  Leder inntak og elevtjenester 
Behandlingsansvarlig:   
Innhentet databehandleravtale:  Ja, saksdokument 23/11825-1 
     
Vedlegg    
Ingen vedlegg    

7.5.13 Visma flyt PPT

Visma flyt PPT
Systemnavn:  Visma Flyt PPT 
Tatt i bruk:  07.10.2020 
Avsluttet dato:   
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Elektronisk sak-arkiv system journalføringssystem Klientmapper med tilhørende dokumentasjon for pedagogisk- psykologisk tjeneste i Agder fylkeskommune. 
Fysisk post og dokument, tester og rapporter fra andre system blir skannet inn og original bevart i 3 mnd før makulering.  
   
Se også saksdokument 23/24480-11.   
   
   
Lisensinnehaver:  Agder fylkeskommune 
Brukergrupper:  Ansatte ved pedagogisk-psykologisk tjeneste - PPT 
Systemansvarlig:  Hilde Møretrø og Elin Kalleklev, PPT 
Driftansvarlig:   
Relasjon til andre system:  Arkiverer i Visma arkivkjerne  
Oppslag mot Folkeregisteret   
Leverandør:  Visma Unique AS 
Merknader:   
     
Tekniske data    
Databaseplattform:   
Produksjonsformat:  doc 
Arkivformat:  pdfA 
Merknader:   
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:  Jfr. Riksarkivarens forskrift kapittel 5. 
Tabelluttrekk:  Tabelluttrekk til arkivdepot ved systemavslutning, skifte av system, store oppdateringer eller periodisering. 
Overføring:  Elektronisk arkivdepot  
Metadata:   
Merknader:   
Godkjent av:   
   
Infosikkerhet    
Klassifikasjon:  Sensitiv 
Risikovurdering:   
Tilgjengelighet:  Ja 
Integritet:  Ja 
Konfidensialitet:  Ja 
     
GDPR    
Databehandleravtale:  Ja 
Type personopplysninger:  Personopplysninger: Navn, adresse, epostadresse, telefonnummer, fødselsnummer, skole, klasse, foresatte og lærere. 
Særskilte kategorier personopplysninger: Helseopplysninger (diagnose, behandlingstiltak o.l)   
   
Systemtype:  Journal/arkivsystem for PPT 
Systemplassering:   
Systemeier:  Agder fylkeskommune 
Behandlingsansvarlig:   
Innhentet databehandleravtale:   
Formål med behandlingen:  All saksbehandling og journalføring i individ og systemsaker gjeldende elever, lærlinger og lærekandidater med spesielle behov. Se også behandlingsprotokoll i saksdokument 20/30194-1 
Sikkerhetstiltak beskrivelse:   
Omfang personopplysninger:   
Personopplysninger: Sensitive:  Ja 
Personopplysninger: Konfidensielle:  Ja 
Personopplysninger: Annet:  Ja 
Loggfunksjon:  Ja 
Sletting av data:   
Antall brukere:  Alle ansatte i PPT, men konsulenter og leder har utvidete tilganger 

7.5.14 Visma in school (VIS)

Visma In School (VIS)
Systeminformasjon    
Systemnavn:  Visma In School 
Tatt i bruk:  31.12.2020 (enkelte brukere), 15.08.2021 for alle  
Avsluttet dato:   
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Skoleadministrativt system 
Lisensinnehaver:  Agder fylkeskommune 
Brukergrupper:  Ansatte innen skolesektoren, elever og foresatte 
Systemansvarlig:  Gro Pedersen/Inntak og elevtjenester 
Driftansvarlig:  Visma 
Relasjon til andre system:  Ja 
- FINT, Visma Enterprise (HR-portalen via FINT), Itslearning (via FINT), Xledger (via FINT), LCS (via FINT).   
Direkte integrasjon fra VIS til FREG (Folkeregisteret) , KRR (Kontakt- og reservasjonsregisteret), Brønnøysundsregisteret samt SvarUt    
Leverandør:  Visma 
Merknader:  Skal ha innebygget arkivkjerne. Arkivkjernen ligger til godkjenning hos Arkivverket høsten 2023 
     
Tekniske data    
Databaseplattform:   
Produksjonsformat:   
Arkivformat:   
Merknader:  Se arkivsak 23/07922 for systemdokumentasjon 
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:   
Tabelluttrekk:  NOARK uttrekk 
Godkjent av:   
Dato:   
     
Infosikkerhet    
Klassifikasjon:  Sensitiv 
Risikovurdering:   
     
GDPR    
Type personopplysninger:  Sensitiv 
Systemtype:  Fagsystem med kommende NOARK-arkivkjerne 
Systemplassering:   
Systemeier:  Avdelingsleder inntak og elevtjenester (Aina Bjørndal) 
Behandlingsansvarlig:   
Innhentet databehandleravtale:  Ja, se saksdokument 20/14732-5 
Formål med behandlingen:  Skoleadministrasjon 
Sikkerhetstiltak beskrivelse:   
Omfang personopplysninger:   
Loggfunksjon:   
Sletting av data:   
Antall brukere: 
     
Vedlegg    
Ingen vedlegg    

7.5.15 Webcruiter

Webcruiter
Systemnavn:  Webcruiter 
Tatt i bruk:  01.01.2020 
Avsluttet dato:   
     
Administrative data    
Arkivserier/Arkivdeler:   
Innhold:  Dokumentasjon for utlysning og behandling av søknader til ledige stillinger i Agder fylkeskommune. 
   
Lisensinnehaver:  Agder fylkeskommune 
Brukergrupper:  Ledere 
Systemansvarlig:  Angelina Jensen 
Driftansvarlig:  IKT Agder 
Relasjon til andre system:  Arkiverer i sak/arkivsystem via integrasjon.  
   
Leverandør:  Talentech 
Merknader:   
     
Tekniske data    
Databaseplattform:   
Produksjonsformat:  n/a 
Arkivformat:  n/a 
Merknader:   
     
Bevaring    
Kassasjon:  Nei 
Hjemmel:  Jfr. Riksarkivarens forskrift kapittel 5. 
Tabelluttrekk:   
Overføring:  Elektronisk arkivdepot  
Metadata:   
Merknader:   
Godkjent av:   
   
Infosikkerhet    
Risikovurdering:   
Tilgjengelighet:  Ja 
Integritet:  Ja 
Konfidensialitet:  Ja 
     
GDPR    
Databehandleravtale:   
Type personopplysninger:  Navn, adresser, fødselsnummer, cv, annen personlig informasjon – potensielt også særlige kategorier opplysninger (helse/etnisitet osv.) 
   
Systemtype:  Rekrutteringsverktøy 
Systemplassering:   
Systemeier:  Agder fylkeskommune 
Behandlingsansvarlig:   
Innhentet databehandleravtale:   
Formål med behandlingen:  Søknadsbehandling/rekruttering 
   
Sikkerhetstiltak beskrivelse:   
Omfang personopplysninger:   
Personopplysninger: Sensitive:  Ja 
Personopplysninger: Konfidensielle:   
Personopplysninger: Annet:   
Loggfunksjon:   
Sletting av data:   
Antall brukere:  Ledere i Agder fylkeskommune, HR-avdelingen.  

7.6 Fellesløsning Statens vegvesen og fylkeskommunene

Public 360-online fellesløsningen for Statens vegvesen og alle landets fylkeskommuner ble tatt i bruk mai 2020. Basen er kun en søkebase for Mime, Statens vegvesens saks- og arkivløsning fra oktober 2015 - desember 2019. Det er gjort et uttrekk av dokumenter som angår fylkesveg og riksveg i denne perioden.

Sveis-basen fra Statens vegvesen (dokumenter fra før 2015) ble ikke innlemmet i fellesløsningen. Dokumenter fra før 2015 må en ta kontakt med Statens vegvesen for å bestille. Se rutine for utlån fysisk materiale. Se også kapittel 7.7.4 for utlånt eiendomsarkiv fra Statens vegvesen. 

Agder fylkeskommune har ikke noe arkivansvar i denne basen, men saksbehandler kan få tilgang, de får da kun leserrettigheter til dokumentene i basen.  Fra 2020 til januar 2024 var det 2 ansatte på dokumentasjonsforvaltning som hadde denne rollen som brukeradministrator. Fra januar 2024 er det Inger Ann Fidjestøl på fagområdet utbygging som har overtatt denne rollen i Agder fylkeskommune.

7.7 Papirarkiv – oversikt over dagligarkiv og bortsatte arkiver 

Arkiv som har blitt skilt ut etter periodisering skal normalt overføres til bortsettingsarkiv. Arkivmaterialet i bortsettingsarkivet skal normalt avleveres til depot når det er 25-30 år gammelt med unntak av personsensitive arkiver, som avleveres etter 10 år. Avvik fra denne regelen må avtales med ledelsen for fylkeskommunens depotordning. Arkivmaterialet bør være ordnet slik at bevaringsverdig og kassabelt materiale er oppbevart hver for seg. De journalførende enhetene har selv ansvaret for å holde vedlike systematikk og orden i bortsettingsarkivene.

