Alle offentlige nettsteder skal ha en tilgjengelighetserklæring. Alle nettsteder som driftes og eies av Agder fylkeskommune omfattes av dette kravet. En tilgjengelighetserklæring er en egenprodusert rapport som forteller besøkende i hvilken grad nettstedet oppfyller krav til universell utforming. Tilsynet for universell utforming av IKT (uu-tilsynet) er ansvarlig for utvikling av regelverket.
Hva er en tilgjengelighetserklæring
Kravet til universell utforming av nettsteder gjelder foreløpig ikke for privat sektor. Men dersom en digital tjeneste knyttes til et offentlig nettsted vil likevel en tilgjengelighetserklæring være påkrevd for den delen som er knyttet til offentlige tjenester.
Ditt ansvar som leverandør kan deles inn i tre faser:
1 - Test løsningen og send resultatet til Agder fylkeskommune
Løsningen må testes opp mot krav som gjelder for universell utforming av nettsteder. Det er for tiden 47 krav. Disse er fastlagt i Web Content Accessability Guidelines, den såkalte "WCAG 2.1 - standarden". UU-tilsynet har laget en sjekkliste i excel-format for å lette arbeidet med å teste løsninger. Dersom du som leverandør ikke har nødvendig kompetanse til å teste egen løsning må denne kjøpes eksternt.
Sjekkliste for tilgjengelighetserklæring
Fremgangsmåte:
- Last ned sjekkliste for tilgjengelighetserklæring
- Test sider og funksjoner i egen løsning opp mot kravene. Gå gjennom listen krav for krav. Dersom løsningen innholder mange sider med ulike maler kan det testes på et representativt utvalg.
- Svar "Ja" for krav som oppfylt
- Svar "Vi har ikke denne typen innhold" for krav som ikke er aktuelle.
- Svar "Nei" for krav som ikke er oppfylt. Gi en forklaring på hva som mangler, og hvilke konsekvenser dette gir for brukerne.
Ferdig utfylt sjekkliste sendes til nettredaktør i Agder fylkeskommune. Sammen med skjemaet skal det oppgis hvilket nettsted eller løsning som er testet, dato for testing, og om det er intern eller ekstern testing som er utført.
Epost til nettredaktør i Agder fylkeskommune
2 - Agder fylkeskommune fyller ut erklæringen
Kommunikasjonsavdelingen i Agder fylkeskommune vil fylle ut selve erklæringen. Når vi mottar sjekklisten vil vi fylle ut et skjema i uu-tilsynets løsning uustatus.no. Tilgjengelighetserklæringen vil ha en tilbakemeldingsfunksjon som går tilbake til oss. Når erklæringen er ferdig produsert og publisert vil det være enkelt å nå erklæringen via en egen lenke-adresse.
3 - Publiser lenke på eget nettsted eller løsning
Nettredaktør i Agder fylkeskommune vil sende lenke til tilgjengelighetserklæringen til dere. Denne må publiseres på et godt synlig sted i løsningen, gjerne i footeren av nettstedet eller løsningen. Erklæringen skal ligge på de sidene den gjelder for.
Arendal vgs
Byremo vgs
Dahlske vgs
Eilert Sundt vgs
Flekkefjord vgs
Kristiansand Katedralskole Gimle
Kvadraturen vgs
Lillesand vgs
Mandal vgs
Risør vgs
Sam Eyde vgs
Setesdal vgs
Sirdal vgs
Søgne vgs
Tangen vgs
Tvedestrand vgs
Vennesla vgs
Vågsbygd vgs
Fagskolen i Agder
SMI-skolen i Agder
Birkeland tannklinikk
Bygland tannklinikk
Bykle tannklinikk
Byremo tannklinikk
Evje tannklinikk
Farsund tannklinikk
Flekkefjord tannklinikk
Froland tannklinikk
Gjerstad tannklinikk
Grimstad tannklinikk
Iveland tannklinikk
Krøgenes tannklinikk
Kvinesdal tannklinikk
Lillesand tannklinikk
Lyngdal tannklinikk
Mandal tannklinikk
Maxis tannklinikk
Risør tannklinikk
Rona tannklinikk
Sirdal tannklinikk
Slottet tannklinikk
Søgne tannklinikk
Tvedestrand tannklinikk
Valle tannklinikk
Vegårshei tannklinikk
Vennesla tannklinikk
Vågsbygd tann- og spesialistklinikk
Åmli tannklinikk
Karriere Agder