Adnan Agic, Kristiansand folkebibliotek

Fotografi av mann - Klikk for stort bildeAdnan Agic Adnan Agic

Navn
Adnan Agic

Arbeidssted/tittel 
Systemansvarlig på Kristiansand folkebibliotek (Bibliofil) og IKT-ansvarlig.

Bakgrunn (utdannelse, tidligere arbeidssted)
Bachelor i pedagogikk med IT som breddefag (2004-2007). Jobbet i grunnskolen fra 2005 - 2010.

Hvorfor er du ansatt i et bibliotek og hvilke oppgaver har du?
Det har alltid vært en spennende tanke å jobbe på et bibliotek. Jeg var heldig og ble ansatt som prosjektkoordinator for prosjektet: «Felles biblioteksystem i skole- og folkebiblioteket i Kristiansand kommune» 2008-2009 mens jeg var ansatt i skolen. Jeg fikk innblikk i hvordan felles biblioteksystem kan være arbeidsbesparende med tanke på frigjøring av arbeidstiden og forenkling av arbeidsprosessene på det enkelte skolebiblioteket. Jeg fikk også en erfaring i å kunne administrere systemet sett fra skolebibliotekenes side.
I perioden 2016 – 2018 gjennomførte Kristiansand folkebibliotek anbudskonkurranse for felles biblioteksystem sammen med storbyene Bergen, Trondheim og Stavanger. Konkurransen vi fikk gjennomført fikk én av norske leverandører til å flytte tjenestene til skyen siden et av de viktigste kravene var at biblioteksystemet kunne brukes i nettleseren på alle plattformer. Dette anser jeg for noe av det viktigste resultatet som jeg var med på.
Jeg er også hovedansvarlig for dataopplæring på biblioteket og tilhører voksenavdelingen på hovedbiblioteket.

Hva er bibliotekets viktigste rolle?
Kort sagt – «For alle». Bibliotekene har en av de viktigste rollene i samfunnet. Alt fra å fremme lesing for barn og unge, tilby aktuell litteratur for alle aldersgrupper i flere former, til å delta på kurs og arrangementer. Det er bibliotekene som sitter på kunnskapen, både de fysiske og digitale samlingene, samt kompetente ansatte. Bibliotekenes viktigste rolle er dermed å formidle dette til innbyggerne.

Ditt beste bibliotekminne / en god bibliotekhistorie 
Sommeren 2013 søkte Kristiansand folkebibliotek midler fra Kommunal- og moderniseringsdepartement for å opprette et fast opplæringstilbud for digitalt svake. En ambisiøs søknad som beskrev full bemanning på datalab i hovedbiblioteket i ett års periode. Tilbudet vi søkte om skulle være basert på tre opplæringsformer: dropp-inn-hjelp, avtalte veiledninger og kurs. Jeg gikk ut i pappapermisjon høsten dette året, og fikk telefon fra sjefen, Anne Kristin Undlien, om at biblioteket hadde fått 940 000 kr til dette, altså summen vi hadde søkt om opprinnelig. Det var desidert det beste svaret på en søknad, ikke ofte at en får det man søker om i utgangspunktet. Å kunne returnere fra permisjonen og begynne med opprettelse av et slikt sted var veldig gøy. Driften av datalaben etter prosjektperioden ble heldigvis videreført med egne ressurser helt frem til i dag. 

Del en skjult perle fra det stedet der du bor/jobber
Jeg er glad i natur, så jeg kan absolutt anbefale en turrute til den lille prekestolen i Vågsbygdskauen.

Hva leser du nå?
Lytter på e-lydbok, historisk roman av Simon Stranger – «Leksikon om lys og mørke».