Arkivlokaler som skal benyttes til bortsettingsarkiv, skal kunne klassifiseres som spesialrom for arkiv. I tillegg til kravene for dagligarkiv skal spesialrom for arkiv tilfredsstille disse kravene:

  • Tilfluktsrom skal ikke brukes som arkivlokale, annet enn til oppbevaring av arkivmateriale som er vedtatt kassert etter en viss tid.
  • Lokalene skal være innredet slik at arkivmaterialet ikke står tett inntil vegger og tak eller rett på golvet.
  • I spesialrom for arkiv skal det ikke være vannrør.
  • I spesialrom for bortsettingsarkiv skal bygningsdelene minst ha brannmotstandsevne REI 60 og utføres i materialer som er avgrenset brennbare.
  • Spesialrom for arkiv skal ha selvlukkende dør. De skal normalt ikke ha vinduer.
  • Reoler skal være av ikke brennbart materiale.
  • Spesialrom for arkiv skal ha automatisk brannalarm.
  • Spesialrom for arkiv skal være sikret med særskilt innbruddsalarm.
  • Spesialrom skal varmes opp med varmekabler i gulv eller i egne vernekonstruksjoner eller med varmluftsanlegg.
  • Arkivskap med brannmotstandsevne EI 90 eller høyere kan brukes til oppbevaring av bortsettingsarkiv, i stedet for spesialrom.

 

Lokalisering av papirarkiver: 

Agder fylkeskommune har sentralisert arkivtjenesten. Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har lokasjon på Administrasjonsbygget i Arendal. Arkivmateriale fra fylkeshuset i Kristiansand er i hovedsak deponert til Arkivsenter sør. Eneste godkjente bortsettingsarkiv i fylkeskommunen finnes i Arendal. I Arendal finnes også et dagligarkiv. I tillegg har det vært arkiver plassert ut på enhetene/virksomhetene (skolene/tannklinikkene), men hovedparten av disse er avlevert/deponert. Det vises til kapittel 9 for mer om deponering av bortsatte arkiv.

7.7.1 Dagligarkivet i Arendal

Dagligarkivet befinner seg på Fløyheia, administrasjonsbygget, i 5 etasje. Adresse: Ragnvald Blakstads vei 1, 4838 Arendal. Det er montert kortleser inn til seksjon for dokumentasjonsforvaltning hvor adgangen er begrenset, til ansatte på seksjonen samt renholdspersonell og bygningsansvarlig. 

Følgende arkiver befinner seg på dagligarkivet: (se neste side)

Skanningsarkiv – ordinære dokumenter

Skanningsarkiv – ordinære dokumenter
Navn på arkiv/arkivserie Skanningsarkiv – ordinære dokumenter
INNHOLD/BESKRIVELSE Mottatt og innskannet post fra Public 360 (både internt, inngående og utgående korrespondanse)
ORDNING Sortert på journaldato i omslagsark, med skilleark fra Public 360
PERIODE Fortløpende de siste 3 månedene
LAGRING/FORMAT Papir
ADGANG/TILGANG Kun ansatte på seksjon for dokumentasjonsforvaltning har adgang
PLASSERING Administrasjonsbygget i Arendal, 5 etasje
OVERFØRING Nei
KASSASJON Makuleres etter 3 måneder
VOLUM/MENGDE 4 brannsikre arkivskap (opptil 16 skuffer)
MERKNAD: Tas vare på i 3 måneder grunnet feil som kan ha oppstått i skanningen.

Skanningsarkiv – PPT-dokumenter

Skanningsarkiv – PPT-dokumenter
Navn på arkiv/arkivserie Skanningsarkiv – PPT-dokumenter
INNHOLD/BESKRIVELSE Mottatt og innskannet post til fagsystemet Visma Flyt PPT
ORDNING Sortert på journaldato i omslagsark månedsvis
PERIODE Fortløpende de siste 3 månedene
LAGRING/FORMAT Papir
ADGANG/TILGANG Kun ansatte på seksjon for dokumentasjonsforvaltning har adgang
PLASSERING Administrasjonsbygget i Arendal, 5 etasje
OVERFØRING Nei
KASSASJON Makuleres etter 3 måneder
VOLUM/MENGDE 1 skuff i brannsikkert arkivskap
MERKNAD: Tas vare på i 3 måneder grunnet feil som kan ha oppstått i skanningen.
MERKNAD: Skilt ut fra ordinært skanningsarkiv av praktiske grunner, skanning til 2 ulike system (Public 360 og Visma Flyt PPT).  

Valglistearkiv - Valglister for de ulike partiene til Fylkeskommunevalg

Valglistearkiv - Valglister for de ulike partiene til Fylkeskommunevalg
Navn på arkiv/arkivserie Valglistearkiv
INNHOLD/BESKRIVELSE Valglister for de ulike partiene til Fylkeskommunevalg
ORDNING Sortert på saksnr., i omslag
PERIODE 2021
LAGRING/FORMAT Skannet inn i Public 360, men også oppbevaring på papir
ADGANG/TILGANG Kun ansatte på seksjon for dokumentasjonsforvaltning har adgang
PLASSERING Administrasjonsbygget i Arendal, 5 etasje
OVERFØRING Nei
KASSASJON Bevares inntil neste fylkeskommunale valgperiode (4 år). Makuleres deretter
VOLUM/MENGDE 1 omslag i 1 arkivskuff i brannsikkert skap
MERKNAD:  

Garantiarkiv - Garantier i forbindelse med entrepriser/anbud

Garantiarkiv - Garantier i forbindelse med entrepriser/anbud
Navn på arkiv/arkivserie Garantiarkiv
INNHOLD/BESKRIVELSE Garantier i forbindelse med entrepriser/anbud
ORDNING I hengemapper på saksnr.
PERIODE 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Papir
ADGANG/TILGANG Kun ansatte på seksjon for dokumentasjonsforvaltning har adgang
PLASSERING Administrasjonsbygget i Arendal, 5 etasje
OVERFØRING Nei
KASSASJON Nei. Bevares
VOLUM/MENGDE 1 arkivskuff i 1 brannsikkert skap
MERKNAD:      
Drosjeløvearkiv - Garantier
Navn på arkiv/arkivserie Drosjeløvearkiv
INNHOLD/BESKRIVELSE Garantier
ORDNING På saksnr.
PERIODE 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Papir
ADGANG/TILGANG Nedlåst skap på seksjon for dokumentasjonsforvaltning. Kun ansatte på seksjonen har adgang
PLASSERING Administrasjonsbygget i Arendal, 5 etasje
OVERFØRING Nei
KASSASJON Nei. Bevares i 5 år.
VOLUM/MENGDE  
MERKNAD:  

Arbeidsavtalearkiv - Innskannede signerte arbeidsavtaler

Arbeidsavtalearkiv - Innskannede signerte arbeidsavtaler
Navn på arkiv/arkivserie Arbeidsavtalearkiv
INNHOLD/BESKRIVELSE Innskannede signerte arbeidsavtaler for ansatte i Agder fylkeskommune. Kun for de som ble overført fra Statens vegvesen og på virksomhetene. Ble elektronisk signert arbeidsavtaler fra vårpart 2020.
ORDNING Objektordnet. Sortert i hengemapper, stigende på etternavn til ansatte
PERIODE 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Papir
ADGANG/TILGANG Kun ansatte på seksjon for dokumentasjonsforvaltning har adgang
PLASSERING Administrasjonsbygget i Arendal, 5 etasje
OVERFØRING Nei
KASSASJON Vurderes å kasseres da innskannet eksemplar er å regne som original
VOLUM/MENGDE 1 arkivskuff i brannsikkert skap
MERKNAD:  

Kontraktsarkiv

Kontraktsarkiv
Navn på arkiv/arkivserie Kontraktsarkiv
INNHOLD/BESKRIVELSE Signerte håndskrevne avtaler – ulike fagområder (grunnerverv, eiendomsskjøter, tinglyste dokumenter med mer)
ORDNING Sortert stigende på saksnr., i omslag
PERIODE 01.01.2020-
LAGRING/FORMAT Papir
ADGANG/TILGANG Kun ansatte på dokumentasjonsforvaltning har adgang
PLASSERING Administrasjonsbygget i Arendal, 5 etasje
OVERFØRING Nei
KASSASJON Bevares av juridiske årsaker eller andre forhold – jfr $3-6 i Rikarkivarens forskrift
VOLUM/MENDGE 1 skuff i 1 brannsikkert skap
MERKNAD:  
Papirarkiv/dagligarkiv Fløyheia

7.7.2 Bortsettingarkivet i Arendal

Bortsettingsarkivet befinner seg på Fløyheia, administrasjonsbygget, i kjelleren hus 2. Adresse: Ragnvald Blakstads vei 1, 4838 Arendal. Det er kun ansatte på seksjon for dokumentasjonsforvaltning som har tilgang til nøkkel og arkivlokalet. 

