Til stede:
Gunnar Wåsjø Simonsen
Anette Gullestad Solsvik
Line Håberg Løvdal
Kristin Eidet Robstad
Hilde Inntjore
Cecilie T. Mork
Bjørn Stian Hellgren
Marianne Wegge
Fredrik Hafredal
Anne Grethe Ødegården
Silje Gran Aanensen
Gisle Arctander Hovdenak
Forfall:
Gunn Bjørnsen
Referat:
11/25 Velkommen og saker til eventuelt
12/25 Referat fra forrige møte
I referatet som ble sendt ut var det skrevet at UiA allerede hadde vært i kontakt med Kjerstin Askholt under sak 4/25 om regionalt dialogmøte med utvalget for fremtidens fellesskole. Dette var ikke riktig – det riktige er at UiA hadde planlagt for dette. Referatet er endret tilsvarende og godkjent uten andre kommentarer.
13/25 RKG struktur
I forkant av møtet hadde leder sendt ut informasjon om bytte av leder og nestleder i RKG Oppvekst og utdanning, og oppfordret oppvekstnettverkene til å diskutere mulighet for å ta på seg vervene fra høsten.
I møtet meldte Region Setesdal og Lister at de kunne stille seg til rådighet for vervene. Region Setesdal har valgt Line H. Løvdal som representant i RKG videre, mens Lister bytter leder fra høsten av. Torbjørn Johnsen, Kvinesdal kommune, tar over ledervervet i Lister etter Anette G. Solsvik. Løvdal har vært medlem av RKG i flere perioder, også i AU. Johnsen er ny i RKG.
Fra høsten 2025 ble dermed Region Setesdal valgt til leder og Lister til nestleder. I utgangspunktet gjelder valget for to år. Dette kan føre til utskifting av både leder og nestleder på samme tidspunkt, noe som kan være utfordrende for kontinuiteten i ledelsen. Valgperiode for vervene bør derfor evalueres etter at det har gått noe tid, for eksempel etter ett år.
14/25 Regionalt dialogmøte med utvalget for fremtidens fellesskole
Temahefte for dialogmøtene var sendt ut på forhånd, og ble kort gjennomgått. Det er viktig at deltakerne fra regionene har gode prosesser med temaheftet i forberedelsene til dialogmøtet. Dersom det er ønskelig, kan KS Agder delta på dette.
Generelt er det enighet om at fellesskolen må bevares som en av de få universelle fellesaraene vi har som samfunn. En felles, universell, skole der alle deltar, er noe av gullet i hvordan vi har organisert samfunnet vårt og som har gitt små forskjeller historisk. Slike arenaer er det viktig å ta vare på og videreutvikle.
Det er flere samfunnstrekk som utfordrer. Troen på demokratiet som styringsform er under press; undersøkelser referert til under Demokratiuka i Kristiansand viser at 30 % av unge i Europa ikke har tro på demokratiet, men heller vil ha en sterk leder. Fremtidspanelet fremholder viktigheten av et samfunn der vi kan leve og virke sammen selv om vi er uenige. En av anbefalingene fra dem er at skolen må bruke mer tid på samfunnsforståelse og kritisk tenkning. Dette henger også sammen med uttalelser fra ungdom som deltok på demokrativerksted på Utøya i juni. Her kom det frem at ungdom savner tydeligere opplæring om, gjennom og for demokrati.
Man opplever også økende utfordringer knyttet til samarbeid med foreldre knyttet til innhold i skolen. Terskelen for å flytte barn over i private tilbud er lavere nå enn tidligere, når foreldre opplever at innhold eller tematikk strider mot individuelle overbevisninger.
En felles tilnærming fra Agder handler om at fellesskolen må innrettes slik at vi tar imot elevene på en slik måte at både dannelsen og utdanningen blir adekvat. Fellesskolen kan ikke løse alle utfordringene samfunnet står overfor. Samfunnsoppdragelse om dannelse og utdanning må holdes høyt. Lærerutdanningene er bare så vidt nevnt. Viktig at denne er forskningsbasert og at lærerutdanningene har et tett og nært samarbeid med praksisfeltet. Når det gjelder demokrati og inkludering er det et viktig poeng at individet må finner sin plass i et fellesskap. Dette henger også sammen med læringssyn; læring skjer best i fellesskap. Vi må evne å stå sammen i uenighet.
Til dialogmøtet møter medlemmene i RKG Oppvekst og utdanning. Kommunerepresentantene tar med seg en rektor, hovedtillitsvalgt og plasstillitsvalgt. Arendal og Kristiansand kommune tar i tillegg med seg egen skolesjef. Statsforvalteren i Agder, UiA og Agder fylkeskommune bes melde deltakere til KS Agder ved Fredrik Hafredal i god tid før møtet 26. september.
