Utdeling av utviklingsstipend i tradisjonshåndverk

Henrik Broms Oppegaard er tildelt utviklingsstipendet i tradisjonshåndverk for 2023.

Bilde av mann. - Klikk for stort bildeOppegaard er tildelt utviklingsstipendet i tradisjonshåndverk. Ragnhild Dietrichson.

– Henrik er en av få tradisjonsmurere i fylket. De senere årene har det innen bygningsvernet blitt gitt stor oppmerksomhet til tømrere og tre som byggemateriale. Murerarbeider har fått mindre oppmerksomhet, og det er få som har kunnskap om tradisjonell muring med kalk og leire, forteller Ragnhild Dietrichson, som er rådgiver i avdeling for kulturminnevern og kulturturisme.  

Henrik er murer med svennebrev og jobber i firmaet RAGG AS som blant annet utfører arbeider innen tradisjonsmuring. Henrik ønsker å utvikle kunnskap og forståelse for faget. Temaet han har lyst til å fordype seg i er teknikken leirerapping. Han vil jobbe med å tilegne seg «kunnskap og erfaring med arbeid innen følgende områder»: 

  • Materialkunnskap 
  • Dokumentasjonsarbeid 
  • Lokal, regional og nasjonal murtradisjon 
  • Arbeidsteknikk 
  • Søk i kildematerialer

For å tilegne seg denne kunnskapen har Henrik allerede etablert kontakt og avtalt hospitering med flere kapasiteter innen faget, som Tore Granmo i Norge, og flere anerkjente murere i Sverige.

– Bruk av leire går tilbake til forhistorisk tid. I Norge vet man at det har blitt brukt som byggemateriale fra folkevandringstiden av. Bruken i nyere tid gjorde for alvor sin inntreden på siste del av 1700-tallet, og økte utover på 1800-tallet, sier Dietrichson. 

Leirerapping er en gammel pussteknikk som ble brukt på både vegger og tak, inne og ute.

– Det som er spesielt hyggelig i år, er at stipendet går til en ung håndverker som bare er 23 år gammel. At ungdom ser verdien i tradisjonshåndverk og ønsker å lære mer er veldig flott. Det viser også at ungdom ser at tradisjonsmuring er et marked som det er stor etterspørsel i. Vi ønsker han lykke til med arbeidet, avslutter Dietrichson.