Følgende materiale befinner seg i arkivlokalet pr. oktober 2024:

Følgende arkivmateriale befinner seg i arkivlokalet pr. oktober 2024:
Arkivskaper  Aust-Agder fylkeskommune – avdeling spesifisert nedenfor Hyllemeter  Periode  Avleveringstidspunkt Kommentar 
Aust-Agder museums-tjenesten 1,5 1997-2015 2025-2026
Sentralarkivet 4 2009-2019 2025-2026 Avtalearkiv, garantier, personalsak,  Garantiarkiv for turvogn og godstransport, løyvearkiv
Møtebøker/kontroll-utvalg 3,5 1996-2019 2025-2026 Noe i esker, det meste er innbundet. 
Aust-Agder fylkesrevisjon 8,5 1990-2017 2025-2026 1 hyllemeter skal avleveres, 7,5 kan kasseres
Aksjesselskaper *  12 1980-2019  2025-2026 Sakarkiv 
Fylkeskassa  91  1973-2019  2025-2026 Lønnsarkiv + sakarkiv (OBS! her ligger også verdipapirer som tidligere har ligget i safe). 

Totalt: 120,5 hyllemeter 

*Aksjeselskaper:  

  • Sørlandsreiser AS (1,2hyllemeter 1990-2016)
  • Aust-Agder utviklings- og kompetansefond (1,2 hyllemeter 2003-2016)
  • Aust-Agder næringsselskap (9 hyllemeter 1980→) 
  • Fylkeshuset AS – ikke pakket (0,5 hyllemeter)
  • Aust-Agder regionalforskningsfond (2010-2019)

Diverse:

  • Personalsaker – delvis pakket = ca. 1,5 hyllemeter 
  • Jan Petter Røinaas (innkjøp) - Permer og esker, ikke pakket = 2 hyllemeter

7.7.3 Bortsettingsarkivet i Kristiansand

I august 2024 bytter ansatte på Fylkeshuset i Kristiansand lokasjon. Tidligere hadde Fylkeshuset Adresse: Tordenskjolds gate 65, 4614 og hadde bortsettingsarkiv i kjeller der. I forbindelse med flyttingen så ble dette deponert. Nytt fylkeshus vil ikke ha fjernarkiv.

7.7.4 Utlånt eiendomsarkiv fra Statens vegvesen

På bakgrunn av avvikling av sams vegadministrasjon, er det inngått avtale mellom arkiveier Statens vegvesen og Agder fylkeskommune om utlån av etablert fysisk arkiv tilhørende Statens vegvesen for den del som gjelder fylkesveg og som befinner seg på vegvesenets lokasjon i Kristiansand (Rigedalen 5), jfr. avtale saksnr. 20/25873-6. Arkivets innhold på 42 hyllemetere fra perioden 1970-2006 omhandler oppgaver knyttet til eiendomssaker, slik som grunnerverv, skjønn, kart- og oppmålingsforretninger, kjøpekontrakter og avtaler, jordskifte, skjøte, økonomiske oppgjør. Det jobbes med å digitalisere dette, og en eventuell tilbakelevering til Statens vegvesen.

7.8 Papirarkiv – oversikt over deponerte arkiver 

Det vises til kapittel 9.3 for oversikt over deponerte papirarkiver. 

7.9 Oversikt over Interkommunale samarbeid – arkivansvar

Det vises til rutiner og teori beskrevet under kapittel 3.5 (Arkivansvar Interkommunale samarbeid). Nedenfor skisseres i praksis hvilke samarbeid som er inngått hvor Agder fylkeskommune har arkivansvar. Se tabelloversikt neste side. Skjemaoppsettet som er brukt er hentet fra Arkivverkets veileder:

Veileder for arkiv ved interkommunale samarbeid - Arkivverket

Arkivansvar - Oversikt over interkommunale samarbeid i Agder fylkeskommune

Arkivansvar - Oversikt over interkommunale samarbeid i Agder fylkeskommune
Navn på interkommunalt samarbeid Arkiv-referanse Etablert dato Avviklet dato Deltakere Arkivlov Funksjons-område Samarbeidsform Arkivansvarlig Arkivsystem Dokumentasjonsplikter
Arkiv-referanser til saksnummer hvor avtalene er arkivert. Etableringsdato (DD.MM.ÅÅÅÅ).   Avviklingsdato (DD.MM.ÅÅÅÅ).   Hvilke kommuner, evt andre, deltar i samarbeidet? Spesifiser dersom noen har trukket seg ut. Følger det interkommunale samarbeids-organet arkivloven? Hvilke funksjoner eller oppgaver utfører samarbeidet for eierkommunene?   Hvilken type samarbeidsform? Et interkommunalt samarbeid skal etter kommuneloven §17-1 foregå gjennom interkommunalt politisk råd, kommunalt oppgavefellesskap, vertskommunesamarb eid, interkommunalt selskap, aksjeselskap, samvirkeforetak, forening eller en annen måte som det er rettslig adgang til. Hvem har ansvar for det interkommunale samarbeidets arkiv og journalføring? Navn på organ og kontaktperson. Navn på system som brukes til arkiveringen for det interkommunale samarbeidet. Er dokumentasjonsp liktene i særlovgivning i samarbeidsorgan et kartlagt?
Aust-Agder utviklings-og kompetansefond Avtale om arkivtjenester 20/29051-2 Oppsigelse av avtale: 20/29051-3 Fond opprettet 08.09.2003 Oppdragsavtale gjeldende fra november 2020. Avtalen avsluttet 31.03.2024   15 tidligere Aust-Agder kommuner: Arendal kommune Birkenes kommune Bygland kommune Bykle kommune Evje og Hornnes kommune Froland kommune Gjerstad kommune Grimstad kommune Iveland kommune Lillesand kommune Risør kommune Tvedestrand kommune Valle kommune Vegårshei kommune Åmli kommune Ikke pliktig, men ønskelig Stiftelsens formål er å bidra til økt kompetanse og nyskapingsevne og til sikring og etablering av arbeidsplasser og gode levekår, herunder bidra til å styrke og videreutvikle Universitetet i Agder. Bidrag gis til prosjekter i tidligere Aust-Agder fylke. Stiftelse Agder fylkeskommune, seksjonsleder ved seksjon for dokumentasjonsfor valtning Public 360 Egen arkivdel i Agder fylkeskommunes saks- og arkivsystem. Ikke eget arkiv da møte og utvalgsmodul kun funker i arkiv Agder fylkeskommune Ikke foreløpig
Agder Arbeidsmiljø IKS 22/14074-2 Etablert 20.06.2002 Oppdragsavtale gjeldende fra 01.01.2022   Arendal kommune, Åmli kommune, Froland kommune, Agder fylkeskommune Ikke pliktig, men ønskelig Selskapet har som formål: Å yte fullverdige tjenester innenfor helse, miljø, og sikkerhets arbeid i eierorganisasjonene og til andre. Gjennom veiledning, oppfølging og tilrettelegging sikre at eiernes plikter etter lov og avtaler innenfor HMS følges opp og gjennomføres. Bistå alle ledd og nivåer i eierorganisasjonene i konkrete HMS saker, og bistå enhver leder slik at lederens ansvar for HMS innen sitt område klargjøres og tilrettelegges Interkommunalt selskap – eget selvstendig rettssubjekt Agder fylkeskommune, seksjonsleder ved seksjon for dokumentasjonsfor valtning Agder Arbeidsmiljø har ansvar for eget Extensor fagsystem – journal for selve bedriftshelsetjenes te, dvs. arbeidsmiljøsaken e. Public 360 Eget arkiv – 2 arkivdeler (se kapittel 7.2) Ikke foreløpig
Jernbaneforum Sør Ikke definert formelt arkivansvar. Inngått samarbeidsavtale. Saksnr 21/19860-4 Forum opprettet i 1992. Vest-Agder fylkeskommune hatt en koordinerende rolle – administrativt. Ordning har fortsatt midlertidig inn i ny organisasjon. Fra oktober 2024 er Jernbaneforumet ikke et interkommunalt politisk råd, men et uformelt forum. 2024 Vestfold og Telemark, Agder og Rogaland. Rogaland trakk seg fra samarbeidet i 2023/2024 Pliktig, da de ikke er eget rettsubjekt Politisk og administrativt styrt. Arbeider for en høyest mulig prioritering av jernbaneutbyggingen i regionen. Målet med forumet er å få forsert utbyggingen av en modere jernbane på hele strekningen Oslo - Stavanger, inkludert en sammenkobling av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen Interkommunalt politisk råd Agder fylkeskommune, seksjonsleder ved seksjon for dokumentasjonsfor valtning Public 360 Ikke egen arkivdel Ikke foreløpig
Byvekstavtalen for kristiansandsregionen Agder fylkeskommune er vertskap for byvekstavtalen. Det er inngått egen avtale med arkivtjenesten i Agder fylkeskommune, dokumentnummer 24/33823-1 08.10.2024 Byvekstavtale-samarbeidet i Kristiansandsregionen er et samarbeid mellom staten, fylkeskommunen og kommunene Birkenes, Iveland, Lillesand, Kristiansand og Vennesla. Pliktig Kommunikasjon og møtedokumenter for byvekstavtalens sekretariat Agder fylkeskommune, seksjonsleder for seksjon for dokumentasjons-forvaltning Public 360 Dokumenter fra og til samarbeidspartene og eksterne kontrakter, møtedokumenter

