Revidering av regional plan for likestilling, inkludering og mangfold

Fylkestinget vedtok i oktober 2024 i forbindelse med regional planstrategi at regional plan for likestilling, inkludering og mangfold på Agder, også kjent som “LIM-planen”, skal revideres. På denne nettsiden finner du informasjon om planprosessen.

Bakgrunn for planarbeidet

For mer enn 10 år siden, i 2014, ble det for første gang utarbeidet en helhetlig likestillingsplan for Agder. Fylkespolitikerne prioriterte dette arbeidet høyt fordi de mente at økt likestilling ville føre til bedre levekår og bedre bruk av de menneskelige ressursene i landsdelen. For å synliggjøre dette fikk planen navnet regional plan for likestilling, inkludering og mangfold på Agder 2015-2027 (LIM-planen). Fylkespolitikerne mente den gangen at forkortelsen “LIM” passet godt, fordi reell likestilling vil få samfunnet til å henge bedre sammen.

Agder fylkeskommune mener fortsatt at en helhetlig likestillingsplan for Agder er nødvendig for å kunne gjøre Agder til et attraktivt lavutslippssamfunn med gode levekår. Likestillingsarbeidet skal forstås i et bredt perspektiv, og derfor er det naturlig å koble begrepene likestilling, inkludering og mangfold. Et koordinert arbeid for likestilling, inkludering og mangfold vil få samfunnet til å henge bedre sammen, og dette arbeidet vil komme alle innbyggerne i Agder til gode.  

Å arbeide systematisk for likestilling, inkludering og mangfold er forankret i blant annet menneskerettighetene, internasjonalt og nasjonalt lovverk og i Regionplan Agder 2030. I tillegg til å oppfylle formelle krav, er et godt LIM-arbeid viktig for det enkelte mennesket og for samfunnet som helhet. Alle i et samfunn vil tjene på at Agder bygges som en likestilt landsdel med gode levekår hvor innbyggerne får like muligheter til å delta på alle samfunnsområder.

Hvorfor skal planen revideres?

Det er fylkestinget som vedtok at regional plan for likestilling, inkludering og mangfold skal revideres. Det ble vedtatt at revideringen skal inkludere evaluering av oppfølging og måloppnåelse i gjeldende plan, og bygge på erfaring og forskning som er gjort etter 2014. Viktige perspektiver fra folkehelsestrategi for Agder, som ble opphevet i 2024, skal også innarbeides. Det skal utarbeides et oppdatert handlingsprogram som er mer kortfattet enn det opprinnelige.

Hva skal planen brukes til?

Planen skal være et redskap for å bedre levekårene på Agder. Planen skal også bidra til å fjerne hindringer for deltakelse og likeverd som har bakgrunn i kjønn, etnisitet, alder, funksjonsevne, religion, livssyn, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og sosial bakgrunn. Planen har som mål å øke bevissthet om potensialet og mulighetene som finnes i et mer likestilt, inkluderende og mangfoldig samfunn. Planen skal også motivere og gjøre det enklere å jobbe for økt likestilling i arbeids-, samfunns- og organisasjonsliv i landsdelen.

Hva skal planen handle om?

Regional plan for likestilling, inkludering og mangfold skal handle om likestilling i bred betydning. Det foreslås at planen skal ta for seg fem hovedtema:

  1. Ytringsfrihet og demokrati
  2. Oppvekst og utdanning
  3. Et arbeidsliv for alle
  4. Likeverdige tjenester
  5. Et trygt samfunn

Status for planarbeidet

3. juni har fylkesutvalget behandlet forslag til planprogrammet for revideringen av planen. Planprogrammet beskriver hvordan prosessen for revideringen av LIM-planen skal gjennomføres. Det beskrives hva som er formålet med planarbeidet, hvordan planprosessen er organisert, hvem som skal medvirke, og det presenteres en framdriftsplan. I tillegg omtales behov for kunnskap og eventuelle utredninger. Fylkesutvalget vedtok å sende forslag til planprogram på høring med frist 5. oktober 2025. Mer info finner du på denne nettsiden:

Høring: Planprogram revidering av regional plan for likestilling, inkludering og mangfold

Definisjoner

Likestilling: at alle personer skal ha like rettigheter og muligheter i samfunnet. Ordet har tradisjonelt vært brukt i betydningen likestilling mellom kvinner og menn. Dette er fremdeles den tradisjonelle bruken av ordet, og omtales også som kjønnslikestilling. De senere årene har likestilling fått en utvidet betydning til å gjelde andre diskrimineringsgrunnlag. Likestilling forstås derfor som fravær av diskriminering, og kan bli sett på som en måte å legge til rette for inkludering og mangfold. Diskriminering er usaklig forskjellsbehandling knyttet til ett eller flere diskrimineringsgrunnlag. Diskrimineringsgrunnlagene ihht. lov er kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder og andre vesentlige forhold ved en person.

Inkludering: at det legges til rette for at alle skal ha like muligheter og plikter til å bidra og til å delta i fellesskapet, og opplever å være en del av en helhet. Inkludering sier også noe om hvordan samfunnet bør organiseres for å oppnå dette.

Mangfold: at det er en variert sammensetning av mennesker med ulik bakgrunn og ulike forutsetninger i et samfunn eller en institusjon. Mangfold kan være både synlige og usynlige forskjeller. En gruppe kan ha forskjeller i alder, kjønn, religion, kultur, personlighet, funksjonsnedsettelser, interesser, seksuell orientering eller meninger.

Definisjonene er basert på beskrivelser fra Store norske leksikon, Lille norske leksikon og Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Framdriftsplan

Vedtak om revidering av planen

Fylkestinget vedtar, som en del av regional planstrategi, at regional plan for likestilling, inkludering og mangfold på Agder skal revideres. 

22.10.2024 00.00

Gapanalyse

Planteamet vurderer måloppnåelse i gjeldende plan fra 2014. 

15.02.2025 00.00

Melding om oppstart av planarbeidet og høring av planprogrammet

Fylkesutvalget vedtar forslag til planprogrammet og sender det på høring.

03.06.2025 00.00

Høring og offentlig ettersyn av planprogrammet

Høringsfrist: 5. oktober 2025. Kommuner, statlige virksomheter, organisasjoner, næringsliv og enkeltpersoner inviteres til å gi innspill.

05.10.2025 00.00

Innarbeide høringsinnspill

Fylkeskommunen går gjennom og vurderer høringsinnspillene og lager forslag til endelig planprogram.

31.10.2025 00.00

Fastsettelse av planprogrammet

Fylkestinget fastsetter planprogrammet.

16.12.2025 00.00

Utarbeidelse av plan og handlingsprogrammet

Hoveddelen av planprosessen der forslag til plan og handlingsprogram utarbeides gjennom ulike medvirkningsarenaer.

31.05.2026 00.00

Politisk behandling av forslag til plan og handlingsprogram

Forslag til plan og handlingsprogram behandles i politiske råd og utvalg og sendes deretter på høring.

17.06.2026 00.00

Høring av plan og handlingsprogram

Forslag til plan og handlingsprogram sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn. 

16.12.2026 00.00

Gjennomgang høringsinnspill

Fylkeskommunen går gjennom og vurderer høringsinnspillene og lager forslag til endelig plan og handlingsprogram.

15.03.2027 00.00

Endelig vedtak av plan og handlingsprogram

Fylkestinget vedtar planen og handlingsprogrammet.

18.05.2027 00.00