MOVE-prosjektet
Om prosjektet MOVE
Undersøkelser i Danmark, Sverige og Norge viser at vi kjører for mye bil. For mange kan det være en stor barriere å endre transportvaner til å gå, sykle, reise kollektivt eller samkjøre, dersom du er vant til å kjøre alene i egen bil.
Prosjektet vil derfor ta i bruk verktøy som atferdspåvirkning og samskaping for å påvirke transportvanene i bærekraftig retning. Prosjektet er delt inn i ulike temaområder; barn og unges transport, knutepunkter i ytre områder og arbeidsreiser. Målgruppene er skoleelever, foreldre, ungdom, studenter og arbeidstakere.
Underprosjekter i Agder
Agder fylkeskommunene jobber med fire ulike prosjekter under MOVE-paraplyen. Under kan du lese mer om de fire ulike prosjektene.
Ett av prosjektene handler om reisevaner på en barneskole i Agder med mål om å få flere til å gå eller sykle. Fylkeskommunen samarbeider med Furulunden barne skole i Mandal.
Lenke til prosjektet: Reisevaner på en barneskole i Agder - Move (move-interreg.eu)
- AKT Svipp i hele Agder og arbeid med knutepunkt
Ett av prosjektene handler om hvordan mobilitetsselskapet Agder kollektivtrafikk (AKT) kan samarbeide med kommunene for å utvikle knutepunkt på Agder gjennom økt satsning på bestillingstransporttjenesten AKT Svipp. Herunder kan det være aktuelt å se på et eller flere av følgende samarbeid eller begynnende samarbeid i kommunene:
- Åseral (knutepunkt: Kyrkjebygd),
- Iveland (til knutepunkt Vennesla sentrum) og
- Åmli (fra knutepunkt Åmli sentrum til og fra togstasjon).
Lenke til prosjektet: AKT Svipp i hele Agder og arbeid med knutepunkt - Move (move-interreg.eu)
- Innfartsparkerinsg - økt kunnskap og økt bruk
I ett av prosjektene ønsker Agder kollektivtrafikk (AKT) og fylkeskommunen økt kunnskap og økt bruk om innfartsparkering (park ’n’ ride). Her er parkeringen i Mandalskrysset (Lindesnes kommune) langs E39 valgt som eksempel å se nærmere på. Lenke til prosjektet: Innfartsparkering i Agder - Move (move-interreg.eu)
- Grønne arbeidsreiser i Agder
I dette prosjektet ønsker fylkeskommunen å motivere ansatte til å velge grønn og aktiv transport til og fra jobb.
Fylkeskommunen er en stor arbeidsgiver med ansatte på ulike lokasjoner rundt om i fylket og fylkeskommunen har gjennomført reisevaneundersøkelser som viser at svært mange av de ansatte bruker bilen på arbeidsreiser. Dette prosjektet vil teste ut ulike tiltak for å få flere ansatte til å sykle, gå, reise kollektivt og samkjøre. Aktuelle tiltak er blant annet leasingavtale på elsykkel, sykkelserviceavtale, app for å registrere reisevaner, ulike kampanjer som motiverer til miljøvennlige reiser og oppgradering av sykkelfasiliteter på de ulike lokasjonene. I tillegg har fylkeskommunen vedtatt å innføre parkeringsrestriksjoner ved flere av sine lokasjoner i både Kristiansand og Arendal. Lenke til prosjektet: Grønne arbeidsreiser i Agder - Move (move-interreg.eu)
Fakta og nøkkeltall for MOVE-prosjektet
Prosjektperiode:
01.07.2023 - 30.06.2026
Prosjektledelse: Region Midtjylland
Norsk prosjekteier: Agder fylkeskommune
Budsjett:
Totalt budsjett for hele prosjektet: 32 592 190 NOK. Budsjett for norske partnere (Agder fylkeskommune, Agder kollektivtrafikk og Grimstad kommune): 3 820 100 NOK. Medfinansiering: 1 910 050 NOK.
Forventede resultater fra prosjektet
Resultatet fra prosjektet vil være en verktøykasse bestående av nyttige virkemidler og tiltak som vi og andre aktører kan benytte for å øke andelen bærekraftig transport.
En langsiktig effekt vil være reduksjon i klimagassutslipp, forurensning og støy fra trafikken, færre trafikkulykker, bedre fremkommelighet, økt mobilitet for innbyggerne og ikke minst en positiv helseeffekt.
Agder fylkeskommune deltar i prosjektet for å få tilgang til verktøy som kan bidra til at flere reiser bærekraftig til skole, fritidsaktiviteter, arbeid og studier. Prosjektet har god kobling til Regionplan Agder 2030, Regional plan for mobilitet i Agder, samt strategier for kollektivtransport og sykling. Agder kollektivtrafikk forventer at resultatene fra prosjektet vil være viktige bidrag inn til utviklingen mot å bli et mobilitetsselskap.
Agder kollektivtrafikk ønsker å forsterke satsingen mot bedriftsmarkedet gjennom å få ansatte i større virksomheter til å reise mer bærekraftig. Grimstad kommune ønsker å fremme mobiliteten til Universitet i Agders campus i Grimstad. Kommunen bidrar også inn med erfaringene som nasjonal sykkelby.
Deltakere i partnerskapet.
Agder fylkeskommune
Partnere og deltakere
Partnerskapet består av 2 regioner, 8 kommuner og 2 kollektivselskaper fra Danmark, Sverige og Norge.
Regioner
- Region Midtjylland
- Agder fylkeskommune
Kommuner
- Varberg (SE)
- Aalborg (DK)
- Viborg
- Herning (DK)
- Lidköping (SE)
- Kungsbacka (SE)
- Götene
- Grimstad (NO)
Kollektivselskap
- Midttrafik (DK)
- Agder kollektivtrafikk (NO)
Partnerne i MOVE-prosjektet
MOVE-prosjektet
Logo Interreg ØKS