Fylkespolitikerne i Agder fylkeskommune mener det er viktig at våre unge i skole og fagopplæring skal få internasjonale perspektiver og erfaringer som de kan dra nytte av både personlig og i sin videre utdanning og arbeidsliv.
Også våre ansatte i skoler, opplæringskontor og lærebedrifter kan dra nytte av å få påfyll av ny kompetanse og erfaring via internasjonalt samarbeid.
Internasjonalisering hjemme er også viktig. Alle kan ikke reise ut, men alle kan få inspirasjon og ny kunnskap på skolen.
Skolene oppfordres til å bruke den brede kompetansen fra mange språk og land som finnes blant våre ansatte og elever på skolene – og til å dele erfaringer med andre skoler.
Internasjonal utdanning
Erasmus+ er et av EU´s mest vellykkede program.
Erasmus+ er verdens største utdanning- og opplæringsprogram som gjør det mulig å søke om midler til å gjennomføre ulike aktiviteter som bidrar til kvalitet og utvikling i opplæringssektoren gjennom europeisk samarbeid.
Erasmus+ støtte mobilitet (opphold i utlandet) og samarbeidsprosjekt i hele utdanningsløpet: barnehage, grunnskole, videregående opplæring, høyere yrkesfaglig utdanning, høyere utdanning og voksnes læring.
Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning
Fylkeskommunen satser på internasjonalisering i utdanning og opplæring blant annet ved å styrke fokuset på Erasmus+.
Agder fylkeskommune har akkreditering i Erasmus+ for både School Education (studieforberedende og fellesfag) og Vocational Education and Training (fag- og yrkesopplæring). Akkreditering er omtrent som et medlemskap, og sikrer fylkeskommunen, skoler og opplæringskontor, finansiering gjennom hele programperioden 2021-2027.
Videregående skoler, opplæringskontor og lærebedrifter kan søke på vegne av elever, lærere, lærlinger og opplæringsansvarlige.
Fylkeskommunen søker samlet en gang i året på vegne av samarbeidspartnere og fordeler og administrerer midlene vi fylkeskommunen får tilkjent. Skolen, opplæringskontor eller lærebedrift er ansvarlig for gjennomføring av aktiviteten.
De kan få støtte til reise og opphald, og kursavgift i samband med aktiviteter som:
- Praksisopphold i Europa for yrkesfagelever (YFF)
- Lærlinger kan ta deler av læretiden sin i Europa
- Elevmobilitet – enkeltelever eller grupper av elever samarbeider og besøker en skole eller lignende i Europa
- Yrkesfaglærere og opplæringsansvarlige kan hospitere eller undervise i ulike skoler eller bedrifter i Europa
- Yrkesfaglærer eller fellesfaglærer kan drive jobbskygging, hospitering eller reise på relevante kurs.
- Skolen, opplæringskontoret eller lærebedriften kan invitere en ekspert fra utlandet til Norge eller delta på kurs i Europa
- Du vil få arbeidserfaring i et internasjonalt miljø
- Du vil få mer fagkunnskap
- Du vil få mer interkulturell kompetanse
- Du vil få mer språkerfaring
- Du vil få inspirasjon og motivasjon, og bidra til kvalitetsutvikling i undervisning og opplæring
- Du får mulighet til å utveksle erfaringar og kunnskap med kollegaer i ein internasjonal kontekst
Er du interessert som enkeltelev eller lærling? Ta kontakt med din rådgiver eller ditt opplæringskontor for informasjon om mulighetene som kan finnes for deg.
Fylkeskommunen sender inne en fellessøknad som skoler og opplæringskontor/lærebedrifter kan delta i. For å bli med i felles søknad eller få mer informasjon, kontakt Erasmus-koordinator.
Andre aktuelle støtteordninger
Nordplus Junior
Bestilling av europeisk helsetrygdkort
Internasjonalisering hjemme
Det er ikke nødvendig å reise ut for å lære om verden! Agder er en internasjonal landsdel med dette bånd til Europa og resten av verden. På skolene våre har vi både ansatte og elever med språk, kunnskap, kultur og erfaringer fra andre land.
Mange av skolene våre er gode på å dra nytte av den brede internasjonale kompetansen som finnes på skolen slik at hele skolen kan lære og få nye perspektiver.
Skolene kan søke fylkesadministrasjonen om å få tilskudd til felles arrangement med internasjonalt fokus.