Deltakere
Esther Kristine Hoel
Line Marie Poppe
Anne Grete Ødegården
Line Håberg Løvdal
Gunn Bjørnsen
Silje Gran Aanensen
Odd Joar Svensson
Fredrik Hafredal (ny for KS fra september)
Ragnhild Elisabeth Andersen (for Marianne Wegge)
Gunn Bjørnsen
Silje Gran Aanensen
Cecilie T. Mork
Forfall:
Anette Gullestad
Marianne Wegge
Kristin Eidet Robstad
Hilde Inntjore
Referat
Informasjon (I), Dialog (D), Beslutning (B)
Kontakt Fredrik Hafredal dersom du ønsker å få tilsendt presentasjoner eller vedlegg fra møtet.
11/24 Velkommen og saker til eventuelt
KS tar tilbake sekretariatfunksjonen fra og med neste møte.
12/24 Referat fra forrige møte (I,D)
Hvordan følges sakene opp i de ulike regionene og kommunene? Hver representant forbereder 2 min. innlegg.
Arendal kommune har saker fra RKG som fast post på samarbeidsmøter, men det er utfordrende å kommunisere sakene godt. Det er også satt på agendaen på et drøftingsmøte i august. Informasjonen kommer ut, men diskusjonene er det mer utfordrende å få til.
Agder fylkeskommune: Line Marie har direkte dialog med dem det gjelder. Ikke alle saker som er like relevante for AFK.
Utdanningsforbundet: Etterlyser forankring ute i sektoren. En gang i måneden er det møte med lokallagsledere og Hovedtillitsvalgte. Her informerer Utdanningsforbundet om det som er relevant.
KS: KS jobber gjennom nettverk og informerer der. I nettverkene etterspørres også hvordan saker blir fulgt opp. Bidrar til forankring hos oppvekstlederne.
UiA: Informasjonsform og mottaker vil være avhengig av sak. Ledermøtet i Avdeling for lærerutdanning er en arena i tillegg til Forum for lærerutdanning. Hilde Inntjore ivaretar informasjonen til rektoratet.
Region Setesdal: Referatene sendes ut. Line kobler på tillitsvalgte når beslutninger må tas. Får innspill fra enhetslederne i forkant av møter i RKG oppvekst. Det gjennomføres årlige møter med kommunedirektørene hvor saker fra RKG oppvekst og utdanning er et tema.
Region Kristiansand: Informasjon gis i regionmøtene. Representanten tar med seg det som skal bringes tilbake til RKG oppvekst og utdanning. Kommunalsjefene tar relevante saker ut på kommunenivå.
Statsforvalteren: Aktuelle saker informeres om og drøftes i forkant og etterkant i ledergruppa på Utdanning- og barnevernsavdelingen. Enkelte saker informeres også om i embetsledergruppa.
Region Østre Agder: RKG oppvekt og utdanning er fast post på regionmøtene. Referatene sendes til alle kommunene. Det er opp til kommunene å ta det videre til sin organisasjon. Hvis aktuelt, tas saker også videre til medbestemmelsesmøter. KS (v/Fredrik) blir med på møtene i regionen fremover.
Drøfting:
Informasjonen kommer ut, men det er utfordrende med forankring. AU bør se på muligheten til å legge opp til flere saker som er aktuelle å ta ut i regionene for drøfting og forankring.
Tillitsvalgte må bidra til forankring i forkant og etterkant av drøftingsmøter.
Sakene må forberedes i forkant og i god tid. Hvis noe skal besluttes, må det ligge til grunn en forankring i regionene, KS, Utdanningsforbundet, UiA og Statsforvalteren.
13/24 Hvordan samarbeider vi om ny opplæringslov og ny forskrift til opplæringsloven? (I,D)
- Status informasjonsmøter v/Statsforvalteren, erfaringer – hva strever mange med
Cecilie redegjorde for hvilke kommuner som har hatt besøk og om hvordan informasjonsmøtene har blitt mottatt. Det synes som om tilbudet treffer et behov og Statsforvalteren erfarer stort engasjement knyttet til den nye loven. Deltakerne stiller gode spørsmål og det synes som at mange er godt i gang med implementering. Det er noen temaer i den nye loven som går igjen og som tydeligvis utfordrer mer enn andre. Statsforvalteren tar med seg denne innsikten og formidler videre til Utdanningsdirektoratet, samt gjør en vurdering av hva som må følges opp videre eksempelvis i form av webinarer.
