Samarbeids- og utviklingsavtale mellom Agder fylkeskommune og Lyngdal kommune (2024-2027)

Bakgrunn

Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Lyngdal kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel. Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet ogsystematisk samarbeid i avtaleperioden.

Rammer

  • Avtalen gjelder for perioden 2024-2027 og kan rulleres ved behov.
  • Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
  • Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
  • Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.

__________

Samarbeidsområder

1 - Planlegging

Lyngdal kommune har ikke et stort fagmiljø på området og ønsker tett samarbeid med fylkeskommunen for å lage gode planer. Noen felt kommunen ønsker berørt i planverk og i samarbeidet med fylkeskommunen er klima- og miljøarbeid, jordvernstrategi, arealplanlegging for sjøområdene og bevaring av biologisk mangfold (målkonflikter).

Partene skal særlig samarbeide om

  • kompetanse innenfor planarbeid, gjennom planfaglig veiledning og bistand fra fylkeskommunen, for eksempel gjennom kommunal planstrategi
  • arealregnskap: jobbe sammen om å videreutvikle og anvende dette i kommunens arealplanlegging
  • klima- og miljøplanlegging

2 - Stedsutvikling i Lyngdal

Lyngdal kommune har hatt et godt faglig samarbeid med fylkeskommunen om stedsutvikling, både i Lyngdal sentrum og omkringliggende tettsteder i kommunen. Partene ønsker å videreføre det gode samarbeidet om by- og stedsutvikling i Lyngdal.

Gjennom stedsutviklingsarbeidet skal man vektlegge utvikling av møteplasser og stedstilhørighet for innbyggerne. Biblioteket er for eksempel en viktig møteplass i lokalsamfunnet som kan videreutvikles.

3 - Reisemålsutvikling

Lyngdal kommune har et bredt kultur- og opplevelsestilbud som bidrar til å gjøre kommunen attraktiv både for lokalbefolkning og for besøkende. Kommunen ønsker å videreutvikle tilbudene i samarbeid med fylkeskommunen, blant annet for å se på mulige koblinger og skape positive synergier.

Partene skal samarbeide om å bevare og utvikle Korshamn som kulturmiljø. Gjennom god stedsutvikling skal det legges til rette for at Korshavn utvikles som levende lokalsamfunn, samtidig som det tilrettelegges som besøksmål. Satsingen er i tråd med fylkeskommunens arbeid med å ta vare på uthavnene på Agder og tilrettelegge for at de kan inngå i en fremtidig europeisk kulturrute.

4 - Utdanning og levekår

Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med elevers og lærlingers resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet.

Partene skal særlig samarbeide om

  • videreutvikling av Byremo videregående skole og Eilert Sundt videregående skole
  • overgangen mellom grunnskole og videregående skole
  • botilbud og elevers behov i et 24/7 perspektiv
  • skolehelsetjenesten
  • at elever som tar yrkesfag får læreplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner, og at kommunen som organisasjon når målsettingen om 3 læreplasser per 1000 innbyggere
  • tiltak som øker flyktningers mulighet for å komme ut i arbeid, i privat og offentlig sektor
  • tiltak for å heve utdanningsnivået i Lyngdal
  • satsning på unge i aldersgruppen 15-24 år som står i fare for å falle ut av utdanning eller yrkesliv.

Partene skal samarbeide om det systematiske og tverrfaglige folkehelsearbeidet, og sammen videreutvikle det regionale folkehelsesamarbeidet i Lister. Partene ønsker å styrke samarbeidet om strukturelle og universelle tiltak som treffer brede grupper av befolkningen, og se eksisterende satsinger i sammenheng. Det skal være er et særlig søkelys på en helhetlig satsing på barn og unge, og på å flytte fokus fra reparasjon til helsefremmende og forebyggende innsats.

5 - Samarbeid om næringsutvikling

Lyngdal kommune har flere satsinger innen blå og grønn næringsutvikling. Kommunen ønsker samarbeid med fylkeskommunen for å utvikle disse satsingene videre og sikre god fremdrift. Fylkeskommunen har en viktig rolle i virkemiddelapparatet for næringsutvikling, og kan blant annet bidra med politisk oppmerksomhet, økonomisk hjelp og kompetanse.

Næringsutvikling innen blå sektor og i det grønne skiftet krever videreutvikling av infrastruktur knyttet til både vei og strøm. Partene skal løfte regionens behov og utfordringer nasjonalt. 

Agder fylkeskommune skal i samarbeid med Lyngdal kommune jobbe for å utvikle bærekraftige næringsområder basert på gjenbruk, fortetting og arealbruk som tar hensyn til naturmangfoldet. Målet er å utvikle attraktive arbeidsplasser i regionen.

6 - Kompetansearbeidsplasser

Lyngdal kommune ønsker å legge til rette for utvikling av flere kompetansearbeidsplasser i Listerregionen og i kommunen for øvrig. Lyngdal er vertskapskommune for Regionlab Lister (Statens hus), hvor fylkeskommunen er støttespiller. I Regionlab Lister er det tilgjengelig kapasitet for fylkeskommunens arbeidstakere som ønsker å benytte kontorplasser i Lister til fjernarbeid.

Det er etablert et eget regionalt samarbeid for å lokalisere flere statlige arbeidsplasser til Agder, der fylkeskommunen har prosjektledelse og Lyngdal kommune er representert gjennom Lister interkommunale politiske råd. Regionlab Lister delta i arbeidsgruppen.

Kontakt, møter og ansvarsfordeling

Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.

Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen

Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet.

Fylkeskommunen skriver referat.

Unni Nilsen Husøy

(sign.)

Ordfører Lyngdal kommune

Arne Thomassen

(sign)

Fylkesordfører Agder fylkeskommune

Kommunevåpen for Lyngdal kommune - Klikk for stort bilde
Fylkeskommunevåpen - Klikk for stort bilde