7.10 Oversikt over integrasjoner mot Public 360

Oversikt over integrasjoner mot Public 360

Oversikt over integrasjoner mot Public 360
Avgivende system Driftes av Systemeier System-ansvarlig Data importert fra 3. part Data registrert i løsningen Opplysninger som overføres til Public 360 Tidsplan/ hyppighet Direkte integrasjon?
VIGO Opplæring (evt flere VIGO-tjenester) VIGO IKS Ellen Skeie Hansen  (Inntak og elevtjenester) Merethe Stendahl-Karlsen Usikkert om VIGO har folkeregisterintegrasjon https://www.vigoiks.no/systeminformasjon/vigo-opplaering Inntaksdata til videregående skoler: Elever: Navn, adresse, fødselsnummer (?), utdanningstilbud/skoleplass Ja
ACOS Interact skjema ACOS AS Svein Buer (Kommunikasjon) Thomas A. Johansen Kontaktinformasjon fra ID-porten og KRR, integrasjon med folkeregisteret - dersom det er satt opp innlogging med ID-porten på skjemaet og hentes inn som person- og kontaktopplysninger Søknadsopplysninger Samtykker Avhengig av skjema Typisk: Navn, skole eller arbeidsplass, kontaktinfo Dersom personopplysninger er registrert manuelt i skjema av bruker (og ikke innhentet via ID-porten), vil de ikke sjekkes mot folkeregisteret. Hver gang det sendes inn skjema Dokumenter leveres direkte i Public 360, styres av arkivoppsett på skjema Noen av skjemaene oppretter kontakter automatisk.
Webcruiter (WebCruiter Service Account) Tone Thorstensen (HR) Angelina Jensen Søknad, CV. Uregistrerte kontakter. Ja
LCS/Brukertilgang (beskrives foreløpig som en og samme løsning) IKT Agder (DotNet Internals) IKT Agder Fra Bluegarden: - Organisasjonsstruktur - Ansatte: Navn, f.nr, stilling, start- og sluttdato, ansattnr, mobilnr Fra AD: - Brukernavn - e-postadresse Bestilling av fagsystemtilganger for medarbeidere Saksbehandlertilgang godkjennes automatisk Dok.senter godkjenner tilganger for ledere og sensitive dokumenter Ansatte: Brukertilgang i Public 360: - org.tilhørighet - rolle i Public 360 - tilgangsgruppe - start- og stoppdato for tilgang - endringer i rolle/tilgang Kontinuerlig, i praksis ca 2 timer mellom hver fulle sync Ja
Det sentrale folkeregisteret TietoEvry/Skatteetaten Ved kontaktoppslag i DSF: Navn, adresse, fødselsnummer Bare manuelt Manuelt oppslag via Public 360
Altinn Digitaliseringsdirektoratet Fylkeskommunedirektør Brev sendt til AFK fra andre virksomheter, lønnsmeldinger m.v.   Nei, forsendelser hentes manuelt i Altinn
KS SvarInn KS Seksjon for dokumentasjonsforvaltning Brev sendt til AFK via KS SvarUT fra andre virksomheter. Meldinger sendt inn via eDialog, bl.a. sensitive personopplysninger. Avsender, mottaker, melding m/ vedlegg Avsender, mottaker, melding m/ vedlegg Dokumenter leveres direkte i Public 360, men registreres manuelt
Bluegarden (HR-portalen) - SIF (Bluegarden-RIPM-Prod Service Account) Visma Tone Thorstensen (HR) (Ikke folkeregisterintegrasjon) Navn, evt. adresse, f.nr. Ingen kontroll via folkeregisteroppslag. Det registreres kontakter (personkort) med informasjonen som er registrert manuelt i Bluegarden (ikke kontrollert om dette er utfyllende/korrekt) Navn Adresse F.nr Ja
DIGISAK Riksantikvaren Yvonne Willumsen/ leder Kulturminnevern Tilskuddssøknader Tilskudd til istandsetting, reparasjon eller sikring av kulturminner.  Kan også søke om dispensasjoner for å få utføre arbeidet.  Avsender, mottaker Ja Integrasjon via FINT adapter
Drosjeløyve søknader FINT adapter Petter Hammarstrøm / rådgiver Forvaltning  
KGV (EU Supply) EUsupply Service Olav Myklebust/ leder Innkjøp og anskaffelser Hanne Hovde  

7.11 Arkivplan for InSchool

7.11.1 Innledning

7.11.1.2 Formål

InSchool har innebygd arkivfunksjon med mulighet til å sende ut brev gjennom SvarUt-tjenesten til KS.

Målet med innebygd arkivering er at den rette informasjonen blir tatt vare på etter innebygd funksjon i systemet når arkivverdig informasjon blir håndtert og skapt. Saksbehandlere (lærere, skoleleder, administrativt personale) trenger da ikke bruke tid til arkivering når alle aktuelle prosesser i Visma InSchool har automatisk arkivering. 

Dette gjelder data både for elever, ansatte og skolen selv. Fagdata som har verdi for ettertida blir tatt vare på. Eksempler på dette er det å dokumentere utdanningen en elev har fått, eller utdanningstilbudet ved en skole gjennom kvart skoleår. 

7.11.1.3 Referanse

Disse retningslinjene er utarbeidet med utgangspunkt i Kap. 3, paragraf 3.2, 3.4, 3.5 og 3.6 i Riksarkivarens forskrift (Forskrift om utfyllende tekniske og arkivfaglige bestemmelser om behandling av offentlige arkiver).

7.11.2 Kontroll med brukerrettigheter

7.11.2.1 Tildeling av nye brukerrettigheter

Ansattbrukere må som hovedregel være registrert i personalsystemet på en skole. Brukeren må ha et reelt behov for tilgang til dette fagsystemet.

Interne rutiner for tilgang til systemet skal følges.  

Dersom det ikke er automatikk i stenging av brukerrettigheter ved avslutning av arbeidsforholdet eller endring av arbeidsoppgaver, så har nærmeste leder ansvar for å melde inn endring. 

7.11.2.2 Ulike nivåer av brukerrettigheter

Det er ulike brukernivå i fagsystemet:

  • Ansatte inkudert lærer
    - Innlogging via Feide, evt via ID-porten
  • Elev
    - Feideinnlogging (aktivere bruker etter 3. inntaket) 
  • Kontaktpersoner (foresatte)
    - Innlogging via MinID 

7.11.3 Signering av dokument

I In School blir dokumenter produsert og godkjent i løsningen.

Unntaket er vitnemål og kompetansebevis der en kan velge innstilling for signatur, enten en navngitt person eller den som produserer dokumentasjonen. Dette bestemmes av skolen.

Eksempler på dokument som blir signert i VIS:  

  • Enkeltvedtak som svar på elever sin fritakssøknader
  • Svar på elever sine fritakssøknader
  • Svar på elever sine søknader om godkjenning av tidligere bestått fag

7.11.4 Kvalitetssikring 

7.11.4.1 Registrering

Dokumenter produseres etter faste maler, og kvalitetssikring av titler, metadata etc. er ikke nødvendig å fylle inn. 

Det er ferdige maler i VIS som brukes. Når dokumentasjon arkiveres i VIS, skal det ikke arkiveres fylkeskommunens sak/arkivsystem i tillegg. 



7.11.4.2 Arkivering

Arkivering skjer gjennom innebygde funksjoner i systemet. Det er opprettet avvikshåndteringsfunksjoner for eventuelle feil.

Når et dokument er ferdig og arkivert, er det låst for endring.

7.11.5 Dokumenthåndtering

7.11.5.1 Mottak av dokumenter

Mottak av inngående dokumenter i VIS som skal til behandling skjer gjennom innebygd funksjonalitet i løsningen. Det er mulig for avsender å laste opp vedlegg til søknader etc. Det er ikke manuelt mottak av dokumenter i form av skanning av papirpost etc. til systemet. 

7.11.5.2 Fordeling av dokumenter

De med tilgang får søknader etc til behandling i egen modul i VIS, som er adskilt fra arkivkjernen. Arkiveringen skjer i bakgrunnen og ligger et separat sted.

7.11.5.3 Retting av dokumenter og opplysninger

Det er ikke mulig å endre arkiverte dokumenter i VIS

7.11.5.4 Avskriving /ferdigstilling av dokument

Avskriving/ferdigstilling av dokument er en del av prosessen i dokumentbehandlinga, det er ingen annen funksjonalitet for manuell behandling i systemet.

7.11.5.5 Utsending (ekspedering) av dokument  

Utsending av dokument til ekstern mottaker foregår via SvarUt, samtidig som ekspedering blir dokumentet arkivert. 

7.11.6 Løpende journal, offentlig journal og vurdering av offentlighet

Elevdokumentasjon er som grunnprinsipp unntatt offentlighet jf. offl. §13. Løpende journal produseres i VIS, det samme gjør offentlig journal. Det er ikke behov for manuell kvalitetssikring av dokumenter eller journal, ref. punkt 4.1.

