Internasjonalt samarbeid er viktig for Agder
Internasjonal virksomhet skal være et virkemiddel for å nå de overordnede målsettingene i Regionplan Agder med regional planstrategi. Det internasjonale perspektivet skal ivaretas på alle fylkeskommunale virksomhetsområder. Regionplanen konstaterer at mange av utfordringene knyttet til samfunnsutvikling i Agder også gjelder for regioner i mange andre land. Planen viser til at økt deltakelse i internasjonalt samarbeid er viktig for å utveksle erfaringer, fremme læring og bygge nettverk. Fylkeskommunen skal i den forbindelse mobilisere kommuner, virksomheter og forsknings- og utdanningsinstitusjoner til å delta i internasjonale samarbeid for å finne felles løsninger som bidrar til en bærekraftig samfunnsutvikling.
Deltakelse i internasjonalt samarbeid bidrar til å gi Agder ny kunnskap, økt kompetanse og tilgang til nye samarbeidspartnere i andre land. Samarbeidet kan også medvirke til økt konkurransekraft og tilgang til nye markeder for landsdelens næringsliv. Andre gevinster ved internasjonalt samarbeid kan være økt kapasitet for omstilling og innovasjon, samt bedre tjenester og produkter. Dette skaper forutsetninger for å fremme en bærekraftig utvikling.
Internasjonalisering av utdanning gir viktige bidrag til arbeidslivet og samfunnet i form av bedre språkferdigheter, internasjonal orientering og flerkulturell kompetanse. Økt samhandling og økte muligheter for sammenligninger på tvers av nasjonale grenser gir elever, studenter, lærere og utdanningsinstitusjoner bedre forståelse for eget kunnskapsnivå og egne evner.
Fylkeskommunen er representert i Regjeringens Europapolitiske forum for regionale og lokale myndigheter. Politikere og administrative medarbeidere deltar i programstyrene for Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak og Interreg Europa. Fylkeskommunen er også medlem av den europeiske interesseorganisasjonen Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR) og den geografiske kommisjonen for Nordsjøen – North Sea Commission (NSC).
Fylkeskommunen er medlem av Foreningen Agder Europakontor og koordinerer EU-nettverket "DemoS4EU - Kultur, Kreativitet og inkluderende samfunn" som har som mål å øke norske aktørers deltakelser og kontraktsverdi i prosjekter finansiert under klynge 2 i EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont Europa (se eget menypunkt).
I Agder finnes det en rekke aktører innenfor det offentlige, næringslivet, FoU-miljøer og frivillig sektor som på ulike måter arbeider med å fremme internasjonalisering. En tettere kopling av disse aktørene vil være viktig for å utnytte mulighetene i internasjonale prosjekter og samarbeidsnettverk. Det offentlige virkemiddelapparatet skal bidra til at offentlig sektor, næringsliv og universitet/FoU-institusjoner og frivillig sektor utnytter gevinster og muligheter ved internasjonalt samarbeid.
Nyttige lenker
Politiske arenaer:
EU-programmer 2021 - 2027 som Norge deltar i: Prosjektmuligheter - Trøndelag European Office
EU-prosjekter som Agder fylkeskommune er partner i:
RESIST - Regional Ecosystems for Social Innovation and Social Transformation (Interreg Baltic Sea Region) https://interreg-baltic.eu/project/resist/
RESIST-prosjektet skal bistå regionale myndigheter, næringslivets støtteorganer og sektororganisasjoner i Østersjøregionen med å skape bedre regionale økosystemer for sosial innovasjon (SI) og sosialt entreprenørskap (SE) og samtidig gjøre eksisterende innovasjonsstøtte mer tilgjengelig for sosiale entreprenører.
Program: Interreg Østersjø
Varighet: November 2023 – oktober 2026.
Kontaktperson: Karsten Aust

MOVE (Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak)
Prosjektet har som mål å utvikle mer bærekraftige transportvaner blant skoleelever, studenter og arbeidspendlere. Agder fylkeskommune er norsk prosjekteier, og partnerskapet består ellers av Agder kollektivtrafikk, Grimstad kommune, og regioner, kommuner og trafikkselskaper i Sverige, Norge og Danmark.
Program: Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak
Varighet: 1. juli 2023 til og med 30. juni 2026
Kontaktpersoner: Ann Sherin Skollevold, Avd. for strategi og mobilitet. Jon Halvard Eide
https://move-interreg.eu/


Grønn Jyllandskorridor (Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak)
Jyllandskorridoren løper fra Grenland og Agder til Jylland, med forgreininger til Sverige, og videre mot kontinentet. Målet for prosjektet er å utvikle bærekraftig og effektiv transport i korridoren. Prosjektet har arbeidspakker for multimodale løsninger, bærekraftig drivstoff, og benchmarking & posisjonering. Partnerskapet består av regionale myndigheter, kommuner, havner, terminaloperatører, transportoperatører, produsenter og distributører av bærekraftig drivstoff og energi, samt næringslivsorganisasjoner/klynger i Agder, Vestfold og Telemark, Nordjylland og Midtjylland.
Program: Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak
Varighet: 01.01.2023 - 31.12.2025
Kontaktpersoner: Jostein Akselsen, Avd. for strategi og mobilitet. Jon Halvard Eide
https://gronnjyllandskorridor.rn.dk/


GO: Leif Grön omställning med Laddning, Elektrifiering och Infrastruktur för Fritidsbåtar
Prosjektet har som mål å fremme elektrifisering av fritidsbåter. Agder fylkeskommune er norsk prosjekteier, og Arendal kommune og Lydløs-festivalen er de andre partnere fra Agder. Partnerskapet består for øvrig av kommunalforeninger og FoU-institusjoner i Sverige.
Program: Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak
Varighet: 01.03.2023 - 31.12.2025
Kontaktpersoner: Karsten Aust, Avd. For samskaping og internasjonalisering
https://agderfk.no/prosjekter/el-batladeprosjektet-go-leif/

RECODE MLG - Rethinking Co-creation of Digital and Environmental Policy in Systems of Multilevel Governance (Horizon Europe)
Prosjektet håndterer en av de store, uløste utfordringene verden står overfor i dag—overgangen til samfunn som både er digitale og bærekraftige. En av de viktigste utfordringene med den doble omstillingen er å gjøre den mindre teknokratisk og mer representativ for ulike perspektiver i samfunnet.
For å jobbe med disse utfordringene vil forskerne både analysere mulighetene for samskaping og bruke det som en metode. Dette betyr at ulike interessenter –borgere, frivillige organisasjoner, myndigheter og andre interesserte parter – vil jobbe sammen i såkalte samskapingslaboratorier for å diskutere utfordringer og veier til en grønnere og digital fremtid. Ett av disse møtene vil finne sted i Agder.
Prosjektet koordineres (ledes) av Universitet i Agder.
Program: Horisont Europa.
Web: Recode-MLG project – Recode-MLG
Kontaktpersoner: Karsten Aust og Jon Halvard Eide