Agder vil ha kompetanse om migrasjonshelse

Nærmere 200 deltakere fra hele regionen samlet seg nylig for å styrke sin kunnskap om migrasjonshelse.

Bilde av Arne Thomassen stående. - Klikk for stort bildeFylkesordfører i Agder, Arne Thomassen innledet konferansen. Agderfk

Agder har en mangfoldig befolkning der rett i underkant av 47000 personer har innvandrerbakgrunn. Hele 158 land er representert i denne befolkningsgruppen. 

–Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at personer med innvandrerbakgrunn ofte har dårligere helse og levekår enn resten av befolkningen. Det er selvsagt store forskjeller innad i innvandrerbefolkningen, men det er likevel flere grunner til å se på helse og sykdom i denne gruppen. Hensikten er å kunne tilby bedre og mer treffsikre tjenester, samt redusere den sosiale ulikheten i helse i samfunnet. Da trenger vi kunnskap, og denne konferansen bidro til det, sier Anette Vesterskov Pedersen, rådgiver i avdeling for samfunn, plan og miljø og leder av prosjektgruppen for konferansen. 

Sosial ulikhet i helse er ingen naturlov

Agder fylkeskommune har gått sammen med Sørlandet sykehus helseforetak, RVTS Sør og Kristiansand kommune  for å sikre at flere lærer mer om migrasjonshelse. 

Publikum besto av ansatte fra et bredt spekter av tjenester fra hele Agder, representanter fra frivilligheten og politikere. Disse fikk over to intensive dager økt kunnskap om migrasjonshelse i et livsmestringsperspektiv.

Programmet var bredt sammensatt og tok for seg mange ulike sider av helse og levekår. Med tette sammenhenger mellom helse, levekår, utdanning, arbeid, deltakelse og inkludering er det viktig med et tverrfaglig og helhetlig blikk.

Deltakerne fikk høre fra både forskere, fagfolk og personer med flerkulturell bakgrunn og egenerfaring.

– Først og fremst er det viktig at alle tar inn over seg at sosial ulikhet i helse ikke er en naturlov. Det er ikke et av livets vilkår eller en usynlig kraft, som vi bare må akseptere som et nødvendig onde, sier Vesterskov Pedersen. 

Bilde av Vesterskov Pedersen og Erik Solaas Gundersen som konferansier.  - Klikk for stort bildeAnette Vesterskov Pedersen, rådgiver i avdeling for samfunn, plan og miljø og leder av prosjektgruppen for konferansen og Erik Solaas Gundersen, leder for ressurssenteret i Kristiansand kommune. Agderfk

Hun understreker at den sosiale ulikheten i helse kan reduseres: 

– Ulikheten er et aktivt valg. Den skapes gjennom politikk, strukturer, kulturer og i relasjoner mellom mennesker. Det vil si, at sosiale helseforskjeller er noe vi faktisk kan gjøre noe med hvis vi vil, fortsetter Vesterskov Pedersen.  

Både i nasjonal folkehelsepolitikk er det et bærende prinsipp å utjevne sosiale helseforskjeller og gjennom regionplan Agder 2030 er det også en felles målsetting at innbyggerne i hele Agder skal oppleve god helse og trivsel, uavhengig av bakgrunn. 

Tverrkulturell kompetanse som nøkkel

– Tverrkulturell kompetanse er en del av løsningen og en av hjørnestenene i arbeidet med å utligne ulikhetene. Derfor var formålet med konferansen å øke den tverrkulturelle kompetansen i hjelpeapparatet. Noe som i sin tur kan bidra til både mer likeverdige tjenester og til å fremme livsmestringen for mennesker med innvandrerbakgrunn, sier Vesterskov Pedersen.

Tankevekkende innlegg og gode eksempler

Blant foredragsholderne var den danske legen og professoren Morten Sodemann som begge dager hadde tankevekkende innlegg. Sodemann  utfordret deltakerne til å tenke nytt om egne tanke- og handlemåter, samt reflektere over hvordan systemene våre påvirker folks helse.

Det ble også delt gode eksempler fra blant annet flyktningehelsetjenesten, NAV, frivillige organisasjoner, barnehage og tolketjeneste.

Mange av innlederne fikk pirket i både fordommer, systemfloker og hvordan strukturene vi alle jobber i produserer ulikhet i helse for personer med minoritetsbakgrunn.

Veien videre

En av dem som har fulgt utviklingen av migrasjonshelsefeltet i mange år er avdelingsleder og overlege ved spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus HF, Birgit Lie . Med 37 års erfaring delte hun et historisk blikk på hvordan arbeidet har utviklet seg – og hvorfor det nå er viktigere enn noen gang. 

Bilde av Birgit Lie på scenen - Klikk for stort bildeAvdelingsleder og overlege ved spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus HF, Birgit Lie. Agderfk

– Folkehelsearbeidet må speile hele befolkningen. Kunnskap om migrasjonshelse gjør oss bedre rustet til å møte mangfoldet, sier hun.

Konferansen ble fulltegnet på kort tid – et tydelig tegn på at interessen er stor. Og behovet er der: Agder har en voksende befolkning med innvandrerbakgrunn, og det er viktig at alle får mulighet til å leve gode og verdifulle liv.

– Flyktninger og innvandrere er en stor ressurs. Når vi legger til rette for at flere kan trives, fullføre utdanning, komme i arbeid og oppleve mestring, gagner det både den enkelte og samfunnet som helhet. Det er viktig for Agder, avslutter Vesterskov Pedersen.