7.11.7 Oppbevaring og sikring

7.11.7.1 Lagringsmedium, konvertering og arkivformat

Leverandør har gitt følgende informasjon om formater og konvertering, samt uttrekksformat for filer:

Følgende formater må benyttes av elev/foresatt/rektor ved opplasting av dokumenter til saksbehandlingsprosesser i VIS:  

  • .jpeg
  • .jpg
  • .png
  • .gif
  • .pdf
  • .doc
  • .docx
  • .odt

Konvertering av godkjente formater som kan lastes opp i VIS må skje til en av de godkjente formatene iht. Forskrift om utfyllende tekniske og arkivfaglige bestemmelser om behandling av offentlige arkiver (riksarkivarens forskrift). Det foretrekkes PDF/A.

a) Dokumenter med tekst med objekter:

  • TXT – ren tekstfil uten innkapslede objekter, ref. spesifikasjon i § 5-11.
  • TIFF – Tag Image File Format versjon 6, avbildninger av tekst, med de presiseringer som fremgår av § 5-18, første ledd.
  • PDF/A – med de presiseringer som fremgår av § 5-18, andre ledd.
  • XML – Extensible Markup Language versjon 1.0, med de presiseringer som fremgår av § 5-19.
  • For tekstdokumenter i OOXML eller ODF format bør en PDF/A-versjon leveres som tillegg.

c) For digitale bilder aksepteres følgende formater:

  • TIFF versjon 6 med de presiseringer som fremgår av § 5-18, første ledd.
  • JPEG (ISO/IEC 10918-1:1994).
  • JPEG 2000 (ISO/IEC 15444-1).
  • PNG (ISO/IEC15948).
  • PDF/A – med de presiseringer som fremgår av § 5-18, andre ledd.

Det er lagt til grunn at produksjonsformat er besluttet ikke slettet i VIS og at deponering skjer både av produksjonsformat og arkivformat.

7.11.7.2 Periodisering

Det foreligger rutiner i systemet for periodisering og systemansvarlig i fylkeskommunen skal påse at periodiseringen utføres og håndteres etter arkivfaglige prinsipper og deponeres etter fylkeskommunens avtaler.  

Periodisering, uttrekk og alle endringer må meldes inn til fylkeskommunens arkivtjeneste og loggføres i fylkeskommunens arkivplan på lik linje med annen arkivbeholdning.   

7.11.8 Oversikt over arkiv og dokumentasjon i VIS 

7.11.8.1 Arkivdeler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det øverste leddet er arkivet til hvert fylke/skoleeier som har underarkiv per skole.  

Der vil man kunne hente ut arkivuttrekk på tre ulike arkivdeler:

ELEV - samler informasjon som arkiveres om en elev i hver sin elevmappe som kan gjenfinnes på fødselsnummer i arkivuttrekk og fødselsdato i arkivsøk. 

SKOLEADMINISTRASJON - samler informasjon som arkiveres om en skole sin administrasjon som gjelder klasser, klassetrinn mv. innenfor ulike temaer. 

PERSONAL - samler informasjon som arkiveres om en ansatt i hver sin tilhørende personalmappe som kan gjenfinnes på fødselsnummer i arkivuttrekk og fødselsdato i arkivsøk.

Informasjon i saksbehandlingsprosesser vil arkiveres i saksmapper med dokumenter (journalposter) knyttet til hver sak. Fagdata er informasjon som er arkivpliktig og som skal arkiveres som registreringer i mapper. 

7.11.8.2 Dokumentasjon og arkivering – midlertidige rutiner mens VIS er under utvikling

Leverandør har gitt denne oversikten over dokumentasjon fra prosesser og fagdata som skal arkiveres i VIS. Oversikten er oppdatert per 04.05.2024.

Se punkt 7.11.8.3 for innføring av arkivrutiner for de enkelte dokumentene.

Øvrig elevdokumentasjon og skoleadministrativ dokumentasjon må arkiveres i fylkeskommunens øvrige sak/arkivsystem.

Planlagt omfang per 05.06.2023. Det kan forekomme endringer.

Saksbehandlingsprosesser:

  • Varsle om fare for nedsatt orden/atferd
  • Varsle om stort udokumentert fravær
  • Varsle om manglende grunnlag for karakter
  • Utstedelse av dokumentasjon (vitnemål, kompetansebevis)
  • Fratrekk av fravær
  • Fritak for vurdering med karakter i kroppsøving
  • Fritak for opplæring i kroppsøving
  • Fritak for opplæring i norsk sidemål
  • Fritak for vurdering med karakter i norsk sidemål
  • Godkjenning fra tidligere bestått fag
  • Spesialundervisning
  • IOP
  • Søknadsprosess, fagskole
  • Søknadsprosess, voksenopplæring
  • Klage søknadsprosess,  voksenopplæring
  • Inntaksprosess, voksenopplæring
  • Realkompetansevurdering, voksenopplæring
  • Karriereveiledning, voksenopplæring (ikke arkivbehov)
  • Tilpasset eksamen  
  • Klage, Standpunkt fag  
  • Klage, Standpunkt orden/atferd
  • Klage, Eksamenskarakter, lokal sensur
  • Klage, Eksamenskarakter, sentral sensur

Fagdata:

  • Termin, standpunkt og eksamenskarakter
  • Oppmelding til privatisteksamen  
  • Elevsamtaler
  • Eksamensplan
  • Dokumentasjon knyttet til variabel lønn
  • Ansattes undervisningskompetanse
  • Informasjon om undervisning
  • Fagsamtaler
  • Fravær, dokumentasjon av fravær
  • Inntaksprosess, inntak av elever
  • Underveis- og egenvurdering (underveisvurdering, måloppnåelse, egenvurdering og mappevurdering) 


7.11.8.3    Oversikt over arkivering av dokumentasjon i VIS i Agder fylkeskommune per 01.06.2024

Oversikt over arkivering av dokumentasjon i VIS i Agder fylkeskommune per 01.06.2024. Tabellen under viser hva som arkiveres hvor, og når rutiner er endret.
Dokumentasjon  Arkiveres i VIS  Arkiveres i sak/arkivsystem  Dato for start av arkivering i VIS  Merknad 
Varselbrev høyt fravær    August 2023  Se kassasjonsvedtak i dokument  23/15355-1  
Varselbrev manglende vurderingsgrunnlag       
Varselbrev orden/adferd       
Varselbrev med enkeltvedtak      Arkiveres i elevmappene i sak/arkivsystem sammen med vedtak 
Vitnemål  Frem til juni 2024  Juni 2024  Godkjent juni 2024, godkjent av skoleeier. 
Kompetansebevis  Frem til juni 2024  Juni 2024   
Karakterer (halvår og standpunkt)   Frem til juni 2024  Juni 2024   
Søknad om fritak (elev)     
Enkeltvedtak til søknad om fritak (altså skolens svar på fritakssøknader) arkiveres i VIS fom skoleåret 24/25 VIS    
Godkjenning av tidligere beståtte fag  VIS    
Godkjenning av fratrekk av fravær arkiveres i VIS fom skoleåret 24/25      
Egenmelding (der eleven kan laste opp dokumentasjon på fravær)       
Søknad til rektor om vurdering med fravær mellom 10 – 15 %       
Tilrettelegging av eksamen      Enkeltvedtak i sak/arkivsystem 
Elevsamtaler       
Oppmelding av forberedelse av privatisteksamen.       
Arkivdel personal         
Undervisningskompetanse lærer       
Variabel lønn       
Arkivdel skoleadministrasjon         
Eksamensplan       
Klasser, klassetrinn, andre ulike tema       

EV og godkjenning: VIS fra august 2024

7.11.8.4 VIS – oversikt over arkivbegreper og tilganger

Tabellen under viser hva som arkiveres hvor, og når rutiner er endret.  

VIS – oversikt over arkivbegreper og tilganger
Begrep  Skole   Arkiv  Merknad 
Arkiv       
Arkivsøk  Trenger tilgang 
Løpende journal    Kvalitetssikring til internt bruk. Med rettighet - kan se alle elever. 
Offentlig journal    Tilgang til offentlig journal. Innsyn av arkiv. Eksterne kan be om innsyn i alt som er arkivert.  
Arkivuttrekk    Ved periodisering 
Avviksoversikt  Ikke lenger i bruk fra 15.01.25
Arkivrapport - Arkivoversikt    Til avlevering 
Arkivrapport – liste for bortsetting, avlevering og overføring    Krav om å hente ut rapport før avlevering 
Kassasjon1    Skole og skoleeier kan endre kassasjon og bevaring på saker og dokumenter som har passert kassasjonsdato. Det er kun skoleeier som har tilgang til å foreta kassasjon. 
Kassasjon – endre kassasjonsdato      

 

8 Bevaring og kassasjon

8.0 Bevaring og kassasjon

Bevaring innebærer å ta vare på arkivmateriale og informasjonen som ligger i den for samtid og ettertid. Kassasjon innebærer å tilintetgjøre eller slette arkivmateriale som har vært gjenstand for saksbehandling eller verdi som dokumentasjon. Arkivloven med forskrifter danner det rettslige grunnlaget for arbeidet med bevaring og kassasjon i offentlig forvaltning. Arkivloven § 9 slår fast at arkivmateriale ikke kan kasseres, dvs. slettes eller destrueres, med mindre dette er hjemlet i arkivloven med forskrifter, eller Riksarkivaren har gitt særskilt samtykke til kassasjon. Arkivforskriftens § 15 gir påbud om bevaring av bestemte typer materiale, mens § 14 sier hva slags materiale som skal arkivbegrenses.

Riksarkivarens forskrift, kapittel 7, del III regulerer bevaring og kassasjon i kommuner og fylkeskommuner.

