Vellykkede bærekraftstiltak i Agder

Agder fylkeskommune stiller seg bak regjeringens arbeid med å utforme en stortingsmelding om bærekraftsarbeidet i Norge.

Bilde av personer som holder bærekraftsmålene. - Klikk for stort bilde Kjell Inge Søreide

I vedtaket 8. oktober trekker fylkesutvalget frem tre forhold som særlig viktige for fylkeskommunen:

  • Å avklare rollefordelingen mellom fylkeskommuner, kommuner og statsforvaltere i bærekraftsarbeid som går på tvers av sektorer og kommunegrenser.  
  • Å sikre juridiske og økonomiske rammevilkår for kommunene til gjennomføring av vedtatt politikk på bærekraftsområdet.  
  • Å sikre det regionale forskningsnivået og åpne for flere utlysninger med regional vekting fra Norges forskningsråd.

Agder fylkeskommune ser positivt på muligheten til å bidra med erfaringer og innsikt i det nasjonale arbeidet.  

– Sammen med svært mange aktører i fylket, gjør Agder fylkeskommune utrolig mye bra på bærekraftsfeltet. Vi er stolte pådrivere for at Agder skal kunne nå bærekraftsmålene, som nedfelt i Regionplan Agder 2030, sier Christina Milsom, som er leder i avdeling for bærekraftig utvikling.

I saksframlegget trekker fylkeskommunedirektøren frem en rekke eksempler på vellykkede tiltak i Agder:

Les alle tiltakene og hele saksframlegget!

Et trygt og bærekraftig velferdssamfunn  

Regionplan Agder 2030 fremmer tiltak som reduserer sosial ulikhet, forbedrer levekår for utsatte grupper og sikrer at alle innbyggere har tilgang til nødvendige tjenester. Dette inkluderer både brede satsinger og målrettede tiltak som Flere i arbeid, Likestilt arbeidsliv og støtte til e-helse og velferdsteknologi.

Grønn og inkluderende vekst og verdiskaping

Agder satser på grønn industri og sirkulær økonomi som viktige drivere for bærekraftig vekst. Dette gjør vi for eksempel gjennom nettverket Klimapartnere, digitaliseringsnettverket Digi Agder, etableringen av AgderKI og satsing på hydrogen. Morrow Batteries har åpnet Norges første batterifabrikk i Arendal.

Et motstandsdyktig lavutslippssamfunn  

Agder arbeider for å bli et lavutslippssamfunn gjennom tiltak som karbonfangst, grønn transport, arealregnskap og effektiv ressursbruk. Det nye fylkeshuset produserer mer energi enn bygget forbruker, takene har solceller og det installeres batteribank for døgnutjevning av energitopper. Flere satsinger handler om livet i havet og om å sikre fremtidige muligheter for næring og rekreasjon i Skagerrak.

Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Attraktive og kompakte byer og tettsteder er sentrale i Regionplan Agder 2030. Planen legger vekt på å utvikle byer og lokalsamfunn som fremmer helse, trivsel og deltakelse. Dette inkluderer tiltak for å bevare naturmangfold, redusere klimagassutslipp, og sikre gode bomiljøer og møteplasser for alle innbyggere. 117 elektriske busser er i drift i Agder. Agder fylkeskommune samarbeider med Universitetet i Agder om å bruke kunstig intelligens til å måle endringer i stabilitet i broer, og fylkeskommunen har etablert tre bygningsvernsentre som stimulerer til å ta vare på bygg fremfor å rive.