Bakgrunn
Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Risør kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel. Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet og systematisk samarbeid i avtaleperioden.
Rammer
- Avtalen gjelder for perioden 2024-2027 og kan rulleres ved behov.
- Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
- Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
- Tiltak og prioriteringer på fylkesveg blir håndtert i egen prosess tilknyttet handlingsprogram for fylkesveg.
Avtalen må være ambisiøs - på Risørs og regionens vegne.
____________________________
Samarbeidsområder
Klima og natur
Regionplan Agder 2030 har som hovedmål å utvikle Agder til å bli en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig region innen 2030 – Agder skal være et attraktivt lavutslippssamfunn med gode levekår. Klimautslippene skal ned og levekårene skal opp. Risør kommune følger opp denne satsingen gjennom å sette klima og natur som et gjennomgående tema i egen kommuneplan.
Sammen skal partene sørge for helhetlig planlegging der hensynet til framtidens klima- og naturtrusler har øverste prioritet.
- Vi skal samarbeide om - og delta i - regionale kompetansenettverk om naturmangfold, utvikling av gode styringsdata og miljøinformasjon. Dette innebærer etablering av nye miljødata, utarbeide felles verktøy og planer for å ta hensyn til samspillseffekter mellom klimatiltak, arealbruk, ressursforvaltning og naturforvaltning.
- Vi skal samarbeide om uttesting og utvikling av nye verktøy, som arealregnskap, naturregnskap og klimakalkulatorer samt verktøy for å planlegge naturrestaurering og naturbaserte løsninger i en helhetlig regional utvikling. Kunnskapen som utvikles, skal legges til grunn for utvikling i Risør.
Folkehelse og levekår
Innenfor satsingsområdet levekår, likestilling, inkludering og mangfold tegner Regionplan Agder 2030 et fremtidsbilde der Agder er en attraktiv region å bo i, jobbe i og besøke.
Fylkeskommunen, kommunene, næringsliv og frivillig sektor må samles om felles arbeid for å realisere Regionplan Agder 2030 i #vårtagder. Innen levekår er barn og unge definert som satsingsområde, og fokus på nærmiljø er en del av dette. Ungdata-undersøkelsen 2022 bekreftet tidligere funn, at ungdom i Risør kommune vurderer tilgangen til gode nærmiljø og møteplasser som lavt.
Partene må i denne sammenheng samarbeide sterkt om et systematisk folkehelsearbeid i kommunen:
- Fylkeskommunen bidrar med videre analyse av Ungdata-resultater og Folkehelseundersøkelsen i Agder 2023. Koordinering og støtte til kommunene inkluderer å legge til rette for overføring av god praksis til kommuner i Agder gjennom erfaringsdeling, kompetanseheving, og å sikre tilgang til hensiktsmessige verktøy og tilskudd. Levekårskonferansen og #vårtagder er gode eksempler.
- Utvikling av Agders frivilligstrategi med rammer og verktøy som oppleves tilgjengelig for alle som jobber med frivillighet i kommuner, frivilligsentraler og i de frivillige organisasjonene. Den regionale strategien skal være en viktig støtte og drahjelp for den kommunale frivilligstrategien.
- Kompetanseløft for spesialpedagogikk, inkluderende praksis og oppvekstreformen forutsetter samarbeid på tvers av forvaltningsnivåer og fagområder. Fylkeskommunen skal bidra med kompetanseheving og veiledning til kommunene i samarbeid med statlige aktører.
Næringsutvikling og samarbeid om nye arbeidsplasser
Regionplan Agder 2030 har som mål å bruke hele Agder, og sørge for at utviklingen kommer alle deler av Agder til gode. Partene skal sammen legge til rette for at det varierte og framtidsrettede næringslivet øst i Agder skal ha gode vekstvilkår:
Partene skal i denne forbindelse samarbeide om:
- Å prioritere flankene der hvor det er hensiktsmessig og har konkurransemessige fordeler ved etablering av nye næringer og andre initiativer.
- Gode rammebetingelser for både eksisterende og nye næringer. Dette gjelder energitilgang (både ledningsnett og produksjonsvolum) og digital infrastruktur.
