Ida Omdal Haaland, biblioteksjef Lindesnesbibliotekene

For å bli bedre kjent med hverandre og knytte oss tettere sammen i biblioteknettverket vårt i Agder starter vi en intervjuserie kalt Månedens utvalgte bibliotekar. Dette blir en fast post på Agder fylkesbiblioteks nyhetsbrev, og samtlige intervjuer vil bli liggende på nettsida vår. 
Første bibliotekar ut er den nytilsatte biblioteksjefen i Lindesnes, Ida Omdal Haaland..

 

Ida Omdal HaalandNavn
Ida Omdal Haaland

Arbeidsted/tittel
Lindesnesbibliotekene / biblioteksjef

Bakgrunn (utd., tidl. arbeidssted)
Master i statsvitenskap/offentlig politikk og ledelse og en fordypning i skolebibliotekkunnskap, 3,5 år som barne- og ungdomsbibliotekar ved Mandal bibliotek, biblioteksjef for Lindesnesbibliotekene fra 2021

Hvorfor er du bibliotekar?
Jeg har alltid vært interessert i litteratur og trives godt med å jobbe med mennesker, derfor hadde jeg lyst til å bli bibliotekar. Jeg liker at det er stor variasjon i oppgaver og utfordringer, og at jeg får brukt både mine systematiske og kreative sider.

Hva er bibliotekets viktigste rolle? 
Det at biblioteket skal være et sted for alle, hvor alle får lik tilgang til tjenester og innhold, og hvor ulike grupper møtes på tvers tenker jeg er viktig. Det gir oss en mulighet for å gjøre en forskjell både i folks hverdag og i lokalsamfunnet. For at alle skal føle seg velkomne tenker jeg at vi må prøve å senke terskelen for å bruke biblioteket så mye som vi kan. På Lindesnesbibliotekene har vi for eksempel valgt å slutte med purregebyr og erstatningskrav, og vi håper at det kan bidra til at enda flere skaffer seg lånekort og blir aktive bibliotekbrukere.

Ditt beste bibliotekminne / en god bibliotekhistorie
Jeg var helt ny som sommervikar ved Mandal bibliotek og hadde bare jobbet et par dager da vi skulle ha besøk av Baldrian og Musa Dukketeater. Alle barnehagene i kommunen var invitert, men det var ikke så mange som hadde meldt seg på. Da det nærmet seg at det skulle begynne rant det inn med spente barn og voksne, og vi skjønte fort at det kom til å komme veldig mange flere enn forventet. Vi flyttet på hyller og møbler i full fart og da forestillingen skulle begynne hadde vi klart å presse inn ca.350 stykker på gulvet foran dukketeateret. Alle satt som tente lys under hele forestillingen, mens vi sto på gangen og kuttet opp rosinbollene slik at det skulle bli en Ida Omdal Haaland   liten bit til hver. Det var en veldig morsom dag på jobb og et krasjkurs i alt man må tenke på når man skal ha arrangementer i biblioteket, og et innblikk i hvor gøy det kan være. 

  Del en skjult perle fra det stedet der du bor/jobber.
Hvis du skal en tur til Søgne hvor jeg bor, vil jeg anbefale å gå strandstien mellom Høllen og Åros, det er en fin gåtur både sommer og vinter.

Hva leser du nå?
Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof og Svanemordet av Hans Olav Lahlum.

Til toppen