Privat bruk av metallsøker har blitt en populær aktivitet for mange de siste årene, særlig på pløyd mark. Metallsøking fører hvert år til funn av mange arkeologiske gjenstander som er viktige for forskning, formidling og forvaltning. Før du foretar metallsøk må du få tillatelse av grunneier til å foreta søk på den aktuelle eiendommen.
Riksantikvaren har utarbeidet retningslinjer for privat bruk av metallsøker. Det er ulovlig å drive med metallsøking på automatisk freda kulturminner uten særskilt tillatelse. Vi oppfordrer alle som har metallsøk som hobby om å lese retningslinjene og sette seg inn i regelverket. Vi anbefaler også alle som ønsker å ha metallsøking som hobby om å bli medlem i en etablert klubb i sitt nærområde.
Retningslinjer for privat bruk av metallsøk
Finner du en gammel gjenstand i bakken, skal du ikke grave videre. Du må heller ikke vaske eller rense funnet. Viktige opplysninger om gjenstanden og menneskene som brukte den kan finnes i rester av for eksempel tekstil eller pollen som er festet til gjenstanden. Husk at ting som har ligget i bakken i lang tid lett kan gå i stykker, så vær forsiktig! Det er viktig at du kan fortelle oss hvordan du gjorde funnet, og hvor det ble gjort, helst så nøyaktig som mulig. Vi som tar imot funn setter pris på om du på forhånd fyller ut funnskjema for kulturminner.
Funnskjema for kulturminner
Vi minner om at det er ulovlig å selge gamle gjenstander som tilhører staten. Det kan utbetales finnerlønn til de som leverer inn arkeologiske funn. Det er Riksantikvaren som fastsetter og utbetaler finnerlønn. Summen deles normalt likt mellom finner og grunneier.
Riksantikvaren om fastsettelse av finnerlønn.