4 Behandling av søknader
Søknadsbehandlingen skal følge krav til god forvaltningsskikk, habilitet og etisk adferd. Søknaden skal vurderes i tråd med opplysninger gitt i søknad, annen tilgjengelig og relevant informasjon og i tråd med tildelingskriterier for ordningen.
Alle søknader legges frem til politisk behandling. Tilskudd på lavere beløp enn det som til enhver tid er grensen i delegeringsreglementet legges samlet frem som en orienteringssak. Tilskudd på høyere beløp enn det som til enhver tid er grensen i delegeringsreglement må vedtas politisk.
Alle søkere skal få skriftlig svar på sin søknad.
4.1 Tildelingskriterier
Alle søknader vurderes opp mot tildelingskriterier, men tildeling av midlene vil også bero på en del skjønn.
Vurderinger skal understøtte formålet ved tilskuddsordningen. I vurderingen vil det bli lagt vekt på å ha god fordeling av midler til tiltak innen begge deler av ordningen og ulike geografiske områder. Dette betyr at søknader kan bli prioritert fremfor andre for å sikre at den samlede støtten fordeler seg best mulig og bidrar til å oppnå ordningens formål.
Det vektlegges positivt om tiltak støtter opp om mål i Frivillighetsstrategi for Agder og plan for rusforebyggende arbeid i videregående opplæring i Agder fylkeskommune. Det vektlegges også positivt om tiltak er planmessig forankret i den aktuelle organisasjon eller virksomhet.
I vurderingen av søknader vil fylkeskommunen også se på følgende forhold (ikke i prioritert rekkefølge)
- Søknadens generelle kvalitet, omfang og varighet.
- Søkers kapasitet til å gjennomføre tiltaket – praktisk og økonomisk gjennomføringsevne.
- Medfinansiering fra andre offentlige eller private aktører.
- Organisasjoner med få andre muligheter til å søke og få tilskudd.
4.2 Om klageadgang og innsyn
Tildeling av tilskudd eller avslag på tilskuddssøknaden er enkeltvedtak etter forvaltningsloven § 2 første ledd bokstav b, jf. bokstav a.
Part eller andre med rettslig klageinteresse kan klage på vedtaket innen tre – 3 –uker. Klagen skal sendes til Agder fylkeskommune. En klage må inneholde opplysninger om hvilket vedtak det blir klaget på, årsaken til klagen, og hvilke endringer man mener bør gjøres.
I henhold til forvaltningsloven har søkere og andre rett til å gjøre seg kjent med dokumenter i saken, med de avgrensninger som følger av § 18 og 19.