Samarbeids- og utviklingsavtale mellom Agder fylkeskommune og Arendal kommune (2023─2026)

Bakgrunn

Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Arendal kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel.  Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet ogsystematisk samarbeid i avtaleperioden.

Rammer

  • Avtalen gjelder for perioden 2024-2027 og kan rulleres ved behov.
  • Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
  • Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
  • Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.

__________

Samarbeidsområder

Batterisatsingen

Arendal kommune har gjennom etableringen av Morrow Batteries fabrikk en sentral rolle i utviklingen av Electric Region Agder - Agders felles visjon om et helelektrisk samfunn på 100 prosent ren energi innen 2030.  At Arendal lykkes med omstilling til grønne arbeidsplasser vil være helt sentralt for å sikre både Arendal og Agder som en attraktiv bo- og arbeidsmarkedsregion. Dette er også avgjørende for å realisere et lavutslippssamfunn med gode levekår for alle.

Partene skal i denne forbindelse samarbeide om:

  • Det skal arbeides både politisk og administrativt om å realisere ny fylkesvei 475 Neskilen – Heftingsdalen. Hvorav at man arbeider for å få statlig medfinansiering til næringsveien.
  • Å bruke Invest in Agder som virkemiddel for å tiltrekke oss internasjonale aktører og investorer.
  • Kompetanseutvikling; samarbeid mellom videregående skoler, grunnskolene og vitensenteret om satsning på realfag
  • Felles markedsføring av Agder knyttet til grønn omstilling gjennom #vårtagder

Utvikling av blå næringer

Regionplan Agder 2030 skal bidra til økt verdiskaping og flere arbeidsplasser basert på en bærekraftig forvaltning av naturressursene i regionen. Mange av framtidas løsninger for tilgang til mat og fornybar energi ligger i havet og i en bærekraftig forvaltning av våre naturressurser. Havet spiller også en sentral rolle når det gjelder tiltak mot klimaendringer og tap av artsmangfold.

Partene skal samarbeide om:

  • Oppbygging av Innakva KLYNGE, med avdeling i Arendal
  • Utbygging av Flødevigen, i samarbeid med Universitetet i Agder. Målsettingen er å bygge opp et blått coworkingmiljø, hvor gründere, akademia, forskere og studenter kan samlokaliseres
  • Kartlegging av marine næringsarealer, i samarbeid med de andre kystkommunene på Agder

Forebygging av utenforskap

Regionplan Agder 2030 tegner opp et fremtidsbilde med svært få arbeidsledige og unge uføre, og flere som fullfører utdanning og går rett ut i heltidsjobb. Det er også et mål at sosiale forskjeller i gjennomføring av høyere utdanning er sterkt redusert. Det er satt i gang to satsninger, begge er et samarbeid mellom fylkeskommunen, NAV og kommunen.

Partene skal samarbeide om:

  • Ung support med ungdomsveiledere som skal jobbe forebyggende mot aldersgruppen 15 til 25. Denne satsningen er i Arendal knyttet til elevtjenesten ved Sam Eyde videregående skole og prosjektet har følgeforskning fra NORCE. Målet er å hindre frafall.
  • Ung kompetanse (jobbskole) er en satsing mot aldersgrupper 16 til 25 for å fange opp «drop-outs», og de som ikke har elevstatus eller har mistet denne. Fase to i denne satsningen starter opp høsten august 2023 med ny lokalisering i Arendal. Målet er å få de unge tilbake i utdanning eller kompetansehevende tiltak, alternativt i arbeid, for å forebygge utenforskap.
  • Flere i arbeid er et prosjekt som er under planlegging etter inspirasjon fra et flerårig prosjekt i Kristiansand. Arendal vil utforme et strategisk prosjekt som tilpasses våre utfordringer og muligheter. Næringsforeningen vil være en av hovedaktørene, og en avgjørende faktor for å lykkes er at de engasjerer seg som en drivkraft i arbeidet med å inkludere flere i arbeid. Målgruppe er innbyggere som over lengre tid har hatt store utfordringer med å kvalifiseres til arbeid eller å komme i arbeid. Prosjektet starter opp tidlig høsten 2023.
  • Agder fylkeskommune, Arendal kommune og næringslivet skal samarbeide med mål om at alle kvalifiserte lærlinger får læreplass.