Arkivlovens bestemmelser råder offentlige etater å ha bevarings- og kassasjonsplan for sitt arkivmateriale, både i saks- og arkivsystemet og i ulike fagsystem. Bevaring- og kassasjonsplaner skal godkjennes av Riksarkivet når det gjelder statlig forvaltning. Fylkeskommuner har ikke dette kravet, men det anbefales å utarbeide generelle planer og det kan også være hensiktsmessig å se på hva som er bevaringsverdig informasjon og metadata i de ulike fagsystemene. 

Bevaringsverdig materiale skal avleveres/deponeres til et arkivdepot når organet som har skapt materialet (arkivskaper), ikke lenger bruker det i sin virksomhet.

8.1 Formål med bevaring

Formålet med bevaring av offentlige arkiv, er å sørge for at arkiv som har stor kulturell eller forskningsmessig verdi, eller som inneholder rettslig eller viktig forvaltningsmessig dokumentasjon, blir bevarte og gjorde tilgjengelig for ettertiden. For arkivmateriale som ikke kommer inn under regler om arkivbegrensning, skal det utarbeides kassasjonsregler. Materiale som ikke er bevaringsverdig kan det med andre ord gjøres kassasjonsvedtak for slik at det kan slettes eller makuleres når organet ikke lenger har bruk for det.

8.2 Agder fylkeskommunes bevaring- og kassasjonsplan

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning har utarbeidet en generell bevaring- og kassasjonsplan som kan brukes av alle ansatte i forbindelse med spørsmål om bevaring eller kassasjon av arkivmateriale, uavhengig i hvilket format eller system dokumentasjonen produseres i. Det er innholdet som er avgjørende for bevaringsvurderingen. 

Bevaring- og kassasjonsplanen kan brukes for å bestemme hvilken dokumentasjon som skal arkiveres/bevares, men den er også viktig i arbeidet med å sette kassasjonsfrister og utføre kassasjon i praksis, i de tilfellene det er aktuelt.

Agder fylkeskommunes bevarings- og kassasjonsplan foreligger i sin helhet i følgende lenke:

Bevarings- og kassasjonsplan for Agder fylkeskommune.

9 Deponering av arkiv


9.0 Deponering av arkiv

Offentlige virksomheter skal overføre eldre og avsluttede arkiver til et arkivdepot. Kommuner og fylkeskommuner deponerer arkivene til egne arkivdepot. 

Fylkeskommunal/kommunal arkivskaper har eiendomsretten til det deponerte. Depot er ansvarlig for ordning, katalogisering, vedlikehold og ekspedisjoner fra de avleverte arkivene.

9.1 Papirbasert arkiv – rutiner og retningslinjer

Deponering til arkivdepot skal normalt gjennomføres 25 år etter at arkivet gikk ut av aktiv bruk. Enheter som ønsker å overføre materiale til depot, må kontakte depotansvarlig i god tid før overføring skal foretas. Deponeringen skal omfatte evt. møtebøker, kopibøker, postjournal, saks- og spesialarkiv fra minst en arkivperiode. Materialet skal være ordnet i arkivserier.

Det administrative ansvaret for deponert materiale blir overført fra arkivskaperen til depotet.

Personmapper fra sensitive personregistre skal som hovedregel deponeres 10 år etter siste kontakt med vedkommende person. Når deponering foretas, er det å regne som fjernarkivering (depotordning) under særlig trygge forhold. Deponert arkivmateriale av denne typen er fremdeles underlagt kommunenes disposisjonsrett, forutsatt at personopplysningene ikke brukes til annet enn det opprinnelige formålet.

Materialet skal være arkivbegrenset. Materialet skal være rengjort for støv og smuss, renset for binders, stifter og plast. Dersom materialet er skadet, skal arkivdepotet gi råd om hvordan det kan repareres.

Mappene skal legges i godkjente arkivbokser i samme orden som den arkivet var ordnet etter før deponering. Aktuelle ordningsmåter er etter fødselsdato, alfabetisk etter navn, eller etter klientnummer. Mapper etter døde personer bør merkes særskilt.

Dersom en har større mengder slike mapper, kan disse legges i egne arkivbokser som en egen serie. Arkivboksene skal nummereres fortløpende og merkes med navnet til kommunen, avdelingen/kontoret, innhold og årstall.

Når arkiv blir overført til depot, skal det følge med avleveringslister. Avleveringslistene skal inneholde opplysninger om arkivskaper og innholdet i avleveringen. Som minimum skal en ha med en oversikt over arkivserier og arkivstykke i hver serie (protokoll eller arkivboks). Arkivstykkene skal være merket med arkivskapernavn og årstall. Deponert arkiv skal være ferdig kassasjonsbehandlet. 

Personregistermappene skal registreres med navn og fødselsdato på avleveringsliste. Denne skal gi oversikt over hvilke mapper som ligger i hver enkelt arkivboks. Dersom mappene er ordnet etter klientnummer, skal det følge med en alfabetisk oversikt over personnavn og fødselsdato med referanse til klientnummer. 

Agder fylkeskommune praktiserer retningslinjene som depotene og lovverket gir i forhold til deponering jfr. følgende artikkel fra Kuben:

Kubens artikkel om avlevering av kommunale papirarkiv

I kapittel 9.3 vises det til deponert materiale - som gjelder både Aust og Vest-Agder fylkeskommune.

9.2 Elektronisk arkiv - rutiner og retningslinjer

Det bør tas uttrekk av elektronisk arkiv straks periodisering er fullført med toårig overlappingsperiode. Det anbefales at det foretas prøveuttrekk så tidlig som mulig før endelig avlevering, både som test og sikkerhetsforanstaltning.

Kopi av uttrekk skal deponeres hos Kuben/Arkivsenter sør så tidlig som mulig, men fylkeskommunen beholder likevel arkivansvaret i 25 år. Dette innebærer at den administrative enheten som produserte arkivmaterialet har ansvar for vedlikehold av uttrekkene, med sikkerhetskopi hos Kuben/Arkivsenter sør. Etter 25 år overtar depot ansvaret. Den administrative enheten som har deponert elektronisk materiale kan ikke slette dette fra sitt eget arkivsystem før endelig avlevering er godkjent.

For mer informasjon, se følgende nettside:

Retningslinjer for deponering av elektronisk arkivmateriale.

Kapittel 9.4 inneholder oversikt over deponerte elektroniske saks- og arkivbaser. 

9.3 Oversikt over deponert papirmateriale

 9.3.1 Oversikt over deponert materiale til IKAVA – nå Arkivsenter sør

På Arkivportalen.no finnes en oversikt over hvilke arkiver som har blitt deponert og katalogisert hos Interkommunalt Arkiv i Vest-Agder, IKAVA, nåværende Arkivsenter sør, over 1000 hyllemetere. Deponert materiale for Vest-Agder fylkeskommune finnes ved å søke seg frem på nettsiden ved navn arkivportalen.no.

Arkivportalen

Papirbasert arkivkatalog befinner seg dessuten på lesesalen i Arkivsenter sør sine lokaler, Märthas vei 1, 4633 Kristiansand.

Det ble foretatt en stor deponering høst 2021 til Arkivsenter sør, totalt 542 hyllemetere. Dette ligger på sak 21/19819.

Avleveringslister for deponert materiale i 2024 ligger på sak 21/19819 i Public 360.

Avleveringslister for deponert materiale i april 2024 ligger på sak 21/19819 i Public 360.

Dette materialet befinner seg på Arkivsenter sørs leide lokaler i Sørlandsparken i Kristiansand. En del av dette materialet var ikke ferdig ordnet og listeført, men det er tiltenkt at Arkivsenter sør skal få i stand dette materialet i henhold til regelverk. Det er ikke laget noen arkivkatalog på dette materialet, og det er heller ikke publisert på overstående lenke i Arkivportalen pr. oktober 2022.

Det vises til saksnr. 21/19819 for konkrete avleveringslister angående siste deponering fra tidligere Vest-Agder fylkeskommune til Arkivsenter sør. Avleveringslister – Planarkivet 2003-2009 (Vest-Agder) finnes på saksnr. 21/11588.

Det vises også til følgende saksnr for oversikt over deponerte skolearkiver fra Vest-Agder:

20/00904-1 – Sirdal vgs., 20/00904-3 – Vennesla vgs., 20/00904-5 Eilert Sundt vgs., 20/16629 Eilert Sundt vgs. ulike studiesteder, 20/00904-6 SMI-skolen i Kristiansand og 21/15914-1 Vågsbygd vgs.

9.3.2 Oversikt over deponert materiale til Kuben

Aust-Agder fylkeskommune har deponert en god del papirmateriale opp i gjennom tidene når det er gått ut av daglig administrativt bruk og er over 25 år gammelt. I forkant av fylkessammenslåingen i 2020, ble det gjort en jobb med å deponere arkiver fra Aust-Agder til Kuben. 

Alt materiale som er deponert til Kuben kan finnes på følgende lenke i Arkivportalen:

Alt materiale som er deponert til Kuben.

9.4 Oversikt over deponert elektronisk arkivmateriale                            

I tilknytning til sammenslåingen av tidligere Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner i 2020, ble det 31.12.2019 tatt kopier av baser for flere fagsystemer. Kopiene omfattet blant annet de skoleadministrative systemene SATS (brukt i Aust-Agder) og Extens (brukt i Vest-Agder).

