Til stede:
Gunnar Wåsjø Simonsen
Anette Gullestad Solsvik
Line Håberg Løvdal
Kristin Eidet Robstad
Gunn Bjørnsen
Cecilie T. Mork
Bjørn Stian Hellgren
Marianne Wegge
Fredrik Hafredal
Forfall:
Hilde Inntjore
Anne Grethe Ødegården
Silje Gran Aanensen
Line Marie Poppe
Referat:
28/24 Velkommen og saker til eventuelt
29/24 Referat fra forrige møte
Referatet ble godkjent uten kommentarer.
30/24 Skolerute Agder
Fredrik Hafredal presenterte innspill fra kommunene til foreslått skolerute for 2027/2028. Fra innspillene var det bare Lister-kommunen som ønsket endringer. De ønsket skolefri i forbindelse med påsken til og med tirsdag 18. april 2028 for å arrangere planleggingsdag, muligens Flekkefjordkonferansen. I forbindelse med dette ble det videre foreslått å flytte siste skoledag til fredag 23. juni 2028. I tillegg ble det gjort oppmerksom på at riktig dato for 2. pinsedag 2028 er 5. juni.
I diskusjonen i RKG var det ikke stemning for å gjøre den forslåtte endringen gjeldende for hele Agder. Dette er dog ikke til hinder for at Listerkommunene er enige seg imellom om å gjøre dette, da det er den enkelte kommune som skal fastsette lokal skolerute.
Foreslått skolerute 2027/2028 ble dermed vedtatt av RKG, uten andre endringer enn at dato for 2. pinsedag rettes til 5. juni 2028.
31/24 Helsefremmende skole og barnehager
Linn Gyland fra Agder fylkeskommune orienterte om folkehelseprogrammets samarbeid med pilotkommuner om å utvikle skoler og barnehager til mer helsefremmende arenaer, og muligheten for flere kommuner å bli med i 2025.
Arbeidet inngår i folkehelseprogrammet og har tre temaområder:
• Sosial /emosjonell kompetanse, lek
• Fysisk aktiv læring/ Fysisk aktivitet
• God ernæring / kosthold
Grimstad, Åseral, Bygland og Farsund har inngått samarbeid om å være pilotkommuner. Målet er styrke det systematiske forebyggende og helsefremmende arbeidet i kommunene, barnehagene og skolene. Samarbeidet mellom fylkeskommunen og kommunene baseres på samskapning og dialog, nedenfra og opp. Dette for å sikre at kommunene får løst utfordringene de står i nå.
RKG satte pris på orienteringen, og hadde en bred diskusjon med innspill til fylket. Hovedsakelig er det positiv med denne typen satsninger, som bidrar til positiv utvikling for deltakerne. Oppvekstsektoren står i et kontinuerlig krysspress der overordna myndigheter legger satsninger og utfordringer samfunnet må løse til sektoren, spesielt barnehage og skole. Ofte uten at sektoren får mulighet for å påvirke.
Man ønsker en bedre dialog og samtale med fylkeskommunen i forkant av denne typen satsninger og prioriteringer, slik at man får en bredere forankring regionalt. Dette vil også bedre informasjonsutveksling av hva som allerede foregår av satsninger i regionen og hva man har behov for støtte til. Man kan også få en bredere dialog om prioritering av midler som er tilgjengelige for kommunene.
I diskusjonen var man også inne på hvordan kommunene kunne bli med, på hvilke vilkår og størrelse på økonomisk bidrag. Man var også opptatt av hvilket samarbeid man har med UiA, Matnyttig og andre satsninger. Flere kommuner er allerede inne i denne typen satsninger og kan da oppleve dette som dobbelt opp.
32/24 Repr. fra RKG Oppvekst og utdanning i Helsefellesskapet på Agder.
Strategisk samarbeidsutvalg - Helsefellesskapet på Agder (SSU) har bedt RKG utpeke en representant fra oppvekstsektoren til SSU for å sikre at barn og unges perspektiver blir representert og ivaretatt i Helsefellesskapet.
