Snøværet: Kommuner ber om frivillig innsats fra elever i videregående skole

– Jeg vil oppfordre elever som er hjemme til å frivillig delta i snørydding der det er behov for hjelp – enten det er organisert eller hos naboen, sier fylkesordfører Arne Thomassen i Agder fylkeskommune.

De siste dagene har kommunene i Agder opplevd det verste snøkaoset på årevis. Veier, fortau og boligområder er begravd under et tykt lag av snø, og kommunene står overfor en massiv ryddejobb. I et forsøk på å håndtere utfordringen, appelleres det nå til frivillige for å få hjelp til å fjerne snøen og sørge for at de som trenger det mest, får nødvendig assistanse.

– Fint med hjelp fra ungdommen

En mann står ute i snøvær. Traktor i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeFylkesordfører Arne Thomassen vil takke alle som er ute og rydder snø.

Fylkesordfører Arne Thomassen i Agder fylkeskommune er positiv til at elever ved videregående skoler frivillig deltar i dette viktige arbeidet. 

– Jeg har selv sett at det er flere som trenger hjelp til å komme seg ut av eget hus og synes det er fint om ungdommer kan hjelpe til. Dette fellesskapet av frivillige kan bidra til at folk kan komme seg ut og at samfunnet kan komme tilbake til normalen, sier Thomassen.

Fylkesordføreren synes bidrag til kommunene og frivilligheten er et godt tiltak.

Arendal kommune har allerede bedt om bistand og rektor ved Sam Eyde videregående skole, Nils Inge Øyna, støtter oppfordringen.

– Jeg husker selv en episode fra 70-tallet der skoleklasser var ute og hjalp. Dette opplevdes som positivt og veldig viktig, sier Øyna.

Elever som ønsker å bidra frivillig må selv henvende seg til kontaktpersonene/oppmøtested som kommunene eller frivillige organisasjonene oppgir.

Arbeidet skjer i kommunens/frivillighetens regi

– Når vi oppfordrer elevene til å melde seg frivillig til å rydde snø, må vi samtidig være tydelige på at arbeidet ikke inngår i opplæringen eller skjer i fylkeskommunens regi, sier Arly Hauge, fylkesdirektør for utdanning i Agder fylkeskommune.

Kommunen eller den frivillige organisasjonen har et ansvar for å gjøre en risikovurdering av arbeidet, gjennomføre eventuelle tiltak og sørge for at snøryddingen kan gjennomføres på en sikker og trygg måte.