Vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Margit Dale fra Valle i Setesdal har vunnet Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. 

Smilende kvinne holder diplom. - Klikk for stort bildeMargit Dale fra Valle i Setesdal vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Stiftelsen Norsk Mat.

Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Geir Pollestad i forbindelse med 30-årsjubileet til Stiftelsen Norsk Mat.

En brobygger mellom generasjoner

- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger. Slik beskrev statsråden innsatsen til Margit Dale.

I anledning 30-årsjubileet ble det feiret med fagdag og festmiddag på Sentralen i Oslo. Her ble også den prestisjetunge prisen delt ut for 30. gang. 

Tradisjonsmatformidleren og matbloggeren Margit Dale deltar i styringsgruppen for prosjektet «Fôra - Matregion Agder». Prosjektet skal bidra til økt bevissthet og kunnskap om lokal mat, og har fra 2022 vært drevet av Agder fylkeskommune sammen med aktører i det regionale matsystemet. Prosjektet samarbeider også med Stiftelsen Norsk Mat.

Bestemorens gulnede oppskriftsbøker

Ifølge NTB bruker Margit Dale «både tradisjonelle og moderne kanaler for å spre sin matkultur med dype røtter i hjembygda Valle i Setesdal. Bestemorens gulnede oppskriftsbøker er utgangspunktet, og både gamle og moderniserte oppskrifter spres ved hjelp av kokebøker, TV-serier og hennes populære blogg. Sørlandets mat er basert på råvarer fra hav, fjell, skog, fjøs, hage og jorder, og Margit er selv både jeger, fisker og bonde». Dale valgte å overta slektsgården fra 1300-tallet med bakgrunn i «en sterk forpliktelse til arv og tradisjon».

Stiftelsen Norsk Mat har denne gangen søkt bredt «etter kandidater som på en enestående måte representerer matkulturprisens formål». I henhold til kriteriene har vinneren «utmerket seg som en inspirerende formidler og pådriver i arbeidet for et sunt norsk kosthold, samt for å bevare og videreføre norske mattradisjoner og matkultur som helhet».

Stiftelsen opplyser om at prisen kan deles mellom flere personer, men at den ikke deles ut til organisasjoner. Kandidatene har vært vurdert av en fagjury, og vinneren får utdelt et diplom og 30 000 kroner. 

Hele Norges matmor

Ingrid Espelid Hovig ble født i 1924, og ville dermed fylt 100 år i år. Gjennom en periode på over tre tiår var hun programleder for over 300 episoder av «Fjernsynskjøkkenet». Dette gjorde henne til en av våre mest kjente folkeopplysere og formidlere av matkultur, og hun ble kjent som «hele Norges matmor». Ingrid Espelid Hovig forfattet også en rekke kokebøker. I 1994 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. 

Ingrid Espelid Hovig gikk bort i 2018.