Bakgrunn
Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Kvinesdal kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel. Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet og systematisk samarbeid i avtaleperioden.
Rammer
- Avtalen gjelder for perioden 2023-2026 og kan rulleres ved behov.
- Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
- Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
- Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.
__________________
Samarbeidsområder
Reiseliv og destinasjonsutvikling
Et mål i kommuneplanen er at Kvinesdal skal være et attraktivt sted å besøke, og at Feda, Knaben, Utsikten og Liknes skal utvikles som attraktive reisemål. Fylkeskommunen bistår kommunen med faglig kompetanse og ressurser for å sikre kulturminnet Knaben Gruver som fremtidig besøksmål. Både Utsikten med hotell, kunstsenter, turvei, golf og skiløyper og Feda med sitt unike historiske bygningsmiljø har et potensiale som ikke er utnyttet. Partenes samarbeid om reiselivs- og destinasjonsutvikling skal videreføres i et bredt verdiskapingsperspektiv.
Vitensenteret Sørlandet i Listerregionen
Vitensenteret Sørlandet skal utvide satsingen sin til Listerregionen ved å etablere en avdeling i Kvinesdal fra høsten 2023. Fylkeskommunen støtter Vitensenteret Sørlandet gjennom årlige tilskudd, og skal som en del av dette bidra til satsingen som skal løfte realfag og teknologi i Listerregionen. Etablering av vitensenter i Kvinesdal er viktig for kommunens arbeid med sentrumsutvikling i Liknes, reiseliv og destinasjonsutvikling, levekårsutfordringer og fremtidig rekruttering i både offentlig og privat sektor.
Stedsutvikling Storekvina
Fylkeskommunen ga i 2023 gitt tilskudd til utarbeidelse av en mulighetsstudie for Storekvina. Kommunen ønsker å se på mulighetene for bo- og næringsutvikling i nærheten av togstasjonen, samtidig som en ivaretar dagens stedskvaliteter. Fylkeskommunen vil bistå kommunen i den videre prosessen med utarbeidelse av mulighetsstudien.
Friluftsliv
Kommunen ønsker å tilrettelegge for friluftsliv og turveier som en del av folkehelsearbeidet i kommunen, og vil i første omgang prioritere Litleåna og Kvinaosen. Fylkeskommunen skal bidra med fagkompetanse og veiledning, og kommunen kan søke på fylkeskommunens årlige tilskuddsordninger for friluftsliv. I tillegg skal kommunen, i samarbeid med Lister friluftsråd og fylkeskommunen, lage en plan for friluftslivets ferdselsårer i Kvinesdal.
Utdanning og levekår
Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med alle elever og lærlinger sine resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet.
Partene skal særlig samarbeide om:
- Å videreutvikle det videregående skoletilbudet for å møte utfordringer og muligheter i Kvinesdal og Listerregionens samfunns- og arbeidsliv
- Overgangen mellom grunnskole og videregående skole med mål om å øke gjennomføringsgraden
- Skolehelsetjenesten
- At elever som tar yrkesfag får lærlingeplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner
Kommunen jobber systematisk med folkehelsearbeidet, og fylkeskommunen skal understøtte dette arbeidet. Partene ønsker å styrke samarbeidet om strukturelle og universelle tiltak som treffer brede grupper av befolkningen. En skal vektlegge barn og unge, og se eksisterende satsinger i sammenheng og flytte fokus fra reparasjon til helsefremmende og forebyggende innsats. Kommunen har blant annet satt i gang tiltak som både skal forebygge utenforskap og risikofylt atferd i trafikken, som initiativene «Kjør me ved» og «Ein plass å ver».
Klima og miljø
Kommunen har vedtatt at det skal lages en ny klima- og energiplan med ambisiøse mål og tiltak som legger til rette for å utvikle et lavutslippssamfunn. Klimaregnskap for kommunen er et aktuelt tiltak. Fylkeskommunen skal bidra med fagkompetanse og veiledning i planarbeidet og utviklingen av et ev. klimaregnskap.
Hydrogen og havvind kan bli store og viktige satsinger for regionen, og kommunen ønsker tett dialog og bredt samarbeid med blant annet fylkeskommunen for å utvikle dette videre.
Partene samarbeider blant annet om hydrogen gjennom INTERREG prosjektet "Grønn Jyllandskorridor" 2023-2025 og forprosjektet «Green Industry Hub».Fylkeskommunens metode for å lage arealregnskap i samarbeid med kommunen kan være et nyttig og viktig verktøy for å tilrettelegge for en bærekraftig utvikling og arealbruk gjennom kommuneplanens arealdel.
Politisk påvirkningsarbeid samferdsel
Partene skal sammen være pådrivere for videre utbygging av E39, og løfte behovet for bedre ladeinfrastruktur i «ulønnsomme områder» på den nasjonale agendaen.
Kontakt, møter og ansvarsfordeling
Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.
Kontaktperson i kommunen: ______________________________
Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan Agder 2030
Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøter skal ha fokus på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.
Per Sverre Kvinlaug
(sign)
Ordfører Kvinesdal kommune
Arne Thomassen
(sign)
Fylkesordfører Agder fylkeskommune