Kandidatene møter på skolen til angitt tid.
Eksamensoppgave med konkret arbeidsoppdrag blir utlevert og gjennomgått.
En eksamensoppgave vil bestå av en praktisk fordypningsdel fra en fagdisiplin, samt en til to mindre praktiske emner fra andre fagdisipliner. Eksamenssettene skal, sett under ett, berøre så stort spekter av læreplanen som mulig.
Eksamen skal foregå i et lokale som er egnet og inneholder utstyr, verktøy og materialer som er relevant for oppgaven. Den praktiske delen som skal gjennomføres, tar utgangspunkt i tema fra forberedelsedelen. Tverrfaglige emner som HMS, planlegging, dokumentasjon, orden på arbeidsstedet, etc. er pensum uansett valg av forberedelsedel.
Under praktisk arbeid vil sensor og eksaminator observere hver enkelt kandidat, stille spørsmål og vurdere kandidatens kompetanse. I tilfeller der avgrensing av oppgaven er nødvendig kan eksaminator også innta rolle som kunde/arbeidsgiver.
Arbeidet med praktiske oppgaver vil foregå i 4 klokketimer. Det bør det settes av ca. 20 minutter til planlegging av oppgaven i første del av praksisøkten og ca. 40 minutter til dokumentasjonsarbeid mot slutten av praksisøkten.
Det understrekes at alt arbeid skal vurderes, uavhengig om kandidaten har blitt ferdig eller ikke.
Når praktisk del er avsluttet, blir kandidatene kalt inn en og en til en fagsamtale på inntil 20 minutter. Kandidatene skal umiddelbart etter få sin karakter og begrunnelse for denne.