Spørsmålet som ble tatt opp til diskusjon var hvordan dette skulle løses av RKG. Skal man tenke at dette følger ledervervet, skal man oppnevne noen andre fra RKG, eller kan man tenke seg at det er andre kandidater utenfor RKG?
Man var enige om at det ikke er nødvendig å legge dettet til ledervervet i RKG, da en slik praksis kan føre til høy arbeidsbelastning knyttet til vervet. Region Setesdal foreslo at representant fra RKG inn i SSU bør komme fra en kommunerepresentantene i RKG. Region Kristiansand foreslo Jon Wergeland, leder for Barne- og familietjenester i Kristiansand kommune. Wergeland har bred oppvekst- og helsefaglig kompetanse. Han vil dermed kunne representere barn og unges perspektiver i SSU på en god måte.
I diskusjonen ble det fremhevet viktigheten av at den som skal representere RKG oppvekst og utdanning i SSU må inviteres inn i møtene våre for å holde RKG oppdatert. Det er videre viktig at saker som behøver dekning i RKG formidles sekretariatet slik at de kan settes på saksliste og bli behandlet. Sekretariatet må også bidra til en god kopling mellom representant og RKG.
Det er et paradoks at oppvekstsektoren skal ha en representant i dette fellesskapet, når ett av fire satsningsområder for helsefelleskapene er barn og unge. Mange av satsningene og problemstillingene i helsesektoren påvirker oppvekst direkte, og da burde oppvekst ha en bredere representasjon. Representantene i RKG oppvekst og utdanning oppfordres til å ta dette opp i de fora det kan være hensiktsmessig.
RKG oppvekst og utdanning ble enige om å oppnevne Jon Wergeland som RKG oppvekst og utdannings representant i SSU. Oppnevningen gjøres som en prøveordning ut 2025, og han inviteres til møtene i RKG som fast punkt på agendaen.
33/24 Russetid
Cecilie Gjære fra Agder fylkeskommune orienterte om pågående arbeid med å endre russefeiringen til en avgangsmarkering fra og med 2026. Det jobbes på flere fronter, både nasjonalt, regionalt og lokalt. Hovedtrekkene går på å endre til en avgangsmarkering, redusere tidsbruken og redusere markedsaktørenes kontroll med feiringen og dermed redusert kommersielt press. Hovedmålet er å legge til rette for en inkluderende, felles feiring.
I regionen jobber man bredt og har opparbeidet et godt samarbeid med russen over flere år. Ungdommene ser også behov for endringer og ønsker en feiring som inkluderer alle. Det er utfordrende å treffe ungdommene på ungdomstrinnet, da man ser at mange planlegger å feire sammen med venner allerede på ungdomsskolen. I noen tilfeller samkjører man søknad til VGS for å komme på samme skole. Fylkeskommunen har behov for hjelp til å komme ut til denne gruppen og tar gjerne imot invitasjon fra kommunene for å informere.
Mer informasjon om arbeidet med ny russefeiring og kontaktinformasjon finnes på 2026 - en ny feiring! - Agder fylkeskommune.
34/24 Gjesteelevsatser
Ny avtale om veiledende gjesteelevsatser på Agder er utarbeidet på vegne av RGK og har vært ute på høring blant kommunene. Fredrik Hafredal gikk igjennom innspill fra kommunene. Innspillene gikk i stikkordsform på samkjøring av begrepsbruk mellom avtale og lovtekst, forståelse av formuleringer rundt samtykke i avtaleteksten, faktureringsrutiner, avtaleperiode og revidering. I tillegg var det kommet inn et endringsforslag til avtalens Vedlegg 1. I møtet ble det også foreslått at navnet på avtalen skulle endres til «Veiledende avtale om gjesteelever i Agder».
RKG oppvekst og utdanning vedtok avtalen med følgende endringer og justeringer:
· Begrepsbruk knyttet til individuell tilrettelegging samkjøres med lovteksten i Opplæringslova.
· Navn på avtalen endres til «Veiledende avtale om gjesteelever i Agder»
· Avtalen revideres hvert år. Dette skrives inn under punktet «Virkeområde og avtaleperiode», samt i årshjul for avtalen.
