6 Saksbehandling
I tillegg til vegloven §§ 40-43 og §§ 29-30 gjelder også plan- og bygningsloven og forvaltningsloven. Retningslinjer for behandling av byggegrensesaker langs riksveg, datert 31. januar 2023 skal benyttes i saksbehandlingen.
Der andre byggegrenser ikke er vedtatt etter veglova eller plan- og bygningslova, er byggegrensa 50 meter langs alle fylkesveger, og 15 meter langs gang- og sykkelveger.
Ved saksbehandling av søknader om avkjørsel, søknader om dispensasjoner fra byggegrense, og ved uttalelser til planer etter plan- og bygningsloven, skal det alltid gjøres særskilte vurderinger før det fattes vedtak eller gir uttalelse. Holdningsklassene er en del av grunnlaget som skal være med i vurderingen. I vurderingene må ulempene ved å gi dispensasjon fra byggegrensen eller ny/utvidet bruk av avkjørsel vurderes mot fordelene i et samlet perspektiv.
- I uregulerte områder skal søknader om avkjørsler og dispensasjon fra byggegrensen langs fylkesveg behandles etter vegloven.
- I regulerte og uregulerte områder kan midlertidige avkjørsler behandles etter vegloven. I disse sakene må arbeidsvarslingsplan vurderes.
- I regulerte områder skal nye avkjørsler og dispensasjoner fra regulert byggegrense langs fylkesveg behandles etter plan- og bygningsloven, hvor fylkeskommunen er høringsorgan. Der det er fastsatt byggegrense i reguleringsplan, gjelder denne foran byggegrensen etter vegloven.
Hvis det ikke er fastsatt byggegrense i reguleringsplan, så gjelder vegloven byggegrense som var på det tidspunktet reguleringsplanen ble vedtatt. I disse tilfellene skal vegloven byggegrense vurderes som reguleringsplanens byggegrense, og søknader om dispensasjon fra disse behandles av kommunen etter plan- og bygningsloven.
Generelle byggegrenser i ulike tidsepoker
Rammeplanens byggegrenser langs fylkesveg anbefales tatt inn som bestemmelse i kommuneplanens arealdel.