Kristina Tørå Solsvik, konstituert biblioteksjef Froland bibliotek

Fotografi av kvinne - Klikk for stort bildeKristina Tørå Solsvik Privat

Navn
Kristina Tørå Solsvik

Arbeidsted /tittel
Froland bibliotek / Konstituert biblioteksjef

Bakgrunn (utdannelse, tidligere arbeidssted)
Tok bachelor i bibliotek- og informasjonsvitenskap ved Høgskolen i Oslo 2008 – 2011.
1 år ved Arendal bibliotek (50%), Roligheden ungdomsskole (10%) og Arendal fengselsbibliotek (30%).
2 år ved Polarsirkelen vgs avdeling Mjølan.
3 år ved Haslum skole i Bærum.
3 ½ ved Froland bibliotek.

Hvorfor er du bibliotekar?
Det begynte med et ønske om å jobbe med en av mine største interesser, litteratur. Å lese har vært veldig viktig for meg, det gav meg mye mestring og var identitetsskapende. Arendal bibliotek var også viktig i den avgjørelsen, siden det var der jeg gikk og følte meg hjemme etter skolen i mange år. Så tanken på at mine fremtidige arbeidssteder ville være bibliotek var en stor motivasjon. Jeg er også en person som elsker orden og detaljer, noe jeg forsto tidlig ville være en fordel. Det som har gjort at jeg fortsatt er bibliotekar og kan ikke se for meg i et annet yrke, er at jobben som bibliotekar innebærer så mange kreative, meningsfulle og spennende oppgaver.

Hva er bibliotekets viktigste rolle?  
For meg er biblioteket viktigste rolle å være et åpent og inkluderende sted i samfunnet, hvor alle er velkommen. For meg personlig har alltid biblioteket vært noe «hellig», det ønsker jeg å ivareta ved de bibliotekene jeg har jobbet ved. Du skal få den «gode følelsen» når du går inn på et biblioteket. Det er mange måter å skape slike miljø, men det viktigste er at vi som jobber på bibliotekene ser våre brukere og ivaretar deres unike behov. På et biblioteket er brukeren i sentrum, og gir stedet dens mening.

Ditt beste bibliotekminne / en god bibliotekhistorie
For meg er det mange gode bibliotekminner, det er alle de flotte menneskene jeg har jobbet med og brukerne jeg har møtt. Men for ikke lenge siden hadde vi Veronica Salinas på besøk, jeg hentet henne i Arendal og hele kjøreturen opp til Froland gikk samtalen i ett. Steinar Nielsen førte samtalen mellom dem, der hun tok opp følelsen av å stå utenfor. Hun har følt seg utenfor i Argentina, siden hun var «fattig» på en rik skole, var sett på som byjente når hun besøkte familien på bygda. Så kom hun til Norge, der hun ble utenfor på grunn av hvordan hun så ut og snakket. Måten hun formidlet hennes opplevelser gav publikum mulighet til å reflektere over egne erfaringer. Når vi takket for kvelden, summet lokalet av samtaler rundt akkurat dette emnet «utenforskapet», som alle kan kjenne seg igjen i. Det som var så flott med den kvelden, var at den understrekte det jeg synes biblioteket er så god

Lille Ribbevann Kristina T. Solsvik

  på. At den fører folk sammen, lar de få innblikk i andres liv og erfaringer. Denne kvelden tenker jeg mye tilbake på.

 

Del en skjult perle fra det stedet der du bor / jobber.
Jeg er fra Arendal, og har alltid vært tilknyttet området rundt Ribbervann, Birkenlund. Et sted jeg har gått tur hele mitt liv, spesielt i skogen rundt lysløypa på Birkenlund. Det jeg liker er å ta alle de ulike små stiene som fletter seg rundt og omkring dette området, slik at en kan gå helt for seg selv ute i skogen.

Hva leser du nå?
Sayaka Murata:  Earthlings
Frode Grytten: Garasjeland