Irene Rytter Johansen, Lillesand videregående skole

Fotografi av kvinne - Klikk for stort bilde Privat

 Navn
Irene Rytter Johansen

Arbeidsted/tittel
Skolebibliotekar på Lillesand videregående skole

Bakgrunn (utdannelse, tidligere arbeidssted)
Utdannelse: Bachelor i Nordisk språk og litteratur 2012-2015, og bachelor i Skolebibliotekkunnskap 2016-2019.
Jeg har ikke jobbet i bibliotek før jeg ble ansatt på Lillesand vgs. våren 2019, men her har jeg vært siden, og trives veldig!

Hvorfor er du ansatt i et bibliotek og hvilke oppgaver har du?
For min del var det egentlig litt tilfeldig at jeg havnet her. Jeg var en av de studentene som ikke helt visste hva jeg skulle gjøre, og studerte etter hvert skolebibliotekkunnskap mest fordi jeg tenkte det handla om noe som jeg alltid har vært veldig glad i; bøker og bibliotek.

Jeg lærte selvfølgelig fort at det å jobbe i et skolebibliotek er MYE mer enn bøkene og rommet, men lang historie kort så er jeg veldig fornøyd med utfallet, og kan ikke se for meg å jobbe med noe annet!

Oppgavene jeg har er mange og varierte, men jeg jobber for eksempel med; lesestimulering, undervisning i kildekritikk og kildehenvisning, organisering av samlingen og diverse elevaktiviteter ++.

En av tingene jeg har stort fokus på, og interesse av, er Escape Room og bruken av ulike former for oppgaveløsing i tilnærming til fagstoff og andre tema. Jeg organiserer for eksempel egne Escape Room for elevene, og jobber med andre løsninger for bruk av Escape Room som metode i klasserommene.

Hva er bibliotekets viktigste rolle? 
For meg og mitt skolebibliotek er det kanskje viktigst å gi elvene et sted hvor de blir møtt med en fordomsfri atmosfære; der de kan kjenne på nysgjerrighet og undring, ikke krav og forventninger. Det er også en plass hvor de kan bli utfordret på sine egne fordommer, ikke minst om hva biblioteket er eller bør være.

Ditt beste bibliotekminne / en god bibliotekhistorie
For å først gi kontekst til historien, så har jeg ca. annenhver fredag en Mystery Box-oppgave i biblioteket, som elevene kan løse for å få en premie. Det blir mye frustrasjon, men også mye jubel og mestringsfølelse på biblioteket de fredagene for å si det sånn!

En fredag var det en jentegjeng som holdt på med en av oppgavene, og de var kjempefrustrerte fordi de ikke klarte å løse den. De holdt på i ganske lang tid, og fikk hint og alt, men var nære på å gi opp. Da var det en av jentene som plutselig knakk koden og hylte triumferende. Hun var helten i jentegjengen den dagen. Det morsomste ved denne historien er at hun levde på den seieren resten av skoleåret, og nevnte det hver gang hun kom innom for å løse en ny oppgave. Det er noe jeg kommer til å tenke på med et smil ganske lenge.

Del en skjult perle fra det stedet der du bor/jobber 
I Lillesand er det en innsjø som heter Langedalsvannet, men som lillesanderne bare kaller for «Det blå vannet». Det er, som navnet tilsier, fordi vannet er ekstremt blått. Det er et veldig populært badested, og jeg anbefaler sterkt å dra dit en tur hvis man drar til Lillesand om sommeren.

Hva leser du nå?
Akkurat nå leser jeg 2 engelske bøker:
The Way of Kings, Part One av Brandon Sanderson og
Less is more: A Practical guide to Weeding School Library Collections av D. J. Baumbach & L. L. Miller.