- Tilskuddsordninger som motiverer næringslivet til utvikling av bærekraftig verdiskaping og grønne forretningsideer, også innenfor blå satsinger.
- Kunnskapsformidling om grønn omstilling og støtteordninger som bygger opp under det grønne skiftet.
- Å benytte og videreutvikle nye og eksisterende nettverk (STN+, Tre på Agder, Pågang Næringshage m.fl.) hvor målet er å sørge for kompetanse- og teknologioverføring og en mer bærekraftig næringsutvikling.
- Digital kompetanse som bedrer tilgang til regional spisskompetanse, samt effektiv formidling til relevante bedrifter innen alle næringer som mekanisk og trebearbeidende industri samt destinasjonsnæringen.
- Støtte og bidra i arbeidet med satsingene i Green Deal, som kommuner i Østre Agder skal samarbeide om:
- Næringsarealer, både utvikling og tilrettelegging
- Rekruttering og arbeidskraft
- Boligbygging og tilrettelegging for boliger
- Mobilitet og offentlig kommunikasjon
- Å utvikle Risør som helårsdestinasjon, med fokus på kurs og konferansemuligheter. Fylkeskommunen kan støtte opp om dette ved å legge arrangementer til Risør.
Risør videregående skole
Regionplan Agder 2030 tegner et fremtidsbilde med svært få arbeidsledige og unge uføre, og flere som fullfører utdanning og går rett ut i heltidsjobb. Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med elevers og lærlingers resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet og det er viktig at ungdom i Risør opplever at de tilbys et relevant og godt utdanningstilbud gjennom hele løpet.
I denne sammenhengen må partene samarbeide om:
- Å bidra med et innovativt, fremtidsrettet og konstruktivt blikk på de mulighetene som ligger i et relevant og godt utdanningstilbud innen videregående utdanning ved Risør videregående skole.
- Vurderingene som må gjøres med tanke på den fremtidige driften av en videregående skole i Risør og i regionen.
- At elever som tar yrkesfag får lærlingplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner.
Kultur og kulturarv som ressurs for byutvikling
Gjennom Regionplan Agder 2030 har kommunene og fylkeskommunen en ambisjon om at byer og tettsteder skal være attraktive steder med identitet og innovasjonskraft. Bolig-, handels-, kultur-, og tjenestetilbud skal være variert og tilpasset innbyggernes behov, og verdiskapingen knyttet til kystkultur og trehusbyene skal øke.
Partene skal spesielt samarbeide om å:
- Videreføre og styrke samarbeidet om Risørs kunst- og kultursatsing, med særlig vekt på aktiviteten i Risør Kunstpark, og videreføring av Risørs store festivaler:
- Villvin Kunsthåndverkmarked
- Risør Trebåtfestival
- Risør kammermusikkfest
- Utvikle Risør som en levende by gjennom nyskapende stedsutviklingsprosjekter som inkluderer et sterkt idrettsmiljø og lag og foreninger.
- Ivareta Risør som kulturmiljø ved å styrke kompetansemiljøer som bygnings- og fartøyvernsenter og drive utadrettede kurs og kompetanseheving rettet mot både håndverkere og huseiere.
- Styrke arbeidet med kystkultur gjennom samarbeid i nettverket Innaskjærs og oppfølging av initiativer fra både næring og frivillighet.
Samferdsel og infrastruktur
Regional plan for mobilitet for Agder 2023-2033 har som mål å gjøre reisen i Agder enkel, trygg og grønn, og skal møte hovedmålet i Regionplan 2030. Risør kommune stiller seg bak dette.
Partene skal særlig samarbeide om:
- Ferdigstilling av planprosess og utbygging av E18.
- Få gjennomslag for at tidligere planer og avtaler for utbygging av fv. 416 blir gjennomført som del av E18-utbyggingen og i tråd med inngåtte avtaler. Utvikling av nye og innovative kollektivløsninger, hvor AKT Svipp er løsningen man har valgt i Agder.
- Tilstrekkelig energitilgang.
Kontakt, møter og ansvarsfordeling
Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.
Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan Agder 2030
Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst én gang i året. Politisk ledelse møtes minst én gang hvert andre år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.
Kai Magne Straat
(sign)
Ordfører Risør kommune
Arne Thomassen
(sign)
Fylkesordfører