Samarbeids- og utviklingsavtale mellom Agder fylkeskommune og Farsund kommune (2023-2026)

Bakgrunn

Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Farsund kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel.  Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet og systematisk samarbeid i avtaleperioden.

Rammer

  • Avtalen gjelder for perioden 2023-2026 og kan rulleres ved behov.
  • Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
  • Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
  • Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.

_______________

Samarbeidsområder

1. Tilrettelegging for bærekraftig næringsutvikling og flere arbeidsplasser

Det viktigste området for Farsund er næringsutvikling. Kommunen har over tid mistet mange arbeidsplasser. Prosessindustri, havbruk og havvind er og vil være viktig fremover, men et ensidig arbeidsmarked er utfordrende. 

Det er ønskelig å skape arbeidsplasser for et mer variert arbeidsliv. For å lykkes med dette og samtidig redusere utslipp er et viktig premiss tilstrekkelig tilførsel av elektrisk kraft. Kommunen ønsker et samarbeid med fylkeskommunen om næringsutvikling, og fylkeskommunen skal understøtte kommunens arbeid gjennom veiledning, kompetanse og nettverksarbeid.

2. Studietilbud for å forebygge frafall i videregående skole

Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobba aktivt med elevers og lærlingers resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet.

Partene skal særlig samarbeide om

  • videreutvikling av Eilert Sundt videregående skole
  • å sørge for fremtidsrettede og tilstrekkelige studieretninger på videregående skole, i et samarbeid med hele regionen
  • at elever som tar yrkesfag får lærlingplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner
  • overgangen mellom grunnskole og videregående skole
  • botilbud og elevers behov i et 24/7 perspektiv
  • skolehelsetjenesten

3. Flere i arbeid

Kommunen er opptatt av å fange opp de som har avbrutt videregående opplæring eller har andre utfordringer med å komme inn i arbeidslivet, ved at flere av dem det gjelder får arbeid i offentlig og privat sektor i Farsund kommune. Det må jobbes videre med å senke terskelen for å få flere i jobb, og partene skal ha et tett samarbeid om ungdom som har falt utenfor.

4. Trafikksikkerhet og sykkelkommune

Kommunen er opptatt av tiltak for å sikre myke trafikanter og skoleelever med lyskryss og fotgjengeroverganger. Farsund kommune har inngått avtale om sykkelkommunesatsing med Statens vegvesen og Agder fylkeskommune, som leder samarbeidet. Partene skal bidra til økt sykling og gåing ved hjelp av både informasjon, kampanjer, faglig påfyll og fysiske tiltak.

5. Kulturmiljø, kulturlandskap og stedsutvikling

Partene skal samarbeide om å benytte de kulturhistoriske kvalitetene i den videre utviklingen av kommunen, gjennom stedsutvikling og kulturturisme. En vil særligvektlegge videreutvikling av de etablerte kulturhistoriske besøksmål og kulturelle møteplasser, som Nordberg fort og Lista fyr. For Lista fyr sin del ønskes et samarbeid om en regional satsing på Lista fyr som besøksmål og nasjonalt våtmarkssenter.

Kontakt, møter og ansvarsfordeling

Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.

Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan Agder 2030

Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.

Arnt Abrahamsen

(sign)

Ordfører Farsund kommune

Arne Thomassen

(sign)

Fylkesordfører Agder fylkeskommune

Kommunevåpen - Klikk for stort bilde
Fylkeskommunevåpen - Klikk for stort bilde