Deltakere
Esther Kristine Hoel
Marianne Wegge (overtar nå representasjon for Einar Buø)
Anette Gullestad Solsvik
Line Håberg Løvdal
Line Marie Poppe
Hilde Inntjore
Gunn Bjørnsen
Eilin Dugstad (for Silje Gran Aanensen)
Odd Joar Svensson (for Magnus Mork)
Cecilie T. Mork
Forfall:
Kristin Eidet Robstad
Anne Grete Ødegården
Referat
Informasjon (I), Dialog (D), Beslutning (B)
Kontakt Fredrik Hafredal dersom du ønsker å få tilsendt presentasjoner eller vedlegg fra møtet.
1/24 Velkommen og saker til eventuelt
2/24 Regionplan Agder - orientering planforslag (I, D)
Revidert Regionplan Agder 2030 med regional planstrategi 2024–2027 er på høring frem til og med 31. mai 2024. Som samarbeidsaktør får RKG Oppvekst en presentasjon av planforslaget.
Oppsummering:
Kåre Kristiansen sender over en presentasjon til gjennomlesning i etterkant. Regionplanen er på høring frem til 30. mai. AFK håper på mange innspill til de justeringer som er foreslått.
En viktig endring er at regionplanen nå blir løftet til et mer overordnet nivå. Nå vil den kun inneholde hovedmål, mens delmålene skal inn i andre planer. Det gjelder også for utdanningsområdet. Handlingsprogrammet går også ut av den overordnede planen.
Det som gjelder kompetanse og inkludering, omhandler utfordringer - særlig knyttet til utenforskap. Kapittelet vil nå hete: «Utdanning, kompetanse og deltakelse». Under hovedområdet «Livskvalitet og folkehelse» – er fokus i særlig grad på tidlig innsats. Et nytt mål her er det å fremme fysisk aktivitet. Det er også mål om likestilling.
AFK foreslår å oppheve den regionale folkehelsestrategien, for å redusere antall planer som det jobbes etter. Derimot er det ønskelig å løfte folkehelse inn i andre planer.
Avklart i møtet: RKG vil ikke gi et eget innspill til høringen – det overlates til den enkelte kommune.
3/24 Sørlandsk lærerstevne (I, D)
Stadfesting av nytt tidspunkt for stevnet fra 2025 og dialog om program for årets stevne.
Oppsummering:
Ottar Michalsen redegjorde kort for evalueringen av Sørlandske lærerstevne 2023. Gjennomsnittskåren gikk litt ned fra 2022. Trolig var det først og fremst kursene rettet mot ansatte i barnehagene og på trinn 1 – 4 i skolen som ikke traff helt. Ellers var det mange kurs som fikk veldig gode tilbakemeldinger. Det er en nedgang i andel som deltar fra barnehagene, mens deltakere fra videregående skole er økende. Det var også mange fra kulturskolene som deltok i 2023.
I 2024 vil SLL ha fokus på å styrke samarbeidet med barnehagene enda mer. Videre er det etablert et samarbeid med fagforumene i de videregående skolene og dessuten etableres det nå en tettere kobling til tilskuddsordningene.
Stevnet flyttes til fredag i uke 45 fra og med 2025.
RKG oppvekst og utdanning inviteres til å spille inn ønsker om innhold til Ottar (evt. via Esther).
4/24 Flexid (I, D, B)
Stiftelsen Flexid er i støpeskjeen på et stort prosjekt. Stiftelsen ønsker involvering fra RKG Oppvekst i prosjektet. Flexid | Mine muligheter med flere kulturer.
Oppsummering:
Vi fikk en orientering om arbeidet Flexid gjør – se egen presentasjon. Flexid ønsker å få RKG med på satsing om mestring og trivsel i ungdomsskolen gjennom prosjektet: «Ungt utenforskap på Agder». De har sett til Read - prosjektet. Dette prosjektet vil være noe mer omfattende og Flexid ønsker RKG som styringsgruppe.
Flexid ønsker også et samarbeid med UiA. De er i dialog med universitetet. Foreløpig er det ikke etablert et konkret samarbeid.