- Hvordan samarbeide om utarbeidelse av maler og retningslinjer. Er dette noe KS kan bidra med?
KS sentralt er i gang med utarbeidelse av en del maler.
- Kristiansand kommune har tidligere sagt seg positive til å dele sitt arbeid med retningslinjer knyttet til ny opplæringslov. Hva er status?
Representant fra Kristiansand var ikke til stede, slik at deling med dette arbeidet har ikke blitt gjennomført. De fleste kommuner er stort sett i gang med å utarbeide lokale forskrifter og retningslinjer selv.
14/24 Digi oppvekst og KI-plattform (I,D)
Ole Wongraven er Agders representant i fag- og prioriteringsutvalg for digitalisering i oppvekst (Digi Oppvekst) i den nasjonale samstyringsstrukturen. Han koordinerer også det regionale nettverket for digitaliseringsrådgivere i oppvekst (Digi Oppvekst Agder). Ole gir siste status fra arbeidet.
Innledning ved Line Marie: Alle har KI som en utfordring – hvordan forholde seg til det? En del kommuner har gjort en jobb. AFK har laget en plattform innenfor IKT Agder. Den vil alle kunne bruke hvis de ønsker.
Ole informerte om Fag og prioriteringsutvalget, se vedlagt presentasjon.
KI i skolen
Kristiansand kommune har laget en variant av Randabergplattformen. Det gikk relativt raskt og greit å sette denne opp. Før løsningen var klar, var det allerede en del lærere og skoler som hadde tatt KI i bruk uten at personvern nødvendigvis var ivaretatt. Derfor ble det viktig å få på plass en trygg plattform raskt. Kommunen har tatt utgangspunkt i Randabergplattformen og endret bare på noe. Kommunen lener seg videre på Udir sine retningslinjer. Disse skal redigeres for å bli mer relevante. Udir har også et kompetansehevingsverktøy som kan tas i bruk.
Drøfting:
Det kan være hensiktsmessig å samarbeide på tvers av kommunene. IKT Agder kan brukes som et utgangspunkt. Når Bente Naglestad kommer på neste møte, er det nyttig at alle regionene har diskutert i sin region hva som er behovet og hvordan et samarbeid eventuelt kan etableres.
Bente Naglestad deltar i et nettverk bestående av AFK og flere kommuner hvor det arbeides med å utvikle en KI-plattform for skolene. Bente Naglestad gir siste status fra arbeidet i neste møte.
Østre Agder skal i gang med noe arbeid knyttet til KI, også via DeKomp. Grimstad er i gang med å sette opp «Randabergskolen» og samarbeider med IKT- Agder.
15/24 Oppfølging av LK20 (I,D)
Informasjon ved Statsforvalteren. Forslag: samarbeid om oppfølging av LK20 tas inn i samarbeidsforum kompetanseordningene
Cecilie informerte om oppdraget Statsforvalteren har fått. Statsforvalteren ønsker at bidraget, som omhandler å følge opp arbeidet med fagfornyelsen, skal treffe best mulig i forhold til det som er behovet i Agder. Det er derfor hensiktsmessig at regionene før neste møte i RKG oppvekst drøfter hva som vil være en formålstjenlig fremgangsmåte, slik at representantene i RKG oppvekst og utdanning kan formidle ønskene i neste møte (13. september). Cecilie sender bakgrunnsgrunnlag for drøfting til representantene i RKG oppvekst og utdanning i en egen e-post.
16/24 Oppfølging av tidligere saker
Flexid
RKG-oppvekst besluttet i forrige møte å avklare eventuell deltakelse i egne kommuner/nettverk og at vi ville gjøre Flexid kjent her. Saken løftes tilbake til RKG i junimøtet for tilbakemelding fra de ulike nettverkene.
