Bakgrunn
Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Vennesla kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel. Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet og systematisk samarbeid i avtaleperioden.
Rammer
- Avtalen gjelder for perioden 2023-2026 og kan rulleres ved behov.
- Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
- Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
- Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.
_______________
Samarbeidsområder
1. Grønn urban bygd
Vennesla kommune satser på utvikling av grønn urban bygd, blant annet med prosjektet «Den kortreise bygda». Konseptet bygger på forutsetningen om at sykkel, gange og kollektiv skal overta for personbiltrafikken, og bidra til å redusere klimautslipp og fortsatt stimulere til god næringsutvikling i kommunen. Andre temaer som omhandles er blant annet areal, arbeidsplasser, attraksjoner og bokvalitet.
Fylkeskommunen skal støtte opp under kommunens arbeid. Planlegging av gode løsninger for sykkel og gange samt utvikling av kollektivtilbudet, skal skje i nært samarbeid mellom kommunen, fylkeskommunen og Agder kollektivtrafikk. Prioritering og finansiering vil skje gjennom ordinære budsjettprosesser og gjennom organiseringen av byvekstsamarbeidet.
2. Strategi for kraftforedlende industri
Partene skal jobbe for at Agder skal være en attraktiv region for etablering og videreutvikling av ny grønn, fossilfri, sirkulær og bærekraftig, kraftforedlende industri, basert på regionens fortrinn og egne kraftressurser. Støleheia i Vennesla vil være med i en prosess i regi avfylkeskommunen som, i tråd med vedtatt «Strategi for kraftforedlende industri på Agder», skal identifisere mulige større industriarealer på Agder.
3. Videreføring av samskapingsprosjekter
Venneslabrua er inne i sitt fjerde år, og partene skal videreutvikle samarbeidet gjennom det femårige innovasjonsprosjektet Ung Support som skal gi ny kunnskap om utenforskap blant unge. Det vurderes også et nytt samskapingsprosjekt på Hunsfoss hvor kommunen ønsker et samarbeid med fylkeskommunen, og partene skal sammen se på hvordan dette kan utvikles.
4. Utdanning og levekår
Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med alle elever og lærlinger sine resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet. Kommunen ønsker et godt studietilbud på Vennesla videregående skole, men opplever at fritt skolevalg kan slå negativt ut for kommunen.
Partene skal særlig samarbeide om:
- Å videreutvikle Vennesla videregående skole som en attraktiv skole
- Botilbud og elever sine behov i et 24/7 perspektiv
- Skolehelsetjenesten
- At elever som tar yrkesfag får lærlingeplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner
- Overgangen mellom grunnskole og videregående skole med mål om å øke gjennomføringsgraden
- Fra prosjekt til drift av Venneslabrua
Kommunen er opptatt av å forebygge utenforskap og sikre gode levekår og folkehelse. Partene skal samarbeide om tidlig innsats og utvikling av universelle tiltak, blant annet gjennom konkret oppfølging av Ungdata-resultatene i kommunen.
5. Kultur- og reisemålsutvikling
Kultur- og reisemålsutvikling, blant annet relatert til Tømmerrenna og Setesdalsbanen, er viktig for Vennesla kommune. Partene vil videreføre samarbeidet om utvikling av Tømmerrenna og Setesdalsbanen som representerer kulturarv av regional betydning.
Partene vil gjennomføre en mulighetsstudie for området Grovane-Steinsfoss-Kringsjå-Paulen med sikte på videreutvikling av området med utgangspunkt i reiselivsnærings-, kulturarv- og friluftsinteressene på stedet. Partene vil også samarbeide for at Tømmerrenna skal få status som «Nasjonal turiststi» og statlig sikret friluftslivsområde, samt om bedre tilrettelegging for allmennhetens bruk av området.Kulturhuset i Vennesla er viktige for det kulturelle livet i bygda og det fylkeskommunale tilskuddet til innholdsproduksjon er vesentlig for å kunne gi et bredt og relevant tilbud.
Kommunen er i gang med å tilrettelegge for strandsti rundt Venneslafjorden og fylkeskommunen skal bistå med faglige ressurser i arbeidet, for eksempel innenfor stedsutvikling, friluftsliv og kulturminner. Kommunen har også startet opp arbeid med plan for friluftslivets ferdselsårer i kommunen. Arbeidet skal gjennomføres i samarbeid med faginstanser i regionen og frivillighet i kommunen. Fylkeskommunen tilrettelegger for samarbeid og kompetanseutveksling, og har gitt tilsagn som støtte til planarbeidet fra Miljødirektoratet.
Kontakt, møter og ansvarsfordeling
Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellomorganisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.
Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan 2030
Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.
Nils Olav Larsen
(sign)
Ordfører Vennesla kommune
Arne Thomassen
(sign)
Fylkesordfører Agder fylkeskommune