Samarbeids- og utviklingsavtale mellom Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune (2023-2026)

Bakgrunn

Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er at vi sammen jobber systematisk og målrettet mot realisering av Regionplan Agder 2030 og Kristiansands kommuneplan samfunnsdel.

Avtalen tar utgangspunkt i de tre gjennomgående perspektivene i Regionplan Agder 2030: Næringsutvikling og samarbeid om nye arbeidsplasser, klima og miljø og levekår, likestilling, inkludering og mangfold. Avtalen er på overordnet nivå, og trekker frem det aller viktigste partene skal samarbeid om de neste fire årene i rollen som motor for regional utvikling.

Rammer

Avtalen gjelder for perioden 2023-2026 og kan rulleres ved behov.

Samarbeidet skal bidra til å fremme Agders interesser og styrke Kristiansands rolle som regional motor.

_____________________

Samarbeidsområder

Utvikling av landsdelen og regionen

Kristiansand kommune har i sin kommuneplan satt ambisiøse mål om å være en regionhovedstad og drivkraft i regionen. Det er av felles interesse at fylkeskommunen og Kristiansand kommune spesielt jobber sammen om vår felles rolle som regional motor for regional utvikling, samt å styrke Agders posisjon nasjonalt.

Kristiansand kommuneplan har tre satsingsområder, som tilsvarer de tre gjennomgående perspektivene i Regionplan Agder 2030: Attraktiv og miljøvennlig, Inkluderende og mangfoldig og Skapende og kompetent. (Sterkere sammen – Kristiansand mot 2030. Kristiansand kommuneplan samfunnsdel.)

Under hvert av satsingsområdene er Kristiansand kommune opptatt av og avhengig av et godt samarbeid med både fylkeskommunen samt andre aktører og kommuner i regionen.

På hvert av de tre satsingsområdene har Kristiansand satt seg overordnede mål:

Attraktiv og miljøvennlig (Klima og miljø)

«Kristiansand – en foregangskommune på grønn omstilling.

Attraktiv og miljøvennlig viser hvordan kommunen skal bli en foregangskommune på grønn omstilling og legge til rette for å utvikle lavutslippssamfunnet basert på lokale forhold, sosial rettferdighet, deling av kunnskap og en dugnad som inkluderer alle. Det legges til rette for god beredskap, mindre ressursbruk og god forvaltning av naturmangfold, kulturlandskap og dyrkbar mark for fremtidige generasjoner. Samtidig bidrar kommunen til ansvarlig forbruk og produksjon og bærekraftig bruk av økosystemer i havet og på land. En by - og stedsutvikling som fremmer kompakte sentre, med gode kvaliteter i byrom og innbyggernes nærmiljø, skal bidra til en inkluderende, trygg, attraktiv og miljøvennlig utvikling.»

Eksempler på samarbeidsområder:

  • Grønn energi (hydrogen, sol, hav- og landvind) i Kristiansand og i Agder.
  • Elektrifisering av Agder gjennom å tilføre nok kraft til hele Agder.
  • Kompetanseutvikling og infrastruktur for å understøtte satsingen innenfor grønn energi og bærekraftig omstilling.
  • Gjennomføring av målene og prosjektene som ligger i bypakke/byvekstavtale.
  • Utvikling av kunnskapsgrunnlag og verktøy, som for eksempel naturregnskap og - budsjett
  • Karbonfangst og -lagring på Returkraft

Inkluderende og mangfoldig (Levekår, likestilling, inkludering og mangfold)

«Kristiansand – med små levekårsforskjeller og god livskvalitet for alle

Inkluderende og mangfoldig omhandler innsatsen for at alle innbyggere skal oppleve økt livskvalitet, mestring, tilhørighet, trygghet og inkludering, og viser hvordan kommunen vil utvikle en mangfoldig, aldersvennlig og helsefremmende by med reduserte levekårsforskjeller, basert på tillit til hverandre. Alle skal ha mulighet til å delta likeverdig og aktivt i samfunnet og utviklingen av det. Gjennom tidlig innsats legges det til rette for gode oppvekstsvilkår og likeverdig tilgang til utdanning og arbeid. Reduserte levekårsforskjeller vil fremme tillit, demokratisk deltakelse og god folkehelse, sikre innbyggerne like muligheter og motvirke utenforskap.»