Flexid har fått avslag på prosjektsøknad. Derfor utgår saken.
Levekårskonferansen
RKG oppvekst og utdanning vil gjerne være en referansegruppe. Kathrine vil følge oss opp igjen i møtene 25. juni og 13. september. Når det gjelder arbeidsgruppe, besluttet vi å ikke gå inn med representasjon i den i år.
Konferansen er 6. november. Arbeidsgruppa er kommet videre i arbeidet med programmet.
Tema på konferansen i år vil blant annet være hvordan de universelle arenaene er tilgjengelig for dem som står utenfor. NORCE ved Tonje Fyhn vil bidra med innlegg som omhandler: flere i arbeid. Komitéen ønsker seg også Camilla Stoltenberg til å snakke om gutter som ikke finner sin plass, Evt. vil noen fra Mannsombudet eller Barneombudet være aktuelle innledere. RVTS-sør skal bidra, og innlegget herfra vil sette søkelys på hvordan vi bygger systemene våre. Kristine Vigsnes er invitert til å dele erfaring med Nye mønstre. Hun vil snakke om hvor vi står nå og hva er veien videre. Komitéen planlegger for en Live-podkast til slutt i programmet.
Som en forsmak på konferansen, er det satt av én time i UiA-teltet under Arendalsuka (tirsdagen). Øystein Nybø (lærer og stipendiat) blir hovedinnleder. Han er opptatt av relasjonen mellom lærer og elev og betydningen av anerkjennelse. Deretter blir der en sofasamtale med Ann Christin Eklund Nilsen (UiA) og Mai Irene Tveito (Kristiansand kommune).
Status lokal eksamen
v/Arendal kommune og Kristiansand kommune
De to kommunene har ikke hatt kontakt om dette siden forrige møte. Nå har Arendal heller ikke det samme behovet som tidligere. Det ble besluttet at RKG oppvekst ikke jobber videre med å etablere et samarbeid. De enkelte kommuner/regioner finner eventuelt sammen for samarbeid om lokalt gitt eksamen etter eget behov.
Oppfølging karriereveiledning (Siren Wolf)
Ønskelig at Siren møter for å orientere.
Siren orienterte om status i arbeidet med å utvikle et helhetlig system for karriereveiledning. Se vedlagt presentasjon.
17/24 Møteplan 2024 (B)
Stadfesting av datoer:
• 13. september, møte 3
• 22. november, møte 4
Gunnar Waasjø Simonsen tar over som leder fra og med neste møte, da det er han som overtar som leder for Region Østre Agder – samarbeidet fra 1.8.
18/24 Eventuelt og mulige saker for møtet 13. september
- Om FOV og VOV, Line Marie orienterer
De voksne har fått flere nye rettigheter. AFK har vært forsøksfylkeskommune knyttet til modulstrukturert opplæring. AFK har derfor en del erfaring. Nå når FOV rulles ut, så vil samarbeidet bli tettere med kommunene.
Vi ble enige om at vi i novembermøtet setter dette opp som en egen sak. Vi får da en grundigere orientering fra Line om erfaringene med forsøket og organiseringen som ble etablert i den forbindelse.
- Orientering om fleksible utdanninger
Gunn vil gjerne orientere om fleksible utdanninger og arbeidet som gjøres i arbeidsgruppen for rekruttering til lærerutdanning i neste møte.
Gunn ønsket innspill på om det i forbindelse med Kompetansestrategi 2030 finnes et kartleggingsgrunnlag å bygge videre på? Hun fikk tips om at kompetanseplanene i kommunene og i AFK kan være et utgangspunkt.
- Konferanse i regi av KS og Utdanningsforbundet
20. september tilbys en dagssamling om vold og trusler i skolen. Samlingen arrangeres i et samarbeid mellom KS og Utdanningsforbundet. Politiet deltar også. Målgruppa er oppvekstsektoren. Sted: Niels Henrik Abels hus. Program for samlingen blir sendt ut til medlemmer i RKG oppvekst og utdanning i etterkant av møtet.