Frist for å levere skisse til søknaden er 22. april. Endelig søknadsfrist er 1. august.
Diskusjon i RKG Oppvekst i etterkant av presentasjon.
UiA er opptatt av å eventuelt koble på fagmiljøene med tanke på et eventuelt samarbeid med Flexid.
Setesdal ønsker å avklare om alle bør inn i et eventuelt samarbeid, eller om det kan være aktuelt at bare noen kommuner deltar.
Det ble spilt inn at tiden er knapp og at forankring kan bli krevende. Videre bør vi være sikre på at behovet er der (skolebasert vurdering).
RKG-oppvekst vil diskutere eventuell deltakelse i egne kommuner/nettverk og vil gjøre Flexid kjent her. Saken løftes tilbake til RKG i junimøtet for tilbakemelding fra de ulike nettverkene.
RKG oppvekst besluttet allerede nå at RKG ikke ønsker å være styringsgruppe. Leder melder tilbake til Flexid om akkurat dette.
5/24 Informasjon fra Digi Oppvekst (I, D)
Ole Wongraven er Agders representant i fag- og prioriteringsutvalg for digitalisering i oppvekst (Digi Oppvekst) i den nasjonale samstyringsstrukturen. Han koordinerer også det regionale nettverket for digitaliseringsrådgivere i oppvekst (Digi Oppvekst Agder). Ole gir siste status fra arbeidet.
Oppsummering:
Ole Wongraven viste en presentasjon som blir tilgjengeliggjort.
Digi oppvekst har hatt stort fokus på gjennomføring av sentralt gitt eksamen. Digi-nettverkene ser at det vil være krevende å gjennomføre digitale eksamener også fremover. Videre har det vært fokus på mobil- og smartklokkebruk, og dessuten digitale hjelpemidler via NAV. Ikke minst har nettverket brukt tid på å diskutere KI - relaterte problemstillinger. Flere skoleeiere bruker Randabergmodellen nå. Udirs faglige råd oppfattes å ha blitt godt mottatt.
Økosystemet for digitale læremidler er også et fokusområde. Det er en stor utfordring med alle lisensene den enkelte kommune må forvalte.
Videre har det vært jobbet med tilgangsstyring og begrensning – det handler om trygg digital oppvekst.
Det gjøres også et arbeid knyttet til nasjonal DPIA for Google. (KS og flere store kommuner i landet er i et samarbeid.) Det norske datatilsynet er påkoblet.
Ole trenger å etablere et samarbeid med personer i kommunene i Agder som har et særlig ansvar for digitale verktøy. Invitasjon er gått ut.
Digi Oppvekst v/ Ole må være i kontakt for evt oppfølging i møtet 7. juni.
6/24 Levekårskonferansen (I, D, B)
Den regionale «Nye-mønstre konferansen» har gått over til å bli en nasjonal konferanse. Styringsgruppen for Levekårskonferansen ønsker involvering fra RKG Oppvekst og kommunene i programgruppen/arbeidsgruppen fra praksisfeltet.
Oppsummering:
Konferansen i 2023 skulle være sluttkonferanse for forskningen på Nye mønstre. Ingen andre har tatt den nasjonale posisjonen. Lysten til å fortsette er der, derfor er konferansen gjort om til en Levekårskonferanse. Oppvekst var tema i 2023 – det har prosjektgruppa lyst til å holde på som tema også i år. Konferansen er nå organisert som et prosjekt (AFK prosjekteier). Det er ønskelig med innspill, og også representasjon i en arbeidsgruppe, for årets konferanse. Prosjektgruppa ønsker at innholdet på konferansen skal være praksisnært.
Styringsgruppa er regionalt sammensatt.
Arbeidsgruppa møtes ca. en gang i måneden. Det jobbes også med et arrangement under Arendalsuka (i UiA-teltet) som et oppspill til konferansen.
Diskusjon i RKG Oppvekst i etterkant av presentasjon.
