Bakgrunn
Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Iveland kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel. Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet og systematisk samarbeid i avtaleperioden.
Rammer
- Avtalen gjelder for perioden 2023-2026 og kan rulleres ved behov.
- Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
- Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
- Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.
____________________________
Samarbeidsområder
1. Kultur- og holdningsarbeid for å øke andelen heltidsansatte
Iveland kommune har en høy andel deltidsansatte. Å snu trenden vil blant annet kreve endringer i holdninger og kultur, og kommunen ønsker samarbeid med fylkeskommunen for å sette søkelys på området. Fylkeskommunen skal bidra med kompetanse inn mot organisasjonen, ledergruppe og tillitsvalgte, tilknyttet oppfølgingen av «Likestilt arbeidsliv».
2. Utdanning og levekår: Felles løsninger for å forebygge ungt utenforskap
Ungt utenforskap skaper levekårsutfordringer. Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med alle elever og lærlinger sine resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet.
Partene skal særlig samarbeide om:
- At elever som tar yrkesfag får lærlingeplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner
- Overgangen mellom grunnskole og videregående skole
- Å identifisere årsakene til lav gjennomføringsgrad, og planlegge og evaluere tiltak som er rettet mot å øke gjennomføringsgraden og motvirke utenforskap
- Å skape trygge lokalsamfunn for barn og unge gjennom nærmiljøsatsinger
- Et systematisk og langsiktig folkehelsearbeid for å fremme god helse i befolkningen og å redusere sosiale helseforskjeller i Ivelandsamfunnet
- Innføring av modeller for kartlegging av kompetansebehovet i kommunens næringsliv for å mobilisere til kompetansehevende tiltak
3. Kollektivtilbud
Kommunen er avhengig av et godt kollektivtilbud for at ungdom kan reise til videregående skoler i nabokommunene og fortsatt bo hjemme. Partene skal sammen med AKT jobbe for å utvikle et bedre kollektivtilbud og sikre god medvirkning fra brukergrupper. AKT Svipp Iveland starter opp våren 2023 som et prøveprosjekt. Dette blir både faste ruter til Vennesla for videre transport til Kristiansand, samt en intern rute i Iveland til ungdomsklubb. Kostnadsfordeling er 50/50 mellom fylkeskommunen og kommunen.
4. Klima og miljø
Potensialet for reduksjon i klimagassutslipp i kommunen ligger innenfor transportsektoren (bilparken). Det skal etableres nye ladestasjoner i kommunen, og sammen med SVIPP kan dette tilrettelegge for reduserte utslipp.
Partene skal sammen se på hvordan mindre kommuner kan jobbe systematisk med rapportering på klima- og miljøfeltet. Som en del av dette skal en se på om det kan etableres modeller for forenkling og samarbeid om rapportering.
Kommunen ønsker å gjennomføre en holdningskampanje for økt kunnskap om avfallssortering i skole og barnehage, i samarbeid med Setesdal miljø og gjenvinning og tilhørende kommuner. Fylkeskommunen kan bistå i utforming av søknader, til for eksempel Klimasats.
5. Satsing på økt bostedsattraktivitet
Partene skal samarbeide om helhetlig stedsutvikling. Både et variert boligtilbud, infrastruktur og bosettingsmønster, gode skole- og helsetjenester, trygge nærmiljø og gode sosiale møteplasser er viktig for å skape et godt lokalsamfunn for innbyggere i alle aldre. Fylkeskommunen skal bistå med kompetanse og veiledning innenfor de områdene kommunen ønsker å satse på i sin samfunnsdel, for å skape økt bostedsattraktivitet i Iveland.
Kontakt, møter og ansvarsfordeling
Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.
Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.
Terje Møkjåland
(sign)
Ordfører Iveland kommune
Arne Thomassen
(sign)
Fylkesordfører Agder fylkeskommune
___________________________ ______________________________
Terje Møkjåland Arne Thomassen
Ordfører Iveland kommune Fylkesordfører Agder fylkeskommune