Brit Østerud, Grimstad bibliotek

Fotografi av kvinne - Klikk for stort bildeBrit Østerud

Navn
Brit Østerud

Arbeidssted/tittel
Grimstad bibliotek / Biblioteksjef

Bakgrunn (utdannelse, tidligere arbeidssted)
Jeg tok fagene etnologi (folkelivsgranskning) og historie før jeg begynte på bibliotekhøyskolen. Så jobbet jeg noen år i bibliotek og bibliotekfilialer før jeg jobbet 16 år på det som nå er Kuben i Arendal. Den gangen het det Aust-Agder-Arkivet og senere også museum. Der fikk jeg i tillegg til bibliotekkunnskapene også brukt historiekunnskaper. Innimellom hadde jeg 1 ½ års avbrekk for å jobbe på fylkesbiblioteket. I 2008 begynte jeg som biblioteksjef i Grimstad.

Hvorfor er du bibliotekar?
Det var ikke noen særlig god grunn, men det var fordi jeg var glad i å lese og glad i systematikk og systemer. Selv om jeg er vokst opp med Deichmanfilial på skolen så visste jeg lite om hva jobben innebar.  Men utdannelsen og jobben har vært mye bedre og mer variert enn jeg hadde forestilt meg. På bibliotekhøyskolen hadde vi mye administrasjon og planlegging av bibliotek og bibliotekdrift, det tente meg, og jeg skulle ønske at mange søker seg mot lederjobber. Da får man store muligheter til å påvirke hvordan bibliotekene skal fungere.

Hva er bibliotekets viktigste rolle?  
Gratis og lik tilgang til kunnskap og kultur. Dette er jo en forutsetning for et samfunn der forskjellene ikke skal være så store. Jeg synes også det er så viktig at alle slags mennesker bruker oss, det er ikke så mange steder hvor alle grupper møtes.  

Ditt beste bibliotekminne / en god bibliotekhistorie 
Det er klart at mitt aller beste minne er fra den dagen vi åpnet det nye biblioteket i Grimstad med en stor fest. Det kom over 3000 mennesker. Vi fortalte og danset den siste boka utfra det gamle biblioteket, gjennom byen og til det nye. Her holdt ordføreren tale og klippet snoren og så fyltes huset med folk. Vi hadde et stort program med et band, 2 kor, en klovn, dans og danseforestilling, utstilling, Jørn Lier Horst, Knut Nærum, Janne Drangsholt og en formell overlevering i auditoriet. 100 gjester skulle bespises i administrasjonen. Alt dette håndterte vi som bare var 9 personer! Det ble en dag vi ikke glemmer.

Del en skjult perle fra det stedet der du bor/jobber 
I Grimstad har vi noe som er merket «snarveier». Det er alle de stedene du tror du ikke har lov til å gå fordi det ser så privat ut, men med den merkingen kan man vite at her er de små perlene og de kan man få se.

Hva leser du nå?
Akkurat nå har jeg lest en masse om Ibsen og om Gjengangere fordi jeg skal holde foredrag om dette stykket. Så leser jeg romaner fra Venezuela og Chile fordi de skal jeg presentere på en «Vindu mot verden»-kveld i november og så leser jeg Marte Magnusdatter Solems siste bok «Noe av betydning». Litt for ofte er lesingen rettet mot et arrangement.