· Når vedtak gjøres, sendes dette fra Bosteds-/Omsorgskommunen til Vertskommune, sammen med refusjonsgaranti. Dette skrives inn under punktet «Fremgangsmåte ved behov for individuell tilrettelegging for gjesteelever», samt i årshjul for avtalen.
· Samtykke gjennomgås i «Fremgangsmåte ved behov for individuell tilrettelegging for gjesteelever».
35/24 Statsforvalter informerer etter runde med kommunene ang. ny opplæringslov
Statsforvalteren i Agder orienterte om besøksrunde til kommunene i Agder angående kommunenes erfaring med ny opplæringslov. Mange kommuner er besøkt i løpet av året og har tatt Statsforvalteren godt imot.
Det er særlig kapittel 11 og 12 som har gått igjen ute i kommunene. Særlige utfordringer har gått på PP-tjenestens nye mandat, bestemmelsene om individuell tilrettelegging, bruk av assistenter og alternativ opplæringsarena samt kapittel 12 om skolemiljøet til elevene. For videregående opplæring har rett til opplæringstilbud frem til fullført opplæring og voksenopplæringens læreplaner pekt seg ut.
Statsforvalteren i Agder vil i 2025 arrangere fagwebinar om utvalgte temaer og tar gjerne imot innspill fra kommunene på viktige spørsmål og problemstillinger. Dette er et godt tilbud til kommunene, som settes pris på.
36/24 Rekruttering av lærere
UiA ved Gunn Bjørnsen orienterte om pågående arbeid med rekruttering av lærerstudenter. Spørreundersøkelsen som ble sendt ut i høst er akkurat avsluttet og det blir spennende å gå inn i resultatene herfra. I undersøkelsen er skoleeiere og ledere på Agder spurt om behov for fleksible og desentraliserte lærerutdanninger.
KS og UiA samarbeider sammen med analysenettverket for å få frem data på fremtidig behov for lærere i regionen basert på fremtidig avgang. Rekrutteringsgruppen skal ha møte mandag 25.11.24.
37/24 Strategi for lærerutdanningen
Sammen med orientering om rekruttering ble det kort redegjort for at Lærerutdanningen ved UiA ønsker innspill på strategi. Forespørsel er sendt direkte til deltakerne i RKG og innspill ønskes innen 4. desember.
38/24 Regionplan Agder
Bjørn Stian Hellgren fra Agder fylkeskommune orienterte om Regionplan Agder 2030, som ble vedtatt i høst. Man har søkt å gå over til en mer overordnet og strategisk plan. Dette for å få bedre sammenheng mellom planer, strategier, handlingsprogram – og dermed mer effekt. Regionplanen tar utgangspunkt i 3 samfunnsfloker. Dette gir 5 satsningsområder med 30 hovedmål og planbehov knyttet til disse.
Flere planer kan være aktuelle og av interesse for RKG oppvekst og utdanning, kanskje særlig Kompetansestrategien. Denne ønskes presentert i neste møte, og RKG kan muligens komme med innspill til arbeidet med denne.
39/24 Møtetidspunkt RKG vår 2025
Møtedatoer for våren 2025 ble bestemt. Dato for møtene blir:
· RKG: fredag 14.03.2025, kl.12.00 – 15.00.
· RKG: fredag 20.06.2025, kl. 12.00 – 15.00.
· AU RKG: Mandag 10.02.2025 kl. 08.30 – 10.00.
· AU RKG: Mandag 05.05.2025 kl. 08.30 – 10.00.
Leder RKG sender ut plassholder i Outlook. Sted bestemmes fortløpende.
40/24 Eventuelt og mulige saker for neste møte 14. mars 2025
· Sørlandske lærerstevne
· Kompetansestrategi
· DigiOppvekst – struktur for bakland i Agder
· Rapport fra samling i Barnehage- og grunnskolenettverket
· SSU – opprette kontakt med representant Jon Wergeland
· Struktur og organisering av Sekretariat og AU i RKG fremover