Formålet med fredningen av kulturmiljøet Ny-Hellesund er å ta vare på en uthavn på Agder-kysten som kilde til kunnskap og opplevelse for dagens og fremtidens generasjoner.
Fortøyningsfeste, en del av kulturmiljøet. Solskiveodden, Kapelløya, Ny-Hellesund.
Agder fylkeskommune
Som uthavn var Ny-Hellesund en viktig forsyningshavn, stoppested og nødhavn for den nasjonale og internasjonale seilskipsflåten i handelsfart mellom Nord- og Østersjøområdene på 1600-1800-tallet. Med losmannskap fra 1721 og fast tollstasjon fra 1795 var dette i en periode en av landets viktigste havner for eksport av levende hummer.
Fredningen skal for ettertiden sikre det særegne og bevarte kulturmiljøet av nasjonal verdi, utviklet med basis i maritime næringer som losing, oversjøisk skipsfart, handel- og gjestgivervirksomhet, samt et marginalt jordbruk og kystfiske. Fremtidig forvaltning skal særlig ivareta de kulturhistoriske og arkitektoniske verdiene ved kulturminnene knyttet til seilskipsperioden, og de historiske, funksjonelle og visuelle sammenhengene mellom disse. På samme måte skal fredningen ivareta de kulturhistoriske og arkitektoniske verdiene som knytter seg til uthavnsamfunnets overgang til primærnæringer som jordbruk og fiske ved seilskipsperiodens utløp, og siden fritidsbebyggelse fra 1920- og 1930-tallet og etterkrigstiden.
Forskrift om fredning av Ny-Hellesund kulturmiljø