Deltakere:
Gunnar Wåsjø Simonsen
Anette Gullestad Solsvik
Line Håberg Løvdal
Kristin Eidet Robstad
Anne Grethe Ødegården
Hilde Inntjore
Gunn Bjørnsen
Cecilie T. Mork
Silje Gran Aanensen
Fredrik Hafredal
Forfall:
Marianne Wegge
Line Marie Poppe
Bjørn Stian Hellgren
Referat:
19/24 Velkommen og bli kjent runde rundt bordet.
20/24 Referat fra forrige møte
Referatet ble godkjent uten kommentarer.
21/24 Tilbakemeldinger fra de ulike nettverkene, hva rører seg
Deltakerne presenterte kort hva som er på agendaen hos de enkelte. Punktvis ble følgende temaer nevnt:
- Soneinndeling av nettverkene i kompetansehevingsordningene
- Lederutvikling i samarbeid med UiA
- Ny opplæringslov; kapittel 11, tilsyn,
- Status på lærerutdanningene, 500 nye studenter i år med totalt 1800 lærerstudenter under utdanning
- Deling av praksis – hva fungerer
- Lærerrollen – hva inneholder den?
- Fysisk inngripen er i fokus – høring er ute
- Fagdag om vold og trusler i skolen i regis av UDF og KS 20. september
- Lek i undervisningen
- Avvikshåndtering – bevisstgjøring av politikere
- Den økonomiske situasjonen for kommunene utfordrer
- Barnehageloven – samling under utarbeidelse med tema tilskudd
22/24 Digi oppvekst og KI-plattform
Bente Naglestad deltar i et nettverk bestående av AFK og flere kommuner hvor det arbeides med å utvikle en KI-plattform for skolene. Bente Naglestad fra Agder fylkeskommune gav siste status fra arbeidet.
KI kom brått på. I samarbeid med Kristiansand kommune og UiA har de laget sin egen KI-plattform. Har brukt interne medarbeidere til å reise rundt på alle skolene for å gi opplæring i pedagogisk bruk. Kompetanse i bruk av KI er viktig for elevene i VGS, og det er behov for samarbeid med grunnskolene for å klargjøre elevene til VGS.
Samarbeidet har laget et opplegg om pedagogisk bruk og har brukt interne ressurser til å gjennomføre opplæring på alle videregående skoler. Ønsker å spre dette til hele Agder, men det er utfordrende å komme ut til alle. Det er muligens ikke like stort fokus på KI i alle kommuner, men for fylket er det viktig at elevene har en viss kompetanse når de kommer til VGS. KI blir viktig i alle utdanninger i fremtiden.
Under diskusjonen i etterkant av orienteringen ble det fremhevet at det var forskjellige IKT-samarbeid i fylket. Nettverkene har dermed ikke den samme plattformen, og innenfor nettverkene er det heller ikke alle som er med. Kommunikasjon mellom Agder fylkeskommune/IKT-Agder og DDV går av og til om hverandre. I Østre Agder er det planlagt to samlinger med KI som tema i regi av IKT-Agder, der også UiA er med. Man kunne med fordel ha koplet seg sterkere til fylkeskommunen.
23/24 Videre oppfølging av LK20
I forrige møte informerte Statsforvalteren om et oppdrag fra Utdanningsdirektoratet om å bidra til å styrke det lokale arbeidet med fagfornyelsen. Statsforvalteren ønsker at tiltakene skal treffe best mulig i forhold til det som er behovet i Agder. Vi ble derfor i forrige møte enige om at det er hensiktsmessig at regionene drøfter hva som vil være en formålstjenlig fremgangsmåte, slik at representantene i RKG oppvekst og utdanning kan formidle ønskene i dette møtet.
Det var stor enighet blant deltakerne om at det er ønskelig at Statsforvalteren bidrar med kompetanseheving i form av samlinger rundt temaet. Aktuelle tema/problemstillinger som ble nevnt:
- Deling av praksiseksempler
- Tverrfaglighet
- Vurdering
- Praktisk og variert undervisning
RKG Oppvekst bør tas med på råd på tema. Statsforvalteren tar med seg de klare signalene og jobber videre ut fra dem.
24/24 Levekårskonferansen
Kathrine Bakke-Pedersen gikk igjennom programmet slik det foreligger og ønsket tilbakemelding fra RKG om det er tydelig hva man ønsker med konferansen slik programmet er utformet. Fikk tilbakemelding på det.
Til paneldebatten er det viktig at praktikerne får en stemme slik at «laget rundt barnet» blir representert. Det er viktig å få frem forventningsspennet de ansatte står i til daglig. Line H. Løvdal vil undersøke med aktuell kandidat og ha direkte kontakt med Kathrine rundt dette. Dersom dette ikke fører frem, kan Kristiansand kommune ha aktuelle kandidater.
25/24 Statsforvalter informerer om oppvekstsamling som skal holdes 9. og 10. oktober.
Cecilie T. Mork orienterte. Påmeldingsfrist 13. september. Send e-post dersom det er ønskelig å melde på flere.
Det ble spilt inn at begrensning på antall det er mulig å melde på slår forskjellig ut for små og store kommuner. Det er også viktig å bruke oppvekstnettverkene i informasjonsarbeidet med slike konferanser. Det er ikke alltid at informasjon til postmottak eller øverste ledelse kommer frem.
26/24 Orientering om utredning av fleksible utdanninger
Hilde Inntjore og Gunn Bjørnsen orienterte om UiA sitt arbeid rundt pågående utredning av fleksible lærerutdanninger.
Innspill rundt bordet. Det er ønskelig å få presentert resultat fra undersøkelsen som skal gjennomføres knyttet til dette arbeidet i RKG sitt møte i november.
27/24 Eventuelt og mulige saker for møtet 22. november
Saker til eventuelt:
Informasjon om UIAs nye strategi
Hilde Inntjore orienterte.
Gjesteelevsatser
Line Håberg Løvdal hadde spilt inn spørsmål om når disse satsene skal være klare, og spørsmål som er kommet opp i forbindelse med ny opplæringslov, kapittel 11.
KS v/Fredrik Hafredal hadde forberedt et notat der satsene er regulert etter tidligere praksis, og Statsforvalteren ved Cecile T. Mork gav foreløpige svar på de juridiske spørsmålene til kapittel 11.
Det foreligger en avtale om disse satsene fra tidligere. Denne bør revideres opp mot ny opplæringslov. SF og KS i Vestfold og Telemark har gjort et arbeid rundt dette.
KS, Setesdal og Kristiansand jobber videre med dette og sender dette ut som egen sak på sirkulasjon.
Aktuelle saker til neste møte:
- Om FOV og VOV, Line Marie orienterer i november møtet (endringer i opplæringslov knyttet til voksne).
- Ny opplæringslov. Cecilie T. Mork orienterer om turneen til SF og hva de hører rører seg i kommunene.
- Regionplan Agder. Ny regionplan vedtas i oktober. Kan vi få fylket til å presentere? Line Marie Poppe bes om å finne en person som kan gjøre dette fra Agder fylkeskommune
- Rekruttering av lærere – status på arbeidet?
- Strategi for lærerutdanningene. UiA kan informere om arbeidet så langt.