Samarbeids- og utviklingsavtale mellom Agder fylkeskommune og Flekkefjord kommune (2024─2027)

Bakgrunn

Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Flekkefjord kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel. Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet ogsystematisk samarbeid i avtaleperioden.

Rammer

  • Avtalen gjelder for perioden 2024-2027 og kan rulleres ved behov.
  • Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
  • Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
  • Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.

__________

Samarbeidsområder

Utdanning og levekår

Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med alle elever og lærlinger sine resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet, og skal jobbe tett sammen for å forhindre frafall.

Partene skal særskilt samarbeide om:

  • Videreutvikling av Flekkefjord videregående skole, og samarbeid om nødvendig infrastruktur som kan sikre at både eksisterende og nye tilbud ved Flekkefjord videregående skole har best mulig forutsetninger, spesielt med tanke på videreutvikling av tilbudet innen blått naturbruk
  • Botilbud og elevers behov i et 24/7 perspektiv
  • Skolehelsetjenesten
  • At elever som tar yrkesfag får læreplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner, og at kommunen som organisasjon når målsettingen om 3 læreplasser per 1000 innbyggere
  • Overgangen mellom grunnskole og videregående skole
  • Å bidra til at kvaliteten i Modulbaserte Fag- og Yrkesopplæring (MFY) blir bedre, og partene skal ha videre dialog om dette
  • Lister Jobbskole, som er et tilbud til ungdom mellom 16-25 år som har droppet ut av skolen
  • Teknisk senter som et verktøy for å understøtte felles målsettinger for inkludering og gjennomføring, og for å møte regionale kompetansebehov. Fylkeskommunen og kommunen skal ha dialog om formål og innhold i Teknisk senter for å avklare veien videre.

Partene skal samarbeide for å få på plass et systematisk folkehelsearbeid i kommunen. Dette innebærer oversikt over folkehelseutfordringane i kommunen og videre oppfølging gjennom planverk og konkrete tiltak. Partene ønsker å styrke samarbeidet om strukturelle og universelle tiltak som treffer brede grupper av befolkningen.

Flekkefjord kommunes satsingsområder innen folkehelse er gode levevaner, gode fellesskap og gode oppvekstsvilkår for barn og unge som vokser opp i vedvarende lavinntektshusholdninger. Kommunen og fylkeskommunen skal samarbeide om kunnskap, informasjon og kompetanse innenfor disse satsings- og tiltaksområdene:

  • Betydningen av foreldrerollen
  • Betydningen av målrettet innsats i tidlige leveår (0-5 år)
  • Sammenhengen mellom tidlige leveår og (fysisk og psykisk) helse og mestring seinere i livet
  • Betydningen gode levevaner og gode fellesskap for utvikling og mestring seinere i livet

Blå vekst

Partene skal sammen bygge kompetanse knyttet til bærekraftig blå vekst og det grønne skiftet i marin sektor.

Blått naturbruk ved Flekkefjord videregående skole skal videreutvikles, både mht. bygg, faglig innhold og skolens behov for undervisningskonsesjoner. Det gjennomføres et eget prosjekt i samsvar med vedtatt skolebruksplan.

Framtidige kompetansebehov knyttet til marine næringsparker og havvind skal ses i sammenheng med tilbudet ved Flekkefjord videregående skole, fortrinnsvis i samarbeid med næringslivet og FoU-miljøer.

Mobilitet, klima og miljø

Mange av de lokale utslippene i kommunene er koblet til transport, og det man i stor grad kan påvirke er hvordan folk transporterer seg på. Partene skal ha dialog om hvordan man kan tilrettelegge for andre måter enn biltransport, noe som både er mer miljøvennlig og gir bedre folkehelse.

Flekkefjord kommune og fylkeskommunen er enige om at samferdselstiltak er viktige virkemidler i realiseringen av viktige målsettinger for folkehelse og det grønne skiftet, og at prioriteringene, som gjøres i handlingsprogram for fylkesveg, ses i sammenheng med disse.

Flekkefjord kommune vil forankre og prioritere prosjektene som innspill til revisjon av handlingsprogrammet for fylkesveg, og vil peke på følgende eksempler:

  • Gang- og sykkelveg til Svegeskogen næringsområde
  • Gang- og sykkelveg langs Sirnesmoen
  • Kryss fylkesveg 44 ved Sunde skole
  • Gangbru over elva i nord for å sikre infrastruktur for byutvikling

Partene vil i tillegg samarbeide om:

  • Realisering av en fremtidsrettet løsning for arealer for bussterminal i Flekkefjord sentrum, samt tilhørende bussanlegg, som en del av målsettingene om få flere til å reise kollektivt og elektrifisere kollektivtrafikken i Agder.
  • Utvikling av Fv 44 som Nasjonal turistvei med vekt på opplevelse, fremkommelighet og trafikksikkerhet.
  • Kartlegging av mulighetene og behovet ved Gyland og Sira stasjon i tråd med tiltak i Regional plan for mobilitet 2023-2033 om stasjonsbyer
  • Utvikling av en opplevelsesrute på Hidra etter Vita Velo-modellen.

Fornybar energi

Agder er avhengig av å ha nok, sikker og rimelig fornybar kraft i hele fylket for å nå målene i Regionplan Agder 2030. Det er behov for rask tilrettelegging for økt energiproduksjon, samtidig som nye tiltak ikke må gå på bekostning av en langsiktig og bærekraftig naturforvaltning. Både sol- og vindkraft kan være arealkrevende, og vil ha konsekvenser for naturmiljø og brukerinteresser i større eller mindre grad. 

Partene skal sammen adressere målkonflikter knyttet til fornybare energiprosjekter, vektlegge dialog og gode beslutningsprosesser. Fylkeskommunen skal bistå kommunene i utarbeiding av kunnskapsgrunnlag som belyser fordeler og ulemper, sørge for erfaringsutveksling mellom kommuner og bidra med å styrke kompetansen.

Helse og demografi

  • Kommunen og fylkeskommunen skal samarbeide om å sikre hensiktsmessige undervisningsfasiliteter og tilrettelegging for medisinstudenter knyttet til Campus Sør.
  • Fylkeskommunen og kommunen skal samarbeide om å tilrettelegge for videreutvikling av Sørlandet sykehus Flekkefjord. Fylkeskommunen eier en tomt som er regulert til sykehusformål ved sykehuset, og fylkeskommunen er positive til at denne kan inngå i framtidige planer for utvikling av sykehuset.
  • Fylkeskommunen og kommunen skal samarbeide om å utvikle fleksible skyss- og transportløsninger som kan legge til rette for deltakelse i aktiviteter og samfunnsliv, både for unge, voksne og eldre gjennom utvikling av dagens kollektivtilbud og bestillingstilbudet AKT Svipp i regi av AKT.

Kontakt, møter og ansvarsfordeling

Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.

Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan 2030

Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. 

Fylkeskommunen skriver referat.

Torbjørn Klungland

(sign)

Ordfører Flekkefjord kommune

Arne Thomassen

(sign)

Fylkeskordfører Agder fylkeskommune

Kommunevåpen Flekkefjord - Klikk for stort bilde
Fylkeskommunevåpen - Klikk for stort bilde