Til stede:
Gunnar Wåsjø Simonsen
Anette Gullestad Solsvik
Line Håberg Løvdal
Kristin Eidet Robstad
Gunn Bjørnsen
Cecilie T. Mork
Bjørn Stian Hellgren
Marianne Wegge
Fredrik Hafredal
Anne Grethe Ødegården
Silje Gran Aanensen
Line Marie Poppe
Forfall:
Hilde Inntjore
Referat:
1/25 Velkommen og saker til eventuelt
2/25 Referat fra forrige møte
Referatet ble godkjent uten kommentarer. Viktig at referatet blir publisert på nettsidene fortløpende.
3/25 Hvem, hva, hvordan. RKG struktur.
Fredrik Hafredal presenterte innspill og kommentarer fra de regionale oppvekstnettverkene. Det kom innspill både til språkvask og justering av hvordan vi kan jobbe bedre.
Til arbeidsform ble særlig to elementer spilt inn. Det første gikk på samhandling mellom RKG Oppvekst og utdanning og RKG eHelse. Over tid har det vist seg et behov for bedre koordinering mellom helsesektoren og oppvekstsektoren, særlig knyttet til nasjonale føringer, planer, veiledninger og satsninger som påvirker begge sektorene. RKG Oppvekst ønsker å etablere kontakt med RKG eHelse for å øke samhandling og kontakt mellom sektorene.
Det andre innspillet på arbeidsform handlet om hvordan KDU bruker RKG Oppvekst og utdanning som ressurs. Historisk har man hatt som mål at RKG involveres av KDU i saker som gjelder oppvekstfeltet for å sikre forankring og nødvendige avklaringer. I regionene møter lokalt KDU oppvekstnettverkene fast. Dette bør også vurderes på fylkesnivå.
Innspillene i møtet innarbeides i forslag til oppdatert mandat som behandles neste møte. Sekretariatet informerer KDU og etablerer kontakt med RKG eHelse.
4/25 Regionalt dialogmøte med utvalget for fremtidens fellesskole
Fredrik Hafredal presenterte henvendelse fra Utvalget for fremtidens fellesskole via KS med ønske om regionalt dialogmøte. Fellesskolen er en av de viktigste fellesarenaene i det norske samfunnet. Utvalget skal utrede og skape diskusjon om fellesskolens rolle i framtidens samfunn og blant annet vurdere:
· hvilke trekk ved samfunnsutviklingen som utfordrer skolen i årene som kommer?
· hvordan bør skolen utvikles for å håndtere krav og forventninger?
· hva trenger barn og unge å lære for å kunne leve gode liv i framtidens samfunn?
· hva er det skolens oppgave å ta ansvar for?
Utvalget ønsker å treffe kommunalsjefer med rektor, hovedtillitsvalgt og plasstillitsvalgte begrenset oppad til ca. 40 personer. Varigheten er estimert til 3 timer.
Det var enighet om at RKG ønsker å ta imot invitasjonen og arrangere dette i forkant av møtet i RKG 26.09.25 fra 09.00 – 12.00. Egen innkalling sendes ut. Saken settes opp i neste møte i RKG 20.06.25 for å forberede og samordne.
Agders representant i utvalget er Politimesteren i Agder. Hun har vært i kontakt med både Kristiansand kommune og UiA. RKG kan fungere som hennes bakland i utvalgsarbeidet. Sekretariatet tar kontakt med henne om dette.
5/25 Informasjon fra Jon Wergeland i SSU til RKG
RKG Oppveksts oppnevnte representant til SSU, Jon Wergeland, møtte for å orientere om arbeidet i SSU (Strategisk samarbeidsutvalg) og FSU (Faglig samarbeidsutvalg for barn og unge). Man arbeider nå med å rigge arbeidet, blant annet med de nødvendige avtalene. Det er opprettet skrivegrupper som jobber med dette. Målsettingen er å ha dette klart innen utløpet av året.
I møtet ble det diskutert hvordan oppvekstfeltet kan holde seg oppdatert på saker fra helsefeltet som påvirker oss. God kontakt mellom Jon Wergeland og RKG/Sekretariat er viktig her. Videre finnes det også informasjonskanaler i Teams som styres av SSU og Helsefellesskapet. RKG Oppvekst ønsker jevnlig kontakt og informasjon om arbeidet i SSU/FSU.
6/25 Bakland for fag og prioriteringsutvalg i Digi oppvekst
Det hadde vært ute en sak i nettverkene om bakland for fag- og prioriteringsutvalget for Digi Oppvekst, og Agders representant Ole Wongraven. Fredrik Hafredal gikk gjennom innspillene. Følgende aktører ble pekt på:
· Samstyringsutvalg for digital tjenesteutvikling oppvekst og utdanning – IKT Agder
o Stian Antonsen, leder
o Representerer 14 kommuner + Agder fylkeskommune
· Kompetansenettverket for oppvekst og utdanning – DDV
o Inger Omland Olsen (DDV), leder
o Representerer 4 kommuner
· Lister Pedagogiske Senter – Arbeidsgruppe Digital satsning i Lister
o Jan Martin Hammersland (LPS), leder
o Representerer 6 kommuner
· Ole Wongraven, Kristiansand kommune, representant FPU
· Geir Gundersen, Birkenes kommune (Samarbeider med Lillesand)
· Kari Gjerald Ohan, Vennesla kommune (Sitter i Samstyringsutvalg for digital tjenesteutvikling oppvekst og utdanning , IKT Agder)
Totalt dekker de foreslåtte aktørene alle kommunene på Agder. Sekretariatet og Ole Wongraven tar kontakt med de foreslåtte aktørene for å etablere en hensiktsmessig organisering og arbeidsform.