Eksempler på samarbeidsområder:

  • Programmet Flere i arbeid. Målet med Flere i arbeid er å bidra til å øke sysselsettingsandelen i hele Agder og rettes mot ungt utenforskap.
  • Sikre gode overganger fra ungdomsskole til videregående skole, med mål økt gjennomføring av videregående opplæring.
  • Mål om 3 lærlinger per 1000 innbyggere i Kristiansand kommune.
  • Kunnskapsgrunnlag og forskning i regionen, blant annet gjennom Senter for forskning og levekår ved UiA.3
  • Videreutvikle erfaringer og overføringsverdi fra prosjekter og programmer til annet arbeid, for eksempel «Nye mønstre – trygg oppvekst».
  • Samarbeide om mer heltidskultur i offentlig sektor.

Skapende og kompetent (Næringsutvikling og samarbeid om nye arbeidsplasser)

«Kristiansand – regionhovedstad og drivkraft i regionen

Skapende og kompetent omhandler Kristiansand som regionssenter, universitetsby, nasjonal pådriver og internasjonalt orientert kommune og byens rolle for utvikling av et attraktivt og bærekraftig næringsliv. God utdanning, færre unge utenfor arbeidsliv og utdanning, anstendig arbeid, økt innovasjon og teknologi i infrastruktur og tjenesteutvikling er avgjørende faktorer. Samarbeid med byens og regionens aktører og byens evne til å ta i bruk samlede ressurser vil være avgjørende for byens attraktivitet, regional vekst og internasjonal konkurranseevne.»

Eksempler på samarbeidsområder:

  • Øke attraktiviteten til å bo, jobbe og etablere seg i Kristiansand og i Agder.
  • Tiltrekke flere arbeidsplasser til regionen, både nye næringsetableringer og statlige arbeidsplasser.
  • Samarbeidsprosjektet om studenttrivsel i universitetsbyene Kristiansand og Grimstad.
  • Samarbeid om regionale institusjoner for å skape mer oppmerksomhet og tiltrekke flere besøkende, for eksempel Kilden og Vest-Agder museet.
  • Videreutvikling og forsterking av europasamarbeidet og Agder Europakontor.

Regional samarbeidsstruktur - #vårtagder

#vårtagder er et samlende begrep for alle aktiviteter som innebærer regional samhandling på tvers av sektorer og fagområder, og som bidrar til å nå målene i både i Regionplan Agder 2030 og Kristiansand kommunes kommuneplan. #vårtagder er godt etablert som Agder sin regionale samhandlingsstruktur, både i Agder og utenfor våre fylkesgrenser.

Partene skal bidra til å forsterke den regionale samarbeidsstrukturen, slik at vi i fellesskap når regionens mål om å utvikle Agder til en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig region i 2030 – et attraktivt lavutslippssamfunn med gode levekår. Samarbeidet skal kjennetegnes av kunnskapsbasert praksis, som tar utgangspunkt i et felles utfordringsbilde og kobler kompetanse fra erfaring, forskning og medvirkning. Dette innebærer blant annet videreutvikling av Agdertall gjennom deltakelse i analysenettverket.

Spesielt skal partene samarbeide om å styrke Agders posisjon nasjonalt.

Kontakt, møter og ansvarsfordeling

Kontaktpersoner har løpende dialog om samarbeidsområdene. Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.

Kontaktperson i Agder fylkeskommune: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan 2030

Mathias Bernander

(sign)

Ordfører Kristiansand kommune

Arne Thomassen

(sign)

Fylkesordfører Agder fylkeskommune

Kristiansand kommunevåpen - Klikk for stort bilde
Fylkeskommunevåpen - Klikk for stort bilde