Illustrasjon fra «Elgen Trampe» av Inga Borg.
Gjengitt med tillatelse fra Inga Borg AB©.
Antallet elgkalver faller, og det rapporteres om funn av syke og døde elgkalver og lav tilvekst hos elgkalvene som overlever. I fjor bidrog Agder fylkeskommune til at vi fikk undersøkt om elgkalvene hadde flåttbåren infeksjon. I år går vi dypere inn i problemstillingen, i samarbeid med Veterinærinstituttet, og ønsker å sende de døde elgkalvene inn til obduksjon for å finne ut hva som gjør at de blir syke.
For å få til dette, trenger vi hjelp! Nedenfor finner du informasjon om hvordan du kan varsle ved funn av døde elgkalver.
– Det siste tiåret har mange lokale viltforvaltere, jegere og andre viltinteresserte i kystområdene langs Skagerrak varslet om at antallet elgkalver synker, og at de gjenværende elgkalvene har stadig dårligere kondisjon. Dette forteller Katrina Skajaa Gunnarsli, som er rådgiver i avdeling for bærekraftig utvikling.
Sommeren 2023 ble det rapportert om funn av syke og døde elgkalver fra mange områder, blant annet Agder, Østfold og Fosen i Trøndelag. Mange viltforvaltere og privatpersoner har kontaktet Helseovervåkingsprogrammet for vilt og uttrykt stor bekymring for hva som skjer med elgen.
Kontakt ViltHOP
Vil finne ut årsaken
– Foreløpig vet vi ikke hva som er problemet, blant annet fordi vi sjelden undersøker elgkalver som dør. Vi vil nå få gjort grundige undersøkelser av elgkalver som blir funnet alvorlig syke eller døde, forklarer Gunnarsli.
Vitenskapelige undersøkelser vil gi grunnlag for å analysere forskjeller i forekomsten av ulike døds- og sykdomsårsaker mellom ulike leveområder, regioner og år. Etter hvert som man får mer data, kan man se på hvordan værforhold, beiteforhold og andre faktorer spiller inn på elgkalvenes overlevelse og tilvekst.
Hva gjør jeg om jeg finner en syk eller død elgkalv?
Om du ser en syk elgkalv skal du varsle den kommunale viltforvaltningen eller fallviltgruppa i kommunen. Om du ikke vet hvem dette er kan du ringe politiet på 02800, slik at politiet kan varsle videre til fallviltgruppa.
Dersom du finner en død elgkalv, kan du også ta direkte kontakt med en av de regionale feltkontaktene i området.
Liste over de regionale feltkontaktene
Prosjektet «Elgkalven Trampe» har fått navn etter barneboka «Elgen Trampe» av Inga Borg. Agder fylkeskommune deltar sammen med Høgskolen i Innlandet, Norges jeger- og fiskerforbund, Froland kommune og flere andre fylkeskommuner.