Bakgrunn
Dette er en samarbeids- og utviklingsavtale mellom Åmli kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å dekke viktige samarbeidsområder for å nå målene i Regionplan Agder 2030 og Åmli kommune sin samfunnsdel. Avtalen dekker ikke alle områdene som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og legge til rette for et målrettet og systematisk samarbeid.
Rammer
- Avtalen gjelder for perioden 2023-2026 og kan rulleres dersom det er nødvendig.
- Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåing skal vurderes underveis i egne møter.
- Eventuelle økonomiske forpliktelser blir beskrevet for hver enkelt aktivitet gjennom egne vedtak.
- Tiltak og prioriteringer på fylkesveg blir ivaretatt i en egen prosess tilknyttet handlingsprogram for fylkesveg.
_________________
Samarbeidsområder
Infrastruktur for næringsutvikling
Regionplan Agder 2030 peker på at forutsigbar fremkommelighet, tilrettelegging for næringstransport, samt trafikksikkerhet, er viktige momenter.
Utvikling av Jordøya og området rundt er viktig for næringsutvikling i Åmli kommune. Partene skal fortsette samarbeidet om løsninger i tilknytning til dette området. Det er viktig å utvikle infrastruktur knyttet til Jordøya. Utbedring av fylkesveg 415 er påbegynt og behovet for utbedring av jernbanen må vurderes i forhold til etableringene som kommer i næringsområdet. For å ivareta trafikksikkerhet som følge av økt næringstrafikk kan det bli aktuelt å samarbeide om anleggelse av gang- og sykkelvei på Simonstad.
Skogbruket er, og har tradisjonelt vært, en viktig næring i Åmli. Det er viktig å utbedre vegnettet til å kunne ivareta moderne tømmertransport. Partene skal fortsette det strategiske arbeidet med utbedring av flaskehalser langs fylkesvegnettet for tømmertransport. Gjennom god dialog ønsker partene å finne omforente løsninger for skogbruksnæringen, som både ivaretar leveringssikkerhet for industrien og trafikksikkerhet langs fylkesveg.
Tiltak og prioriteringer på fylkesveg blir ivaretatt i en egen prosess tilknyttet handlingsprogram for fylkesveg.
Reisemålsutvikling
Partene ønsker å styrke reiselivs- og destinasjonsutviklingen i indre Agder, i samarbeid med Visit Sørlandet. Partene skal fortsette samarbeidet om regionale reiselivsprosjekter som Nidelvaprosjektet, Telemarksveien og tur- og sykkelveier. Gjennom Nidelvaprosjektet har partene et langsiktig mål om å «skape auka attraktivitet og berekraftig verdiskaping knytt til naturbaserte opplevingar frå Fyresvatn og Nisser og langs Nidelva»
Utdanning og levekår
Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med alle elever og lærlinger sine resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet.
Partene skal særlig samarbeide om:
- Overgangen mellom grunnskole og videregående skole. Her er det viktig med tett dialog og samarbeidsmøter mellom kommune og fylkeskommune for å fange opp tendenser og identifisere årsakene til lav gjennomføringsgrad, planlegge og evaluere tiltak som er rettet mot å øke gjennomføringsgraden og motvirke utenforskap. Åmli kommune sin los- ordning og Ung Support-prosjektet på videregående skole er viktig for dette arbeidet.
- Voksenopplæring og praktiske utfordringer rundt dette. Spesielt ønskes det at man ser på løsninger som er fleksible for den enkelte og for kommunen.
- Etter nedleggelsen av Åmli videregående skole oppleves det vanskelig å tiltrekke seg lærlinger til kommunen. Partene skal fremover ha dialog rundt dette og hvordan dette kan løses i fremtiden.
Folkehelse
Partene skal samarbeide om et systematisk og langsiktig folkehelsearbeid for å fremme god helse i befolkningen og å redusere sosiale forskjeller i både psykisk og fysisk helse. Partene skal ha oversikt over de viktigste folkehelseutfordringene, samt vurderinger av årsaksforhold og konsekvenser og hvilke prioriteringer som bør gjøres for å løse disse utfordringene i kommunen.
Partene skal videreføre samarbeidet om Åmli tannklinikk. For kommunen er nærhet til dette tilbudet viktig for innbyggerne og det helhetlige tjenestetilbudet i kommunen.
Digital infrastruktur
Digital infrastruktur er viktig både fra et beredskapshensyn, men også for bruk av velferdsteknologi. Per dags dato har Åmli flere soner med manglende eller ikke- tilfredsstillende utbygd nett som vanskeliggjør f.eks. bruk av trygghetsalarm. Partene skal sammen jobbe for å løfte behovet for bedre mobil- og fiberdekning i «ulønnsomme områder» på den nasjonale agendaen.
Kollektivtilbud
Kommunen er avhengig av et godt kollektivtilbud for at ungdom kan reise til videregående skoler i nabokommunene og fortsatt bo hjemme. Partene skal sammen med AKT jobbe for å utvikle et bedre kollektivtilbud og sikre god medvirkning fra brukergrupper, for eksempel gjennom bestillingstilbudet SVIPP.
Kontakt, møte og ansvarsfordeling
Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.
Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan 2030
Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøte skal prioritere framdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.
Hans Fredrik Tangen
(sign)
Ordfører Åmli kommune
Arne Thomassen
(sign)
Fylkesordfører Agder fylkeskommune