Bruken av disse systemene fortsatte inn i ny fylkeskommune. De videregående skolene fra gamle Aust-Agder fortsatte å bruke SATS og de videregående skolene i gamle Vest-Agder fortsatte å bruke Extens. De ble ikke foretatt skarpt skille for disse to fagsystemene ved fylkessammenslåingen.

Ved oppstart skoleåret 2021 tok Agder fylkeskommune i bruk et nytt skoleadministrativt system, Visma InSchool (VIS). VIS erstatter SATS og Extens og per 1. september 2021 brukes ikke de gamle skoleadministrative systemene lenger (utover for oppslag).

I forbindelse med avviklingen av systemene ble det foretatt SIARD-uttrekk. Dokumentasjon finnes i Public 360 på saksnr. 22/09147. Forenklet kan man si at Noark 5-uttrekk er ordnede arkiver, mens SIARD er uordnet. I et SIARD-uttrekk kommer alt med i uttrekket, men samtidig forsvinner også det logiske laget når informasjonen trekkes ut av produksjonssystemet. Det kreves da større egeninnsats for å beskrive innholdet i SIARD-uttrekket.

Det er også blitt tatt elektroniske uttrekk av tidligere arkivbaser fra henholdsvis Aust-Agder og Vest-Agder, i alt 9 stykk. Aust-Agder FK 1996-2004, Vest-Agder FK 2000-2003, Vest-Agder FK 1999-1999, Vest-Agder FK 2003-2009, Aust-Agder fylkeskommune (2004-2009), Aust-Agder fylkeskommune (2009-2016), Vest-Agder fylkeskommune (2009-2019), Aust-Agder fylkeskommune 2016-2019 og Fellesnemnda 2017-2019

Det er disse som i dag er gjort tilgjengelige for søk i eArkiv, de 3 aller nyeste basene (markert i fet kursiv ovenfor) for saksbehandler, mens arkivar har full tilgang til alle de 9 basene i eArkiv. Det vises ellers til Public 360 og prosjektnr. 20-129 – deponering arkiv for mer informasjon.    

Oversikt over deponert elektronisk arkivmateriale

Oversikt over deponert elektronisk arkivmateriale
Systeminformasjon  
Systemnavn eArkiv
Tatt i bruk Oktober 2021
Avsluttet dato  
Systemeier Seksjonsleder – seksjon for dokumentasjonsforvaltning
Administrative data  
Arkivserier/arkivdeler Totalt 9 tidligere arkivbaser: Aust-Agder FK 1996-2004  Vest-Agder FK 1999-1999  Vest-Agder FK 2000-2003  Vest-Agder FK 2003-2009  Aust-Agder fylkeskommune (2004-2009)    Aust-Agder fylkeskommune (2009-2016)   Vest-Agderfylkeskommune (2009-2019)  Aust-Agder fylkeskommune 2016-2019  Fellesnemnda 2017-2019   
Ordning Etter K-koder, fnr. gnr/bnr – alt etter hva slags sak det er
Innhold Uttrekk/kopi av deponert saksarkiv fra 1999-2019 fra Vest og Aust-Agder. Se beskrivelse under hver enkelt arkivbase nedenfor.
Lisenshaver Agder fylkeskommune
Brukergrupper Saksbehandlere, arkivarer
Systemansvarlig Seksjonsleder dokumentasjons-forvaltning
Driftsansvarlig IKT-Agder
Relasjon til andre system Brukersync mot produksjonsbase Public 360
Leverandør Tietoevry
Merknader eArkiv360 er en frittstående Noark arkivkjerne for langtidslagring av arkivverdig materiale, med et utvidet rammeverk for eksport og import. Løsningen er i stand til å håndtere flere forskjellige datastrukturer, og kan importere informasjon både fra sakarkivsystemer og forskjellige typer fagsystemer.
Tekniske data  
Databaseplattform Azure Stack løsning (Saas løsning)  – driftes av Tieto i sky
Produksjonsformat  
Arkivformat Konvertert til PDF/A i overføring av uttrekk
Merknader  
Bevaring  
Kassasjon Bevares. Frittstående arkivkjerne
Hjemmel  
Tabelluttrekk Uttrekk gjennomført i forbindelse med ny organisasjon
Overføring Deponert
Merknader Arkivarrettigheter: Rediger egenskaper > Sak, Dokument og Fil •Endre tilgangsgruppe•Sette kassasjonsbestemmelser•Legge til kommentarer og merknader•Laste opp ny filversjon eller variant Rediger rettigheter > Sak og Dokument: •Gi personlig tilgang for brukere som ikke er medlem av tilgangsgruppen. Tilgang til funksjon for masseoppdatering av saker og dokumenter Brukere med rollen Saksbehandler og Leder vil kun ha leserettighet i saker med status Avsluttet og Dokumenter med status Journalført eller Arkivert.
Informasjonssikkerhet  
Meldeplikt Nei
Dato for sist meldt  
Klassifikasjon Sensitivt
Risikovurdering  
GDPR  
Type personopplysninger Personopplysninger lagres i systemet: Navn, fødselsnummer, utdannelse, CV, lønn, kontonummer, pensjonsopplysninger, ansettelsesinformasjon, sluttårsak. Listen er ikke uttømmende   Det behandles særlige kategorier av personopplysninger: Opplysninger om helseforhold, medlemskap i fagforeninger.
Behandlingsansvarlig Agder fylkeskommune
Innhentet databehandleravtale Ja
Formål med behandlingen Knyttet til § 1-1 i Forskrift om offentlege arkiv. Alle offentlige organ plikter å holde arkiv i samsvar med denne forskriften. Behandlingsgrunnlaget for arkiveringen vil være den europeiske personvernforordningen GDPR art 6 nr. 1 bokstav e, jf. art 9 nr. 2.
Sikkerhetstiltak beskrivelse  
Omfang personopplysninger Stort
Loggfunksjon Hendelses/leselogg på filnivå Hendelseslogg/vis importert Noark5 logg på dokumentnivå Hendelseslogg/vis importert Noark 5 logg på saksnivå
Sletting av data  
Antall brukere Som i Public 360: Brukersync mot produksjonsbase Public 360

Oversikt over arkivbaser i eArkiv

Jass arkivsystem - Aust-Agder FK 1996-2004

Jass arkivsystem - Aust-Agder FK 1996-2004
SYSTEM Jass arkivsystem - Aust-Agder FK 1996-2004
ARKIVDEL/ARKIVSERIE 4 arkivdeler AAFK - saker som manglet arkivdel AAFK Aust-Agder fylkeskommune AAFK Sentralarkiv AAFK Strømsbu vgs
INNHOLD/BESKRIVELSE Saksbehandling, korrespondanse, referater, notater
ORDNING Emnebasert etter K-koder, objektordnet etter gnr/bnr, fnr.
PERIODE Mai 1996 - 11.10.2004
LAGRING/FORMAT Papirbasert og elektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt med tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky. Søkbart for rollen arkivar via eArkiv.
OVERFØRING Deponert til Kuben. Uttrekksdato 18.05.2016
KASSASJON Nei
VOLUM/MENGDE 12773 saker, 148141 journalposter, 39081 elektroniske dokumenter
MERKNAD:  

                                                                                         

Ephorte - Aust-Agder fylkeskommune (2004-2009)

Ephorte - Aust-Agder fylkeskommune (2004-2009)
SYSTEM Ephorte - Aust-Agder fylkeskommune (2004-2009)
ARKIVDEL/ARKIVSERIE 17 arkivdeler AAFK 2004-2009 Arendal vgs. AAFK 2004-2009 Arkivdel for gårds og bruksnummer AAFK 2004-2009 Aust-Agder bibliotek og kulturformidling AAFK 2004-2009 Aust-Agder fylkesrevisjon AAFK 2004-2009 Blakstad vgs. AAFK 2004-2009 Elev og lærlingeombudet AAFK 2004-2009 Elevarkiv AAFK 2004-2009 Fylkestannlegen AAFK 2004-2009 Personalarkiv AAFK 2004-2009 Risør vgs. AAFK 2004-2009 Saksarkiv AAFK 2004-2009 Setesdal vgs AAFK 2004-2009 SMI-skolen AAFK 2004-2009 Spillemidler AAFK 2004-2009 Spillemidler fra 2009 AAFK 2004-2009 Strømsbu vgs. AAFK 2004-2009 Tvedestrand vgs.  
INNHOLD/BESKRIVELSE Saksbehandling (inngående, utgående og intern korrespondanse) for hele fylkeskommunen på ulike fagområder (jfr. oppdeling i arkivdeler)
ORDNING Ulikt utfra type arkivdel (etter K-koder, fnr, gnr/bnr, anleggsnummer)
PERIODE 11.10.2004-31.05.2009
LAGRING/FORMAT Prehistorisk base, overgang til elektronisk arkiv (skanning i PDF/A) Se hva som er deponert på papir under kap. 9. 
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt med tilgangsgrupper i eArkiv
PLASSERING Driftes av Tieto i sky. Søkbart for rollen arkivar via eArkiv.
OVERFØRING Deponert til Kuben. Uttrekksdato 21.09.2015
KASSASJON Nei
VOLUM/MENGDE 14653 saker, 108542 journalposter, 120421 elektroniske dokumenter
MERKNAD:  

