Dette er kunstnerne som får Agder fylkeskommunes kunstnerstipend

Her er tildelingene av Agder fylkeskommunes kunstnerstipend for 2023.

Person mottar en pris foran et publikum. Foto. - Klikk for stort bildeAgder fylkeskommune deler ut ulike kunstnerstipend for å bidra til å styrke og motivere til videreutvikling av kunstnerisk virksomhet. AdobeStock, kasto.jpeg

Hovedutvalg for kultur, folkehelse og frivillighet vedtok tildelinger av ulike kunstnerstipend 2023 i møte 20. september.

Agderstipendet

Agderstipendet (kr. 250 000) er tildelt forfatter Tore Kvæven.

Kvæven (f.1969), bor og arbeider på Tjørhom i Sirdal. Han er både bonde og lærer, men gjennom bøkene befester han sin posisjon som en av de mest markante forfatterne fra Agder i vår tid. Kvæven debuterte i 2011 med romanen "Hard er mitt lands lov". Romanen "Når landet mørkner" ble utgitt i 2018, og ble et viktig gjennombrudd i forfatterskapet. For denne ble han belønnet med Brageprisen og Sørlandets Litteraturpris. Videre mottok han Stig Sæterbakkens minnepris 2022. Tore Kvæven er en av Norges mest anerkjente forfattere. Kvæven vil med Agderstipendet frigjøre mer tid som forfatter og til den tidkrevende produksjonen av litterære verk. Romanene hans evner å skape en tidløs kvalitet som uttrykker en dyp forståelse av samspillet mellom menneskets indre natur og dets ytre omgivelser. Stipendet gir muligheten til å kunne utvikle forfatterskapet

Arbeidsstipendene

Arbeidsstipendene (a` kr. 150 000) er tildelt forfatter MiRee Abrahamsen og billedkunstner Lasse Årikstad.

Forfatter MiRee Abrahamsen (f.1973), bor og arbeider på Tromøya i Arendal.
Hun er en kritikerrost forfatter, billedkunstner, kampsportutøver, lærer og kurs- og foredragsholder. Hun har tidligere publisert flere skjønnlitterære verk, dikt og sakprosa. Hun debuterte i 1999 med diktsamlinga "Ankeret i apegården" og er nominert til Sørlandets litteraturpris tre ganger. Hennes tekster ligger ofte i skjæringspunktet mellom fakta og fiksjon. Hun evner å forene sannferdig hendelser med den engasjerende kraften til skjønnlitteratur. Arbeidsstipendet gir forfatteren muligheten til å gå i dybden, utforske og jobbe med manusideer, en kunstnerisk aktivitet som ellers er utfordrende å forene med den vanlige arbeidsdagen som underviser.

Billedkunstnerf Lasse Årikstad (f. 1983), bor og arbeider i Kristiansand. Han er utdannet med MA fra Kunstakademiet i Bergen. Han driver også visningsstedet Palass (Kristiansand). Årikstad er blant annet innkjøpt av Sørlandets Kunstmuseum, KORO og Stiftelsen Cultiva
Hans kunstverk er en unik blanding av kreativitet og teknisk dyktighet. Hans evne til å utforske ulike materialer og metoder gir hvert verk en eksplosjon av energi som er ukonvensjonell og kontrastfylt. Årikstad er en billedkunstner som har gjort seg bemerket i kunstmiljøet i Agder. Stipendmidlene skal brukes i arbeidet mot en separatutstilling i Kristiansand Kunsthall som åpner i 2024.

Kunstnerstipendene

Kunstnerstipendene (a` kr. 50 000) er tildelt sanger Erlend Gunstveit, billedkunstner Daisuke Kosugi og filmfotograf Armstrong Lian:

Musiker Erlend Gunstveit (f. 1995) bor i Grimstad. Gunstveit har siden 2021 turnert med eget band, og utga debutalbumet "Coming Home" året etter. Han har blant annet spilt på de største country-festivalene i Norge. Musikeren er kjent for sin dype country-stemme og unike formidlingsevne.
Med røtter i countrymusikken og som vinner av "The Voice" i 2021, skal Gunstveit benytte kunstnerstipendet til å videreutvikle sin egen artistkarriere.

Billedkunstner Daisuke Kosugi (f. 1984 i Tokyo), bor og arbeider i Farsund. Han er utdannet ved Statens Kunstakademi. "En falsk tyngde" (2019) er Kosugis første dokumentarfilm. Den ble nominert til Beste Dokumentar på Bergen Internasjonale Filmfestival i 2020.
Kosugi er videokunstner, men arbeider også med film, tekst, skulpturer, installasjoner og performance. Kunstnerstipendet skal brukes til postproduksjonen av kortfilmen "Keep me in the Loop". Kortfilmen skal vises på hans separatutstilling på Kunstnernes hus i Oslo og The Art Gallery of Western Australia i løpet av 2024.

Filmfotograf Armstrong Lian (f.1991 i Burma/Myanmar), bor og arbeider i Mandal. Han har en MA i film og foto ved University of Hertfordshire. Lian har jobbet som filmfotograf for dokumentarserien "Flukt", NRK (2017) og dokumentarfilmen "Frie fanger", Pandora Film (2019).
Armstrong Lian er filmfotograf og klipper. Stipendmidlene skal anvendes til produksjon av en dokumentarfilm om flyktningsituasjonen i Burma/Myanmar. Et kunstnerstipend vil være en anerkjennelse av Lians kunstneriske talent og hans sterke samfunnsengasjement som fremmer mangfold og inkludering.

Etableringsstipend for kunstnere

Etableringsstipend for kunstnere (kr. 50 000) er tildelt kunsthåndverker Aasa Skjerdal Gravdahl.
Aasa Skjerdal Gravdahl (f. 1984) bor og arbeider i Kristiansand. Hun ble utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo våren 2023.
Som nyutdannet kunsthåndverker vil Aasa Skjerdal Gravdahl etablere et keramikkverksted på Odderøya. Stipendmidlene vil kunne delfinansiere kostnadene til relevante materialer og nødvendig utstyr i forbindelse med etablering av et egnet arbeidssted til kunstnerisk virksomhet.