Steds- og destinasjonsutvikling

Gjennom Regionplan Agder 2030 har kommunene og fylkeskommunen en ambisjon om at byer og tettsteder skal være trygge og attraktive steder med identitet og innovasjonskraft.

Steder skal være tilrettelagt for alle, uansett funksjonsevne, og ivareta behov som bådeminoritetsgrupper og en stadig økende andel eldre har. Bolig-, handels-, kultur- og tjenestetilbud skal være variert og tilpasset innbyggernes behov.

Partene skal samarbeide om:

  • Matregion Agder
  • Kollektivtilbud for besøkende og innbyggere
  • Kompetansetilbud for reiselivsnæringen
  • Datafangst og analyse for utvikling i regionen
  • Arealregnskap
  • At Arendal oppnår merket som Bærekraftig destinasjon

Arrangementer og møtearenaer

For å utvikle Arendal til en helårsdestinasjon for tilreisende og en attraktiv møteplass er det et mål i Arendals reiselivsstrategi å styrke Arendals posisjon innen arrangements-, kurs- og konferansemarkedet. Arendal kommune har opparbeidet seg en unik posisjon og høy kompetanse på feltet og ønsker å videreutvikle samarbeidet med fylkeskommunen.

Partene skal samarbeide om Arendal kommunes store, strategiske arrangementer og arenaer:

  • Arendalsuka
  • TEDx
  • Fremtidens kommuner
  • Welcome Hub Agder
  • Vitensenteret Sørlandet
  • Nasjonalparken og Raet besøkssenter

Kreative næringer

Regionplan Agder 2030 har som ambisjon at Agder er internasjonalt kjent som en nyskapende og mangfoldig kulturregion med en kunnskapsbasert kulturpolitikk. Et av målene er at tettheten av kunstnere og kulturarbeidere er den høyeste i landet utenfor Oslo. Arendal har de senere årene satset på profesjonelle kulturlokaler som Kulturkammeret og har tilrettelagt for etablering av Monk AS som har tatt over driften av Munkehaugen kultursenter.

Partene skal samarbeide om:

  • At kunstnere etablerer seg gjennom gode stipendordninger, har tilgang til verksted/atelier, samt se på muligheter for å utvikle felles residensordninger. Munkehaugen kultursenter vil være en viktig arena for dette arbeidet.
  • Bidra til at flere kunstnere og kulturnæringer får tilbud om utdanning i entreprenørskap.
  • Videreutvikle Bomuldsfabriken kunsthall som kulturinstitusjon av nasjonal betydning.

Mangfold og inkludering

Alle offentlige myndigheter er lovpålagt å jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering i tjenester og forvaltning. «Likestilt arbeidsliv» er en forskningsbasert sertifiseringsordning initiert og administrert av fylkeskommunen som girarbeidsgivere både verktøy for internt mangfold- og likestillingsarbeid og et nettverk for læring og erfaringsdeling med andre engasjerte aktører. 

I tillegg til at Arendal kommune skal være en likestilt arbeidsplass selv kan kommunen bidra til å rekruttere andre offentlige og private arbeidsgivere til sertifiseringsordningen og bidra til å styrke nettverket i Agder.

Folkehelsearbeid

Partene skal samarbeide for å få på plass et systematisk folkehelsearbeid i kommunen. Dette innebærer:

  • Oversikt over de viktigste folkehelseutfordringene, samt vurderinger av årsaksforhold og konsekvenser disse har og hvilke prioriteringer som bør gjøres for å løse disse utfordringene.
  • Oppfølging gjennom planverk, satsingsområder og konkrete tiltak.
  • Partene ønsker å styrke samarbeidet om strukturelle og universelle tiltak som treffer brede grupper av befolkningen. Det er et særlig fokus på en helhetlig satsing på barn og unge, på å se eksisterende satsinger i sammenheng, og på å flytte fokus fra reparasjon til helsefremming og forebyggende innsats.

Kontakt, møter og ansvarsfordeling

Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.

Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan Agder 2030

Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.

Robert Cornels Nordli

(sign)

Ordfører Arendal kommune

Arne Thomassen

(sign)

Fylkesordfører Agder fylkeskommune

Kommunevåpen Arendal kommune - Klikk for stort bilde
Fylkeskommunevåpen - Klikk for stort bilde