 

Ephorte - Aust-Agder fylkeskommune 2016-2019

Ephorte - Aust-Agder fylkeskommune 2016-2019
SYSTEM Ephorte - Aust-Agder fylkeskommune 2016-2019
ARKIVDEL/ARKIVSERIE 12 arkivdeler AAFK Aust-Agder Vegfinans 2016-2019 AAFK Byggesak 2016-2019 AAFK Eiendom 2016-2019 AAFK Elev 2016-2019 AAFK Elev- og lærlingombudet 2016-2019 AAFK Kollektivterminalen Harebakken 2016-2019 AAFK Midlertidig Fellesnemnda for Agder fylkeskommune høst 2017 AAFK Personal 2016-2019 AAFK Plan 2016-2019 AAFK Regionalt Forskningsfond 2016-2019 AAFK Sakarkiv 2016-2019 AAFK Spillemidler 2016-2019
INNHOLD/BESKRIVELSE Administrativ og politisk dokument-/saksbehandling for hele Aust-Agder fylkeskommune
ORDNING Emnebasert etter K-koder, objektordnet etter gnr/bnr, fnr. utfra type arkivdel
PERIODE 10.10. 2016-31.12. 2019
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt med tilgangsgrupper
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING NOARK 5 uttrekk godkjent 12.08.2020. Deponert. Hos Aust-Agder Museum og arkiv – nå Kuben
KASSASJON Bevares
VOLUM/MENGDE 37082 saker 219581 dokumenter
MERKNAD:  

 

DocuLive - Vest-Agder FK 1999-1999 

DocuLive - Vest-Agder FK 1999-1999 
SYSTEM DocuLive - Vest-Agder FK 1999-1999
ARKIVDEL/ARKIVSERIE 10 arkivdeler VAF - Fylkesbiblioteket 1999-1999 VAF - Fylkesrevisjonen 1999- 1999 VAF - HA 1999-1999 VAF - Helse- og sosialavdelingen 1999-1999 VAF - Næring - Samferdsel - Kultur 1999-1999            VAF - Rådmannens kontor 1999-1999 VAF - Teknisk avdeling 1999-1999 VAF - Ukjent 1999-1999 VAF - Utdanningsavdelingen 1999-1999 VAF - Vest-Agder kollektivtrafikk 1999-1999
INNHOLD/BESKRIVELSE Hovedsakelig metadataregisteringer over inngående, intern og utgående korrespondanse
ORDNING Etter K-koder og objektordnet på fnr.
PERIODE 14.04.1999-31.12.1999
LAGRING/FORMAT Blandet arkiv – elektronisk arkiv, men flesteparten metadataregisteringer uten filer. Papirarkiv deponert.
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt med tilgangsgruppe arkiv. Kun tilgjengelig og søkbart via eArkiv for rollen arkivar
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Noark3 uttrekk. Deponert til IKAVA/Arkivsenter sør
KASSASJON Nei
VOLUM/MENGDE 6244 dokumenter
MERKNAD:  

 

DocuLive - Vest-Agder FK 2000-2003

DocuLive - Vest-Agder FK 2000-2003
SYSTEM DocuLive - Vest-Agder FK 2000-2003
ARKIVDEL/ARKIVSERIE 13 arkivdeler VAF - Fylkesbiblioteket 2000-2003       VAF - Fylkesrevisjonen 2000-2003 VAF - Helse- og sosialavdelingen 2000-2003    VAF - Helse-miljø- og sikkerhet 2000-2003 (statlig fom 01.01.2002) VAF - Næring - Samferdsel - Kultur 2000-2003 VAF - Rådmannens kontor 2000-2003  VAF - Saker som manglet arkivdel 2000-2003   VAF - Tannhelsetjenesten 2000-2003   VAF - Teknisk avdeling 2000-2003       VAF - Utdanningsavdelingen 2000-2003           VAF - UTGÅR Testarkiv 2000-2003 VAF - Vest-Agder fylkespensjonskasse 2000-2003 VAF - Vest-Agder kollektivtrafikk 2000-2003
INNHOLD/BESKRIVELSE Inngående, intern og utgående korrespondanse
ORDNING Etter K-koder og objektordnet på fnr.
PERIODE 01.01.2000-16.03.2003
LAGRING/FORMAT Elektronisk arkiv, noe på papir.
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt med tilgangsgruppe arkivar. Tilgjengelig kun for rolle arkivar i eArkiv.
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Noark3 uttrekk. Deponert til IKAVA/Arkivsenter sør
KASSASJON Nei
VOLUM/MENGDE 12316 saker, 64349 dokumenter
MERKNAD:  

 

DocuLive - Vest-Agder FK 2003-2009

DocuLive - Vest-Agder FK 2003-2009
SYSTEM DocuLive - Vest-Agder FK 2003-2009
ARKIVDEL/ARKIVSERIE 8 arkivdeler VAF - Fylkesrevisjonen 2003-2009 VAF - HA 2003-2009 VAF - Lister Bompengeselskap AS 2003-2009 VAF - Sentraladministrasjonen 2003-2009 VAF - Tannhelsetjenesten 2003-2009 VAF - Ukjent 2003-2009 VAF - UTGÅR - Test 2003-2009 VAF - Vest-Agder kollektivtrafikk 2003-2009 (Agder Kollektivtrafikk – AKT AS – fom 01.01.2008, med egen database fom 28.02.2008).
INNHOLD/BESKRIVELSE Inngående, intern og utgående korrespondanse
ORDNING Etter K-koder og objektordnet på fnr.
PERIODE 17.03.2003- 27.03.2009
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt med tilgangsgruppe arkivar. Tilgjengelig kun for rolle arkivar i eArkiv.
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING Noark3 uttrekk. Deponert til IKAVA/Arkivsenter sør
KASSASJON Nei
VOLUM/MENGDE 45149 dokumenter
MERKNAD:  

 

Public 360 - Vest-Agder fylkeskommune (2009-2019)

Public 360 - Vest-Agder fylkeskommune (2009-2019)
SYSTEM Public 360 - Vest-Agder fylkeskommune (2009-2019)
ARKIVDEL/ARKIVSERIE 27 arkivdeler Sakarkiv Elvegata 4 AS 2018-2019 Eiendom 2011-2019 Eiendom FADM 2009-2011 Elev 2013-2019 Elev FADM 2009-2011 Elev VAF 2011-2013 LVG Sakarkiv 2014-2016 Løyvesaker 2011-2019 Løyvesaker FADM 2009-2011 Medeierskap 2011-2019 Medeierskap FADM 2009-2011 Pasient 2011-2019 Pasient FTANN 2009-2011 Personal 2013-2019 Personal FADM 2009-2011 Personal FTANN 2009-2011 Personal LVG 2014-2016 Personal VAF 2011-2013 Plansaker 2011-2019 Plansaker FADM 2009-2011 Politiske utvalg/råd - FADM møtebok 2009-2011 Politiske utvalg/råd - møtebok 2011-2019 Sakarkiv 2011-2019 Sakarkiv FADM 2009-2011 Sakarkiv Fylkesrevisjonen 2009-2011 Sakarkiv Tannhelse 2009-2011 Spillemidler 2018-2019
INNHOLD/BESKRIVELSE Administrativ og politisk dokument-/saksbehandling for hele  Vest-Agder fylkeskommune
ORDNING Emnebasert etter K-koder, objektordnet etter gnr/bnr, fnr. utfra type arkivdel
PERIODE 28.03.2009-31.12.2019
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt med tilgangsgrupper. Tilgjengelig for saksbehandlere og arkivarer via eArkiv.
PLASSERING Driftes av Tieto i sky
OVERFØRING NOARK5 uttrekk godkjent november 2021. Deponert til Arkivsenter sør
KASSASJON Bevares
VOLUM/MENGDE 111795 saker, 1027546 dokumenter, 1240188 elektroniske filer
MERKNAD:  

 

Public 360 - Fellesnemnda 2017-2019 (arkivskaper Aust-Agder fylkeskommune)

Public 360 - Fellesnemnda 2017-2019 (arkivskaper Aust-Agder fylkeskommune)
SYSTEM Public 360 - Fellesnemnda 2017-2019 (arkivskaper Aust-Agder fylkeskommune)
ARKIVDEL/ARKIVSERIE 1 arkivdel Fellesnemda 2017 – 2019
INNHOLD/BESKRIVELSE Saksbehandling og arkivering, journalføring av post inn/ut, samt. interne notater, særlig politisk behandling av saker (møtedokumenter)
ORDNING Etter k-koder
PERIODE 01.01.2017 - 31.12.2019
LAGRING/FORMAT Fullelektronisk arkiv
ADGANG/TILGANG Bruker og tilgangsstyrt med tilgangsgrupper
PLASSERING Søkbart for saksbehandler og arkivar via eArkiv.
OVERFØRING NOARK 5 uttrekk godkjent 25.03.2021. Deponert. Deponert. Hos Aust-Agder Museum og arkiv – nå Kuben
KASSASJON Bevares
VOLUM/MENGDE 59 saker, 638 journalposter, 1774 elektroniske dokumenter
MERKNAD: