Samarbeids- og utviklingsavtale mellom Lillesand kommune og Agder fylkeskommune 2024-2027

Bakgrunn 

Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Lillesand kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel. Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet og systematisk samarbeid i avtaleperioden. 

Rammer 

  • Avtalen gjelder for perioden 2024-2027 og kan rulleres ved behov 
  • Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter. 
  • Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak. 
  • Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg. 

____________________________________

Samarbeidsområder 

1. Samferdsel 

Lillesand kommune ønsker økt samarbeid med fylkeskommunen for å få mest mulig trafikksikre fylkesveier i kommunen vår. Lillesand kommune ønsker også utprøving av AKT Svipp i kommunen. 

2. Utdanning, kompetanse og deltagelse 

Utdanning 

Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med alle elever og lærlinger sine resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet. 

Partene skal særlig samarbeide om: 

  • Overgangen mellom grunnskole og videregående skole med mål om å øke gjennomføringsgraden 
  • Samarbeid om unge som ikke er i opplæring eller står i fare for å falle ut. 
  • At elever som tar yrkesfag får læreplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner, og at kommunen som organisasjon når målsettingen om 3 læreplasser per 1000 innbyggere 
  • Innføring av modeller for kartlegging av kompetanseutviklingsbehovet i kommunens næringsliv for å mobilisere til kompetansehevende tiltak 

Kvalifiseringsmuligheter fagbrev  

Kommunen vil ha stort behov for arbeidskraft spesielt innenfor helse og omsorg fremover. Det vil ikke være mulig å rekruttere nok kvalifisert arbeidskraft. Det er derfor i enda større grad enn tidligere behov for å kvalifisere flere av kommunens egne ansatte. 

Lillesand kommune har også få søkere til ordinære lærlingplasser, men ønsker allikevel å nå målet om tre lærlingeplasser per 1000 innbyggere. Derfor tilbys ofte alternative opplæringsløp mot fagbrev på jobb, kommunen har praksiskandidater og andre tilsvarende tiltak. For å kunne tilby flere og riktige tilbud i kvalifisering spesielt rettet mot helse og omsorg, skal fylkeskommunen bistå med sin kompetanse og veilede kommunen i hvilke tiltak som er tilgjengelige, og som vil være mest hensiktsmessige. 

Lillesand kommune ønsker at fylkeskommunen bidrar med tilbud hvor ansatte kan få tilbud om å ta programfagene de trenger for å få et fagbrev, samt tilbud på fagskolenivå.  Slik kan de som eksempelvis er helsefagarbeidere få økt kompetanse for å overta noen av oppgavene sykepleiere og vernepleiere gjør i dag. 

Analysekompetanse 

Sektor for skole og barnehage gjennomfører flere undersøkelser og kartlegginger, som Ungdata, elevundersøkelsen, foreldreundersøkelsen, trivselsundersøkelse, nasjonale prøver og generell kartlegging. Kommunen mangler ressurser og kompetanse til å se disse i sammenheng med hverandre, og på den måten kunne dra nytte av undersøkelsene i planarbeid, rapporter og satsingsområder. Kommunen ønsker å bruke informasjonen fra kartlegginger i utviklingsarbeid på tvers av sektorer og se det i sammenheng med bl.a. det systematiske folkehelsearbeidet og det kriminalitetsforebyggende arbeidet. 

Fylkeskommunen skal samarbeide med kommunen om å utvikle analysekompetanse, og gi konkret bistand til analysearbeid. På den måten kan kommunen tolke og bruke undersøkelsene mer hensiktsmessig. Dette vil kunne bidra til positivt utviklingsarbeid, pågangsmot og arbeidsglede for elever og ansatte. 

Levekår: utjevning av sosiale forskjeller 

Partene skal samarbeide om et systematisk og langsiktig folkehelsearbeid for å fremme god helse i befolkningen og å redusere sosiale forskjeller i både psykisk og fysisk helse. Partene skal ha oversikt over de viktigste folkehelseutfordringene, samt vurderinger av årsaksforhold og konsekvenser og hvilke prioriteringer som bør gjøres for å løse disse utfordringene i kommunen. 

Forskning viser at barn fra familier med lav utdanning og inntekt, i gjennomsnitt har svakere selvregulering, arbeidsminne og ordforråd, vansker med å tilpasse seg pedagogiske aktiviteter og høyere forekomst av atferdsproblemer. Barnehage, skole og SFO er sentrale arenaer for utjevning av sosiale forskjeller, og det foregår mye godt arbeid i sektoren for å fremme utvikling og trivsel. Det anses imidlertid som hensiktsmessig med et økt fokus på å utjevne sosiale forskjeller.  

Fylkeskommunen vil bistå kommunen med konkretisering og systematisering av tiltak som har som formål å utjevne sosiale forskjeller, og særlig arbeid knyttet til sosiale ferdigheter og emosjonell utvikling, som vil være til hjelp for den enkeltes robusthet, trivsel og livsmestring.  

3. Bærekraftig verdiskaping 

Tilgang på fornybar energi 

Det er viktig for næringsutviklingen i kommunen at den har områder som har tilgang på nok energi. Spesielt gjør dette seg gjeldende ved Brønningsmyr ved E18, som allerede er et etablert næringsområde og som det ønskes å satses videre på i fremtiden. 

Det er bekymring for at området kan oppleve kraftunderskudd allerede om to til tre år. Det er derfor viktig å øke strømkapasiteten på lokal produksjon og/eller tilførsel i området, for å sikre en god fremtidig næringsutvikling i Lillesand. 

Fylkeskommunen vil ved behov være med å sette problemstillingen på dagsordenen, for eksempel i møter med sentrale politikere og regionale og sentrale nett- og kraftselskap. Det er viktig både for Lillesand og for mange andre kommuner i fylket. 

4. Generelt 

Lillesand kommune ønsker økt samarbeid om fylkeskommunale støtteordninger. 

Kontakt, møter og ansvarsfordeling 

Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen. 

Kontaktperson i kommunen: ________________

Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst én gang i året. Politisk ledelse møtes minst én gang hvert annet år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat. 

Einar Holmer-Hoven

(sign)

Ordfører Lillesand kommune

Arne Thomassen

(sign)

Fylkesordfører Agder fylkeskommune

Kommunevåpen Lillesand - Klikk for stort bilde
Fylkeskommunevåpen - Klikk for stort bilde