7/25 Agdermodellen
Silje Wold Sæterhaug, prosjektleder Agdermodellen, var invitert for å orientere om Agdermodellen og hvordan arbeidet med denne påvirker oppvekstsektoren og hvilken rolle oppvekst kan spille.
Sæterhaug orienterte om bakgrunn og målsetting for prosjektet. Målet er at Agdermodellen skal være en fremtidsrettet samhandlingsmodell for barn og unges helsetjenester og et verktøy som hjelper aktørene å navigere i samhandlingen.
Videre ble det orientert om historikk og hvor man befinner seg i arbeidet per nå. Det er ferdigstilt to forløp til nå; «Bekymret for barn 0 – 3 år» og «Vold, overgrep og omsorgssvikt». Det er også utviklet personas knyttet til forløpene som hjelp til de forskjellige faggruppene som er i kontakt med barn og unge i målgruppen. Arbeidet baseres på bred involvering av disse faggruppene, også i kommunene. Det er usikkert om oppvekstsektoren har deltatt på en hensiktsmessig måte. Hvordan dette er kommet frem til sektoren baseres på en kontaktperson i hver kommune. Liste over kontaktpersoner deles sammen med referatet.
Fra høsten av skal forløpene «Spisevansker og spiseforstyrrelse hos barn og ungdom», «Triste følelser og depresjonsplager hos barn og ungdom» og «Angst og bekymring (engstelse) hos barn og unge» utvikles. Det vises også til nyhetsbrev som legges ved referatet for ytterligere informasjon om pågående og planlagt arbeid.
For å sikre god involvering fra oppvekstsektoren er det viktig at informasjon kommer ut til kommunene. Sekretariatet vil være behjelpelig med dette fremover og fungere som et kontaktpunkt for Agdermodellen ut mot kommunene. Dette er en viktig faktor for å løfte arbeidet og kontakten mot oppvekst fremover og for å sikre at dette er et verktøy som eies av, og gjøres kjent blant, kommunene.
8/25 Orientering om FOV og VOV
Eivind Øen fra Agder fylkeskommune orienterte om FOV (forberedende opplæring for voksne) og VOV (videregående opplæring for voksne), MFY (modulstrukturert fag- og yrkesopplæring) og kombinasjonsløp.
MFY er lagt til tre kompetanseskoler i Agder. Per i dag 360 deltakere. Ca 200 elever får opplæring i Helsearbeiderfaget i samarbeid med kommunene på Agder. Ca. 50 har tatt fagbrev. Det er også samarbeid med kommuner om 20 personer som tar fagbrev i renholdsfaget, med 10 beståtte fagprøver til nå.
I tillegg er det 361 elever på yrkesfaglig 2+2-løp i VGS, 216 deltakere tar fagbrev på jobb, 371 elever tar generell studiekompetanse i 23/5-ordningen og Nettskolen er planlagt startet opp skoleåret 2025/2026. Agder fylkeskommune har kommet langt, og har høy aktivitet knyttet til fagopplæring for voksne. Ved oppstart av skoleåret 2025/2026 estimeres det 1380 voksne elever i videregående opplæring på Agder.
FOV er opplæring på nivå under videregående opplæring og erstatter grunnskole for voksne. FOV har nye fagplaner fra 1. august 2024 og er bygget opp av fire moduler som bygger på hverandre. Opplæringen tilpasses den enkeltes kompetanse, behov, mål og livssituasjon.
Kommunene kan samarbeide med Agder fylkeskommune om plass i kombinasjonsklasser for elever uten grunnskole ved å inngå samarbeidsavtaler. Målgruppen for disse klassene er elever mellom 16 og 20 år med kort botid i Norge som ikke har fullført grunnskole eller ikke har godkjent grunnskole fra utlandet og som må ta FOV-eksamen for voksne.
9/25 Møtetidspunkt RKG høsten 2025
Møtedatoer for høsten 2025 ble bestemt. Dato for møtene blir:
· RKG: fredag 26.09.2025, kl. 09.00 – 15.30.
· RKG: fredag 21.11.2025, kl. 12.00 – 15.00.
Sekretariatet i RKG sender ut plassholder i Outlook. Sted bestemmes fortløpende.
10/25 Eventuelt og mulige saker for neste møte 20. juni 2025
· Gjesteelevsatser: Felles satser til gjestebarn, ikke bare gjesteelever.
· Demokratiuka
· Kompetansestrategi Agder 2030
· Samsnakk om dialogmøte med utvalg for fremtidens fellesskole
· PLIVO - hvordan kan lærere få varslet?
· Diskusjon rundt skolestruktur og hvordan man forholder seg til stramme økonomiske rammer. Hvordan håndtere sinne, følelser, hvordan stå i nedleggelser?