15/25 Gjesteelevsatser
Før møtet var det sendt ut tre alternativer for revidert veiledende avtale om gjesteelevsatser for skoleåret 2025/2026. Etter en runde med innspill fra regionene, var det konsensus om alternativ 3, med bare en tilleggskategori for «annen høgskoleutdanning» i stedet for to kategorier for henholdsvis 3- og 4-årig UH-utdanning.
Det kom også innspill på at det ikke var helt sammenheng mellom fremgangsmåten beskrevet i avtalen og anmodningsskjemaet. Sekretariatet fikk i oppdrag å se på dette sammen med Line Håberg Løvdal.
Det ble også henstilt i møtet til at alle bidrar til å gjøre avtalen kjent, da det ikke virker som at alle kommuner er like godt informert om at den finnes. Avtalen sendes ut til alle kommuner når den er klar, før 1. juli.
16/25 Kompetansestrategi Agder 2030
Helene Vedal fra Agder fylkeskommune informerte om pågående arbeid med revidering av Kompetansestrategi Agder 2030. Planen er å fremme sak for fylkestinget våren 2026. Arbeidet har frem til nå bestått i å oppdatere kunnskapsgrunnlaget opp mot hvordan Agder ligger an i forhold til landsgjennomsnittet på ulike indikatorer. I tillegg har det blitt avholdt en-til-en møter med eksterne kompetanseaktører.
I møtet ble det presisert viktigheten av at kommune-stemmene også blir hørt i arbeidet med slike strategier. Dette må skje tidlig i prosessene slik at innspill fra kommunene kan innarbeides før planer og strategier sendes på høring. Representantene fra Agder fylkeskommune ble bedt om å ta dette med videre i egen organisasjon.
17/25 Høring - Helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling for ansatte i barnehage og skole
Tre forskrifter for kompetanse- og karriereutvikling er sendt på høring. Line Håberg Løvdal innledet med synspunkter som leder for Samarbeidsforum. På Agder har vi fått til en rigg som fungerer. Det er viktig at det støttes opp om dette.
Særlig viktig på Agder er tanken om at de regionale nettverkene kan fokusere på de behovene man er enig om lokalt og som man nedfeller i lokale planer. Dette er avgjørende for at regionene kan velge seg sine satsningsområder som man kan jobbe med over tid. Dette gjør det også lettere å se de forskjellige ordningene i sammenheng. Det er viktig at det fortsatt legges til rette for dette i den nye ordningen.
Konkret ble det diskutert følgende om forskriftsforslaget:
- Stusser på at barnehagemyndighet skal stå for egenandel for private. Kommunene må følge med på den.
- Åpner opp for "andre kompetansemiljø". Tidligere var det tydeligere på UH-sektoren.
- UiA er opptatt av læringssløyfen. Har nå mange gode prosjekt mellom UiA og skole.
- Målgruppen for ordningen er bredere nå. Dette er begrunnelsen for at "andre kompetansemiljøer" er inkludert.
- Samarbeidsforumene bør uttale seg om hvem som er relevante.
Tillit er også en nøkkel, slik at ikke Samarbeidsforum skal definere hvilke kompetansemiljø som er gode nok.
Når kommunene har klare sine høringsinnspill bes de delt med KS Agder, som vil dele dem med resten av kommunene på Agder. UiA har satt ned en gruppe som skal utarbeide et høringssvar.
18/25 Forskningssamarbeid og muligheter
Stian Reiersen fra Agder fylkeskommune orienterte kort om Støttenettverk for forskning og innovasjon - Agder fylkeskommune. Formålet er å stimulere til flere forskningsprosjekter i offentlig sektor gjennom å bygge konsortier mellom forskningsmiljøer og offentlige aktører.
Henriette Hovland orienterte videre om Kommunenes samarbeidsarena for forskning (KSF) - Hjem. Målet med dette er mer praksisrelevant forskning og er et spleiselag mellom kommuner og akademia.
Det forventes en del midler til forskning gjennom Erasmus+, spesielt knyttet til STEM-fagene. KSF og #vårtagder kan være viktige «meglere» her.
19/25 Digital Balanse = DiBA
Gisle Arctander Hovdenak orienterte kort om fagdag om profesjonsfaglig digital kompetanse i september. Kommunene oppfordres til å spre informasjon om denne dagen bredt.
20/25 Eventuelt og mulige saker for møtet 26. september
Statsforvalteren i Agder informerte om at årets Utdanningsmøte vil foregå 12. november på Clarion Hotel Ernst i Kristiansand. Informasjon om møtet finnes her: Statsforvalteren i Agder inviterer til høstens utdanningsmøte | Statsforvalteren i Agder. I tillegg planlegges det en regelverkssamling for barnehagemyndighet dagen etter. Mer informasjon om denne kommer.
Aktuelle temaer for kommende møter:
- Skole-PLIVO
- Hvordan jobbe effektivt og samtidig opprettholde kvalitet