Nå åpnes den første dagsturhytta

– Jeg har allerede vært på plassen, og hytta ser veldig fin ut. Jeg gleder meg til at både jeg og alle andre kan ta den i bruk. Det sier Arne Thomassen, fylkesordfører i Agder. Førstkommende søndag blir det offisiell åpning av den første av 25 dagsturhytter i Agder. Hytta ligger på Kniben i Lillesand, og fylkesordføreren deltar på åpningsfesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Agder fylkeskommune og Sparebankstiftelsen SR-bank skal sammen med kommunene i Agder sette opp 25 attraktive og like dagsturhytter. Sju av hyttene ferdigstilles i høst, og den første dagsturhytta er nå klar for åpning i Lillesand.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Dagsturhytta utenfra og liggende i landskapet med flott utsikt og furutrær ved siden av hytta - Klikk for stort bildeLillesand ute med første dagsturhytta. Det er åpningsfest 6. november 2022.jpg Lillesand kommune

Åpningsfest med leker, sang og boller

Prosjektleder i Agder fylkeskommune, Bård A. Lassen, håper mange tar turen til åpningsfesten søndag 6.11.2022.

– Vi har oppfordret alle kommunen til å lage åpningsarrangement når deres dagsturhytte er ferdigstilt. Det har Lillesand kommune fulgt opp på en god måte. Sammen med Midt-Agder friluftsråd og Lillesand og Omegn turistforening drar de nå i gang en åpningsfest med både korsang, taler, boller og aktiviteter for barn og unge, sier han.

Program for åpningsarrangementet 

Barnehagebarn leverte bøker

Alle dagsturhyttene vil få et lite bibliotek som blant annet skal bidra til leselyst blant barn og unge. Etter initiativ fra bibliotekar Kari Margrethe Åmlid Eriksen ble biblioteksbøkene til hytta på Kniben nylig satt på plass med hjelp av barn fra Læringsverkstedet Kaldvell naturbarnehage. I biblioteket finnes blant annet faktabøker om natur og bøker med artige illustrasjoner og tegninger.

Ifølge Julie E. Agre Stene, rådgiver i fylkesbiblioteket, er dagsturhytter med bibliotek et bra tiltak og en god kombinasjon: - Bibliotekene jobber for at alle skal bli glad i bøker – både med tanke på økt leselyst, men også for at flere skal få lyst til å besøke de lokale folkebibliotekene. En måte å gjøre dette på er å legge til rette for lesing på andre steder enn de tradisjonelle bibliotekene. Dagsturhyttene passer godt for dette formålet.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Små barn og vosne som sitter i en hytte og leser og ser i bøker - Klikk for stort bildeBarnehagebarn var invitert til å ta med bøker opp til dagshytta sitt enkle bibliotek for publikum. På bildet har de en rolig lesestund i den helt nye httta i Lillesand kommune.jpg Lillesand kommune

Hytta er tilgjengelig med rullestol

Dagsturhytta på Kniben i Lillesand er en av dagsturhyttene som er tilgjengelig med rullestol og barnevogn. Kommunen har det siste året gjort en god jobb for å legge til rette for at flest mulig skal kunne besøke Kniben og dagsturhytta der oppe.

Råd for personer med funksjonsnedsettelse i Agder har nylig satt søkelyset på tilgjengeligheten til mange av de andre dagsturhyttene. Under fylkestinget i oktober svarte fylkesordfører Arne Thomassen på rådet sin uttalelse om tematikken. Han sendte også et skriftlig svar til rådet.

Svaret kan leses her. (PDF, 87 kB)

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Moderne hytte som ligger høyt i landskapet med furitrær og fjell rundt. - Klikk for stort bildeDagsturhytte på Kniben i Lillesand, den første av 25 hytter i Agder Agder fylkeskommune/ B.A.Lassen

Flere hytter åpnes snart

Ifølge fremdriftsplanen skal sju dagsturhytter bygges i høst. Dagsturhytta i Bykle er nylig ferdigstilt, mens hyttene i Åmli og Åseral er under oppføring. Deretter står hyttene i Birkenes, Vennesla og Lindesnes for tur.

Mer om dagsturhyttene

(Oppdatert 24. april 2023: Utgått lenke fjernet)