RKG oppvekst og utdanning vil gjerne være en referansegruppe. Kathrine vil følge oss opp igjen i møtene 7. juni og 13. september. Når det gjelder arbeidsgruppe, besluttet vi å ikke gå inn med representasjon i den i år.
8/24 Status fra Arbeidsgruppe rekruttering (O, D)
Oppfølgning sak 34/23 om etablering av arbeidsgruppe for rekruttering til lærerutdanningene ved UiA.
Oppsummering:
Anette og Marianne orienterte om siste møte som var på Teams. Gruppa kobler seg på den nasjonale rekrutteringssatsingen (som HVL holder i).
Aktuelle tiltak på kort og lang sikt:
- Nasjonal markedsføring (kampanjefilmer)
- UiA skal ut på 5 videregående skoler før årets søknadsfrist. Fra RKG sitt ståsted er det ønskelig at UiA også møter på videregående skoler i indre bygder av Agder.
- Det jobbes med å rekruttere blant dem som har friår etter videregående og som jobber i skole og barnehage.
- Veiledning for nyansatte er aktuelt. RKG oppvekst peker i denne sammenheng på at arbeidsgivernettverket bør kobles på.
Neste møte i rekrutteringsgruppa blir også på Teams.
Innspill til rekrutteringsgruppa fra RKG oppvekst:
- RKG oppvekst er opptatt av at det må jobbes i flere lag.
- KS tipser om «Drømmejobben.no».
- Line og Kristin sitter i nasjonalt barnehage- og grunnskolenettverk og temaet er satt opp i neste møte. De vil ta med seg innspillene fra rekrutteringsgruppa og vil også sende gruppa noen spørsmål.
- UiA jobber også med å ta kontakt med de som har startet på en lærerutdanning, men ikke fullført.
- Innspill fra Line Marie: kunne UiA være en halv dag på to skoler i stedet for en hel dag på én skole.
- Viktig å navngi «barnehagelærer» – det er ikke gitt at alle tenker på barnehage når de hører «lærer».
- UiA opptatt av å begrave begrepet «praksissjokket» og heller eventuelt snakke om «arbeidslivsjokk». Vi må dessuten snakke opp et godt mottak. Videre er det viktig å snakke bredere om lærerutdanning – fremheve at studentene får med seg en bred kompetanse (blant annet lederkompetanse).
- Utdanningsforbundet uttrykker at det er et dilemma - det å beholde lærere (i en krevende hverdag) og samtidig rekruttere nye.
9/24 Møteplan 2024 (B)
Stadfesting av datoer:
- 7. juni, møte 2
- 13. september, møte 3
- 22. november, møte 4
Oppsummering:
Møtedatoene passer for dem som var til stede i møtet. Møtet 7. juni blir hos Statsforvalteren i Agder (Arendal). Kl. 10.00 – 12.30. Deretter blir det møte i Read Agder 12.30 - 13.15 samme sted.
10/24 Eventuelt og mulige saker for møtet 7. juni
- Kort om statsforvalterens dialogmøter om ny opplæringslov
- Etterspørselen er stor og Statsforvalteren ønsker å imøtekomme alle ønskene. Minner også om spørretimene som SF arrangerer (informasjon på SFs hjemmeside).
- Forespørsel Agenda Kaupang (Øystein Neegaard)
- RKG ønsker å avvente dialog om dette da det allerede pågår mye kompetanseheving i skolene. (Kompetanseløftet)
- Status lokal eksamen
- Arbeidsgruppa er forhåpentligvis snart i gang med samarbeidet. Følges opp i neste møte.
- Oppfølging karriereveiledning (Siren Wolf)
- Ønskelig at Siren møter i neste møte.
- Stiftelsessamarbeid om levekår (Rune Røiseland, Sørlandets kompetansefond) Rune deltar i junimøtet.
- Annet:
- Kristiansand kommune vil dele sitt arbeid med retningslinjer knyttet til ny opplæringslov.
- KS og Utdanningsforbundet arbeider med en konferanse om vold og trusler i skolen Konferansen finner sted 20. sept.