Bli Agders neste ambassadør for lokalmat i 2026

Agder fylkeskommune søker nå etter neste års ambassadør for sunn, bærekraftig og lokal mat. 

Bilde av kokker i aksjon. Mat på bordet. - Klikk for stort bildeBli lokamatambassadør 2026. May Elin Aunli

Prosjektet Fôra - Matregion Agder jobber for økt bevissthet og kunnskap om lokal mat, og deler årlig ut et utviklingsstipend på 50 000 kroner som skal bidra til å øke kompetanse, skape stolthet og styrke omdømmet til lokalmat fra Agder. 

Nå inviteres engasjerte mataktører fra hele regionen til å søke innen 7. oktober 2025.

Hva innebærer ambassadørrollen?

– Vi søker en engasjert ambassadør som har ambisjoner om å oppnå vekst og verdiskapning knyttet til bærekraftig mat og reiseliv i hele Agder, sier prosjektleder og rådgiver i avdeling for næring og inkludering i Agder fylkeskommune, Kari Brunvatne Kleivset. 

Den som utnevnes som lokalmatambassadør får mulighet til å legge til rette for omdømmebygging og økt rekruttering til matfagene. I tillegg vil ambassadøren kunne bidra til at barnehager, skoler, kantiner og helse- og omsorgsinstitusjoner i Agder følger kostholdsrådene, har null matsvinn og bruker lokale råvarer i alle retter.

Eksempler på hva stipendet kan brukes til er dekking av utgifter knyttet til utvikling av kompetanse, og bidrag til økt rekruttering av matprodusenter og faglærte innen matfagene. 

Hvem kan søke på stipendet?

  • Personer som er bosatt i Agder og arbeider innenfor matproduksjon og matfag 
  • Produsenter av lokale råstoffer i Agder
  • Kokker og servitører som tilbereder og serverer lokal mat på hotell, i restauranter og kantiner i Agder
  • Personer som utvikler nye verdikjeder for salg og distribusjon av sunn, bærekraftig og lokal mat fra Agder 
     

Minimumskrav er fullført videregående opplæring med fagbrev eller svennebrev.

Hvordan søker jeg?

For mer informasjon og påmeldingsskjema.

Tidligere vinnere

Tidligere ambassadører inkluderer Reinhartsen Basar, som i 2025 i følge juryen ble utvalgt på grunn av sin brede erfaring med lokal sjømat, i hele verdikjeden fra hav til bord. De har gjennom årene mottatt flere utmerkelser for sin evne til nytenkning og innovasjon. 

Reinhartsen ønsker å bidra til byggingen av matregionen Agder ved å tilby lokale produsenter plass i sine utsalgssteder, og vil dele både sin kompetanse og kundestrøm.

I 2024 vant gründer Siv Kristiansen, kvinnen bak familiebedriften «Day of Week». Den fremtidsrettede bedriften skulle gjøre det enklere å både selge og spise lokalprodusert mat ved hjelp av koordinasjon og digitaliseing av en rekke funksjoner og tjenester, i tillegg til aktiv nettverksbygging på tvers av produsenter, distributører, salgskanaler og forbrukere.

Prosjektets overordnede mål: 

Prosjektet “Matregion Agder” skal bidra til økt kompetanse og bevissthet om lokal mat, matkultur og matressurser. Målet med prosjektet er lokal verdiskaping, bedre folkehelse og styrket tilhørighet. 

Prosjektet har en varighet på tre år og er delt inn i 3 hovedgrupper – eller matpakker – som ledes av kjente resursspersoner fra regionen. 

Matpakke 1 - Mat og matproduksjon som bidrar til folkehelse og økt bærekraft ved at barnehager, skoler, kantiner og helse- omsorgsinstitusjoner i Agder følger kostholdsrådene, har null matsvinn og bruker lokale råvarer i alle retter. 

Matpakke 2 - Vekst og verdiskaping i hele Agder ved å legge til rette for vekst og verdiskaping knytta til bærekraftig mat og reiseliv i heile Agder

Matpakke 3 – Utvikle kompetanse, rekruttering og omdømmebygging ved å legge til rette for økt rekruttering til og omdømmebygging av matfagene

Miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft er et gjennomgående premiss for all aktivitet i prosjektet.