Samarbeids- og utviklingsavtale mellom Birkenes kommune og Agder fylkeskommune (2023─2026)

Bakgrunn

Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Birkenes kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel.  Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet ogsystematisk samarbeid i avtaleperioden.

Rammer

  • Avtalen gjelder for perioden 2024-2027 og kan rulleres ved behov.
  • Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
  • Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
  • Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.

__________

Samarbeidsområder

Utdanning og levekår

Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med alle elever og lærlinger sine resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet.

Partene skal særlig samarbeide om:

  • Overgangen mellom grunnskole og videregående skole med mål om å øke gjennomføringsgraden
  • Samarbeid om unge som ikke er i opplæring eller står i fare for å falle ut.
  • At elever som tar yrkesfag får læreplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner
  • Innføring av modeller for kartlegging av kompetanseutviklingsbehovet i kommunens næringsliv for å mobilisere til kompetansehevende tiltak

Partene skal samarbeide om et systematisk og langsiktig folkehelsearbeid for å fremme god helse i befolkningen og å redusere sosiale forskjeller i både psykisk og fysisk helse. Partene skal ha oversikt over de viktigste folkehelseutfordringene, samt vurderinger av årsaksforhold og konsekvenser og hvilke prioriteringer som bør gjøres for å løse disse utfordringene i kommunen.

Partene skal videreføre samarbeidet om den fylkeskommunale tannhelseklinikken i Birkenes. For kommunen er nærhet til dette tilbudet viktig for innbyggerne og det helhetlige tjenestetilbudet i kommunen.

Fornybar energi

Agder er avhengig av å ha nok, sikker og rimelig fornybar kraft i hele fylket for å nå målene i Regionplan Agder 2030. Det er behov for rask tilrettelegging for økt energiproduksjon, samtidig som nye tiltak ikke må gå på bekostning av en langsiktig og bærekraftig naturforvaltning. Både sol- og vindkraft kan være arealkrevende, og vil ha konsekvenser for naturmiljø og brukerinteresser i større eller mindre grad. Partene skal sammen adressere målkonflikter knyttet til fornybare energiprosjekter, vektlegge dialog og gode beslutningsprosesser.

Fylkeskommunen skal bistå kommunene i utarbeiding av kunnskapsgrunnlag som belyser fordeler og ulemper, sørge for erfaringsutveksling mellom kommuner og bidra med kompetanse i forhandlingssituasjoner.

Samskaping for levedyktige bygder og lokalsamfunn

Birkenes kommune har tre bygdesentre; Birkeland, Engesland og Herefoss. For å skape gode lokalsamfunn og møte demografiutfordringene må kommunen, innbyggere, frivillige og næringsliv løse oppgaver gjennom felles mobilisering av ressurser. Partene skal sammen utforske Kommune 3.0 som metode for å få en mer samskapende kommune. Kommunen tar initiativ, og fylkeskommunen bidrar med kompetanse og prosessveiledning.

Partene vil samarbeide om å utvikle mobilitetstilbud i kommunen i tråd med målene i regional plan for mobilitet. Samarbeid om bestillingstilbudet AKT Svipp vil være aktuelt å gjøre sammen med AKT.

Lina-prosjektet

Kommunen har med støtte fra fylkeskommunen gjennomført en mulighetsstudie for å videreutvikle Lina (Flaksvandsbanen) til en attraktiv turvei der det er lagt vekt på å synliggjøre kulturminnene gjennom kreativ lyssetting. Prosjektet berører flere tema av felles interesse for kommunen og fylkeskommunen. Gjennom samarbeidet tilrettelegger partene for utvikling av lokalt innovativt næringsliv, friluftsliv, kulturmiljø, folkehelse, frivillighet, attraksjonsbygging mm. 

Fylkeskommunen skal bistå kommunen med kompetanse og rådgivning, og kommunen kan søke på fylkeskommunens tilskuddsordninger for å realisere prosjektet.

Felles eierskap i Avigo

Partene eier arbeids- og inkluderingsbedriften Avigo, sammen med Grimstad og Lillesand kommuner. Sammen skal en være aktive eiere, og slik bidra til økt arbeidsdeltakelse og arbeidsinkludering av personer som står utenfor arbeidslivet i kommuner i Agder.

Kontakt, møter og ansvarsfordeling

Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.

Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan Agder 2030

Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert annet år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.

Arild Windsland

(sign)

Ordfører Birkenes kommune

Arne Thomassen

(sign)

Fylkesordfører Agder fylkeskommune

Kommunevåpen Birkenes kommune - Klikk for stort bilde
Fylkeskommunevåpen - Klikk for stort bilde